Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Prenj

#1 Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by Prenj »

U petak je Opcina Tuzla objavila placeni oglas u Oslobodjenju u kojem je pobrojano sta je sve u Tuzli uradjeno u zadnjih nekoliko godina.
Uporedimo nekoliko stavki sa Sarajevom:

Tuzla: Nakon 70 godina, rijesili problem restrikcije vode.

Sarajevo: Izvori i kvalitet pitke vode koja su oduvijek bila ponos grada i gradjana Sarajeva su u kriticnom stanju. Prije koju godin je legalizovana bespravna gradnja u vodozastitnoj zoni na Ilidzi. Takodjer, bespravnom gradnjom apartmana na Bjelasnici je ugrozena cistoca vode na Bacevu iz kojeg dolazi preko 80% pitke vode za Sarajevo.

Tuzla: Izgradili Slano jezero sa fakultetom sporta, sportskim terenima, spomenicima i setalistima, ...
Cijena ulaznice na Slano jezero je simbolicna i svima pristupacna.

Sarajevo: Termalni izvori na Ilidzi su dati na upravljanje slovenackoj firmi. Cijena ulaznice je dostupna samo uskom krugu bogatih.

Tuzla: Obnovili historijsku jezgru grada (prosirena pjesacka zona i izgradjeni Soni trg, Trg zrtava u Srebrenici, trg kod kina Centar, ....)

Sarajevo: Pjesacka zona iz godine u godinu sve jadnije izgleda, sa gomilom tezgi i tezgarosa, sa ljetnim bastama koje su zaklonile pogled na drzavne spomenike kulture, Sarajevo jedva da ima gradski trg, ...

Tuzla: Za sedam puta povecali povrsine pod uredjenim parkovima.

Sarajevo: Povrsina parkova u gradu se neprestano smanjuje, zadnji primjer je park kod Druge gimnazije ciji su jedan dio pretvorili u parkiraliste, ....

i tako dalje ...
nesvjesna

#2 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by nesvjesna »

neko ima plaćene oglase da se hvali, a neko ima plaćene oglase da vrijeđa građane... ko biva kad se nemamo čime pohvalit (osim fasadama, nemoj da zaboravimo fasade) onda da njih grdimo.
callmethebreeeze

#3 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by callmethebreeeze »

samo zbog cinjenice da su sjebali vodozastitnu zonu nekoga bi trebalo u zatvro strpati.
:roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by Truba »

nesvjesna wrote:neko ima plaćene oglase da se hvali, a neko ima plaćene oglase da vrijeđa građane... ko biva kad se nemamo čime pohvalit (osim fasadama, nemoj da zaboravimo fasade) onda da njih grdimo.
pa barem je sprej jeftin :D
shuriken

#5 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by shuriken »

ne znam dovoljno o tuzli da bi mogao porediti
ali mi izgradnja naplatnih kucica koja traje 6 mjeseci neopisivo ide na jetra
na kraju je i jedan radnik poginuo, neko zlo se moralo desit kad to toliko traje
pa jel ima igdje na svjetu da se naplatne kucice toliko rade

baska sto su ih trebali izgradit kad se gradio autoput a ne naknadno natakarit

i kakvo je ono glupo mjesto odmah iza petlje
in33sa

#6 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by in33sa »

Tuzla ima Imamovica, Sarajevo Semihu i Taju.

Znam da je opcepoznato, nego da podsjetim.
callmethebreeeze

#7 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

ali imamovic je clans mrskog sdp-a dok su mama i tajo u strankama koje se bore za bosnjacke interese. nema veze sto bosnjaci nece imati ciste vode za pice, niti imaju gdje svoje automobile parkirati, a da ne pricamo kako bosnjaci juniori nemaju mjesta za igru u gradu, vazno je da nas "nasi" vode.
callmethebreeeze

#8 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

emir101 wrote:Sve su to dosljaci krivi! Najvise istocna Bosna!

Kao da su morali svi u Tuzlu doci, kao da neko nije mogao u Sarajevo.

ups!
:thumbup:
kemtrejls

#9 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by kemtrejls »

callmethebreeeze wrote:ali imamovic je clans mrskog sdp-a dok su mama i tajo u strankama koje se bore za bosnjacke interese. nema veze sto bosnjaci nece imati ciste vode za pice, niti imaju gdje svoje automobile parkirati, a da ne pricamo kako bosnjaci juniori nemaju mjesta za igru u gradu, vazno je da nas "nasi" vode.
Nažalost,ti veliki "borci za bošnjačke interese" nas ukopaše do grla!
Jasmin Imamović je primjer svim vladajućim strukturama,ali oni to neće da vide niti da čuju!
Prenj

#10 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by Prenj »

callmethebreeeze wrote:ali imamovic je clans mrskog sdp-a dok su mama i tajo u strankama koje se bore za bosnjacke interese. nema veze sto bosnjaci nece imati ciste vode za pice, niti imaju gdje svoje automobile parkirati, a da ne pricamo kako bosnjaci juniori nemaju mjesta za igru u gradu, vazno je da nas "nasi" vode.
Ja liniju ne bi povlacio tako ostro po stranackoj pripadnosti.
Jer u Opstini Centar koja je dio parka pretvorila u parking, na cijoj su teritoriji brojne bespravne tezge, na kojoj cvjeta bespravna gradnja, na vlasti je SDP-ov nacelnik.
callmethebreeeze

#11 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Prenj wrote:
Jer u Opstini Centar koja je dio parka pretvorila u parking, na cijoj su teritoriji brojne bespravne tezge, na kojoj cvjeta bespravna gradnja, na vlasti je SDP-ov nacelnik.
u pravu si sto posto, ipak sda i sbih imaju puno vecu moc u gradu i kantonu, ali se slazem. stranacka pripadnost nije garant sposobnosti.
ribadori

#12 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by ribadori »

callmethebreeeze wrote:
Prenj wrote:
u pravu si sto posto, ipak sda i sbih imaju puno vecu moc u gradu i kantonu, ali se slazem. stranacka pripadnost nije garant sposobnosti.
Naravno da nije, poslusnost i podobnost su prva dva uslova, a sposobnost se samo deklarativno trazi... prava je rijetkost da u citavom ovom haosu ispliva neko ko je prvo covjek a uz to i dobro radi svoj posao... mislim da u drzavi ne bismo mogli navesti ukupno 10 kvalitetnih ljudi u politici... zaista porazno
Last edited by ribadori on 07/04/2008 13:52, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#13 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

vjerovatno zbog porazne cinjenice da kod nas jako malo ljudi ulazi u politiku zbog ideale i zelje da nesto promijeni na bolje. cini mi se da politiku mnogi vide kao kraticu do lakog bogacenja.
alica.k

#14 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by alica.k »

bas sam u cetvrtak bila u tuzli i prijatno sam se iznenadila. ne samo da su ljudi DIVNI i ljubazni (cak iako im kazes da si iz sarajeva) vec je pravo cisto i lijepo uredjeno sve, iako im je malo ona cesta sa 4 trake kod autobuske stanice uh..kvrgava.
slavkoimamodilera

#15 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by slavkoimamodilera »

Ispravak netacnog navoda... parking nije izgradjen na mjestu parka, vec je on tu oduvijek... samo je nanovo uredjen... cak stavise, nekada je u tom parku bila benzinska pumpa, pa je vise nema, ergo povecana je povrsina parka...

Isto tako je netacno da su apartmani na Bijeloj izgradjeni bespravno... za svaki objekat gore postoji kompletna infrastruktura... finansiranje, dozvole i slicno su vec drugi par rukava...

Ali je to sve nevazno, jer je generalno poruka ispravna... :thumbup: i treba da placaju oglase jer se svojevremeno SDA u predizbornoj kampanji prije nekoliko godina koristila istim sredstvima... kao u Sarajevu je SDA i ima vode... u Tuzli SDP pa nema vode...
Sto se same Tuzle tice, meni je tamo uvijek drago doci... nekako se covjek ugodno i opusteno osjeca... cak i kada sam poslom isao, osjecao sam se puno opustenije nego u Sarajevu... :bih:

E sad 'ajmo svi u glas: "Cijela Tuzla jednu kozu muzla!" :D Hehe, no offence, sala mala...
The 51st State

#16 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by The 51st State »

alica.k wrote:bas sam u cetvrtak bila u tuzli i prijatno sam se iznenadila. ne samo da su ljudi DIVNI i ljubazni (cak iako im kazes da si iz sarajeva) vec je pravo cisto i lijepo uredjeno sve, iako im je malo ona cesta sa 4 trake kod autobuske stanice uh..kvrgava.
Nisi ti prolazila kraj Jale. Inace, kakva je stoka narod bosanski generalno, divim se svim komunalnim sluzbama na odrzavanju i ovakvog standarda cistoce.
A to sto se tice poredjenja Tuzle i Sarajeva, vise od tih investicija u infrastrukturu, bode odnos tuzlanskog nacelnika prema gradjanima Tuzle i nedostatak istog kod njegovih sarajevskih kolega.
alica.k

#17 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by alica.k »

The 51st State wrote:
alica.k wrote:bas sam u cetvrtak bila u tuzli i prijatno sam se iznenadila. ne samo da su ljudi DIVNI i ljubazni (cak iako im kazes da si iz sarajeva) vec je pravo cisto i lijepo uredjeno sve, iako im je malo ona cesta sa 4 trake kod autobuske stanice uh..kvrgava.
Nisi ti prolazila kraj Jale. Inace, kakva je stoka narod bosanski generalno, divim se svim komunalnim sluzbama na odrzavanju i ovakvog standarda cistoce.
A to sto se tice poredjenja Tuzle i Sarajeva, vise od tih investicija u infrastrukturu, bode odnos tuzlanskog nacelnika prema gradjanima Tuzle i nedostatak istog kod njegovih sarajevskih kolega.
ne znam kuda sam prolazila, triput sam se izgubila dok sam nasla centar da bih na kraju skontala fazon...vec sam u centru.
Prenj

#18 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by Prenj »

Tuzla je mozda jedino mjesto u BiH koje bolje izgleda sada no sto je izgledalo prije rata.
slavkoimamodilera

#19 Re: Poredjenje Tuzle i Sarajeva

Post by slavkoimamodilera »

Prenj wrote:Tuzla je mozda jedino mjesto u BiH koje bolje izgleda sada no sto je izgledalo prije rata.
I vjerovatno jedino koje je koliko-toliko ocuvalo svoju prijeratnu strukturu stanovnistva...
Post Reply