Popravak laptopa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Lakat Jebić

#1 Popravak laptopa

Post by Lakat Jebić »

zanima me gdje mogu popraviti laptop? sjeb'o se onaj ekran, nema slike, odnosno, rastopile se boje :D :D posto sam totalni laik, moze li se to uopste popravit, i koliko bi otprilike izaslo para?

laptop je marke HP
udrch

#2 Re: Popravak laptopa

Post by udrch »

Lakat Jebić wrote:zanima me gdje mogu popraviti laptop? sjeb'o se onaj ekran, nema slike, odnosno, rastopile se boje :D :D posto sam totalni laik, moze li se to uopste popravit, i koliko bi otprilike izaslo para?

laptop je marke HP
Sve zavisi drug zbog čega su se boje rastopile..zato što ti je rikno display? zato što ti je crkla grafika? ili ti je samo otišao kabal?
HP servisi su ti Com Trade u džemala bijedića, preko puta studentskih domova i KimTec u aleji bosne srebrene, iznad studentskih domova u neđarićima, prema aerodromu kad ideš..

Nadam se da si pokušo reinstalirati drivere za grafiku? ili nisi ni to?
Lakat Jebić

#3 Re: Popravak laptopa

Post by Lakat Jebić »

ima slike kad ga uhvatim za lijevi cosak i palcem pritisnem na sredini (za onaj plasticni dio iznad ekrana)... pretpostavljam da su kablovi
sirocco

#4 Re: Popravak laptopa

Post by sirocco »

Lakat Jebić wrote:ima slike kad ga uhvatim za lijevi cosak i palcem pritisnem na sredini (za onaj plasticni dio iznad ekrana)... pretpostavljam da su kablovi

to ti je riknuo kabal koji povezuje monitor i "centralnu" , ja obiso sve servise u gradu i svi mi kazu da ima neki lik u vila parku na drugom spratu , kazu da je ong glavni za HP laptope.

:mrgreen: :mrgreen:
udrch

#5 Re: Popravak laptopa

Post by udrch »

Lakat Jebić wrote:ima slike kad ga uhvatim za lijevi cosak i palcem pritisnem na sredini (za onaj plasticni dio iznad ekrana)... pretpostavljam da su kablovi
E onda ti je otišo samo flat ( meni se čini da se ovako zove ) kabal..nije ti to skupo..
Znači imaš ove servise ili idi kod Kine u švrakino, samo pazi da te ne opali po ušima, pitaj koliko je prije nego ti to zamjeni..
Lakat Jebić

#6 Re: Popravak laptopa

Post by Lakat Jebić »

e hvala obojici :D
senzibilni

#7 Re: Popravak laptopa

Post by senzibilni »

Lakat Jebić wrote:e hvala obojici :D
nemoj se rano radovati
po mom iskustvu valja ti kupit drugi
u sarajevu nezna niko popraviti laptop
u stvari nezna ga ni otvorit a kamol popravit
da bi se laptop pravilno otvorio treba ti jedan dan
nego put pod noge pa hrvatska ili slovenija ili njemačka to jedino
pozdrav
Thug...

#8 Re: Popravak laptopa

Post by Thug... »

senzibilni wrote:
nemoj se rano radovati
pozdrav
Uz svo duzno postovanje prica ti je nidje veze...Cuj ne zna niko u Sarajevu rastaviti ni popraviti laptop i sta jedan dan treba da se otvori laptop pravilno :D :D :D ...Normalno da zna malo provjeri informacije prije nego sto bubnes takvu nebulozu ima par Official servisa od poznatih kompanija koje imaju svoj servis u Sarajevu i takvi ljudi idu na edukacije koje nisu nimalo jeftine da bi znali popraviti laptop a kamo li da ga otvore...garant cu neki ban dobiti ali fakat vece nebuloze nisam procitao odavno na ovome forumu...
udrch

#9 Re: Popravak laptopa

Post by udrch »

senzibilni wrote:
nemoj se rano radovati
pozdrav
E stvarno si hlupio onako bezveze..
Znam servisere koji vrijede po 100 do 200 hiljada maraka i koji rade u ovim servisima..
A osim ovih ovlaštenih imaš Kinu koji je najači serviser laptopa u regionu..doduše on na crno radi, ali njegova deviza ti je da ne bi ni ustao ujutro da ne zna da će zaraditi milju..da ga jednom vidiš kad radi, pao bi na guzicu..
Com Trade 033 756 100
KimTec 033 755 900
Evo brojevi, ali proguglaj brate, što ti je mrsko :D ..
Gorštak

#10 Re: Popravak laptopa

Post by Gorštak »

062 909 505 Sabahudin na Ilidzi.
Nisam bio kod njega, samo ga jednom nazvao, nije pretjerano ljubazan, cak pomalo drzak, al' narod ga hvali.

Krajnje posten i dobar majstor gdje je firma Senso (valjda je njihov serviser, nisam pitao). Jaran me odveo kod njega i zavrsio mi problem (nesto se bilo odletovalo) za sat vremena. Nemam broj telefona.
nivla

#11 Re: Popravak laptopa

Post by nivla »

Gorštak wrote:062 909 505 Sabahudin na Ilidzi.
Nisam bio kod njega, samo ga jednom nazvao, nije pretjerano ljubazan, cak pomalo drzak, al' narod ga hvali.

Krajnje posten i dobar majstor gdje je firma Senso (valjda je njihov serviser, nisam pitao). Jaran me odveo kod njega i zavrsio mi problem (nesto se bilo odletovalo) za sat vremena. Nemam broj telefona.
ako je to servis reset na ilidzi njima nosi samo ako trebas sta zalemiti i mijenjati hardver, u suprotnom ces dobiti racunar sa instaliranim virusima, ljubaznost sabahudina(sabka) je jednaka nuli, to ne kvari činjenicu da je njegov serviser Boro izvrstan majstor i koji te sigurno nece izraditi, eventualno da laptop odneses Kini u Hrasno
senzibilni

#12 Re: Popravak laptopa

Post by senzibilni »

moji domačini veze vi nemate
možda neki stari laptop od 30 godina i nešto mogne
svi noviji laptopi se fabrički zatvaraju preko mašine i to radi vakum mašinai kad se to zapakuje gotovo je za sva vremena
e, sad kad naš majstor otvori takav laptop ako uspije da ga ne ošteti šta se desi
više nikad se neče pravilno zatvoriti uvijek če biti problema sa paljenjem ili slićno
pa laptop i jesu mašine koje dok rade rade kad se pokvare baci
e jedino da ovi što su došli iz foće, sanđaka, i srebrenice nešto imaju novo što su donijeli sa sobom
živi bili pa vidjeli
japo-

#13 Re: Popravak laptopa

Post by japo- »

jako interenantnih likova čovjek nemoze ni pomoć traziti a da nezavrsi nekim dijalogom :oops: , dovoljno je polgedati komentare na portalu.................. :oops:

mislim za moderatore da pustite raji na volju slobodu govora i da rade šta hoće nekih 10 dana da olaksaju dusu....... :oops:
japo-

#14 Re: Popravak laptopa

Post by japo- »

nisam nista lose mislio za moderatore čak suprotno mislim da ste ok i sve pohvale.....al fakat.. :thumbup:
Thug...

#15 Re: Popravak laptopa

Post by Thug... »

senzibilni wrote:moji domačini veze vi nemate
možda neki stari laptop od 30 godina i nešto mogne
svi noviji laptopi se fabrički zatvaraju preko mašine i to radi vakum mašinai kad se to zapakuje gotovo je za sva vremena
e, sad kad naš majstor otvori takav laptop ako uspije da ga ne ošteti šta se desi
više nikad se neče pravilno zatvoriti uvijek če biti problema sa paljenjem ili slićno
pa laptop i jesu mašine koje dok rade rade kad se pokvare baci
e jedino da ovi što su došli iz foće, sanđaka, i srebrenice nešto imaju novo što su donijeli sa sobom
živi bili pa vidjeli
Pasa moj solidni sam sebe ukopavas ne znanjem i nebulozama koje pricas cuj laptop od 30godina WTF :D ...Kakve crne vakum masine bolan o cemu ti pricas molim te??? :D daj neki link nesto cime to sto ti tvrdis prelazi iz naucne fantastike u stvarnost??? :D ili mi bar objasni kako???I kuda??? izlazi vruc vazduh (koji proizvodi procesor kojega hladi hladnjak i ventilator) iz tog tvog vakumiranog laptopa...Ja ti savjetujem onako prijateljski otidji u prvu radnju pa uzmi malo laptop u ruke pa vidi sta je to tacno kako radi i ostale karakteristike prije nego sto se pocnes prosipati po forumu bezveze i pricas kao da znas nesto o tome jos prozivas ljude da su iz nekih gradova a po ovome sto pises pitam se odakle si ti, da si sa marsa pao nebi bubao ovakve nebuloze...Za svojih skoro 15 godina u IT poslu naslusao sam se svega od krajnih korisnika ali raja ovo je vrh svega sto sam cuo i najace do sada :D :D :D ...
Jara

#16 Re: Popravak laptopa

Post by Jara »

Da ne otvaram novu temu...
Stari kompjuter je zaražen...do dokumenata i fotki ne mogu doći...gdje se to može očistiti? Da li ostaje u servisu ili se može očistiti dok sam tamo?
Hvala na odgovorima.
SoulSeeker

#17 Re: Popravak laptopa

Post by SoulSeeker »

Jara wrote:Da ne otvaram novu temu...
Stari kompjuter je zaražen...do dokumenata i fotki ne mogu doći...gdje se to može očistiti? Da li ostaje u servisu ili se može očistiti dok sam tamo?
Hvala na odgovorima.
Jara, pisao sam o tome i na forumu, a evo ti jedan malo sređeniji tekst...

http://www.pcsword.com/?p=1237

Ne trebaš trošiti lovu jer većinu toga možeš uraditi i sam. :)
Jara

#18 Re: Popravak laptopa

Post by Jara »

SoulSeeker wrote:
Jara wrote:Da ne otvaram novu temu...
Hvala na odgovorima.
Jara, pisao sam o tome i na forumu, a evo ti jedan malo sređeniji tekst...

http://www.pcsword.com/?p=1237

Ne trebaš trošiti lovu jer većinu toga možeš uraditi i sam. :)
Hvala! :) Rijetko zalazim ovamo...nisam baš sigurna da mogu sama...
SoulSeeker

#19 Re: Popravak laptopa

Post by SoulSeeker »

Jara wrote:Hvala! :) Rijetko zalazim ovamo...nisam baš sigurna da mogu sama...
Backup podataka sa inficiranih HDD-ova ti je "težak" otprilike kao i ispijanje vode. Bitno je sve to prebaciti na USB stickove ili CD/DVD medije, a poslije čitav disk lijepo formatiraš, digneš sistem, instaliraš prvo AVZ koji ćeš nadopuniti pa onda sve ostalo, i to ti je to... Ne sumnjam da ćeš uspjeti, ali ako misliš da ti baš ne ide sve ovo može uraditi i nešto napredniji korisnik računara koji ne mora biti informatičar vrhunskih performansi.

Sretno. :thumbup:
japo-

#20 Re: Popravak laptopa

Post by japo- »

:)
Jara

#21 Re: Popravak laptopa

Post by Jara »

SoulSeeker wrote:
Jara wrote:Hvala! :) Rijetko zalazim ovamo...nisam baš sigurna da mogu sama...
Backup podataka sa inficiranih HDD-ova ti je "težak" otprilike kao i ispijanje vode. Bitno je sve to prebaciti na USB stickove ili CD/DVD medije, a poslije čitav disk lijepo formatiraš, digneš sistem, instaliraš prvo AVZ koji ćeš nadopuniti pa onda sve ostalo, i to ti je to... Ne sumnjam da ćeš uspjeti, ali ako misliš da ti baš ne ide sve ovo može uraditi i nešto napredniji korisnik računara koji ne mora biti informatičar vrhunskih performansi.

Sretno. :thumbup:
@SoulSeeker, ne mogu ni na šta prebaciti jer ne mogu "doći" do njih, ne mogu ući u sistem...
Hvala, u svakom slučaju. :)
SoulSeeker

#22 Re: Popravak laptopa

Post by SoulSeeker »

Jara wrote:@SoulSeeker, ne mogu ni na šta prebaciti jer ne mogu "doći" do njih, ne mogu ući u sistem...
Hvala, u svakom slučaju. :)
Možeš to uraditi na više načina:

- Prvi, tebi najlakši način je da ga odneseš u servis. :D Oni će ti skinuti hard disk, skopčati ga kao "slave" na drugi računar, poskidati šta im kažeš, a zatim sve snimiti na USB memory stick ili CD/DVD, ovisi o količini podataka. Ako ti je HDD oštećen (bad sector), onda će biti repairan programom "HDD repair" ili sličnim što traje nešto duže vremena uz napomenu da je dosta upitno da li će disk "oživjeti" ili neće. Ako HDD ima bad sectore, spasi podatke i zamjeni ga ;

- Drugo riješenje je korištenje live Linux distribucije što je zapravo operativni sistem koji pokrećeš sa CD-a. Daryna, Helena, ili Ubuntu će bez problema prepoznati tvoj HDD bez obzira da li ti je pao sistem ili je zlonamjerni kod sakrio datoteke (u slučaju ovog drugog po dizanju linux OS-a trebaš podesiti prikaz skrivenih fajlova i foldera, i to ti je sve...)

Nekako imam osjećaj da te tušim, pa ne bih dalje... :) Uglavnom, imaš mali milion riješenja za taj problem i to ne bi trebalo biti ništa kritično, osim ako si OS Win XP zaštitila passwordom, a sve podatke pohranjivala u My Documents. :)
nadrndan

#23 Re: Popravak laptopa

Post by nadrndan »

Laptopi se ne popravljaju ne zato sto nema majstora za to (mada je i to u dobroj mjeri tacno) vec prvenstveno zato STO SE NE ISPLATI.

Meni je takodje bio otisao displey na laptopu. NAsao sam isti na internetu i on je kostao 300 dolara!

Plus postarina, plus ugradnja...

Za te pare sam mogao kupiti takav isti polovan.

ZAPRAVO, s tim u vezi, muci me jedno pitanje na koje samo slutim odgovor - Zasto se ne standardiziraju displeji za laptop i zasto se ne ucine lako zamjenjivim (na principu uticnice) ?
Kraljica_Suza

#24 Re: Popravak laptopa

Post by Kraljica_Suza »

I ja se mislim da odnesem svoj laptop u servis, jer sam nedavno prosula malo masnoce na tastaturu i od tada mi stvara probleme. kako se uopce izvadi tastatura na laptopu? ja evo zagledam ovu svoju i jedino se mogu izvaditi tipke sve pojedinacno :?
Ah da... kad se pali, pojavi se sivi ekran i jedna crta u lijevom cosku blinka, i neki glasan zvuk, kao sirena :D
i to tako traje oko minut, i onda se tek pali...sta je to?
SoulSeeker

#25 Re: Popravak laptopa

Post by SoulSeeker »

nadrndan wrote:Laptopi se ne popravljaju ne zato sto nema majstora za to (mada je i to u dobroj mjeri tacno) vec prvenstveno zato STO SE NE ISPLATI.
Ima majstora, ali nema display-a. Baš sam prije par dana bio kod prijatelja čija je kćerka sjela na laptop i zdrobila mu display zbog čega je pola ekrana izgledalo normalno, a pola razmrljano i nikako. Skinuo sam display i demontirao kompletan poklopac (sada ga uopšte nema) a potom priključio laptop na obični monitor. Riješenje nije čemu i sve izgleda totalno grozno, ali barem može raditi koliko toliko. Tip je tražio display u servisu i navodno su mu rekli da je to jako teško nabaviti, i čak i za slučaj da nabave da je to preskupo zbog čega se ne isplati.
nadrndan wrote:ZAPRAVO, s tim u vezi, muci me jedno pitanje na koje samo slutim odgovor - Zasto se ne standardiziraju displeji za laptop i zasto se ne ucine lako zamjenjivim (na principu uticnice) ?
Ne razumijem? :)
Post Reply