Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Moderator: _BataZiv_0809
-
r_faruk
#1 Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Kao sto naslov kaze. Imam ovaj gramofon i volio bih ga popraviti (odnosno da mi neko popravi a ja da platim)
ukoliko znate nekoga ko se bavi ovim stvarima, zamolio bih vas da mi ostavite broj telefona ili bilo kakav kontakt. unaprijed hvala i evo par slika>
http://www.google.ba/imgres?sa=X&espvd= ... oCg&zoom=1
http://www.youtube.com/watch?v=pyYkTchxmys
ukoliko znate nekoga ko se bavi ovim stvarima, zamolio bih vas da mi ostavite broj telefona ili bilo kakav kontakt. unaprijed hvala i evo par slika>
http://www.youtube.com/watch?v=pyYkTchxmys
-
ado-šampion
#2 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Probaj onaj rtv servis na Kosevskom, evo link:
http://www.pik.ba/usluga/10594/tv-servis/
Nazovi pa pitaj bi li on to mogao.
Meni je popravio pojacalo JVC iz osamdesetih, nije mi radio phono ulaz i osvjetljenje displeja.
S obzirom da sam ljubitelj tih stvari (sam posjedujem jedan sistem sastavljen iz komponenti iz sedmadesetih i osamdesetih), sretno ti bilo s tim, nadam se da ces popraviti.
http://www.pik.ba/usluga/10594/tv-servis/
Nazovi pa pitaj bi li on to mogao.
Meni je popravio pojacalo JVC iz osamdesetih, nije mi radio phono ulaz i osvjetljenje displeja.
S obzirom da sam ljubitelj tih stvari (sam posjedujem jedan sistem sastavljen iz komponenti iz sedmadesetih i osamdesetih), sretno ti bilo s tim, nadam se da ces popraviti.
-
r_faruk
#3 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
ok! kontaktiracu ih. hvala na informacijama
-
pera_kojot
#4 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Ima li ijedan drugi servis u Sarajevu osim tog?
Imam Master sound gramofon sa metalnom iglom i htio bih da ga osposobim.
Treba mi neko da naštima brzinu i sredi kako treba.
-
ado-šampion
#5 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Ja ne znam... Ja sam jedino radio kod ovog gore sto sam napisao. Probaj na temi Audiofil ili tako nesto... Na ovom dijelu foruma su ti ili mp3 ili original cd-ovi.pera_kojot wrote:Ima li ijedan drugi servis u Sarajevu osim tog?
- Ommadawn
#6 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Uuu gdje nadje GC-a covjece?
Za tim se nekada balavilo pred izlozima
A sta mu ne radi?
Inace, GC je fakticki samo klon od KOERTING-a, kada su ih preuzeli Gorenje (negdje tamo krajem sedamdesetih). Kazu da je to bila vijest decenije, jedna firma iz socijalisticke drzave kupuje drugu u SR Njemackoj! Gorenje je samo brendiralo taj produkt sa minornim izmjenama (tasteri, dugmici...itd) i kod nas je kostao malo bogatstvo.
Gramofon je cini mi se Garrardov, imali su problema sa kasetofonom koji je vjecito bio gladan i "jeo" kasete. Ali zvuk je bio
sa jakim basovima.
A sta mu ne radi?
Inace, GC je fakticki samo klon od KOERTING-a, kada su ih preuzeli Gorenje (negdje tamo krajem sedamdesetih). Kazu da je to bila vijest decenije, jedna firma iz socijalisticke drzave kupuje drugu u SR Njemackoj! Gorenje je samo brendiralo taj produkt sa minornim izmjenama (tasteri, dugmici...itd) i kod nas je kostao malo bogatstvo.
Gramofon je cini mi se Garrardov, imali su problema sa kasetofonom koji je vjecito bio gladan i "jeo" kasete. Ali zvuk je bio
-
r_faruk
#7 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Heh, ovaj gramofon je moj otac kupio nekada prije rata.... danas je ispravan samo radio i jedna zvucna kutija koju sam kompletirao na osnovu druge
. volio bih ga popraviti. nasao sam na piku jedan GC, ali je on GC 201. Ovo mi je uspomena pa bih ga bas htio popraviti. kasetofon i ne bih popravljao, ali gramofon bih volio. Inace zvuk je nevjerovatan sa ovim zvucnim kutijama... da mi ih je naci negdje, ili bar nesto slicno... Novi zvucnici ovih performansi su skupi do bola... preko 400KM kosta par..
-
ado-šampion
#8 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Na PIKu ima jako dobrih polovnih zvucnika iz 80-ih koji su malo koristeni, za nekih 150 KM. Takvi zvucnici su kostali 250-300 tadanjih dolara par. Ti novi od 400 maraka im ne mogu pera odbiti. Ja sam dobio na poklon dosta stvari, prvo gramofon JVC iz 70-ih, pa nesto kasnije JVC pojacalo iz 80-ih i CD plejer Sony iz 90-ih, sve u odlicnom stanju. Kupio sam jos i Technics zvucnike ovakve kakve sam gore naveo za 150 KM, koji su bukvalno kao novi, sve su prilike da su duze vrijeme stajali u nekom podrumu.r_faruk wrote:Heh, ovaj gramofon je moj otac kupio nekada prije rata.... danas je ispravan samo radio i jedna zvucna kutija koju sam kompletirao na osnovu druge. volio bih ga popraviti. nasao sam na piku jedan GC, ali je on GC 201. Ovo mi je uspomena pa bih ga bas htio popraviti. kasetofon i ne bih popravljao, ali gramofon bih volio. Inace zvuk je nevjerovatan sa ovim zvucnim kutijama... da mi ih je naci negdje, ili bar nesto slicno... Novi zvucnici ovih performansi su skupi do bola... preko 400KM kosta par..
-
r_faruk
#9 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
bas sam gledao na piku par zvucnika, ima interesantnih stvari. volio bih i neko pojacalce naci, nesto do 50W, ne mora biti jace...
- Ommadawn
#10 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Mozda da pogledas na buvljaku ili na PiK-u, a meni se cini da su zvucnici da GC-u bili od Ei-Nis, mada nisam bas siguran. Treba vidjeti koje su perfomanse, pa da lijepo pasu. A ne znam da li u BiH postoji trgovina elektronskih dijelova i audio-opreme (ja ne zivim u BiH, pa tako i ne znam) pa ako mozes uzeti i promijenis dijelove sam.
Inace su mi gramofoni opsesija i to bukvalno od ranog djetinjstva tako da sto se tice gramofona - razumijem se podobro u to.
Vidi, ukoliko ti se okrece kad ga upalis, pogledaj da li je brzina kako treba - dakle da konstantno drzi jednu te istu brzinu (45 obrtaja u minuti - 33 1/4 obrtaja u minuti). Ne znam tacno za taj model ali mislim (s obzirom da se radi o Garrardu) da je pogon na remen - u tom slucaju, remen treba mijenjati. Guma se trosi i kad stoji, susi se i raspada.
Ne znam da li to u BiH ima igdje kupiti ali mogu ti preporuciti e-bay - nisu skupi.
Takodjer, nije zgoreg podmazati lezaj na tanjiru - dignes tanjir gramofona i nosace podmazes mineralnim uljem (ono za sivacu masinu je gotovo savrseno), ali nanesi samo kap-dvije s srafcigerom, vise ne treba.
Ako se ne okrece nikako, onda negdje gubi kontakt - tu bi trebao pogledati neko ko ima makar osnovno znanje u elektrici, RTV-majstor je pravi cova za to. S obzirom da je taj zanat gotovo izumro, ono malo ljudi sto se s tim bavi - obicno su pravi majstori i rade to gotovo s ljubavlju.
Ukoliko ti je iglica otisla, a tesko je doci do rezervne - mijenjaj cijelu zvucnicu (u narodu poznatu i kao "glavu"). Zvucnicu mozes staviti bilo kakvu (ukoliko ti budzet mnogo ne dopusta), samo da je stereo. Mozes budziti sa drugog gramofona, ali preporucujem ti opet e-bay ili PiK. Novo je ipak novo a sto se tice gramofona, gotovo najbolje rijesenje jer losa igla (pa cak i lose nastimana igla) kvari ploce a to je nepopravljivo. Dobre zvucnice su Ortofon (ja imam F16mkII i odlicna je), Shure, Audiotehnica, Philips, Denon...
Za remen ti preporucujem da dobro pogledas koji je model Garrardovog gramofona, pa prema tome i trazis isti. Ako ipak ne znas, onda skines remen i izmjeris ga i po toj dimenziji ga trazis. Opet, kazem, nisam siguran da li je remen bas u tom modelu (mogu biti i frikcioni tockovi). E-bay je opet dusu dao, nisu skupi, mozda maksimalno 20 maraka.
Ako uspijes da ga popravis, preporucujem ti da nastimas tezinu rucice gramofona. Stavi neku malu vagu, gledaj da je pritisak izmedju 2 do 2,5 grama, pa cak i 3 ali to je vec ekstremitet. To podesavas pomjeranjem protutega na palici. Ja sam licno stimao svoj prema sluhu, dakle iglica je tek dodirivala plocu, pa sam onda prema zvuku stimao. Kada sam dobio dobar zvuk, dakle da ne krci, da su basovi i visoki tonovi jasni, nisam vise pomjerao ni mikrometar!
Javi u svakom slucaju kako napredujes i zelim ti puno srece!
Inace su mi gramofoni opsesija i to bukvalno od ranog djetinjstva tako da sto se tice gramofona - razumijem se podobro u to.
Vidi, ukoliko ti se okrece kad ga upalis, pogledaj da li je brzina kako treba - dakle da konstantno drzi jednu te istu brzinu (45 obrtaja u minuti - 33 1/4 obrtaja u minuti). Ne znam tacno za taj model ali mislim (s obzirom da se radi o Garrardu) da je pogon na remen - u tom slucaju, remen treba mijenjati. Guma se trosi i kad stoji, susi se i raspada.
Ne znam da li to u BiH ima igdje kupiti ali mogu ti preporuciti e-bay - nisu skupi.
Takodjer, nije zgoreg podmazati lezaj na tanjiru - dignes tanjir gramofona i nosace podmazes mineralnim uljem (ono za sivacu masinu je gotovo savrseno), ali nanesi samo kap-dvije s srafcigerom, vise ne treba.
Ako se ne okrece nikako, onda negdje gubi kontakt - tu bi trebao pogledati neko ko ima makar osnovno znanje u elektrici, RTV-majstor je pravi cova za to. S obzirom da je taj zanat gotovo izumro, ono malo ljudi sto se s tim bavi - obicno su pravi majstori i rade to gotovo s ljubavlju.
Ukoliko ti je iglica otisla, a tesko je doci do rezervne - mijenjaj cijelu zvucnicu (u narodu poznatu i kao "glavu"). Zvucnicu mozes staviti bilo kakvu (ukoliko ti budzet mnogo ne dopusta), samo da je stereo. Mozes budziti sa drugog gramofona, ali preporucujem ti opet e-bay ili PiK. Novo je ipak novo a sto se tice gramofona, gotovo najbolje rijesenje jer losa igla (pa cak i lose nastimana igla) kvari ploce a to je nepopravljivo. Dobre zvucnice su Ortofon (ja imam F16mkII i odlicna je), Shure, Audiotehnica, Philips, Denon...
Za remen ti preporucujem da dobro pogledas koji je model Garrardovog gramofona, pa prema tome i trazis isti. Ako ipak ne znas, onda skines remen i izmjeris ga i po toj dimenziji ga trazis. Opet, kazem, nisam siguran da li je remen bas u tom modelu (mogu biti i frikcioni tockovi). E-bay je opet dusu dao, nisu skupi, mozda maksimalno 20 maraka.
Ako uspijes da ga popravis, preporucujem ti da nastimas tezinu rucice gramofona. Stavi neku malu vagu, gledaj da je pritisak izmedju 2 do 2,5 grama, pa cak i 3 ali to je vec ekstremitet. To podesavas pomjeranjem protutega na palici. Ja sam licno stimao svoj prema sluhu, dakle iglica je tek dodirivala plocu, pa sam onda prema zvuku stimao. Kada sam dobio dobar zvuk, dakle da ne krci, da su basovi i visoki tonovi jasni, nisam vise pomjerao ni mikrometar!
Javi u svakom slucaju kako napredujes i zelim ti puno srece!
-
r_faruk
#11 Re: Popravka gramofona GC 203 A Gorenje
Zadnji put kada sam otvarao gramofon, motor je radio. Obrtanje se ostvaruje preko remena koji je pukao. Za iglu nisam siguran... morao bih se raspitati, odnosno smatram da bi neko iskusan trebao pogledati gramofon.... sada nemam puno vremena, ali cu ga opet otvoriti. Znam da je jedan izlaz za zvucnik vrisnuo. impedanca na zvucnicima je 4 ohm-a....
ima ovaj broj servisa koji je forumas iznad postavio pa cu ih nazvati... javicu ako ista rijesim
ima ovaj broj servisa koji je forumas iznad postavio pa cu ih nazvati... javicu ako ista rijesim