ma kakav matias sve esme haruni i svi u DZamiji

dobro je pa neAm male djece

Moderator: O'zone
pa ne bih mogla ni zamisliti da bih sa svojim djetetom razgovarala i na jednom drugom jeziku osim na nasem, a pricam 3 jezika.vjesticanametli wrote: ↑04/11/2020 11:41to haDZince naravno da im nije problem
sve se moze samo moras hOtit i istrajati![]()
Njihova licna nesigurnost.dobar osjecaj wrote: ↑04/11/2020 16:11Neki dan pricam s majkom desetogodisnjeg djeteta koje majka ispisuje iz BiH drzavljanstva i usput zeli da djetetu o jednom trosku promijeni i prezime u neko germansko te kaze da je to dobra "investigation" u buducnost djeteta, jer ce tako imati bolji tretman u zemlji u kojoj zivi.
Rekoh joj da to smatram nepotrebnim i da umjesto "investigation" moze "invest" u svoj ili djetetov engleski. Da li ljudi stvarno vjeruju da ce biti bolje prihvaceni i zivjeti bolje ako se odreknu takvog dijela svog identiteta kao sto je ime ili prezime?
detroit-mercy wrote: ↑04/11/2020 18:10Njihova licna nesigurnost.dobar osjecaj wrote: ↑04/11/2020 16:11Neki dan pricam s majkom desetogodisnjeg djeteta koje majka ispisuje iz BiH drzavljanstva i usput zeli da djetetu o jednom trosku promijeni i prezime u neko germansko te kaze da je to dobra "investigation" u buducnost djeteta, jer ce tako imati bolji tretman u zemlji u kojoj zivi.
Rekoh joj da to smatram nepotrebnim i da umjesto "investigation" moze "invest" u svoj ili djetetov engleski. Da li ljudi stvarno vjeruju da ce biti bolje prihvaceni i zivjeti bolje ako se odreknu takvog dijela svog identiteta kao sto je ime ili prezime?
..``````````````detroit-mercy wrote: ↑04/11/2020 19:25Pa ono kad ti roditelji daju ime Dicknaravno da ces imati problema
![]()
Nije to bas tako jednostavno, ja sam upoznao ljude trece generacije doseljenika u neke zemlje koji i dalje imaju ponekad problema radi imena stranog porijekla. Sve je to multi kulti super ali se zna kad ti vidi ime ima predrasudu garantovanu, to je neminovno. Dilema je to brate, ides u drugu drzavu hoces da se integrises i imas drzavljanstvo... a da zadrzis neki mentalitet zemlje iz koje dolazis, vrlo je zajebano. Upoznao sam i nase dijaspore koji zive vani kao da su jos u Bosni, druze se samo s nasim ljudima, gledaju nase kanale i ono vise znaju o Bosni i situaciji sa nasom politikom nego u zemlji gdje zive. Meni je to bas budalastina, djecu hendikepiras jer ih odgajas kao da nisu drzavljani nove zemlje... i na kraju getoiziras familiju bukvalno. Ono kad sretnes covjeka koji je 25 godina u Australiji a natuca engleski jezik... pa u pm jarane sta ti radis tamo uopste?detroit-mercy wrote: ↑04/11/2020 18:10Njihova licna nesigurnost.dobar osjecaj wrote: ↑04/11/2020 16:11Neki dan pricam s majkom desetogodisnjeg djeteta koje majka ispisuje iz BiH drzavljanstva i usput zeli da djetetu o jednom trosku promijeni i prezime u neko germansko te kaze da je to dobra "investigation" u buducnost djeteta, jer ce tako imati bolji tretman u zemlji u kojoj zivi.
Planiram djecu slati vani. Sinu sam rekao ako oženi njihovu, nek' slobodno uzme ženino prezime, i ime neka mijenja ako procijeni da će mu tako biti bolje. Jebo nastavak loze i slična sranja.nepass1 wrote: ↑05/11/2020 08:05Ne znam, sumnjam da bih djetetu mjenjao ime, nek odluci samo kad napuni 18g. Ali bih se odrekso naseg pasosa i drzavljanstva bez dvojbe. Odrekao bih se skroz drzave, mozda bi me jos par osoba vezalo za BiH i to je to.
Ne mogu zamisliti da sjedim u hamburgu i gledam hayat i ganjam karte za halidov koncert i hodam po nakim bosnjackim sjelima i drustvima.
Javi ti se jaran i zamoli "hae molim te odradi intervju sa ovim likom" i ti odradiš. Otprilike tako idu ovi intervjui_BataZiv_0809 wrote: ↑05/11/2020 09:44Ne kontam poentu ovih clanaka osim ako frajer nije dao pare za samopromociju:
Sasja Beslik: BiH nije pravno stabilna i ekonomski samostalna država, a ljudski kapital je broj jedan
https://www.klix.ba/biznis/sasja-beslik ... /201105009
Najbolji komentar:Velkoski wrote: ↑05/11/2020 10:21Javi ti se jaran i zamoli "hae molim te odradi intervju sa ovim likom" i ti odradiš. Otprilike tako idu ovi intervjui_BataZiv_0809 wrote: ↑05/11/2020 09:44Ne kontam poentu ovih clanaka osim ako frajer nije dao pare za samopromociju:
Sasja Beslik: BiH nije pravno stabilna i ekonomski samostalna država, a ljudski kapital je broj jedan
https://www.klix.ba/biznis/sasja-beslik ... /201105009![]()
E jest ga i promijenio halal mu cufte_BataZiv_0809 wrote: ↑05/11/2020 11:28Najbolji komentar:Velkoski wrote: ↑05/11/2020 10:21Javi ti se jaran i zamoli "hae molim te odradi intervju sa ovim likom" i ti odradiš. Otprilike tako idu ovi intervjui_BataZiv_0809 wrote: ↑05/11/2020 09:44Ne kontam poentu ovih clanaka osim ako frajer nije dao pare za samopromociju:
https://www.klix.ba/biznis/sasja-beslik ... /201105009![]()
Bravo, potpuno si različit od 405 prethodnih ljudi koji su samopromotivnim plaćenim člancima rekli u naslovu očiglednu stvar vezanu za državu, a u tekstu pričali o sebi.![]()
A i promijenio je ime da se lakse uklopi u Svedsku, taman o tome pricaju ostali formuasi. Jer u Zenici se mozda jeste rodio i Tarzan i Kimi Raikonen i Rambo, ali kunem se zivotom da se nikad u zivotu nije rodio Sasja Beslik
![]()
Živimo u veoma izazovnom vremenu i uslovima života koji podstiču sociopatska ponašanja.Strpljiva wrote: ↑05/11/2020 10:52Ono sto sam primijetila kod nasih roditelja jeste da zive kroz djecu. Upisuju ih po kojekakvih jezicima, treninzima, baletima. Djeca em nisu zainteresovana, em nemaju talenat za iste. Ti isti roditelji ne pricaju vise jezika, ne treniraju, ne slusaju operu. Zaboravljajuci da djeca gledaju, a ne slusaju. De ti sine sve sto ja nisam mogao i nisam imao hrabrosti.