Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post Reply
JohnnyS

#251 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by JohnnyS »

Opetja033 wrote:Ovo fakat postaje smijesno. Na granici sa islamofobijom. Jbt je li iko od vas u stanju da, osim sto prstom upire u Osmansko Carstvo, navede jedan jedini konkretan primjer u tadasnjoj Europi gdje je neko drugi bio tolerantniji, pardon "mudriji". Nazovi to kako hoces ali dok u ostatku Europe nijedan musliman nije mogao zivjeti i prakticirati svoju vjeru, u Osmanskom Carstvu su katolici, pravoslavci i jevreji gradili svoje bogomolje i imali vjersku autonomiju.

Naravno da vuce itekako na islamofobiju jer se upire prstom samo u Osmansko Carstvo. Ovdje @salik i ja uzimamo primjere iz perioda savremenika Osmanskog Carstva a onda se jave delegati koji sve to izignorisu i opet nastave mlatiti praznu slamu po pitanju Osmanlija. Bezobrazno i drsko ignorisuci ostatak Europe, mozda sto je dobrom dijelu njih to model po kojem Europa treba da funkcionise? Samo se nema muda to priznati, a?

Dubrovačka Republika :D
Putnik ali stvarno

#252 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Putnik ali stvarno »

salik79 wrote:Da ja, ipak, ponovim konstataciju i pitanje:

U poredjenju s ostalim carstvima, itekako tolerantno. Za 500 godina da su milovali "porobljene" izlizali bi se. Za 500 godina da su svakodnevno po ciglu vadili iz crkava ni jedna ostala ne bi. Za 500 godina svi bi govorili iskljucivo i samo turski, da su htjeli. Za 500 godina svi bi bili, u potpunosti, asimilirani - da su htjeli. Uporedi zemlje juzne, (a poslije i sjeverne) Amerike. Koliko su okupatori vladali, sta se desilo s domicilnim stanovnistvom, koju vjeru danas ispovijedaju i ciji jezik govore?
Ne radi se samo o osmanskom carstvu, Islam je u principu tolerantniji od Hriscanstva, to ne bi trebalo da je tajna uprkos nasoj sklonosti za ceracemo se jos :-)

BiH nije bas primer ne zato sto je domicilno stanovnistvo super tvrdoglavo, ono to jeste :D , vec zato sto je BiH bila granicna, a sve Krajine i Ukrajine i Cazinske ili bilo koje druge uvek su vise izlozene pritisku i spolja i iznutra....
Last edited by Putnik ali stvarno on 03/05/2015 11:05, edited 1 time in total.
Bodkin

#253 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Bodkin »

salik79 wrote:
Duka Dizel wrote:
salik79 wrote:Niko ne zali za okupatorom. Naprotiv, kako je "starilo" Osmansko carstvo je postajalo sve dekadentnije...
Čovek je izrazio negodovanje što se digla hajka na tolerantno Osmansko carstvo.
Covjek je izjavio doslovno ovo: "Tolerantno osmansko carstvo :lol: :lol: oj tito te jebo, to mi je promaklo.". Uostalom, vrati se natrag i procitaj njegov upis i moju repliku.
Pa izjavio na citat gdje lik kaze otjerali ste tolerantno osmansko carstvo obracajuci se forumasu pod pretpostavkom da je srbin. Dajle to je za grohotom smijanja. Zamisli koliko su nezahvalni da su otjerali tolerantnog okupatora. Na to se odnosio moj upis
Duka Dizel

#254 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Duka Dizel »

Opetja033 wrote: A sta je sa muslimanima u Austro-Ugarskom Carstvu? Ah izvini, muslimani nisu smjeli ni da zive pod njihovom upravom. Sve do pocetka 19. stoljeca. Sta je sa dzamijama i muslimanima u predjelima odakle su se Osmanlije povukle a kontrolu preuzela AU (Madjarska, Lika, kninska Krajina, Slavonija). Ni traga muslimanima i islamskoj kulturi. A u Osmanskom Carstvu se istovremeno gradile katolicke i pravoslavne crkve.
Jebeni licemjeri, eto sta ste.
Pa šta je bilo sa muslimanima u AU kad je Bosna pala pod aneksiju?
supercali

#255 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by supercali »

Opetja033 wrote:
supercali wrote:Je li juga bila tolerantnija od ostatka europe 45-80?
Od ostatka istocnog bloka - itekako.
Od zapadne Europe - ni blizu.
Kad su zene dobile pravo glasa u jugi a kad recimo u jednoj svicarskoj?
Opetja033

#256 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Opetja033 »

Duka Dizel wrote:
Opetja033 wrote: Ne vidis toleranciju je li? Pravoslavne i katolicke crkve, sinagoge. Crkve koje su se gradile za vrijeme Osmanlija, sinagoge koje su se gradile za vrijeme Osmanlija. Gdje su dzamije po Budimpesti, Slavoniji? Gdje su muslimani Madjarske, Slavonije, kninske Krajine? Gdje su dzamije Beograda? Gdje su dzamije i muslimani u ostatku Srbiji (neracunajuci Sandzak)?
Kako te nije stid?
Koliko znaš crkvi podignutih za vreme Osmanlija?
Zvanično, nemuslimani nisu smeli da podižu verske objekte, već samo da održavaju postojeće koje nisu uništene.
Doduše, Osmansko carstvo je bilo podložno korupciji pa se i to moglo rešiti podmazivanjem lokalnog age ili bega.
Ali kažem, zvanično...nije bilo dozvoljeno podizanje novih nemuslimanskih objekata.
Evo onako na prvu znam za novu pravoslavnu crkvu u Sarajevu. Stara pravoslavna crkva se prvi put spominje 1539. godine, pretpostavlja se da je ili starija ili izgradjena na temeljima starije crkve ali vrlo je moguce da je napravljena i za vrijeme Osmanlija. Pravoslavna i katolicka crkva u Gradaccu su napravljeni za vrijeme Osmanlija. Pravoslavna crkva Sv. Prokopija u Visokom je napravljena za vrijeme Osmanlija, (pravoslavna) crkva Presvete Bogorodice u Livnu takodje.

Ovo je samo na prvu. Da se malo zakopamo nasli bi zasigurno na stotine primjera sirom Osmanskog Carstva.

Ali evo sve i da si u pravu (a nisi): u Osmanskom Carstvu je barem neko imao ko moze potkupiti begove i age. U Zapadnoj Europi nije postojao musliman koji istu stvar moze napraviti. Dakle i to govori koliko su civilizacijski bili ispred ostatka Europe svojom tolerancijom.
Opetja033

#257 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Opetja033 »

Duka Dizel wrote:
Opetja033 wrote: A sta je sa muslimanima u Austro-Ugarskom Carstvu? Ah izvini, muslimani nisu smjeli ni da zive pod njihovom upravom. Sve do pocetka 19. stoljeca. Sta je sa dzamijama i muslimanima u predjelima odakle su se Osmanlije povukle a kontrolu preuzela AU (Madjarska, Lika, kninska Krajina, Slavonija). Ni traga muslimanima i islamskoj kulturi. A u Osmanskom Carstvu se istovremeno gradile katolicke i pravoslavne crkve.
Sasvim drugi vremenski period. Ne govorimo o tome. Austrougarska tog perioda je u gotovo svakom pogledu bila ispred Osmanskog Carstva. Ali u tome i jeste razlika izmedju mene, pa vjerovatno i @salika, i vas.
Brate ja nisam iskompleksiran da to ne mogu priznati. Da ne mogu priznati kakva je situacija danas. Da je zapadna civilizacija svjetlosne godine ispred islamske trenutno. Da je danas zapadna civilizacija predvodnik covjecanstva, nasa zajednicka svjetla tacka na ovom svijetu.

Prosto je nevjerovatno kolike su vam komplekse Osmanlije nabili pa ne mozete uopce trezveno razmisljati i biti realni. Fakat je fascinantno.
Bodkin

#258 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Bodkin »

Opetja033 wrote:
Duka Dizel wrote:
Sasvim drugi vremenski period. Ne govorimo o tome. Austrougarska tog perioda je u gotovo svakom pogledu bila ispred Osmanskog Carstva. Ali u tome i jeste razlika izmedju mene, pa vjerovatno i @salika, i vas.
Brate ja nisam iskompleksiran da to ne mogu priznati. Da ne mogu priznati kakva je situacija danas. Da je zapadna civilizacija svjetlosne godine ispred islamske trenutno. Da je danas zapadna civilizacija predvodnik covjecanstva, nasa zajednicka svjetla tacka na ovom svijetu.

Prosto je nevjerovatno kolike su vam komplekse Osmanlije nabili pa ne mozete uopce trezveno razmisljati i biti realni. Fakat je fascinantno.
Sve je pocelo mojim komentarom ocito. Dakle vremenski period na koji se komentar odnosio je inaj kad je osmansko carstvo otjerano sa balkana sto je vec u 18+ godini. Tad nije bilo najtolerantnije. Drugo, da ponovim, moj komentar se odnosio samo na recenicu otjerali ste tolerantno osmansko carstvo kako sam vec tri puta ponovio. Dakle bolidna recenica i ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji mogu ovoliko romantizirati okupatorsku zlocinacku imperiju. Zasto zlocinacku? Zato sto je i AU i svaka prije i nakon nje zlocinacka
Duka Dizel

#259 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Duka Dizel »

Opetja033 wrote:
Duka Dizel wrote:
Opetja033 wrote: Ne vidis toleranciju je li? Pravoslavne i katolicke crkve, sinagoge. Crkve koje su se gradile za vrijeme Osmanlija, sinagoge koje su se gradile za vrijeme Osmanlija. Gdje su dzamije po Budimpesti, Slavoniji? Gdje su muslimani Madjarske, Slavonije, kninske Krajine? Gdje su dzamije Beograda? Gdje su dzamije i muslimani u ostatku Srbiji (neracunajuci Sandzak)?
Kako te nije stid?
Koliko znaš crkvi podignutih za vreme Osmanlija?
Zvanično, nemuslimani nisu smeli da podižu verske objekte, već samo da održavaju postojeće koje nisu uništene.
Doduše, Osmansko carstvo je bilo podložno korupciji pa se i to moglo rešiti podmazivanjem lokalnog age ili bega.
Ali kažem, zvanično...nije bilo dozvoljeno podizanje novih nemuslimanskih objekata.
Evo onako na prvu znam za novu pravoslavnu crkvu u Sarajevu. Stara pravoslavna crkva se prvi put spominje 1539. godine, pretpostavlja se da je ili starija ili izgradjena na temeljima starije crkve ali vrlo je moguce da je napravljena i za vrijeme Osmanlija. Pravoslavna i katolicka crkva u Gradaccu su napravljeni za vrijeme Osmanlija. Pravoslavna crkva Sv. Prokopija u Visokom je napravljena za vrijeme Osmanlija, (pravoslavna) crkva Presvete Bogorodice u Livnu takodje.

Ovo je samo na prvu. Da se malo zakopamo nasli bi zasigurno na stotine primjera sirom Osmanskog Carstva.

Ali evo sve i da si u pravu (a nisi): u Osmanskom Carstvu je barem neko imao ko moze potkupiti begove i age. U Zapadnoj Europi nije postojao musliman koji istu stvar moze napraviti. Dakle i to govori koliko su civilizacijski bili ispred ostatka Europe svojom tolerancijom.
Sve te novije crkve u Bosni (uključujući tu nove u sarajevu i Gradačcu) su izgradjene nakon Pariskog mira 1856 gidine, kada su zapadne sile izvršile pritisak na Tursku da izjednači prava muslimana i hrišćana te da se dozvoli gradnja nemuslimanskih verskih objekata.
Eto, proveri sam.

Moraš prvo shvatiti da su Osmanlije osvajale prostore naseljene hrišćanima, a ne obrnuto. Zato je bio mnogo veći broj hrišćana pod muslimanskom upravom, nego muslimana u Zapadnoj Evropi (ako ih je uopšte bilo).

Osmansko carstvo je tokom 15. i 16. veka bila država sa najrazvijenijom administracijom u Evropi.
A osnov bogatstva svakog carstva je stanovništvo. Država sigurno neće dozvoliti teror nad njim, naročito ako je u pitanju brojno stanovništvo.
Hrišćanska raja na ovim prostorima je Turcima služila mnogostrukoj svrsi. Pre svega kao prozvodni resurs podložan dodatnim porezima i dažbinama.

Od onog momenta kad je počelo slabljenje i propadanje Osmanskog carstva, oslabila je i kontrola centrale nad lokalnim moćnicima, agama, dahijama i begovima, što je rezultiralo tiranijom nad stanovništvom.

Dakle, menjao se položaj hrišćanske raje u Osmanskom carstvu tokom tih 350 godina koliko su ovde vladali. Nekad je bilo bolje, nekad je bilo lošije...ali to ne znači da sad treba veličati tolerantnog okupatora i negodovati što se ustalo protiv njega.
Last edited by Duka Dizel on 03/05/2015 11:34, edited 1 time in total.
Opetja033

#260 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Opetja033 »

Bodkin wrote:
Opetja033 wrote:
Duka Dizel wrote:

Sve je pocelo mojim komentarom ocito. Dakle vremenski period na koji se komentar odnosio je inaj kad je osmansko carstvo otjerano sa balkana sto je vec u 18+ godini. Tad nije bilo najtolerantnije. Drugo, da ponovim, moj komentar se odnosio samo na recenicu otjerali ste tolerantno osmansko carstvo kako sam vec tri puta ponovio. Dakle bolidna recenica i ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji mogu ovoliko romantizirati okupatorsku zlocinacku imperiju. Zasto zlocinacku? Zato sto je i AU i svaka prije i nakon nje zlocinacka
Donekle se slazem sa tobom. Pogotovo dio oko romantiziranja okupatora. Meni je sasvim logicno i u potpunosti shvatam da neko AU, Osmanlije, razne oblike juznoslavenske drzave posmatra nostalgicno. Takvi smo, kakvi smo. I to postujem. Medjutim nametati svoj pogled na historiju nekome drugom je suludo, kao sto je bio slucaj sa ovim likom oko cije je recenice i pocela diskusija.
Zlocinacka? Hm, jbg. Ako cemo stvari postavljati tako zlocinacki je svaki vid stvaranja drzave od prvih drzavica pa do dana danasnjeg. Pogotov u eri o kojoj smo diskutovali. Ne bih nazvao zlocinackom ni Austrougarsku ni Osmanlije. Da ne ostanemo na ovim prostorima - isto vazi i za Britance.

LIcno za mene su i Osmanlije, i Austrougari ALI i svaki oblik juznoslavenske drzave koji je slijedio nakon prva dva carstva okupatorski. Mogu gajiti vecu ili manju dozu afiniteta ili prijezira prema ovim ili onim ali su, za mene, okupatori svi od pada bosanskog kraljevstva pa do 1992. godine.
insomnia78

#261 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by insomnia78 »

supercali wrote:
Opetja033 wrote:
supercali wrote:Je li juga bila tolerantnija od ostatka europe 45-80?
Od ostatka istocnog bloka - itekako.
Od zapadne Europe - ni blizu.
Kad su zene dobile pravo glasa u jugi a kad recimo u jednoj svicarskoj?
Za koga su glasale?
:lol:
Opetja033

#262 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Opetja033 »

Duka Dizel wrote:
Opetja033 wrote:
Duka Dizel wrote:Koliko znaš crkvi podignutih za vreme Osmanlija?

Sve te novije crkve u Bosni (uključujući tu nove u sarajevu i Gradačcu) su izgradjene nakon Pariskog mira 1856 gidine, kada su zapadne sile izvršile pritisak na Tursku da izjednači prava muslimana i hrišćana te da se dozvoli gradnja nemuslimanskih verskih objekata.
Eto, proveri sam.

Moraš prvo shvatiti da su Osmanlije osvajale prostore naseljene hrišćanima, a ne obrnuto. Zato je bio mnogo veći broj hrišćana pod muslimanskom upravom, nego muslimana u Zapadnoj Evropi (ako ih je uopšte bilo).

Osmansko carstvo je tokom 15. i 15. veka bila država sa najrazvijenijom administracijom u Evropi.
A osnov bogatstva svakog carstva je stanovništvo. Država sigurno neće dozvoliti teror nad njim, naročito ako je u pitanju brojno stanovništvo.
Hrišćanska raja na ovim prostorima je Turcima služila mnogostrukoj svrsi. Pre svega kao prozvodni resurs podložan dodatnim porezima i dažbinama.

Od onog momenta kad je počelo slabljenje i propadanje Osmanskog carstva, oslabila je i kontrola centrale nad lokalnim moćnicima, agama, dahijama i begovima, što je rezultiralo tiranijom nad stanovništvom.

Dakle, menjao se položaj hrišćanske raje u Osmanskom carstvu tokom tih 350 godina koliko su ovde vladali. Nekad je bilo bolje, nekad je bilo lošije...ali to ne znači da sad treba veličati tolerantnog okupatora i negodovati što se ustalo protiv njega.
Stara pravoslavna crkva u Sarajevu (a Osmanlije su zasigurno na ovaj ili onaj nacin ucestvovale u njenoj izgradnji/obnovi) je naravno starija. Mislim da isto vazi i za obje crkve u Gradaccu ali nisam siguran, provjericu. Ostalo nemam razloga da provjeravam, vjerujem ti na rijec.

I ovdje se mogu sloziti sa apsolutnom vecinom napisanog. Oko boldiranog smo svi cak postigli i koncenzus. Ako gajim nostalgiju prema Osmanlijama, suludo je spocitavati krscanima/hriscanima Balkana sto su se digli protiv Osmanlija. Nevjerovatno ignorantski pristup, blago receno malouman. Spocitavati Srbima bune i tjeranje Osmanlija je.... Nemam adekvatne rijeci za to.

Oko dijela kako je na krscane/hriscane uticalo slabljene centralne vlasti se ne bih mogao sloziti. Govorim o BiH. Imas dosta primjera kada je lokalno stanovnistvo, predvodjeno begovatom i agalukom, stalo u odbranu krscana/hriscana i jevreja, kada su smatrali da veziri i osmanski namjesnici prekoracuju svoja ovlastenja. Ali opet, otvoren sam za diskusiju, moguce da po tom pitanju nisam u pravu.

Kada je u pitanju osvajanje krscanskih/hriscanskih zemalja i predjela. Ok, slazem se. Medjutim uzmimo kao primjer Spaniju, Siciliju, Maltu, Budim (Evlija Celebija u svom putopisu jasno navodi da se radi o gradu sa muslimanskim stanovnistvom gdje je glavni jezik bosanski), Slavoniju, kninsku Krajinu, Srbiju i Crnu Goru (bez Sandzaka), itd. Sve su to gradovi, regije i drzave gdje su muslimani cinili ili vecinu ili vrlo pristojan procenat stanovnistva a danas su gotovo izbrisani tragovi islamske kulture.
Kakva je razlika izmedju "istrage poturica" i masakra nad Armenima? Nikakva. I jedni i drugi su se zeljeli rijesiti unutrasnjeg neprijatelja. Jedno se velica, drugo se osudjuje kao genocid.

Meni jedino smetaju dupli arsini, nista vise. O svemu ostalom se moze diskutovati.
animals

#263 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by animals »

kurtzouma wrote:
animals wrote:
A je li bi ti smetalo da povjesamo krizarske zastave...

logično bi bilo da budeš uhapšen nakon ovoga, kao katolicista i katolički terorista, koji širi krstašku propagandu zločinačkog Vatikana koji siluje djecu uz pomoć svojih sveštenika, ubija sve one koji ne nose krst tajno ili putem ratova, spaljuje nedužne žene lažno ih optužujući da su vještice, i sprovodi krstaški pohod na Bosnu i Hercegovinu od kraja agresije ( Hrvatske, Srbije, i Crne Gore na BiH ) do danas.

postoje svi kriminalni elementi u tvojim postovima koji opravdavaju tvoje hapšenje, ali ova država to neće uraditi sada, nego kada bude momenat, e tu je tebi i tebi sličnima kraj.
E jesi budala..i to najveca na ovome forumu..
Te jebene vehabijske zastave nemaju sta traziti na prostoru BIH..
i sta uopce raspravljam sa nekim koji pise nebuloze..
155_mm

#264 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by 155_mm »

mislim kad smo vec kod militantnih grupa. da ova zastava o kojoj raspravljamo nije njihova?
http://www.021.rs/Info/Srbija/Ziloti-i- ... atuju.html
animals

#265 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by animals »

155_mm wrote:mislim kad smo vec kod militantnih grupa. da ova zastava o kojoj raspravljamo nije njihova?
Nikakve razlike izmedju vehabija i oivi budala iz Srbije..
sve ista govna..uce djecu da ratuju, maloumnici..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#266 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Truba »

supercali s malte zna dusu hrvatskog naorda s dvije strane granice i koja je zastava zabranjena a koja nije
bosnjaci smatraju da zastave pod kojim je cinjen zlocin treba zaboraviti ( tako nijedna zastava ne bi postojala na planeti)
i tako
animals

#267 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by animals »

kurtzouma wrote:

pogađa istina jel de ?

naravno da treba sve ekstremiste poput vehabija i selefija otjerati iz BiH, ali u paketu sa ustašama i četnicima koji se kriju iza Udruženja Građana i tako neometano djeluju.

i otkud tebi da je ovo vehabijska zastava? vehabije nemaju svoju zastavu jer ne postoji država Vehabija, eto koliko si pismen.

znaš li šta piše na njoj? nemaš pojma.

bolje bi ti bilo da se baviš zločinima koji su počinjeni u ime tvog naroda umjesto što se baviš zastavama.
Zasto bi me pogadjala..
ustase ne postoje, jesi li ikada vidio negje postrojavanje vojnika sa ustaskim znakovljem..
postoje samo mali broj koji se jos loze na takve gluposti..
cetnici, da ima ih jos puno nazalost..
vehabije, ima ih mali broj..ali su budale..
sta god pise na toj zastavi, pod tom zastavom se kolju ljudi u Siriji..
ja sam samo naveo da vjerske zastave nemaju sta traziti na teritoriji BIH..
Bodkin

#268 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Bodkin »

Opetja033 wrote:
Bodkin wrote:
Donekle se slazem sa tobom. Pogotovo dio oko romantiziranja okupatora. Meni je sasvim logicno i u potpunosti shvatam da neko AU, Osmanlije, razne oblike juznoslavenske drzave posmatra nostalgicno. Takvi smo, kakvi smo. I to postujem. Medjutim nametati svoj pogled na historiju nekome drugom je suludo, kao sto je bio slucaj sa ovim likom oko cije je recenice i pocela diskusija.
Zlocinacka? Hm, jbg. Ako cemo stvari postavljati tako zlocinacki je svaki vid stvaranja drzave od prvih drzavica pa do dana danasnjeg. Pogotov u eri o kojoj smo diskutovali. Ne bih nazvao zlocinackom ni Austrougarsku ni Osmanlije. Da ne ostanemo na ovim prostorima - isto vazi i za Britance.

LIcno za mene su i Osmanlije, i Austrougari ALI i svaki oblik juznoslavenske drzave koji je slijedio nakon prva dva carstva okupatorski. Mogu gajiti vecu ili manju dozu afiniteta ili prijezira prema ovim ili onim ali su, za mene, okupatori svi od pada bosanskog kraljevstva pa do 1992. godine.
britanska imperije je mozda i najvise zlocinacka. jednostavno zato sto se prostirala na najvecoj povrsini. a jednostavno veliki dio ljudske historije je zlocinacki. mislim da bi prvo trebali definisati ovu rijec i pojam jer se ocigledno ne slazemo oko nje. ne moze imperija koja se siri macem biti tolerantna. ona mora biti zlocinacka. a buduci da su se sve one sirile macem...

spomenuo si spaniju i grcku u nekim od postova. prvo, sve do prosvetiteljstva, islamski dio svijeta je bio pojam za krscanski. o srednjem vijeku stvarno ne bih. sa jedne strane evropski kraljevi koji se ni kupali nisu, sa druge zemlje gdje je islam bio dominantan gdje su javna kupatila bila normalna. dakle da, u tom periodu je istok bio tolerantniji. p gledaj samo sta su krizari uradili kad su osvojili jerusalem, a sta muslimani. isti ti krizari su zapalili konstantinopolj koji je bio isto tako krscanski. ali ne mozes postaviti pitanje sta je u spaniji ostalo od muslimanskog nasljedja, a da ne pitas sta je na bliskom istoku ostalo od krscanskog. i jedni i drugi su na pomenuta mjesta dosli macem.
Duka Dizel

#269 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Duka Dizel »

Opetja033 wrote:
Oko dijela kako je na krscane/hriscane uticalo slabljene centralne vlasti se ne bih mogao sloziti. Govorim o BiH. Imas dosta primjera kada je lokalno stanovnistvo, predvodjeno begovatom i agalukom, stalo u odbranu krscana/hriscana i jevreja, kada su smatrali da veziri i osmanski namjesnici prekoracuju svoja ovlastenja. Ali opet, otvoren sam za diskusiju, moguce da po tom pitanju nisam u pravu.
Pa upravo i mislim na te vezirske i osmanske namesnike, koji su sprovodili tiraniju nad stanovništvom mimo ovlašćenja i volje centralnih vlasti u Carigradu.
Uostalom, Prvi srpski ustanak je i počeo zbog strahovlade i terora Dahija koji su vladali protivno reformatorskim pokušajima sultana Selima.

U suštini, slabljenje Osmanskog carstva je počelo sa prestankom osvajanja krajem 16.veka. Tada se i državna kasa prestala puniti iz osvajačkih pohoda, pa se prešlo na prodaju službenih položaja. Daruješ sultana, a on ti da namesništvo nad nekom teritorijom ili neki drugi položaj. To je u početku bilo oročeno na godinu ili je važilo do smrti. Kasnije se prešlo na praksu "ko da više", pa je uvek pretila opasnost da ostaneš bez položaja ako neko drugi više "kane". To je vodilo do toga da je svako ko se dokopao "fotelje" cedio položaj do krajnjih granica. Može se zamisliti kako je to uticalo na lokalno stanovništvo.
Nije to ništa nenormalno. Tako je to sa korupcijom. Toga ima i danas kad gledaš stranke i političare. Zato i propadaju države koje su joj podložne.
animals

#270 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by animals »

kurtzouma wrote:
animals wrote:
155_mm wrote:mislim kad smo vec kod militantnih grupa. da ova zastava o kojoj raspravljamo nije njihova?
Nikakve razlike izmedju vehabija i oivi budala iz Srbije..
sve ista govna..uce djecu da ratuju, maloumnici..

a ovi od sinoć u centru Zagreba :D

Dario Kordić, Glogoški, Thompson, biskup Šaško, Karamarko, Josip Klemm, Glavaš :D svi "Za dom spremni" a :?
Prvo nisu u BIH, vec u Hrvatskoj, druga drzava..
a takvi kao oni, nisu na mojoj liniji..
nazalost, psi rata se jod uvijek vuku na ovim prostorima..
animals

#271 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by animals »

kurtzouma wrote:
animals wrote:
e tu sam te čekao :D znači druga država :D pa onda zastavi Hrvatske nije mjesto u BiH il si ti od onih što BiH smatraju dijelom Hrvatske :? :D
Prvo, nemas pojma..
U BIH, Hrvatski narod je konstutivan, znaci Hrvatska zastava je legitimna..
Zastava Srpskog naroda je legitimna..
kao i zastava Bosnjackog naroda sa ljiljanima..
a zastave neki serijatski organizacija ili neki zlocinacki organizacija, kao i cetnicke ili ustaske. nemaju sta traziti na ovim prostorima..
Bodkin

#272 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Bodkin »

kurtzouma wrote:
animals wrote:
e tu sam te čekao :D znači druga država :D pa onda zastavi Hrvatske nije mjesto u BiH il si ti od onih što BiH smatraju dijelom Hrvatske :? :D
postoji zastava hrvatske i zastava hrvatskog naroda u bih. dvije razlicite stvari
Bodkin

#273 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Bodkin »

animals wrote:
kurtzouma wrote:
animals wrote:
Prvo, nemas pojma..
U BIH, Hrvatski narod je konstutivan, znaci Hrvatska zastava je legitimna..
Zastava Srpskog naroda je legitimna..
kao i zastava Bosnjackog naroda sa ljiljanima..
a zastave neki serijatski organizacija ili neki zlocinacki organizacija, kao i cetnicke ili ustaske. nemaju sta traziti na ovim prostorima..
nemoj ni ti puno vise pojma. zastave srbije i hrvatske kao drzava nisu legitimne, tj trebaju visiti samo ispred ambasada i kulturnih institucija
Lincoln-Burrows

#274 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Lincoln-Burrows »

Bodkin wrote:
nemoj ni ti puno vise pojma. zastave srbije i hrvatske kao drzava nisu legitimne, tj trebaju visiti samo ispred ambasada i kulturnih institucija
Zastave RH i Srbije ni nema na drugim mjestima.
Martinez_

#275 Re: Pored Tuzle zastave militantne grupe Kavkaski emirati

Post by Martinez_ »

salik79 wrote: U poredjenju s ostalim carstvima, itekako tolerantno. Za 500 godina da su milovali "porobljene" izlizali bi se. Za 500 godina da su svakodnevno po ciglu vadili iz crkava ni jedna ostala ne bi. Za 500 godina svi bi govorili iskljucivo i samo turski, da su htjeli. Za 500 godina svi bi bili, u potpunosti, asimilirani - da su htjeli. Uporedi zemlje juzne, (a poslije i sjeverne) Amerike. Koliko su okupatori vladali, sta se desilo s domicilnim stanovnistvom, koju vjeru danas ispovijedaju i ciji jezik govore?
Koju veru ispovedaju danas po Sahari, u Nigeriji, Palestini, Pakistanu pa sve do Malezije?

Britansko carstvo je bilo daleko tolerantnije, eto ti odgovora na postavljeno pitanje.
Post Reply