KAd bolje razmislim to i jeste najbolje.Hakiz wrote:Bolje ništa ne govoriti.
Popularne stvari koje ne kontam
- MarlboroGold
#26626 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#26627 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Javi da li si ostala u kontaktu s nekim kome si ovo rekladjevojka bez imena wrote:MarlboroGold wrote:Pa šta će drugo reći matere ti?Hakiz wrote:Meni kada neko spomene kako svako dijete ima svoju nafaku prođe kroz glavu misao na objekat Kuća za djecu oboljelu od raka. I to je nafaka.
Ljudi to nafaka koriste kao prevod za "Ne brini, sve će se posložiti".
Ne mora se posložiti, mani se placeba.
Reci ce : zasuci rukave il od Nafake nema Ništa!
- S4mpion
#26628 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Hmm...pustopoljina wrote:Bukvalno je rekla da se roditelj treba pobrinuti za zivot u starosti, a ne lupati novac u razne "karijere" djece.
Sta je pogresno?
Znas li ti kakvih mladih ima?
Meni se cini da si i ti u at?
Hej...hoce moped...da bude dobar djak...al' to dobar shvatiti uslovno- da ne ponavlja razred..placaj instrukcije...placaj nekakve kurseve...moras podmititi da uradi maturu. Maturira..e de ga sad 3 mjeseca da putuje po svijetu..zasluzio je...upise faks...sve mu nabave, placaju stanarinu sa svog racuna...ocistiti dodju..pa frizider prazan...napuni..plati dodatne
E...a gdje neko auto...da se ne pati...
Cemu?
Pa ovo je ključno pitanje gdje, kao roditelj, vagaš da li ti je investicija isplativa. Ima mladih u čije karijere je itekako isplativo uložiti, nisu svi snobovi, propaliteti i ucjenjivači kako gledaš.
Međutim, dijete je, u svakom slučaju, investicija. Taj moped, ljetovanje, neko putovanje, džeparac, školarina imaju svoju funkciju, pogotovo ako dijete pokazuje određeni potencijal.
Naravno da, kao roditelj, imaš pravo da svom studentu uskratiš školarinu za fakultet i pošalješ ga u noćne smjene, da se sam snalazi, imaš pravo da svog osnovca preko raspusta pošalješ na neki posao, uskratiš ga za ljetovanje, bicikl, mobitel, računar, vozačku dozvolu i sl. Ali... svoja očekivanja, u svakom slučaju, moraš poravnat' sa investicijama. Ako ti je odlikaš cijeli raspust proveo radeći, nemoj se čudit' kad u oktobru popusti u školi, jer si mu oduzela ljetni odmor.
Hoćeš studenta koji će sve davati u roku? - Daj mu šansu, investiraj, pobrini se da mu učenje bude ključna briga, a ne rad u trećoj smjeni i borba za preživljavanje.
Eh sad... ako ti ocijeniš da ti ne vrijedi ulagati u sopstveno dijete, to je tvoja stvar, ali, u tom slučaju, ne računaj previše na njegove uspjehe. Očekivanja skrati na keca.
- pustopoljina
#26629 Re: Popularne stvari koje ne kontam
S4mpion wrote:Hmm...pustopoljina wrote:Bukvalno je rekla da se roditelj treba pobrinuti za zivot u starosti, a ne lupati novac u razne "karijere" djece.
Sta je pogresno?
Znas li ti kakvih mladih ima?
Meni se cini da si i ti u at?
Hej...hoce moped...da bude dobar djak...al' to dobar shvatiti uslovno- da ne ponavlja razred..placaj instrukcije...placaj nekakve kurseve...moras podmititi da uradi maturu. Maturira..e de ga sad 3 mjeseca da putuje po svijetu..zasluzio je...upise faks...sve mu nabave, placaju stanarinu sa svog racuna...ocistiti dodju..pa frizider prazan...napuni..plati dodatne
E...a gdje neko auto...da se ne pati...
Cemu?
Pa ovo je ključno pitanje gdje, kao roditelj, vagaš da li ti je investicija isplativa. Ima mladih u čije karijere je itekako isplativo uložiti, nisu svi snobovi, propaliteti i ucjenjivači kako gledaš.
Međutim, dijete je, u svakom slučaju, investicija. Taj moped, ljetovanje, neko putovanje, džeparac, školarina imaju svoju funkciju, pogotovo ako dijete pokazuje određeni potencijal.
Naravno da, kao roditelj, imaš pravo da svom studentu uskratiš školarinu za fakultet i pošalješ ga u noćne smjene, da se sam snalazi, imaš pravo da svog osnovca preko raspusta pošalješ na neki posao, uskratiš ga za ljetovanje, bicikl, mobitel, računar, vozačku dozvolu i sl. Ali... svoja očekivanja, u svakom slučaju, moraš poravnat' sa investicijama. Ako ti je odlikaš cijeli raspust proveo radeći, nemoj se čudit' kad u oktobru popusti u školi, jer si mu oduzela ljetni odmor.
Hoćeš studenta koji će sve davati u roku? - Daj mu šansu, investiraj, pobrini se da mu učenje bude ključna briga, a ne rad u trećoj smjeni i borba za preživljavanje.
Eh sad... ako ti ocijeniš da ti ne vrijedi ulagati u sopstveno dijete, to je tvoja stvar, ali, u tom slučaju, ne računaj previše na njegove uspjehe. Očekivanja skrati na keca.
Ja sam vrlo jasno napisala nekoliko redova iznad "cemu" i nekoliko postova iza.
Kupiti moped djetetu da NE BI PONAVLJAO RAZRED?
Ako ti je kao djetetu JEDINA OBAVEZA da ides u skolu-
I ti ne mozes bez problema preci u narednu godinu?
Od mene ne bi dobio moped.
Ne trebas ti sine zbog mene raditi maturu.
Otkud tebi scenarij da se odlikasa salje u trecu smjenu?
Ne mora biti ni odlikas. Ali da mlada osoba, koja NEMA druge obaveze u zivotu, osim skole ne moze dvicom proci...
Hbg.
To je musko, sin za kojeg znam.
Znam i jednu kcerku...do 12.te sve super...pametna mala, nije ni morala uciti. Poslije dvanaeste...nizbrdo...
A krenuli izlasci, sminkanje... Drustvo joj se okuplja kod mekija. Ja kad je u gradu sretnem, ne mogu je prepoznati...i nista od mature. Druga najbolja gimnazija u gradu i ona nju ne zavrsi...znam da je pametna, jer kad je pocela bas lose ocjene dobijati, jednom sam sjela s njom zbog matematike i cura je rasturila tad schularbeit.
Roditelji pokusavali motivisati, pokusali podmicivati...kakvi...to ispegla kosu, sredi se ko kim kardasian i ode u McDonalds
I nema vise skole. Nema vise drustva. Sjedi kuci. Trazi posao...
E kad je dosla do toga da ne sjedi ko tinejdzer u mcd, nego da tamo radi...doslo je i do promjene prioriteta.
Sad, dvije godine kasnije, radi maturu u Abendschule.
Sad je niko ne mora moljakati da sjedne i uci.
To nisu djeca koja su morala ista teze od vrece za smece podici, a kamoli raditi u trecoj smjeni.
To nisu djeca bez racunara, mobitela, vozackih dozvola...roditelji su kod oboje uradili i dali kao roditelji sve sto su mogli i jos preko.
- Boemica
#26630 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma upravu si ti pusto
Mom kolegi u srednjoj kupovali najnoviji model telefona AKO NE PADNE RAZRED.
Ja prođem sa 5,0 prosjekom i dobijem tortu
(što je sasvim normalno) 
Ja prođem sa 5,0 prosjekom i dobijem tortu
- cendlerbing
#26631 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja dobijem "bravo, sine, haj idi ono suđe operi tamo" 
- Boemica
#26632 Re: Popularne stvari koje ne kontam
cendlerbing wrote:Ja dobijem "bravo, sine, haj idi ono suđe operi tamo"
- славянин
#26633 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Umjesto da plate profesorima ccc djaba pate dijeteBoemica wrote:Ma upravu si ti pusto![]()
Ja prođem sa 5,0 prosjekom i dobijem tortu(što je sasvim normalno)
- cendlerbing
#26634 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I to su mi govorili, kad me treba tješitiBoemica wrote:cendlerbing wrote:Ja dobijem "bravo, sine, haj idi ono suđe operi tamo"I evo nas, šta nam fali bgt
- Boemica
#26635 Re: Popularne stvari koje ne kontam
" Ali mamaaaaaa svi imaju telefon na touch "cendlerbing wrote:I to su mi govorili, kad me treba tješitiBoemica wrote:cendlerbing wrote:Ja dobijem "bravo, sine, haj idi ono suđe operi tamo"I evo nas, šta nam fali bgt
" eto ti nemaš i šta ti fali "
- Boemica
- cendlerbing
#26637 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Prvi mobitel sam dobila u drugom srednjeBoemica wrote:
" Ali mamaaaaaa svi imaju telefon na touch "
![]()
![]()
Eee, al kad mi kaže i dan danas, trebal ti para, srce ko kuća
- Boemica
#26638 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa sad se nudi, kad zna da ne trebacendlerbing wrote:Prvi mobitel sam dobila u drugom srednjeBoemica wrote:
" Ali mamaaaaaa svi imaju telefon na touch "
![]()
![]()
![]()
Eee, al kad mi kaže i dan danas, trebal ti para, srce ko kuća
- cendlerbing
#26639 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma namazano bona 
- Boemica
#26640 Re: Popularne stvari koje ne kontam
cendlerbing wrote:Ma namazano bona
- S4mpion
#26641 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne zamjeri, ali kad te čitam, stičem utisak da su investicije mito i da nisu opravdane ni u kojem slučaju, što nije tačno.pustopoljina wrote:![]()
Ja sam vrlo jasno napisala nekoliko redova iznad "cemu" i nekoliko postova iza.
Kupiti moped djetetu da NE BI PONAVLJAO RAZRED?
Ako ti je kao djetetu JEDINA OBAVEZA da ides u skolu-
I ti ne mozes bez problema preci u narednu godinu?
Od mene ne bi dobio moped.
Ne trebas ti sine zbog mene raditi maturu.
Otkud tebi scenarij da se odlikasa salje u trecu smjenu?
Ne mora biti ni odlikas. Ali da mlada osoba, koja NEMA druge obaveze u zivotu, osim skole ne moze dvicom proci...
Hbg.
To je musko, sin za kojeg znam.
Znam i jednu kcerku...do 12.te sve super...pametna mala, nije ni morala uciti. Poslije dvanaeste...nizbrdo...
A krenuli izlasci, sminkanje... Drustvo joj se okuplja kod mekija. Ja kad je u gradu sretnem, ne mogu je prepoznati...i nista od mature. Druga najbolja gimnazija u gradu i ona nju ne zavrsi...znam da je pametna, jer kad je pocela bas lose ocjene dobijati, jednom sam sjela s njom zbog matematike i cura je rasturila tad schularbeit.
Roditelji pokusavali motivisati, pokusali podmicivati...kakvi...to ispegla kosu, sredi se ko kim kardasian i ode u McDonalds![]()
I nema vise skole. Nema vise drustva. Sjedi kuci. Trazi posao...
E kad je dosla do toga da ne sjedi ko tinejdzer u mcd, nego da tamo radi...doslo je i do promjene prioriteta.
Sad, dvije godine kasnije, radi maturu u Abendschule.
Sad je niko ne mora moljakati da sjedne i uci.
To nisu djeca koja su morala ista teze od vrece za smece podici, a kamoli raditi u trecoj smjeni.
To nisu djeca bez racunara, mobitela, vozackih dozvola...roditelji su kod oboje uradili i dali kao roditelji sve sto su mogli i jos preko.
U životu nisam sreo roditelja koji je ovo stvarno mislio.Ne trebas ti sine zbog mene raditi maturu.
- pustopoljina
#26642 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa pogresan ti je utisak.
Ne znam iz kakve ti perspektive citas...ali odlikas i treca smjena..zao mi je, jbm.
Ni to ne mogu povezati sa bilo cim drugim, osim siromastvom.
Ja opet nikad nisam srela roditelja koji jede delicije, a dijete drzi na kruhu i vodi.
Za maturu...
Nije matura sve u zivotu.
Ne znam iz kakve ti perspektive citas...ali odlikas i treca smjena..zao mi je, jbm.
Ja opet nikad nisam srela roditelja koji jede delicije, a dijete drzi na kruhu i vodi.
Za maturu...
-
moonca
#26643 Re: Popularne stvari koje ne kontam
E, kad pocnu sa kometarima -u tanke zice- kao argumentima--sva se diskusija tu zavrsava.....
...
...

- pustopoljina
#26644 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Rasprava o kupovanju stvari je krenula od ideje da se roditelj treba pobrinuti za svoju starost, prije nego da ispunjava svaku zelju svog djeteta. Onda je skrenulo na koje su to zelje i sta treba ispuniti i sta je too much.
-
moonca
#26645 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Podmicivanje radi neko vrijeme--vjerujem....ali ' odgajas dijete i gradis mu pogresan kakakter. Nece moci u zivotu sve dobiti na taj nacin, ..a i zelje se povecavaju... 
- JThomas
#26646 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ljudi dragi rahmetli knjižar taib šahinpašić i senad šahinpašić šaja su rođena braća, od istih roditelja, iz iste kuće. najviše je do roditelja - ali nije baš sve.
- pustopoljina
#26647 Re: Popularne stvari koje ne kontam
I to sto kazes...ne mozes uzeti jedan nacin i primijeniti ga na sve ljude, svu djecu...JThomas wrote:ljudi dragi rahmetli knjižar taib šahinpašić i senad šahinpašić šaja su rođena braća, od istih roditelja, iz iste kuće. najviše je do roditelja - ali nije baš sve.
Ipak, postoje stvari oko kojih se dobar dio ljudi slaze i to je kao preporuceni nacin...a sad je li zaista, ovisi o samim clanovima te porodice.
- S4mpion
#26648 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Mnogim roditeljima ovo ne bi bio nikakav izgovor. To su ta neka nesrazmjerna očekivanja o kojima govorim.pustopoljina wrote:Pa pogresan ti je utisak.
Za maturu...
- pustopoljina
#26649 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne razumijem?S4mpion wrote:Mnogim roditeljima ovo ne bi bio nikakav izgovor. To su ta neka nesrazmjerna očekivanja o kojima govorim.pustopoljina wrote:Pa pogresan ti je utisak.
Za maturu...
Mnogi roditelji misle da dijete moze bez beda ici u skolu, biti odlikas i raditi u trecoj smjeni?
To zelis reci?
- S4mpion
#26650 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Karikiram, ali da, to je to.pustopoljina wrote:Ne razumijem?S4mpion wrote:Mnogim roditeljima ovo ne bi bio nikakav izgovor. To su ta neka nesrazmjerna očekivanja o kojima govorim.pustopoljina wrote:Pa pogresan ti je utisak.
Za maturu...
Mnogi roditelji misle da dijete moze bez beda ici u skolu, biti odlikas i raditi u trecoj smjeni?
To zelis reci?