Popravak motora za brisac u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ibro dirka

#1 Popravak motora za brisac u Sarajevu

Post by ibro dirka »

Elektromotor koji pokrece zadnji brisac mi je preselio (jedva se krece i nakon nekoliko centimetara stane, onda samo zuji dok se ne iskljuci), a posto je isti izuzetno tezak (citaj vrlo skup) za naci interesuje me gdje bih ga mogao popraviti u Sarajevu.

Pretpostavljam da treba novi navoj, eventualno nesto od unutrasnje mehanike...
Yamahalac

#2 Re: Popravak motora za brisac u Sarajevu

Post by Yamahalac »

ibro dirka wrote:Elektromotor koji pokrece zadnji brisac mi je preselio (jedva se krece i nakon nekoliko centimetara stane, onda samo zuji dok se ne iskljuci), a posto je isti izuzetno tezak (citaj vrlo skup) za naci interesuje me gdje bih ga mogao popraviti u Sarajevu.

Pretpostavljam da treba novi navoj, eventualno nesto od unutrasnje mehanike...
nema tu neke pameti, imas motor sa rotorom i statorom, cetkice i to je to

medjutim ako tebi se motor okrece, a sporo onda vjerovatno nema vise sta da ga podmazuje

rastavis, dobro ocistis, nabacis toatne masti i sastavis

bice ko bombona

prije rastavljanja motora skini ga i probaj rukom da li mehanika zadnjeg brisaca treba se podmazati, da nije zahrdjala
gumifufna

Post by gumifufna »

To se desaje cesto nije do motora vec je zahrdjala osovina koja vrti brisac u svom lezistu.
Izvadi komplet kuciste sa motorom i polako rastavi i sve podmazi i rijesen problem
Last edited by gumifufna on 08/07/2007 22:59, edited 1 time in total.
Mislilac

Post by Mislilac »

Mehanika u "motoriću" za brisače:

Stator, rotor, i zupčanici, najčešće plastični koje "majstori" zamažu tovatnom mašću, za nevjerovati... nepotrebno. Vrlo malo toga treba. S obzirom da je plastika u pitanju.

Na tim plastičnim zupčanicima nalazi se isprekidan lim preko kojeg ide prekidanje struje, tj. tako brisač ie tam-vam. Jedino ako motorić pregori, isplati se otvarati to, mada nijedan majstor to neće, nego kaže - kupi "novi" na otpadu.

Međutim, s obzirom na predloženi opis problema, moguće je:

1. da je osovina iz koje izlazi brisač (tj. onaj vidljivi dio van auto) zahrđala, pa zapinje. Dakle očisiti hržu i podmazati tovatnom mašću.
2. Da postoji prekid u elektrici u jednom plastičnom sklopu u kojem se nalazi (vjerovali ili ne...) štampana ploča. Vrlo tanka pločica sa još tanjom štampom vodova. Ako je mali prekid, odnijeti elekričaru da to proba premostiti nečim...
3. Kod mene nekad zadnji brisač neće da radi, upravo tako, krene malo i stane. I odjednom proradi, nemam pojma zbog čeka, isto tako što nemam pojma zbog čega stane. Malo sam lijen da sve to rastavim, naravno tu je prisutan i nedostatak vremena.

Prijedlog: provjer prvo ovo pod 2.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Hvala svima na odgovorima!

Probacu prvo sam (mada se kutija ne otvara na sarafe, vec je kao "zaletovana") pa sta bude.
Yamahalac

Post by Yamahalac »

ibro dirka wrote:Hvala svima na odgovorima!

Probacu prvo sam (mada se kutija ne otvara na sarafe, vec je kao "zaletovana") pa sta bude.
pa svi ti kazemo prvo provjeri nosac brisaca da nije zahrdjao, skines motor i probas pomjeriti rukom brisac, mozda motor nije u opste problematican

ili skini motor, a ostavi ga skopcanog pa vidi da li ce se onako u prazno okretati i kako
ibro dirka

Post by ibro dirka »

u pravu ste, osovina je toliko zahrdjala da nema sanse da se pomakne. nasprejao sam sa jedno 2 dece wd40, pa cu ostaviti do sutra.
Yamahalac

Post by Yamahalac »

ibro dirka wrote:u pravu ste, osovina je toliko zahrdjala da nema sanse da se pomakne. nasprejao sam sa jedno 2 dece wd40, pa cu ostaviti do sutra.
to je najcesca greska

samo kod tebe je to jednostavno, kod mene bio motor zahrdjao iznutra, dio oko zupcanika, pa sam sve morao rastavljati, podmazivati i vjerovao ili ne na kraju je radilo kako treba :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

moguce je i da je kod mene i unutra (u kutiji mehanizma) sve zahrdjalo, jer osovina nece ni makac. problem je sto nema sarafa pa ne mogu ni otvoriti kutiju bez busenja i zajebancije.

to je sljedeci korak :D

sam motor ne izgleda lose, bar se vrti na ruku, a unutrasnjost djeluje cisto.
Yamahalac

Post by Yamahalac »

ibro dirka wrote:moguce je i da je kod mene i unutra (u kutiji mehanizma) sve zahrdjalo, jer osovina nece ni makac. problem je sto nema sarafa pa ne mogu ni otvoriti kutiju bez busenja i zajebancije.

to je sljedeci korak :D

sam motor ne izgleda lose, bar se vrti na ruku, a unutrasnjost djeluje cisto.
taj motor zbog zupcanika unutra nije tako jednostavno za zavrtiti rukom

obicno ne moras busiti vec samo one savijene metalne dijelove sa sarafcigerom i cekicem ispraviti

najlakse motor ispitati tako sto ga ostavis skopcanog, a skines ga sa postolja od brisaca i upalis ga

ako se fino okrece onda nije do njega
ibro dirka

Post by ibro dirka »

kod mene nema metalnih zakacki, vec kao su kao zaletovane tacke.

koliko sam upirao, sa zupcanicima ili ne, bar bi malo pomaknuo, ali apsolutno ne mice.
Yamahalac

Post by Yamahalac »

ibro dirka wrote:kod mene nema metalnih zakacki, vec kao su kao zaletovane tacke.

koliko sam upirao, sa zupcanicima ili ne, bar bi malo pomaknuo, ali apsolutno ne mice.
probaj ga sa njegovom strujom, ti motori su inace zbog zupcanika i prenosa jako teski za okrenuti sa rukom
gumifufna

Post by gumifufna »

ibro dirka wrote:kod mene nema metalnih zakacki, vec kao su kao zaletovane tacke.

Na tim tackama trebas izbusiti rupe da bi skinuo deklo.Kad otvoris zavrni maticu gore na navoj gdje dodje brisac(da nebi ostetio navoj) i probaj laganim udarcem cekica izgurati osovinu.Ako uspijes fino ocisti i podmazi i ponovo sve sklopi,deklo zatvori sa malom pleh sarafima .
Post Reply