Na Sa-x objavljena je analiza jedne do sada nepoznate NVO zvani Centra za socio-ekonomske studije 'Populari'. Vec je poznato da je u danasnjoj BiH svakodnevnica da se pojavljuju anonimne NVO gradjanska-ljudska prava-i ostali popularni bullshit koji privlaci strani noavc i grantove. Namjera ovog "centra" nije losa ali je los pristup cijelom dogadjaju te zakljuci ovog "istrazivanja". Sta se desavalo u RS ne znam niti ne interesuje, ali cu nastojati prokomentarisati odgovor Sarajeva na hapsenje Karadzica, posto sam bio sudionik slavlje te veceri a i bio sam prisutan (pokusaju) "slavlja" DOP-a na Trgu Alije Izetbegovica.
Sarajevo - glavni grad Bosne i Hercegovine, 18:00 h
Na popularnom internet portalu, Sarajevo-x.com, nešto prije 13:00 sati pojavila se vijest o proslavi Karadžićevog hapšenja na trgu Oslobođenja u Sarajevu, u organizaciji "Demokratskog omladinskog pokreta BiH" – nevladine organizacije koja je zapravo podmladak SDP-a. Ipak, slavlja nije bilo. Tek grupica od 20-ak sasvim slučajnih prolaznika, i nekolicina novinara. Momci sa zastavama BiH, bezuspješno pokušavaju animirati zbunjene građane. "OVO JE BOSNA" kliču ali ništa se ne dešava. I oni odustaju. Zašto ljudi nisu izašli na ulice objašnjava DaysleepeR, član foruma portala Sarajevo-x.com: "Taj je čovjek direktno i indirektno meni diktirao gdje ću se kretati četiri pune godine; ne želim više da uradim ništa vezano za tog čovjeka a što će okupirati moje vrijeme."
Karadžićevo hapšenje nije još više podijelilo BiH, kako se očekivalo. Samo je pokazalo realnost današnje BiH – da je svaki događaj, pa čak i neočekivan poput ovoga, prilika da BH političari započnu svoje predizborne kampanje. Dok su svjetski mediji izvještavali i podsjećali na Karadžićev angažman tokom rata, nazivajući ga Balkanskim kasapinom, naši političari pokušavali su zapaljivim izjavama skupiti poene za skorašnje izbore.
Za razliku od njih, i iza atmosfere koju je "nabildao" CNN, oni koji su imali razloga za slavlje nisu to učinili. Oni koje ova vijest nije usrećila, nisu protesirali. Umorni, ratnom prošlošću izgrebani ljudi, iz oba bh.entiteta, samo su nastavili dalje.
Istrazivacki rad nema sta.
1) sama cinjenica da je poziv na "slavlje" objavljeno u 13.00 je prva pretpostavka da je bilo koji takav skup/dogadaj propao.Zasto? Mali vremenski period.Ljudi su fakticki imali 5 sati da saznaju za najavljeni skup i da se nacrtaju na Trg. Drugo, ako ovi "istrazivaci" misle da se narodne mase u Bosni mogu pokrenuti preko interneta. Onda im je ovo final wake up call.
2)Da je DOP podmladak SDP-a, to prvi put cujem. Ako SDP ima DOP, sta ce im Forum Mladi SDP? DOP uopste nije jaka organizcija, okuplja 15 aktivni clanova. Zasto imaju medijski prostor,to je vec druga prica.
3)U nedostatku kreativnosti i kao dokaz neprofesionalnosti, novinari i "istrazivaci" kojima je mrsko uraditi kvalitetno istrazivanje surfaju forumima i copy/paste komentare koji njima odgovara. Da budem jasan, komentar Daysleepera je na mjestu.Slaviti necije hapsenje je kretenizam.Bilo bi pametnije da je DOP npr. odmah organizovao protestni skup da Mladic bude sto prije uhapsen. No, valjda je to previse politicki osjetljiva tema.
4)Zakljucak da "oni koji su imali razloga za slavlje nisu to učinili" je ne istine, jer da je istrazivacki tim centra "Populari" zaista profesionalan, oni bi znali da je istu noc kada je Karadzic bio uhapsen doslo do saobracajnog kolapsa u Sarajevu.Ljudi su itekako slavili, cak i po kisi. Da nije bio onakav kijamet bilo bi vise ljudi.
Nazalost danas svaki levat moze organizovati NVO ali je zalosnije da uticajni i ozbiljne medije takve "analize" objavljuju.
"Populari" ili Ko je ovdje lud?
- IBM
#1 "Populari" ili Ko je ovdje lud?
Last edited by IBM on 24/07/2008 00:58, edited 1 time in total.
- amrica
#2 Re: "Populari" ili Ko je ovdje lud?
I ja skontala da prvi put cujem za tu istrazivacku NVO Populari, ali mislila do mene je, nesto sam promasila, ali fakat ko su oni????
- IBM
#3 Re: "Populari" ili Ko je ovdje lud?
amrica: da li si ikad cula za "Centar za sprecavanje sukoba civilizacija"? Neces vjerovati i to postoji u Bosni. 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4 Re: "Populari" ili Ko je ovdje lud?
ima li kakav centar "Mlade zgodne i voljne" ... zagorio sam... 
- amrica
#5 Re: "Populari" ili Ko je ovdje lud?
IBM, ja sam odavde, vjerujem u sve, sto ludje i besmislenije, to vjerovatnije, jos ako se moze klepiti para za to....
A o sukobu civilizacija i o potrebi da nam neko prica i pomaze o prevaldavanju toga... bljak.... Samo lova, biznis, interesi,
A o sukobu civilizacija i o potrebi da nam neko prica i pomaze o prevaldavanju toga... bljak.... Samo lova, biznis, interesi,