Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
- славянин
#1 Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Dali je do mene ili dolazi do neke naopake katarze gdje na neke provokacije iz RSa,Srbije,Hrvatske itd odgovara se jos vecim sovinizmom,uvredama po komplet narode,generalizacija naroda kao genocidnih,pozivanje na bojkot proizvoda i to iz BiH ciji su vlasnici Hrvati i slicno.
Teme tipa jeli presuda Karadjicu presuda svim Srbima ?
Proglasavanje i ismijavanje svakoga ko se ne slaze sa stavom "svi su oni isti" - jugobalijom,vlahom,cetnikom i slicno.
Na svako razlicito misljenje koje dodje prema Hrvatskoj politici (recimo od Humljanina) ide rafal od 30 UZP,Ustase,Tudzman ....
Reagovanje na sve sto nije u liniji sa opcim stavom mogu reci nacionalista kao da je to odma neka zavjera , neko skriveno cetnistvo ?
Prednjacenje dijaspore koja predvodi juris odbrane "nasih"
Proglasavanje Srba - zlocinci jer ih vecina podrzava RS i eto oce da ona postoji.
Kod mene se stvara stav da ovaj neki porast nacionalizma se stvarno desava - i to populistickog etnonacionalizma ? Dali je to samo neka iluzija jer ja iskreno na ulici i slicno ne vidim ovakve izraze sovinizma (ili to ljudi u javnosti kriju)
Sa svim ovim .. recimo da su upravu ovi sto ovako se zatvaraju u svoj ugodni krug... kako dalje ? Sta je buducnost ?
Teme tipa jeli presuda Karadjicu presuda svim Srbima ?
Proglasavanje i ismijavanje svakoga ko se ne slaze sa stavom "svi su oni isti" - jugobalijom,vlahom,cetnikom i slicno.
Na svako razlicito misljenje koje dodje prema Hrvatskoj politici (recimo od Humljanina) ide rafal od 30 UZP,Ustase,Tudzman ....
Reagovanje na sve sto nije u liniji sa opcim stavom mogu reci nacionalista kao da je to odma neka zavjera , neko skriveno cetnistvo ?
Prednjacenje dijaspore koja predvodi juris odbrane "nasih"
Proglasavanje Srba - zlocinci jer ih vecina podrzava RS i eto oce da ona postoji.
Kod mene se stvara stav da ovaj neki porast nacionalizma se stvarno desava - i to populistickog etnonacionalizma ? Dali je to samo neka iluzija jer ja iskreno na ulici i slicno ne vidim ovakve izraze sovinizma (ili to ljudi u javnosti kriju)
Sa svim ovim .. recimo da su upravu ovi sto ovako se zatvaraju u svoj ugodni krug... kako dalje ? Sta je buducnost ?
-
TheMule
#2 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Ima mnogo manje nacionalizma nego sto je bilo -jer su se prije banovi djelili svakodnevno - ali su forumasi dosta mudriji nego sto su bili prije. Primjetio sam da neke gluposti koje su bile popularne prije, vise ne prolaze, osim kod onih najzatupljenijih. Govorim o stvarima tipa izjednacavanje zlocina, iluzije da Srbi u RS uglavnom vole BiH, i samo ih je mali broj koji su sovinisti, da ima malo nacionalista, i itd. Ironicno je da su oni ti koji su u stvari svojim ponasanjem otrijeznili dosta ljudi.
Nije to nikakav sovinizam ili fasizam, vec jednostavno shvacanje s kim imaju posla. Nije mrznja prema drugim, vec oprez. Nisi valjda ocekivo da ce ono sto je recimo Hrvatska uradila proci neprimjeceno? Ili misljenje Banja Luke o Karadzicu/Mladicu? Ili napadi na povratnike? Je li dijaspora postrojavala cetnike?
Nije to nikakav sovinizam ili fasizam, vec jednostavno shvacanje s kim imaju posla. Nije mrznja prema drugim, vec oprez. Nisi valjda ocekivo da ce ono sto je recimo Hrvatska uradila proci neprimjeceno? Ili misljenje Banja Luke o Karadzicu/Mladicu? Ili napadi na povratnike? Je li dijaspora postrojavala cetnike?
- choxnox
- славянин
#4 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Zlocin je zlocin nebitno sa koje strane dosao - dali se slazes sa time ?TheMule wrote:Ima mnogo manje nacionalizma nego sto je bilo -jer su se prije banovi djelili svakodnevno - ali su forumasi dosta mudriji nego sto su bili prije. Primjetio sam da neke gluposti koje su bile popularne prije, vise ne prolaze, osim kod onih najzatupljenijih. Govorim o stvarima tipa izjednacavanje zlocina, iluzije da Srbi u RS uglavnom vole BiH, i samo ih je mali broj koji su sovinisti, da ima malo nacionalista, i itd. Ironicno je da su oni ti koji su u stvari svojim ponasanjem otrijeznili dosta ljudi.
Srbi u BiH volili ne volili BiH tu zive i po ustavu,zamisli iste i svemu drugom imaju jednaka prava u ovoj drzavi, mogu da vole RS (na kraju krajeva to je i bio njihov izbor da je stvaraju) sto ne znaci da su pristalice genocida i etnickog ciscenja .. To je moje misljenje. Nekako mislim da je sadasnjost tj realnost da RS postoji , hag je presudio onim koji su naredjivali i sudjelovali u genocidu i zlocinima, ali opet ne smatram da je svaki srbin koji zeli da RS postoji automatski zlocinac i podrzavaoc genocida. Ista i jeste nastala djelomicno na genocidu (nemoj reci samo da u svakoj opstini u RSu su Bosnjaci/Muslimani cinili ogromne procente stanovnistva pa da su pobijeni i istjerani) ali isto tako velika vecina srba je zelila da je stvori i danas u realnosti ona postoji kao entitet. Dali to znaci da treba svako da vuce sto jace na svoju stranu ? Kakva ce korist za BiH biti od toga ?
Sto se tice Hrvata, mislim da je nenormalno bojkotovati svaku firmu koju drzi Hrvat ? Jeli mi znamo pojedinacno da su vlasnici istih pristalice UZP ? Jeli razlog sto vecina Hrvata glasa za HDZ da ih se proglasi zlocincima po defaultu ? Dali bi bili ok ako bi glasali kako im Bosnjaci odrede ?
U ovoj drzavi ima mnogo mnogo pogresnih stvari,fasisticke politike kao u RSu, malo manje fasisticke politike HDZa i co , opet malo manje iste te politike kod SDA, ali zaista - jeli to finalna cinjenica ? Jeli nemozemo naci neke nacine da se korak po korak priblizimo.. da shvatimo koliko god jedni druge,ne zaboraviti historiju ali raditi za buducnost ? Uvazavati misljenja i zelje drugih ? Cemu sve ovo vodi ?
- insomnia78
#5 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Nastala djelimicno na genocidu? Djelimicno?
Nemoj dalje shvatili smo
Nemoj dalje shvatili smo
- славянин
#6 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Nebih da komentarisem tvoje... "upise" samo se nerviram koliko daleko ljudska glupost moze dosegnuti..insomnia78 wrote:Nastala djelimicno na genocidu? Djelimicno?
Nemoj dalje shvatili smo

Last edited by славянин on 23/03/2019 21:37, edited 1 time in total.
-
TheMule
#7 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Mislim da je ovo tvoje misljenje u redu. Tebe su napali na drugoj temi, ne sjecam se zasto, ali znam da sam mislio da malo previse strogo reaguju na tvoje misljenje. Ali je to i za ocekivati nakon svih provokacija i sl. da udare po nekom ko im se cini ima neko pogresno misljenje odmah bez razmisljanja. Ali ipak, ne mislim da Bosnjaci/Bosanci odgovaraju sa jos vecim sovinizmom na provokacije sa strane.славянин wrote:Zlocin je zlocin nebitno sa koje strane dosao - dali se slazes sa time ?TheMule wrote:Ima mnogo manje nacionalizma nego sto je bilo -jer su se prije banovi djelili svakodnevno - ali su forumasi dosta mudriji nego sto su bili prije. Primjetio sam da neke gluposti koje su bile popularne prije, vise ne prolaze, osim kod onih najzatupljenijih. Govorim o stvarima tipa izjednacavanje zlocina, iluzije da Srbi u RS uglavnom vole BiH, i samo ih je mali broj koji su sovinisti, da ima malo nacionalista, i itd. Ironicno je da su oni ti koji su u stvari svojim ponasanjem otrijeznili dosta ljudi.
Srbi u BiH volili ne volili BiH tu zive i po ustavu,zamisli iste i svemu drugom imaju jednaka prava u ovoj drzavi, mogu da vole RS (na kraju krajeva to je i bio njihov izbor da je stvaraju) sto ne znaci da su pristalice genocida i etnickog ciscenja .. To je moje misljenje. Nekako mislim da je sadasnjost tj realnost da RS postoji , hag je presudio onim koji su naredjivali i sudjelovali u genocidu i zlocinima, ali opet ne smatram da je svaki srbin koji zeli da RS postoji automatski zlocinac i podrzavaoc genocida. Ista i jeste nastala djelomicno na genocidu (nemoj reci samo da u svakoj opstini u RSu su Bosnjaci/Muslimani cinili ogromne procente stanovnistva pa da su pobijeni i istjerani) ali isto tako velika vecina srba je zelila da je stvori i danas u realnosti ona postoji kao entitet. Dali to znaci da treba svako da vuce sto jace na svoju stranu ? Kakva ce korist za BiH biti od toga ?
Sto se tice Hrvata, mislim da je nenormalno bojkotovati svaku firmu koju drzi Hrvat ? Jeli mi znamo pojedinacno da su vlasnici istih pristalice UZP ? Jeli razlog sto vecina Hrvata glasa za HDZ da ih se proglasi zlocincima po defaultu ? Dali bi bili ok ako bi glasali kako im Bosnjaci odrede ?
U ovoj drzavi ima mnogo mnogo pogresnih stvari,fasisticke politike kao u RSu, malo manje fasisticke politike HDZa i co , opet malo manje iste te politike kod SDA, ali zaista - jeli to finalna cinjenica ? Jeli nemozemo naci neke nacine da se korak po korak priblizimo.. da shvatimo koliko god jedni druge,ne zaboraviti historiju ali raditi za buducnost ? Uvazavati misljenja i zelje drugih ? Cemu sve ovo vodi ?
- insomnia78
#8 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Sta dokazuje ovo? Znaci ako je grad imao srpsku vecinu nema veze sto su pobili i protjerali sve manjine imaju pravo na pravljenje republike srpske?славянин wrote:Nebih da komentarisem tvoje... "upise" samo se nerviram koliko daleko ljudska glupost moze dosegnuti..insomnia78 wrote:Nastala djelimicno na genocidu? Djelimicno?
Nemoj dalje shvatili smo
Covjece boziji sve i jedan musliman i hrvat su ili ubijeni ili protjerani i ti pricas o “djelimicnom genocidu”
- animals
#9 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Mislim da lose stvara lose..
dobro, dobro..
ne mozes ocekivati od Bosnjaka da se i oni ne radikalizuju..
kad vec imas Srbe ili Hrvate koji su radikalni..
ne moze se normalno reci svi su Srbi ili Hrvati radikalni..
ali politke su takve..
jbg..i onda dodje i sa trece strane odgovor..
takva su vremena..mislim da su u vecini ljudi dobri i posteni..
na sve tri strane..
ali kad cujem Dodika, kako svaki dan negira Bosnu, sta ocekivati od stanovnika RS..
dobro, dobro..
ali politke su takve..
na sve tri strane..
ali kad cujem Dodika, kako svaki dan negira Bosnu, sta ocekivati od stanovnika RS..
- славянин
#10 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Da slazem se, ali gledajuci interes drzave BiH - dali na lose odgovarati lose znaci pobjedu onih koji zagovaraju podjelu i da nema tu suzivota ?animals wrote:Mislim da lose stvara lose..
dobro, dobro..
ali politke su takve..
na sve tri strane..
- animals
#11 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Pa izgleda, ako ovako nastave vodje da nas vode, onda..славянин wrote:Da slazem se, ali gledajuci interes drzave BiH - dali na lose odgovarati lose znaci pobjedu onih koji zagovaraju podjelu i da nema tu suzivota ?animals wrote:Mislim da lose stvara lose..
dobro, dobro..
ali politke su takve..
na sve tri strane..
suzivota tesko moze biti..
- insomnia78
#12 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Znaci prelazi se na sljedecu fazu. Pravdanje pravljenja republike srpske koja je istina nastala na “djelimicnom genocidu” ali kao volja njenih gradjana
Sta je sljedeće? Brise se i ovo djelimicnom?
Sta je sljedeće? Brise se i ovo djelimicnom?
- animals
#13 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Moje licno misljenje, da nema stabilne BiH, dok postoje federacija i rs..
ili BIH, ili nista..
ili BIH, ili nista..
- славянин
#14 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
I kojim putem ukinuti entitete ? Mislim neka ideja zamisao ? Nesto sto se moze sprovesti - realnost.animals wrote:Moje licno misljenje, da nema stabilne BiH, dok postoje federacija i rs..
ili BIH, ili nista..
- славянин
#15 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Imas ICTY u Hagu njima se obrati.asker wrote:Koja hinja je ovaj cirilicar
- animals
#16 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Ili MZ ili ratom..славянин wrote:I kojim putem ukinuti entitete ? Mislim neka ideja zamisao ? Nesto sto se moze sprovesti - realnost.animals wrote:Moje licno misljenje, da nema stabilne BiH, dok postoje federacija i rs..
ili BIH, ili nista..
drugog puta nema..
- славянин
#17 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Cisto sumnjam da ce MZ ikada da utice bilo kako radikalno na uredjenje BiH , sjetimo se da im je mantra jos od dejtona da narodi u BiH moraju da se "dogovore" , dalje oni su i garanti dejtonskog sporazuma (istog sporazuma po kojem je RS dobila status entiteta sa svim ovlastima koje ima) , imamo tu i faktor naroda koji nikada ne treba zaboraviti jer on je u vecini slucajeva presudan.animals wrote:Ili MZ ili ratom..славянин wrote:I kojim putem ukinuti entitete ? Mislim neka ideja zamisao ? Nesto sto se moze sprovesti - realnost.animals wrote:Moje licno misljenje, da nema stabilne BiH, dok postoje federacija i rs..
ili BIH, ili nista..
drugog puta nema..
Dali to znaci da jedina realna solucija znaci pokusati ratom ujediniti BiH ? I kako bi se to sprovelo , naprimjer dali bi da pro-Bosanska strana pobijedi u tom imaginarnom ratu to znacilo iseljenje svih Srba i Hrvata iz BiH ? Jer jasno je da oni ne zele centralizaciju...
Govorimo o nekim realnim stvarima.Ne populistickim mantrama.
- pustopoljina
#18 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Da li se ti sjecas 1995-2000?славянин wrote:Da slazem se, ali gledajuci interes drzave BiH - dali na lose odgovarati lose znaci pobjedu onih koji zagovaraju podjelu i da nema tu suzivota ?animals wrote:Mislim da lose stvara lose..
dobro, dobro..
ali politke su takve..
na sve tri strane..
2000-2005?
2005-20013
20013- do sada?
Sjecas li se ICEGA?
kako su "odgovarali na provokacije"?
- animals
#19 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Ne znam nisam pametan..
Mrznja je velika..tesko je ista napraviti..
Vidi samo primjer Karadzica..
Heroj na jednoj strani, na ostatku svijeta zlocinac..
nije kriv stanovnik RS, vec ista matrica kojom ga truju decenijama..
i ako Dodik ode, docice neko drugi i nastaviti..
ja vise ne vidim nadu..
sto se tice Hrvata, tu je treci, kao teg na vratu..
malo saranja izmedju Bosnjaka i Srba..
da bi se nesto ulovilo, umjesto da vode samostalnu politiku,
kojoj je cilj BIH, drzava ravnopravni naroda..
ja vise ne vidim nadu..
-
asker
#20 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Obrati se ti lutko, ti se nesto zalis na forum i forumase. Te hinjske fore ne prolaze.славянин wrote:Imas ICTY u Hagu njima se obrati.asker wrote:Koja hinja je ovaj cirilicar
- славянин
#21 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Mislim da tu dosta ima i "inata" jer cini mi se da nacionalne stranke koriste metode "ocemo ukinuti RS" "oni oce da ukinu RS" - "ocemo pripajanje Srbiji" "oni oce pripajanje Srbiji" - "Preglasavaju nas" "Ko su oni da odredjuju ko je Hrvat" i tako dalje.. Samim tim cini mi se da i "umjereni" bivaju uvuceni u te mantre i onda se desava jos vece udaljavanje. Mada opet tvrdim da su oni okrojeli na svim stranama uvijek najglasniji (sjetimo se da je izlaznost na izbore 55%) tako da tvrditi da su rezultati stranaka na izborima i jedno opce vecinsko misljenje naroda.. ne bih se slozio.animals wrote:Ne znam nisam pametan..
ja vise ne vidim nadu..
- insomnia78
#22 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Zamjenih ga sa onim Nikoletinom
al pisaj ga svakako
- Bloo
- Globalna šefica
#23 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Ti si pun mržnje.
Nadam se da ćeš zauvijek živjeti što dalje od mene, državama daleko, a na žalost ne mogu te staviti na block iako mi se od tvojih huškačkih postova diže želudac, tako da sam prisiljena biti izložena tvojim izljevima slijepe mržnje prema svemu i svakome.
Nadam se da ćeš zauvijek živjeti što dalje od mene, državama daleko, a na žalost ne mogu te staviti na block iako mi se od tvojih huškačkih postova diže želudac, tako da sam prisiljena biti izložena tvojim izljevima slijepe mržnje prema svemu i svakome.
- insomnia78
#24 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Pa cuj. To je moje pravo. Ja ne mogu voliti nekog ko me iz cista mira hOtio ubiti. Koji mi je pobio clanove porodice, koji minse posrao na pola zivota. Jbg.
Vi ih volite koliko hocete al nemojte nam poturati muda pod bubrege i pricati o “djelimicnom genocidu”
Vi ih volite koliko hocete al nemojte nam poturati muda pod bubrege i pricati o “djelimicnom genocidu”
- Bloo
- Globalna šefica
#25 Re: Porast etno-nacionalisticke retorike,sovinizma i fasizma na forumu.
Nastavi generalizirati.
Jer lakše je mrziti kada sve pretvoriš u bezobličnu masu.
Mogu i ja Bošnjake generalizirati zbog Juke i ostalih, al neću, jer onda bi mi i otac bio kao on. A nije.
Mogu i ja Bošnjake generalizirati zbog Juke i ostalih, al neću, jer onda bi mi i otac bio kao on. A nije.