Popravke statistika

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

citroen xm

#26 Re: Popravke statistika

Post by citroen xm »

Pitanje je bilo u smislu održavanja pa je novo povoljnije jer se prvih par godina neće kvariti, a i što se pokvari pokriva garancija. Ali kada u sve umješamo pad vrijednosti, cijenu održavanja u ovlaštenom servisu i druge stavke i ptici na grani je jeasno da je ovaj Pasat od 20 godina povoljniji.
shiljak

#27 Re: Popravke statistika

Post by shiljak »

Kralj Bosanski wrote:
citroen xm wrote:Jel ti čitaš šta ja pišem ili zaključuješ po svom nahođenju? Ja kažem da možda čovjek hoće novo, ali to će ga svakako koštati mnogo. Samo sam pitao kako ga toliko koštaju popravke na tako starom i popularnom autu. Nisam nigdje uporedio cijene održavanja tog Pasata sa novim autom ili gubitak vrijednosti. To bi bilo ludo.
de ti pročitaj drugi post postavljača teme, i ubuduće čitaj postove
Pitam ovo jer hoću da vidim da li se isplati imati postojeće auto ili kupovina novog.
Ispravljeno
shiljak wrote:Pitam ovo jer hoću da vidim da li se isplati imati postojeće auto ili kupovina novog (novo polovno :D).. Dakle ako se često kvari onda sigurno da je bolje uzeti novo :-D
mada je dobro i ovo što @citroen xm kaže :-D
condy

#28 Re: Popravke statistika

Post by condy »

Kada se na redovni servis, popravke i održavanje godišnje izdvoji više od 5% tržišne cijene kod mlađeg vozila ( do 6 godina ), više od 12% za vozila starosti od 6 godina do 10 godina i kod starijeg vozila više od 20% ( preko 10 godina ), to vozilo je preskupo za održavanje.

Npr. 5 % za vozilo staro četri godine, i vrijednosti od 20.000KM je 1.000 KM.
12% za vozilo staro sedam godina i vrijednosti od 11.000 KM je 1.320 KM.
20% za vozilo staro jedanaest godina i vrijednosti od 8.000KM je 1.600 KM.

Ovo je za vozila koja nisu luksuzna, već uobičajena, vw vozila, peugeoti, škode, toyote i sl.

Za luksuzna vozila tipa audi a6, bmw5 i sl. troškovi mogu ići i više.

:)
Selmir_Tz

#29 Re: Popravke statistika

Post by Selmir_Tz »

Evo moje iskustvo sa Fiatom i popravkama.

Vozim Fiat Bravo 1.2 16V 2001. godište. Kupljen u Njemačkoj 2008. direktno od prve vlasnice sa tek uradjenim TUV (zamijenjen zupčasti+španer+pumpa, kočione pločice) i 116.000KM. Uvezen, ocarinjen i udri. Do danas je prešaonekih 80.000km. U tom periodu zamijenjeno:

1. Prednji amortizeri, desni nije valjao jer ga je vlasnica svaki dan penjala na visok trotoar pored stana, sama mi je rekla da je slab pa sam ih zamijenio nedugo posle kupovine.

2. Razvodni kablovi, nakon nekih 50.000 jedan je "probio" pa sam došao do radnje na tri klipa, kupio, sam ih ubacio i vozi dalje.

3. Kočione pločice prije 5-6.000km, stare sam poderao jer sam mnogo vozio preko Majevice tamo-amo.

4. Gume, još ne mogu da prežalim prednje gume, bile su 205/50 ili 205/60, ne sjećam se, Pirelli Drago, nevjerovatne gume. Na krivini na Majevici neki debil mi presiječe krivinu, da bih ga izbjegao morao sam da sidjem na makadam i razvalim desnu gumu. Zet mi dao svoje Mišelin sa Passata, pa sad vozim 195/60, nisam mogao da nadjem odgovarajući par za Pirelli jer su bile baš niskog profila.

5. Zupčasti remen (+španer+pumpa) prije par hiljada, imao nekih para i odem odradim to, bar sam miran par godina.

Prema svemu, mislim da me auto više nego dobro poslužilo s obzirom na kilometražu.
Melami

#30 Re: Popravke statistika

Post by Melami »

condy wrote:Kada se na redovni servis, popravke i održavanje godišnje izdvoji više od 5% tržišne cijene kod mlađeg vozila ( do 6 godina ), više od 12% za vozila starosti od 6 godina do 10 godina i kod starijeg vozila više od 20% ( preko 10 godina ), to vozilo je preskupo za održavanje.

Ovo je za vozila koja nisu luksuzna, već uobičajena, vw vozila, peugeoti, škode, toyote i sl.

Sta ima kod tebe?
preludezalude

#31 Re: Popravke statistika

Post by preludezalude »

Taj tvoj pasat je vreca bez dna. To je najbolje prodaj i kupi nesto novije. Ali ako ces kupovati auto jeftinije od 10-ak hiljada, onda je mozda bolje da razmislis jer se i na takvo auto mozes nasaditi.
Melami

#32 Re: Popravke statistika

Post by Melami »

preludezalude wrote:Taj tvoj pasat je vreca bez dna. To je najbolje prodaj i kupi nesto novije. Ali ako ces kupovati auto jeftinije od 10-ak hiljada, onda je mozda bolje da razmislis jer se i na takvo auto mozes nasaditi.
Moze se do 10k dobro auto kupiti, ako bude isao na neke jeftinije bendove, tipa skoda, renault, hyundai, kia, i sl. Ako ce vw, mercedes, i slicne, do 10k nema sta traziti.
Cisto sumnjam da ima toliko love za auto ako vozi 20 godina starog pasata(bez uvrede).
Selmir_Tz

#33 Re: Popravke statistika

Post by Selmir_Tz »

Moje iskustvo sa drugim autom, očev VW Passat 3, motor 1.8 Benzin, 1989. godište.

Auto kupljen u Njemačkoj od prvog vlasnika (imam familuju tamo). Uvezen 1998. ili 1999. ne sjećam se.

Popravke i problemi:

1. Pumpa servo-volana: auto je bio kod auto limara, morali smo da farbamo haubu jer je neki debil ogrebao nožem ili tako nečim. Nedugo potom primijetim da se ispod auta pojavljuje fleka ulja. DIgen auto, vidim ulje izlazi iz pumpe serva. Auto je inače garažiran, suv, bez trunke korozije. Bilo mi čudno kako je pumpa sva korozirana i trula a vidim da su zavrtnji nedavno dirani. Odem u dobar servis, majstor digne auto i odmah kaže neko ti je zamijenio pumpu, ovo je neka sa otpada izgleda. Odem limaru, požalim se, lik me napadne i otjera. Odem na auto-otpad i kupim odličnu drugu pumpu sa friško havarisanog Passata za 120KM, služi dan-danas. Saznao sam posle da taj limar ima običaj da tako zamijenjuje dijelove na autima.

2. Pumpa za vodu, 2 puta za 7 dana jer je debilni majstor (drugi servis) čekićem zavalio po vratilu pumpe i oštetio le
aj. 60KM pumpa, platio sam samo jednu jer je vlasnik servisa priznao štetu koju je napravio majstor.

3. Pumpa za benzin, stara je otkazala prije dvije godine, kupljena polovna iz havarisanog auta za 100KM, služi odlično.

4. Prednji diskovi jednom i pločice 3 puta od kad je kupljen.

5. Gumene cijevi ler-lauf-regler-ventila, kupljene u Njemačkoj,

6. Seleni na prednjem trapu

7. Izmjenjivač toplote za grijanje

8. Hladnjak

9. Zupčasti remen

10. Manžetne na homokinetičkim zglobovima

Sad ima nešto više od 297.000km, kupljen je sa nekih 147.000km. U narednom periodu treba da mu zamijenim opruge nazad. Prošle godine ugradjen plin (750KM), potrošnja oko 10-11l plina na 100km. U principu, nikad se nije "pokvario", sve potrošni dijelovi.
condy

#34 Re: Popravke statistika

Post by condy »

Melami wrote:
condy wrote:Kada se na redovni servis, popravke i održavanje godišnje izdvoji više od 5% tržišne cijene kod mlađeg vozila ( do 6 godina ), više od 12% za vozila starosti od 6 godina do 10 godina i kod starijeg vozila više od 20% ( preko 10 godina ), to vozilo je preskupo za održavanje.

Sta ima kod tebe?
Kod mene uvijek nešto ima :-D

Potrosim visak vremena na ovom forumu :)
VladaFBiH

#35 Re: Popravke statistika

Post by VladaFBiH »

postoji jedna stara istina (skoro kao narodna izreka) - koliko potrosis goriva toliko planiraj za amortizaciju/popravke (na kraju uvijek bude tako)...
goran16v

#36 Re: Popravke statistika

Post by goran16v »

VladaFBiH wrote:postoji jedna stara istina (skoro kao narodna izreka) - koliko potrosis goriva toliko planiraj za amortizaciju/popravke (na kraju uvijek bude tako)...
Mozda nekad bilo, ali sa sadasnjom cijenom goriva od cca 2,5 KM tesko!
Melami

#37 Re: Popravke statistika

Post by Melami »

goran16v wrote:
VladaFBiH wrote:postoji jedna stara istina (skoro kao narodna izreka) - koliko potrosis goriva toliko planiraj za amortizaciju/popravke (na kraju uvijek bude tako)...
hahaha znaci svako bi na odrzavanje trebao 2-3k da potrosi,
Ne bi niko vozio polovna auta onda.
goran16v

#38 Re: Popravke statistika

Post by goran16v »

Melami wrote:
goran16v wrote:
hahaha znaci svako bi na odrzavanje trebao 2-3k da potrosi,
Sad ja bacio na papir, ako je procjecna be-ha kilometraza nekih 15k km godisnje i prosjecna potrosnja nek je 7,5 (ovo prosjecno i za dizele i za benzince), trosak goriva za 100km po cijeni od 2,40 KM je 18 KM, sto znaci da je trosak za 15k km 2.700 KM!!!! Ja kad bih za popravke godisnje morao dati 2700 KM zapalio bih auto, a vozio se taksijem i rent-a-carom, mislim da bi je jeftinije izaslo. Amortizaciju treba izbaciti iz ove jednacine, jer je ona varijabilna buduci da zavisi od starosti auta, dok je potrosnja fiksna, tako da se nikako ne moze uzeti u obzir (isti auto sljedece godine bi morao manje da trosi da prati amortizaciju).
Melami

#39 Re: Popravke statistika

Post by Melami »

goran16v wrote:
Melami wrote: hahaha znaci svako bi na odrzavanje trebao 2-3k da potrosi,
Sad ja bacio na papir, ako je procjecna be-ha kilometraza nekih 15k km godisnje i prosjecna potrosnja nek je 7,5 (ovo prosjecno i za dizele i za benzince), trosak goriva za 100km po cijeni od 2,40 KM je 18 KM, sto znaci da je trosak za 15k km 2.700 KM!!!! Ja kad bih za popravke godisnje morao dati 2700 KM zapalio bih auto, a vozio se taksijem i rent-a-carom, mislim da bi je jeftinije izaslo. Amortizaciju treba izbaciti iz ove jednacine, jer je ona varijabilna buduci da zavisi od starosti auta, dok je potrosnja fiksna, tako da se nikako ne moze uzeti u obzir (isti auto sljedece godine bi morao manje da trosi da prati amortizaciju).
2700 za gorivo, 2700 za odrzavanje 600 za registraciju. Mozes sa taksijem gdje god hoces i kad god hoces :D
ja sam rekao, meni cim predje $700 ja ga prodajem i trazim novo, ionako su povoljna auta ovdje tako da ih se ne isplati ni popravljati vise, vozi dok ne crkne, kad crkne na baci na otpad pa po novo.
S obzirom da je u Bosni jeftinije odrzavanje, mislim da je 700KM granica za auto od 10tak godina. jer ako je vise onda bi neko radio samo za auto, 700KM, 2500KM za gorivo, 600 za reg, skoro 4k, podjelis na 12 mjseci 320KM mjesecno.
goran16v

#40 Re: Popravke statistika

Post by goran16v »

Donedavno sam vozio auto koji je kod mene usao u 10. godinu starosti, a do tad i 160k km osim redovnih servisa taj auto je na kvarove potrosio 2 zadnja lonca (cca 200 KM), termostat (cca 50 KM), gumice balan stange (20KM) i 2 stabilizatora (60 KM), to je nekih ugrubo 330 KM + jedno 100 KM za ruke dok se ovo izmjenjalo to je 450, pa ajd nek je 500 to je 50 KM godisnje na kvarove. Tu su bila 2 velika servisa od po 550 KM to je 1100 KM ili 110 KM/godisnje + 250 KM godisnji servis to je nekih 400 - 450 KM godisnje na popravke i redovno odrzavanje sto je registracijom 1000 KM/godisnje. Da mi hoce sad neko ponuditi da ce mi godisnji trosak benzina po ovim cijenama biti milja sutra bih potpisao "na neodredjeno"!
Post Reply