Popusti na gotovinsko placanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Spektakluk

#1 Popusti na gotovinsko placanje

Post by Spektakluk »

Pozdrav svima,
ne znam da li je ova ili slicna tema bila i ranije, pa se unaprijed izvinjavam ako se ponavlja.
Da li mi neko moze objasniti zasto mnogi prodavci (gume, namjestaj, kucanski aparati...) daju znacajne popuste za gotovinsko placanje (10-15%)?

Neki dan mi se desilo da sam htio kupiti jedan kuhinjski aparat i kaze mi prodavac da ima popust od 10%, ja izvadim karticu da platim, a on kaze u tom slucaju popust je samo 5 %. S obzirom da je u tom trznom centru bio i bankomat, naravno, uzeo sam gotovinu i platio u kesu. Tom prilikom sam uredno dobio fiskalni racun, pa mi nije jasno kakvi su to benefiti za prodavce pa daju duplo veci popust za na placanje u gotovini u odnosu na karticu?

Zar sa njihove tacke gledista to nije isto? Valjda bankovna transakcija ne traje danima ili sedmicama, pa ne mogu odmah raspolagati novcem kao u slucaju gotovinske prodaje....

Hvala
drndalo

#2 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by drndalo »

Znas li koliko % od transakcije im banka uzme za to provlacenje kartice ?
Spektakluk

#3 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by Spektakluk »

Nemam pojma ali sigurno ne 5%, mislio sam da je i to jedan od razloga, ali opet ljudi masovno placaju karticama u hipermarketima, a ja licno nisam nikad imao situaciju da prodavci na kasama vise preferiraju gotovinu, cak sta vise stekao sam kontra utisak.

Dakle, osnovni razlog je sto dodatno placaju banci na izvrsenim transakcijama?
dobar osjecaj

#4 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by dobar osjecaj »

Da li je moguce da se to desava i zbog toga sto su mnoge firme u dugovima prema dobavljacima/EP/vodovodu/nemampojmakome... pa se novac koji se direktno uplati na njihove racune moze povlaciti za podmirivanje tih dugova na osnovu nekih sudskih rjesenja/naloga pa da zato gotov novac tretiraju drugacije ako ga mogu preusmjeravati u neke druge namjene? Samo se pitam... :roll:
drndalo

#5 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by drndalo »

Nikad tu nije samo 1 razlog... Kes je i zahvalniji za "knjizenje", avanse, rabate i slicno...
vjesticanametli

#6 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by vjesticanametli »

nije gotovinsko ali evo da napisem.....neki dan s kolegicom odem u domod u onaj šahidikakokogsezvao i hocu da kupim mixer i sve super dok teta nije dosla da upakuje i kaze......ovo je zadnji i malo cu ga obrisati i eto tako....reko obicaj je da na izlozene stvari ima popust .....kaze nema i pitam ja gdje je sef ili ko vec da vidim s njim.....vani je to normala da ti snize cijenu jer je pipkano i zaprljano malo i tako jel.....kad haĐŽo doĐŽe ma nema to ovde to nema to ne moze i trla baba lan reko nosite ga sebi :-)
zasto kod nas to ne funkcionise
dobar osjecaj

#7 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by dobar osjecaj »

vjesticanametli wrote:...vani je to normala da ti snize cijenu jer je pipkano i zaprljano malo i tako jel.....kad haĐŽo doĐŽe ma nema to ovde to nema to ne moze i trla baba lan reko nosite ga sebi :-)
Znam da nije neka utjeha ali ne funkcionise ni u Poljskoj bas :D
vjesticanametli

#8 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: :D ma necu ga ni kupiti...cuj da ga obrise :lol: pa eto nje....ma da rekose 1 % makar :-) ovako neka kupi neka bosanska oFca :mrgreen:
babaroga1x

#9 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by babaroga1x »

za robu koju je prodao trgovac, a plaćena je karticom, trgovac čeka određeno vrijeme da mu sjedne lova... takodjer mora platiti neku malu proviziju..

trgovac plaće radnicima, režije, porez, treba platiti gotovinom, odmah... i zato još uvijek trgovci vole keš...

a to što ti trgovac nudi popust na gotovinu znači samo da je u cijeni proizvoda već ugrađena provizija za karticu i vrijeme koje on čeka da mu dođe lova

Baba
Spektakluk

#10 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by Spektakluk »

babaroga1x wrote:za robu koju je prodao trgovac, a plaćena je karticom, trgovac čeka određeno vrijeme da mu sjedne lova... takodjer mora platiti neku malu proviziju..

trgovac plaće radnicima, režije, porez, treba platiti gotovinom, odmah... i zato još uvijek trgovci vole keš...

a to što ti trgovac nudi popust na gotovinu znači samo da je u cijeni proizvoda već ugrađena provizija za karticu i vrijeme koje on čeka da mu dođe lova

Baba
Ovo je vrlo zanimljivo i iskreno ne vjerujem da je tako. Place radnicima obicno idu preko racuna osim u onim slucajevima kada preko racuna ide minimalac na koji je radnik prijavljen, a ostalo se daje u koverti (manje vise citav privatni sektor tako radi). Za rezije i porez takodje ne vjerujem da placa gotovinom.

Dakle, cini mi se da je najveci razlog davanja popusta na gotovinu to sto su radnici uglavnom prijavljeni na minimalce, pa zeli dobiti kes za isplatu ostatka u kovertama.
iTo

#11 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by iTo »

Spektakluk wrote:Nemam pojma ali sigurno ne 5%, mislio sam da je i to jedan od razloga, ali opet ljudi masovno placaju karticama u hipermarketima, a ja licno nisam nikad imao situaciju da prodavci na kasama vise preferiraju gotovinu, cak sta vise stekao sam kontra utisak.

Dakle, osnovni razlog je sto dodatno placaju banci na izvrsenim transakcijama?

2,5% ti uzme banka...
ranger

#12 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by ranger »

zato sto je poenta trgovanja imati pare odmah i sad i uz minimalne troskove. sve drugo produzuje vrijeme i povecava troskove.
kartice ma koliko prakticne bile nisu stvorene iz merhameta vec da bi neko zaradio na njima, pa 1 fening 1 fening po transakciji...
sema911s

#13 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by sema911s »

ispod 5kKm je od4-5% preko je manja u sve zavisi od prometa,
To sto platite karticom trgovcu je vrlo brzo na racunu Ali ako ima problema Sa placanjem Racun blokiran I to Tada kartice nevaljaju
Zasto kes svi vole, pazar za taj dan mozes preknjizit u nesto drugo tako reci nisi duzan to uplatit Na Racun,.

Popuste Na kes daju iz razloga sto smo mi balkanci navikli Na ogromne marze, i Na kes Koji dobijemo tih 10-20-30% je kupcu dovoljno al trgovac trlja dlanove
_Astra_

#14 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by _Astra_ »

Nisam 100% siguran, ali koliko me sjecanje sluzi, u slucaju placanja karticama na RATE, banka uzima shopu 10-12%
razonoda

#15 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by razonoda »

drndalo wrote:Znas li koliko % od transakcije im banka uzme za to provlacenje kartice ?
u USA je to oko 0.20$ plus mjesecno 2-3%, tako da se toga nabere za manji biznis. Ovdje su dozvolili sada. ako hoces da platis karticom , mozes kupcu to maplatiti 3%. Malo ko to radi ali zakonski moze.
Mario979

#16 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by Mario979 »

vjesticanametli wrote:nije gotovinsko ali evo da napisem.....neki dan s kolegicom odem u domod u onaj šahidikakokogsezvao i hocu da kupim mixer i sve super dok teta nije dosla da upakuje i kaze......ovo je zadnji i malo cu ga obrisati i eto tako....reko obicaj je da na izlozene stvari ima popust .....kaze nema i pitam ja gdje je sef ili ko vec da vidim s njim.....vani je to normala da ti snize cijenu jer je pipkano i zaprljano malo i tako jel.....kad haĐŽo doĐŽe ma nema to ovde to nema to ne moze i trla baba lan reko nosite ga sebi :-)

Ma oni ti nebi dali ni za televizor,
Izloženi televizori su upaljeni i rade, znači ako ti upakuju taj TV, prodaju ti polovan TV.
Kakva je razlika, ili bio upaljen tu u prodavnici ili kod nekog u dnevnom boravku. Taj u prodavnici radi čak i duže, čitavo radno vrijeme od 8:00 do 22:00 .
Znači više je amortizovan.
dpjokala26

#17 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by dpjokala26 »

kupila sam japanke,vidim dobar popust preko 5o%. na moje iznenadjenje dobih jos 20% popusta jer je ostao samo taj par.trljam ja ruke platila samo 49 maruna i sva sretna dodjem kuci,otvorim stranicu te marke i stanem u cudu. cijena tih japanki 19 funti. (to je upravo cijena koju sam platila)trgovac nikad nije na gubitku.samo smo mi mnogo naivni.zarada trgovca na jednom paru japanki koje je prodao bez poputa je 200%. :cry: moguce i veca ne znam veleprodajnu cijenu)
seoBIH

#18 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by seoBIH »

_Astra_ wrote:Nisam 100% siguran, ali koliko me sjecanje sluzi, u slucaju placanja karticama na RATE, banka uzima shopu 10-12%
Ne misliš dobro, jer banka uzima od 1 do 5% u zavisnosti od dužine rata.
seoBIH

#19 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by seoBIH »

dpjokala26 wrote:kupila sam japanke,vidim dobar popust preko 5o%. na moje iznenadjenje dobih jos 20% popusta jer je ostao samo taj par.trljam ja ruke platila samo 49 maruna i sva sretna dodjem kuci,otvorim stranicu te marke i stanem u cudu. cijena tih japanki 19 funti. (to je upravo cijena koju sam platila)trgovac nikad nije na gubitku.samo smo mi mnogo naivni.zarada trgovca na jednom paru japanki koje je prodao bez poputa je 200%. :cry: moguce i veca ne znam veleprodajnu cijenu)
19 funti dodje oko 47KM, još na to dodaš shipping ode na preko 50KM. Na iznos od 50KM ide carina 10% i na taj iznos 17% PDV, te taksi u iznosu od 15KM.

Ovo je za fizička lica, za pravna je manje više isto.
_Astra_

#20 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by _Astra_ »

seoBIH wrote:
_Astra_ wrote:Nisam 100% siguran, ali koliko me sjecanje sluzi, u slucaju placanja karticama na RATE, banka uzima shopu 10-12%
Ne misliš dobro, jer banka uzima od 1 do 5% u zavisnosti od dužine rata.
1% MOZDA na jednokratno placanje karticom... na Rate min 4%... a, mozda i to zavisi od ugovora izmedju pojedinog shopa i kako koje banke.
seoBIH

#21 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by seoBIH »

Pa napisao sam ti fino, zavisi od duzene rata. Nije isto na 2 rate i na 12.
_Astra_

#22 Re: Popusti na gotovinsko placanje

Post by _Astra_ »

Nije, ali sam 99% siguran da Unicredit za 6+ rata uzima PREKO 5%... tako da to nije 1-5%
American express (centurion, a sad intesa) je prosle god radnjama kojima poznajem vlasnike "uzimao" 9% za 6rata...tako da...
Al ajd, nije bitno...
Post Reply