Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sodom1

#10451 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sodom1 »

meteorit135531 wrote:Ne kontam odrasle ljude u Bosni koji žive sa roditeljima. U Bosni sigurno svaki prvi čovjek do 25 godina živi sa roditeljima. Znaci statistika je 100% tacna. Jebi ga , nema posla buraz. :roll:
Još nisam čuo da se bosanski čovjek odselio od roditelja , osim ako nije otis'o studirat u Sarajevo ili ako se nije ispalio vani.
Momak iz jednog gradića iz Donje Austrije je sa curom odselio od roditelja u Minhen radi posla. Njemu 21, njoj 20. Nisu sa Balkana. :thumbup:
Kod nas u najboljem slučaju sincina od 30 ljeta ce raditi u babinoj limarskoj radnji , te ce kad se oženi dobiti komplet drugi sprat babine kuće , (neomalterisano)
a cerka će u susjednu ulicu, ako se stvari bas poklope. Babo sretan i zadovoljan jer je djecu izveo na pravi put.

Neće ni sir da procjedi, stalno na telefon sa materom priča. :arrow: :skoljka:
Ali nek sincina kad bude mijenjao stolariju barem prihvati da mu prozori budu iste boje - kao i kod babe mu odozdo'l.
Moja Bosno. :roll: :run:
Sta je tu problem?
Ja da mogu zivio bi s mamom i ocem, ali ne mogu drugi grad
Connaisseur Karlin

#10452 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Connaisseur Karlin »

mad_max_ba wrote:ne razumim šta imate toliko pisat o nečem tako intimnom kao što je kakljenje
:lol: :lol: :lol:
aha, a pdf ljubav i sex nisu kategorije intimnog zivota :D

njanjavi :lol: :thumbup:

komenatari o njanjavom savjetu :lol:
MyTao

#10453 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Sodom1 wrote:
meteorit135531 wrote:Ne kontam odrasle ljude u Bosni koji žive sa roditeljima. U Bosni sigurno svaki prvi čovjek do 25 godina živi sa roditeljima. Znaci statistika je 100% tacna. Jebi ga , nema posla buraz. :roll:
Još nisam čuo da se bosanski čovjek odselio od roditelja , osim ako nije otis'o studirat u Sarajevo ili ako se nije ispalio vani.
Momak iz jednog gradića iz Donje Austrije je sa curom odselio od roditelja u Minhen radi posla. Njemu 21, njoj 20. Nisu sa Balkana. :thumbup:
Kod nas u najboljem slučaju sincina od 30 ljeta ce raditi u babinoj limarskoj radnji , te ce kad se oženi dobiti komplet drugi sprat babine kuće , (neomalterisano)
a cerka će u susjednu ulicu, ako se stvari bas poklope. Babo sretan i zadovoljan jer je djecu izveo na pravi put.

Ali nek sincina kad bude mijenjao stolariju barem prihvati da mu prozori budu iste boje - kao i kod babe mu odozdo'l.
Sta je tu problem?
Kako nije problem? Imas 25 godina u guzici a majka ti i dalje pravi da jedes, pere ves itd itd...

Posle 18 ili najdalje 21. djeca treba da se osamostale i nauce zivjeti bez roditelja... izgraditi sebe i svoj identitet, a kasnije ako treba pomoci to je u redu.

najgore od svega je ozeniti se i dovesti zenu da zivi sa roditeljima :-) :-)
Sodom1

#10454 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sodom1 »

Eto ja se ne slazem s tobom. Da mogu zivio bih s roditeljima. Meni oni nedostaju , ako je to sta pogresno , drago mi je da je tako.
Nema to veze ni sa osamostavljivanjem, ni sa zreloscu niti iscim.
A DOVESTI zenu je nabolja opcija , ako se zena gnusa , pa ni ne treba mi ako ne voli moje roditelje
Last edited by Sodom1 on 18/07/2017 17:44, edited 1 time in total.
Fudo387

#10455 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Fudo387 »

MyTao wrote:Kako nije problem? Imas 25 godina u guzici a majka ti i dalje pravi da jedes, pere ves itd itd... Posle 18 ili najdalje 21. djeca treba da se osamostale i nauce zivjeti bez roditelja... izgraditi sebe i svoj identitet, a kasnije ako treba pomoci to je u redu. najgore od svega je ozeniti se i dovesti zenu da zivi sa roditeljima
Sto jest jest, u Bosni je to cas posla.
Zavrsis skolu, nadjes posao, smjestaj i eto ga.
Posla na sve strane, jeftinih apartmana, gdje god krenes svi pitaju sta ti treba, kako pomoci, para u izobilju.
MyTao

#10456 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Fudo387 wrote:
MyTao wrote:Kako nije problem? Imas 25 godina u guzici a majka ti i dalje pravi da jedes, pere ves itd itd... Posle 18 ili najdalje 21. djeca treba da se osamostale i nauce zivjeti bez roditelja... izgraditi sebe i svoj identitet, a kasnije ako treba pomoci to je u redu. najgore od svega je ozeniti se i dovesti zenu da zivi sa roditeljima
Posla na sve strane, jeftinih apartmana, gdje god krenes svi pitaju sta ti treba, kako pomoci, para u izobilju.
Ma nije to samo u Bosni, to je mentalitet urodjen u narodu... evo u dijaspori imaju sve pa opet zive sa roditeljima, zene se i svi zive u jednom stanu itd itd...
Fudo387

#10457 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Fudo387 »

MyTao wrote:
Fudo387 wrote:
Ma nije to samo u Bosni, to je mentalitet urodjen u narodu... evo u dijaspori imaju sve pa opet zive sa roditeljima, zene se i svi zive u jednom stanu itd itd...
Ti si ono u NYC?
Tu i Amerikanci zive sa pet drugih porodica u istom stanu, samo da mogu poplacati rezije. :D
Zezam se, vecina nase raje ne praktikuje to sto pricas, ovo klinaca sto ja poznajem davnih dana je zbrisalo.
U Bosni bi bilo isto, problem su finansije.
Sodom1

#10458 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sodom1 »

Zbrisati od mame ,to mi je nejasno :roll:
Connaisseur Karlin

#10459 Re: Popularne stvari koje ne kontam

MyTao wrote:
Fudo387 wrote:
sto se brinete u vezi tudjih problema :-) svi biraju kako im najbolje odgovora, a najcesci razlog jesu finansije i stednja :)

zivejti sa rodtilejima , zavrstiti skolu i imati posao nije problem, ako osoba jeste samostalna

imas primjere maldih osoba, koje odu od roditelja, i ne mogu finsansijski zivjeti sami i tad moraju imati cimere :D pa nije ni to neka narocita opcija :D
mnogi bjeze od kuce jer nemajru dobre ralcije sa rodtiljeima, na zaalost

u svakom slucaju, zivjeti sa rodtieljma odredjeni period nakon skolovanja i dobijanja dobrog posla nije narocit problem :-D
Sodom1

#10460 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sodom1 »

Do penzije burazeru , do penzije :D
triconja

#10461 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

Ne kontam kako je mp3 pleyer (onaj jeftini) obrisao sa stika 2/3 pjesama. Moze li neko objasniti kako?

Edit: koristim ga dvije godine svaki put kad vozim auto, dosta sam djelova krpio (plastike belesi, kakva elektronika gluho bilo), znaci ko nov je :lol: .
meteorit135531

#10462 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by meteorit135531 »

MyTao wrote:
Sodom1 wrote:

Sta je tu problem?
Kako nije problem? Imas 25 godina u guzici a majka ti i dalje pravi da jedes, pere ves itd itd...

Posle 18 ili najdalje 21. djeca treba da se osamostale i nauce zivjeti bez roditelja... izgraditi sebe i svoj identitet, a kasnije ako treba pomoci to je u redu.

najgore od svega je ozeniti se i dovesti zenu da zivi sa roditeljima :-) :-)
My Tao. Ti živiš u Americi. :thumbup:

I sam znas da kod Amera vrijedi i poštuju se drugačija životna pravila. I u čitavoj Zapadnoj Europi je tako.

U Americi sam vidio klince koji još sa nepunih 18 razmišljaju da sa slabo placenim poslovima , da se odsele iz kuće roditelja. U Holandiji isto tako.
Kad roditelji umru , djeca se dogovore pa prodaju kuću i podijele novac. I onda svako svojim putem ide.

Tako zapad funkcionira, i to je sasvim u redu. :thumbup:
U Bosni znam za ljude koji krenu raditi od 18 , i sa 28 se ožene , i ne odmaknu se od drugog sprata babine kuće.

Nema to veze sa finansijama, već sa mentalitetom.

Ja sam Ameru spomenuo da je učestala praksa da naša djeca žive sa roditeljima , čovjek mi se počeo u facu smijati.. Bukvalno gleda me , i suze mu se kotrljaju niz lice :lol:

You know what I am talking about. :thumbup:
MyTao

#10463 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Connaisseur Karlin wrote:
sto se brinete u vezi tudjih problema :-) svi biraju kako im najbolje odgovora, a najcesci razlog jesu finansije i stednja :)

zivejti sa rodtilejima , zavrstiti skolu i imati posao nije problem, ako osoba jeste samostalna

imas primjere maldih osoba, koje odu od roditelja, i ne mogu finsansijski zivjeti sami i tad moraju imati cimere :D pa nije ni to neka narocita opcija :D

u svakom slucaju, zivjeti sa rodtieljma odredjeni period nakon skolovanja i dobijanja dobrog posla nije narocit problem :-D
Ne brinem o tudjim problemima... pricamo o jednom drustvenom fenomenu kod nas koji po meni ima negativan uticaj na sazrijevanje jednog covjeka.
Connaisseur Karlin

#10464 Re: Popularne stvari koje ne kontam

meteorit135531 wrote:
My Tao. Ti živiš u Americi. :thumbup:

I sam znas da kod Amera vrijedi i poštuju se drugačija životna pravila. I u čitavoj Zapadnoj Europi je tako.

U Americi sam vidio klince koji još sa nepunih 18 razmišljaju da sa slabo placenim poslovima , da se odsele iz kuće roditelja. U Holandiji isto tako.
Kad roditelji umru , djeca se dogovore pa prodaju kuću i podijele novac. I onda svako svojim putem ide.

Tako zapad funkcionira, i to je sasvim u redu. :thumbup:
U Bosni znam za ljude koji krenu raditi od 18 , i sa 28 se ožene , i ne odmaknu se od drugog sprata babine kuće.

Nema to veze sa finansijama, već sa mentalitetom.

Ja sam Ameru spomenuo da je učestala praksa da naša djeca žive sa roditeljima , čovjek mi se počeo u facu smijati.. Bukvalno gleda me , i suze mu se kotrljaju niz lice :lol:

You know what I am talking about. :thumbup:
nam masu americkih porodica koje imaju djecu kod kuce , i to su vecinom porodice koje nemaju internih sukoba , a to je najcesci razlog odlaska maldih iz kuce ;-)

treba imati plan, kad i kako otici iz rodtiljetkog doma :-D

izaci iz rodtieljskog doma sa nisko placenim poslom, istovremenm skolovanjem na faksu u istom gradu biraju samo osobe jer MORAJU a ne jer tako zele, jer ko je lud izabrati takvu soluciju :D

u ustini: pretjerujete sa pricom :izet:
Connaisseur Karlin

#10465 Re: Popularne stvari koje ne kontam

MyTao wrote:

Ne brinem o tudjim problemima... pricamo o jednom drustvenom fenomenu kod nas koji po meni ima negativan uticaj na sazrijevanje jednog covjeka.
poredis BiH drustvo u kojem mladi nemaju posao :-)

osobe koje imaju jako dobro placene poslove u BiH , ako zive sa rodtieljima, tad zive odvjen sprat , i ne vidim zasto je to tebi problem :-)

BiH drustvo,generlano receno, ima negativna uticaj s zbioomm na jako losu drustvneu i politicku atsmoferu drustva, prvo to treba rijesiti u BiH
Fudo387

#10466 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Fudo387 »

meteorit135531 wrote:Ja sam Ameru spomenuo da je učestala praksa da naša djeca žive sa roditeljima , čovjek mi se počeo u facu smijati.. Bukvalno gleda me , i suze mu se kotrljaju niz lice
Sto ti se smije?
On kao napredan sto oca i mater vidi za thanksgiving dinner?
Dobrom dijelu ja najbolje da nikad nisu mrdnuli od kuce, mozda bi bilo nesto od njih.
Sta je napravio sto se odselio, zavrsio u trailer parku, sprco desetero djece okolo, svima placa alimentaciju, i na kraju mu ostane para
da sebi kupi gajbu pbr-a, olesi se i zaspe. Radi u nekoj gradjevinskoj firmi, mece krov na kuce. O jebo mater, jest' uspio.
Ili zensko, otisla od kuce i tri boyfrienda, troje djece sa osam likova koji ne priznaju da su njihova, okrece hamburgere u nekom
znj restoranu, kljuka se svim mogucim i nemogucim pilulama za depresiju?
Ne vidim nista pozitivno u tome da ga cim napuni 18 napuca nogom, i haj' sine snalazi se. To su djeca.
Neka tebe jarane kod mene, jedino sam siguran da si ok kad si mi pri ocima.
Nije ti zivot k'o na filmu sex and city. Lopova, bagre i zlikovaca na svakom koraku, dok kaze keks sjebu mu zivot.
meteorit135531

#10467 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by meteorit135531 »

:kiss:
meteorit135531 wrote:
nam masu americkih porodica koje imaju djecu kod kuce , i to su vecinom porodice koje nemaju internih sukoba , a to je najcesci razlog odlaska maldih iz kuce ;-)

izaci iz rodtieljskog doma sa nisko placenim poslom, istovremenm skolovanjem na faksu u istom gradu biraju samo osobe jer MORAJU a ne jer tako zele, jer ko je lud izabrati takvu soluciju :D

Samo ću se složiti da je interni sukob jedan od jako čestih razloga zašto mladi Ameri napuštaju roditeljski dom, ali nije ni jedini. U konkretnom slučaju cura je planirala sa dečkom da živi i da ode od roditelja. Pored toga je i planirala na koledž. Nebitno.

Hoću reći da su drugačiji pogledi na život u očima prosječnog zapadnjaka i prosječnog Bosanca.
U Americi ćeš vrlo vrlo rijetko naći zaposlenog Amerikanca koji sa svojom ženom i djecom živi kod roditelja. To je tolika rijetkost , čini mi se endemska pojava.
U Bosni recimo , u babinoj kuci ćeš sigurno naći zaposlenog čovjeka 25 + , koji prima prosječnu platu i koji može da živi sasvim pristojno , još pored njega i nezaposlenu ženu sa formiranim životom u njenom stomaku, a sprat iznad njegovog brata sa identičnom pričom i redoslijedom.

Zašto bi se onda pravile trospratnice bez fasade nego za babine sinove, da imaju gdje živjeti i započeti život ?
Brine se babo za svoje potomke.

Toga u Americi , i u zapadnom svijetu nema.

Vjeruj mi Calin; ne bi vjerovala kako pogrdno i sa gađanjem zapadnjaci gledaju na nas stil i način života.
Mi smo za njih , generalno jedna velika vukojebina.
Connaisseur Karlin

#10468 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Fudo387 wrote:
meteorit135531 wrote:Ja sam Ameru spomenuo da je učestala praksa da naša djeca žive sa roditeljima , čovjek mi se počeo u facu smijati.. Bukvalno gleda me , i suze mu se kotrljaju niz lice
Sto ti se smije?
On kao napredan sto oca i mater vidi za thanksgiving dinner?
Dobrom dijelu ja najbolje da nikad nisu mrdnuli od kuce, mozda bi bilo nesto od njih.
Sta je napravio sto se odselio, zavrsio u trailer parku, sprco desetero djece okolo, svima placa alimentaciju, i na kraju mu ostane para
da sebi kupi gajbu pbr-a, olesi se i zaspe. Radi u nekoj gradjevinskoj firmi, mece krov na kuce. O jebo mater, jest' uspio.
Ili zensko, otisla od kuce i tri boyfrienda, troje djece sa osam likova koji ne priznaju da su njihova, okrece hamburgere u nekom
znj restoranu, kljuka se svim mogucim i nemogucim pilulama za depresiju?
Ne vidim nista pozitivno u tome da ga cim napuni 18 napuca nogom, i haj' sine snalazi se. To su djeca.
Neka tebe jarane kod mene, jedino sam siguran da si ok kad si mi pri ocima.
Nije ti zivot k'o na filmu sex and city. Lopova, bagre i zlikovaca na svakom koraku, dok kaze keks sjebu mu zivot.
Fudo :thumbup:

znam 5 amerikanaca iz jako bogatih prodica, niko se od njih nije previse zurio za osmaostaljivanjem, iako su radili od prvog razreda srednje skole i placali dio rodtilejima i vozili stara auta, a danas zive saostalno, i nisma primejtila da se nesposobni da zive samostalno , i niko im ne pere ves :D

BiH dijaspora ima drugi problem: obavezno kupuje djeci od 16 godina potpuno nov automobil :D ne idu na godisnji odmor, ali' nek' djete vozi nov auto :-)
Ajatolah_

#10469 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ajatolah_ »

MyTao wrote: Ne brinem o tudjim problemima... pricamo o jednom drustvenom fenomenu kod nas koji po meni ima negativan uticaj na sazrijevanje jednog covjeka.
Nije to fenomen, nego kulturološka razlika. Kod njih je jednostavno izraženiji individualizam nego kod nas, pa i većine Evrope. A nije ni ova naša varijanta, gdje ostaješ sa porodicom u kojoj si odrastao dok ne zasnuješ svoju, nikakva rijektost. Sve dok su svi uključeni sretni, ne vidim problem.
Connaisseur Karlin

#10470 Re: Popularne stvari koje ne kontam

meteorit135531 wrote::kiss:

Samo ću se složiti da je interni sukob jedan od jako čestih razloga zašto mladi Ameri napuštaju roditeljski dom, ali nije ni jedini. U konkretnom slučaju cura je planirala sa dečkom da živi i da ode od roditelja. Pored toga je i planirala na koledž. Nebitno.

Hoću reći da su drugačiji pogledi na život u očima prosječnog zapadnjaka i prosječnog Bosanca.
U Americi ćeš vrlo vrlo rijetko naći zaposlenog Amerikanca koji sa svojom ženom i djecom živi kod roditelja. To je tolika rijetkost , čini mi se endemska pojava.
U Bosni recimo , u babinoj kuci ćeš sigurno naći zaposlenog čovjeka 25 + , koji prima prosječnu platu i koji može da živi sasvim pristojno , još pored njega i nezaposlenu ženu sa formiranim životom u njenom stomaku, a sprat iznad njegovog brata sa identičnom pričom i redoslijedom.

Zašto bi se onda pravile trospratnice bez fasade nego za babine sinove, da imaju gdje živjeti i započeti život ?

Vjeruj mi Calin; ne bi vjerovala kako pogrdno i sa gađanjem zapadnjaci gledaju na nas stil i način života.
dragi meteorite, puno njih planira sa deckom,pukne veza, vracaju se rodtiejima :)

u americkim selima ces vidjeti masu primejra gdje zive tri generacije zajedno :)

SAD je ogromna, nije BiH a koja je jako mala sredina i koja kao drzava ia roj stanovnistva poput nekoliko gradova u SAD , totalno je nelogicno ocekivati identican stila zivota u svakoj drzavi u svjetu :-D

zasto rodtielji grade djeci spratove , a zasto ne , ako im to odgoara; ne vidim ziasta, zasto je to problem, ako je je sve uradjeno u skladu sa dogovorm :)
znam i ja primjere u kojim jedno djete dobije nasjedstvo cijelu kucu, i sto bi tad trebalo uraditi, napusitit dom i praviti sebi novu kucu :D

grijesi , amerikanci misle da je BiH vkjb prije dolaska u BiH, eh kad posjete BiH,tad skontaju da se se malkice zjb :-D

problem je sto vi u BiH imate komplekse ize vrijedsnosti , i to bez narocitog razloga

jedini problem u BiH je politika i nezdrava drsutvena klima, sve ostalo bi se jako lako regulisalo

ti si zivo u okolini Bodensee, i ja sam , isto enkoliko godina, i znam vlro dobro kakao su Balkanci tamo zivjeli , ja sma zivjjela sa austrijancima, no nije bitno, zelim reci, da znas da ni tamo djeca nisu bas brzo odbacena iz rodtieljskog doma :kiss:
fakat

#10471 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by fakat »

meteorit135531 wrote::kiss:
meteorit135531 wrote:

Niti se mi mozemo porediti sa zapadom, niti je bas sve kod njih tako bajno, a ne treba ni zaboraviti da je svijet ogroman i da ne zavrsava sa "zapadnjacima".
MyTao

#10472 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Ajatolah_ wrote:
MyTao wrote: Ne brinem o tudjim problemima... pricamo o jednom drustvenom fenomenu kod nas koji po meni ima negativan uticaj na sazrijevanje jednog covjeka.
Nije to fenomen, nego kulturološka razlika. Kod njih je jednostavno izraženiji individualizam nego kod nas, pa i većine Evrope. A nije ni ova naša varijanta, gdje ostaješ sa porodicom u kojoj si odrastao dok ne zasnuješ svoju, nikakva rijektost. Sve dok su svi uključeni sretni, ne vidim problem.
Pa problem je ako uzemo da je individualizam nesto pozitivno, sto i jeste argument koji zelim napraviti. Samostalnost i individualizam je po meni jako vazna stvar, i zbog toga mislim da je za jednu osobu bolje da se sto prije odvoji od roditelja.

Sreca je nesto sto se razlikuje od osobe do osobe... Mozda postoji neka osoba koja ima 20 godina a jos uvijek spava sa roditeljima u krevetu, ali to ga cini sretnim, a i njegove roditelje. Pitanje je koliko je to zdravo i normalno ponasanje jedne osobe od koje se sutra ocekuje da donosi jako vazne i bitne odluke u zivotu.
fakat

#10473 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by fakat »

MyTao wrote:
Ajatolah_ wrote:
Pa problem je ako uzemo da je individualizam nesto pozitivno, sto i jeste argument koji zelim napraviti. Samostalnost i individualizam je po meni jako vazna stvar, i zbog toga mislim da je za jednu osobu bolje da se sto prije odvoji od roditelja.

Sreca je nesto sto se razlikuje od osobe do osobe... Mozda postoji neka osoba koja ima 20 godina a jos uvijek spava sa roditeljima u krevetu, ali to ga cini sretnim, a i njegove roditelje. Pitanje je koliko je to zdravo i normalno ponasanje jedne osobe od koje se sutra ocekuje da donosi jako vazne i bitne odluke u zivotu.
Mozda ima neku dijagnozu? Mozda stedi pare? Nismo svi isti. Istina da postoje i klipani koji dane provode u podrumu igrajuci video igrice ali nije svako takav.
MyTao

#10474 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Ja pricam o jednom kluturnom ili kojem vec fenomenu, a vi uporno o specificnim slucajevima... Znam da postoji mali million razloga zasto ljudi rade to sto rade. Ali, ne mozete ignorisati cinjenicu da je kod nas (u velikom broju) ne samo normalno, vec i pozeljno i nesto sto se ocekuje od roditelja da djete nikada ne ide od kuce.

Poznajem dosta momaka koji su ozenjeni a i dalje zive sa roditeljima i nikada dana nisu proveli da se moraju brinuti sami o sebi. To je za mene nezdravo i moze samo negativno uticati na njih.

U kini i japanu ima obicaj na nekim mjestima da majka nakod sto se porodi ne bude sa bebom, jer oni razumiju koliko je samostalnost vazna stvar. Koliko je to zdravo ne znam, mjera je vjerovatno negdje u sredini...

Naravno, ako si primoran da budes sa roditeljima iz finansijskih razloga, to je razumljivo... Imas dosta slucajeva u SAD-u posebno u zadnjih 5-10 godina gdje se djeca posle fakulteta vrate kuci da bi sacuvali pare, ali razlika je sto su oni vec 4-5 godina proveli na skolovanju i sazreli su vise nego neko ko nikada nije bio izvan kuce. Pored toga, roditelji od njih ocekuju da sto prije isele, a ne da tu zive koliko zele, otvoreno im se kaze da mogu biti dok ne nadju nesto svoje a ne da u njihovoj kuci docekaju tridesetu...

Stvari su takve kakve su, mora se raditi ono sto je najbolje... ali hajd bar da se ne pravimo kako je to u redu i nesto za pohvaliti kada nije.
Connaisseur Karlin

#10475 Re: Popularne stvari koje ne kontam

MyTao wrote:Ja pricam o jednom kluturnom ili kojem vec fenomenu, a vi uporno o specificnim slucajevima... Znam da postoji mali million razloga zasto ljudi rade to sto rade. Ali, ne mozete ignorisati cinjenicu da je kod nas (u velikom broju) ne samo normalno, vec i pozeljno i nesto sto se ocekuje od roditelja da djete nikada ne ide od kuce.

Poznajem dosta momaka koji su ozenjeni a i dalje zive sa roditeljima i nikada dana nisu proveli da se moraju brinuti sami o sebi. To je za mene nezdravo i moze samo negativno uticati na njih.

U kini i japanu ima obicaj na nekim mjestima da majka nakod sto se porodi ne bude sa bebom, jer oni razumiju koliko je samostalnost vazna stvar. Koliko je to zdravo ne znam, mjera je vjerovatno negdje u sredini...
a zasto je problem zivjeti sa roditeljjima, a pod istim primjerom konkretno podrazumjevam , da djeca, solo ili u braku, zive u istom dvoristu ili u istoj kuci, odvjen ulaz :) zasto je TO problem :)
Post Reply