Pozdrav svima,
Živim na zadnjoj etaži zgrade građene sredinom 70-ih godina... Dio mog stana je zadnji ispod ravnog bitumenskog krova. Do rata je sve bilo ok, u ratu je krov "popustio" i počelo je kapiti... Zahvaljujući sredstvima Kontona za obnovu u ratu stradalih krovova naš je popravljen i bili smo "mirni" do prije mjesec dana kad je isti opet procurio...
Prvo sam mislio da je upravitelj taj koji popravlja krov, pa sam saznao da upravitelj ne može ništa ako na računu zgrade nema novaca koji bi se mogli usmjeriti na popravke ove vrste... Na žalost ništa puno od toga, neki ne plaćaju niti redovnu mjesečnu naknadu, izdaci...
Koliko vidim ostaje mi da sam pokušam prikupiti od ostalih stanara nešto novca (koliko budem mogao jer ljudi u ovako teškim vremenima nerado izdvajaju novce ako ne curi njima - a meni curi... i dolazi zima a valjalo bi to riješiti prije zime)
Bilo kako bilo meni valja sanirati taj krov pa me zanima:
1. Je li iko od Vas imao slične probleme - kako ih je riješio?
2. Krov je rađen bitumenom i ljepenkom. Na forumima sam svoj majstor i forum hr saznao sam da je bitumen lagano prevaziđena i ne baš uspješna tehnologija. Postoje nova rješenja (pvc folije, sika, ecoseal / stevens ep) koja su navodno uspješnija. Je li neko od Vas sa sličnim problemima primjenjivao nešto od ovoga? Kako su se ove tehnologije pokazale u praksi?
3. Možete li mi preporučiti adrese gdje u Sarajevu mogu naći dobar hidroizolacioni materijal, dobrog majstora hidroizolatera (stare ili nove tehnologije) ili kakav dobar savjet po ovom pitanju? Može i na PM
Htio bih ovo riješiti prije jeseni, kiša i zime - s vremenom samo može biti gore.
Unaprijed hvala!
Popravak ravnog krova
Moderator: anex
- Haris.ba
#2 Re: Popravak ravnog krova
Nisam na zadnjem spratu, al' komšiji je kišilo. Svaki drugi mjesec je zvao sudskog vještaka koji bi slikao štetu, pravio izvještaje i onda bi tužio. Koga je tužio ne znam. Upravitelja ili sustanare? Uglavnom nebitno. Ali, to bi ti trebao biti prvi korak. To ti može i najbezvezniji advokat odraditi. U zgradi je mislim 100% naplata, pa nije bilo problema. Samo u tom trenutku nije bilo para na računu(potrošene na druge stvari).felicia wrote: 1. Je li iko od Vas imao slične probleme - kako ih je riješio?
Kad su se pare skupile popravljeni su dimnjaci(mislim 5 ili 6 dimnjaka), urađena izolacija oko njih, omaltani, ofarbani, nove limene kape i tako. Radili su još neke sitne popravke. Uglavnom, ceh je bio 5000 maraka. Možda i jeste bilo skupo, al' upravitelj tvrdi da su dimnjaci tip top, a komšiji više ne kapa. Valjda voda ulazila kod dimnjaka pa putovala i izlazila na drugom mjestu. Tako da je važno kako je izolacija oko dimnjaka urađena.
I da su nas prevarili, važno je da više ne kapa(testirano i na ljetnim kišama i snjegovima zimi), a i dimnjaci barem lijepo ozgledaju.
- GoldenBoy89
#3 Re: Popravak ravnog krova
hmmm ev kao gradevinac...
voda ti je veoma zeznut problem
zbog slabo uradene HI takvi se slucajevi desavaju nemarom nadzornog, ako je u pitanju ravni krov, svaki mora da ima slivnik, 1 slivnik pokriva oko 100 kvadrata, dakle i sigurno postoje 2 ili vise slivnika tu na tvojoj zgradi. E sad tu imaju slivne ravnine, za svaki slivnik imaju 4 slivne ravnine, jedna je ispod tvog stana tu se dakle sve to mora da digne i da se nanovo uradi, naravno ima vise vrsta ravnog krova sad kako je tu kod tebe uradeno... najbolje bih ti bilo da nades kakvog dobrog izolatera da ti to presvuce kvalitetno ili kakvog gr. ing da kaze sta najbolje uraditi...a ako hoces to sam nesto... javi se na pm dat cu ti materijala za ravne krovove ...
- alica.k
#4 Re: Popravak ravnog krova
nisu vas zeznuli, tri su majstora do sad isla gledat moj krov jer imam isti problem, i svaki je rekao tu negdje oko 5000KM, plus da se zamijeni parket sto se digao od vlage...uf. sto je najgore, ne moze se nista dok se ovo vrijeme ne popravi...Haris.ba wrote:I da su nas prevarili, važno je da više ne kapa(testirano i na ljetnim kišama i snjegovima zimi), a i dimnjaci barem lijepo ozgledaju.
-
doktor78
#5 Re: Popravak ravnog krova
Suosjecam s tobom, imao sam slicne probleme prosle godine, s tim sto je kod mene u pitanju bila terasa, pa se zbog hidroizolacije morala dizati i termoizolacija, sljunak, betonske ploce... Ma, uzas i kad se sjetim!
Pokusavali su sa bitumenom, lepenkom, kondorom, ne znam ni sam vise kako se sve zovu te izolacije, ali bezuspjesno. Na kraju je dosla firma iz Srebrenika (nazalost, zaboravio sam ime firme) i presvukla citavu terasu materijalom koji se zove Sikaplan, trake su sirine cca 1,5 m i spajaju se vrucim zrakom na temp. 600 C. Za povrsinu od 40 kvadrata naplatili su oko 1400 KM. Od tada nema nikakvih problema, izdrzala je test i na snijegu i na kisama
Pokusavali su sa bitumenom, lepenkom, kondorom, ne znam ni sam vise kako se sve zovu te izolacije, ali bezuspjesno. Na kraju je dosla firma iz Srebrenika (nazalost, zaboravio sam ime firme) i presvukla citavu terasu materijalom koji se zove Sikaplan, trake su sirine cca 1,5 m i spajaju se vrucim zrakom na temp. 600 C. Za povrsinu od 40 kvadrata naplatili su oko 1400 KM. Od tada nema nikakvih problema, izdrzala je test i na snijegu i na kisama