poplave u sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Jack Be Nimble

#76 Re: poplave u sarajevu

Post by Jack Be Nimble »

kurty wrote:Obidjem maloprije par shopinga po Ilijasu, Visokom Sarajevu... I vidim da su uz kase izlozene ribarske cizme...
Stvarno ljudima na brzinu numpadne kako da malo vise zarade :roll:

Pa normalno. Da je napadalo 2 metra snijega, bile bi lopate za snijeg. Nema tu nista lose.
Jara

#77 Re: poplave u sarajevu

Post by Jara »

PipiDugaDevetka wrote: ...Eto, drage komšije sa Ilidže glasali ste za Ćenanovića i to je pobijedio duplo u odnosu na sve ostale protivkandidate.
Da su se sabrali dobijeni glasovi svih protivkandidata, opet je SDA Ćenanović imao duplo više glasova.
Poplava vaših glasova ga je izbacila u epicentar nesreće.
Voda nešto nosi.
Zašto su na Ilidži "isti" opet dobili glasove? Zato što se kao brinu za stanovnišvo i dopuštaju svakojake gradnje tamo gdje im mjesto nije! Eto sad se vidi koliko se brinu. :sad: Zbogom pameti.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#78 Re: poplave u sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

Jara wrote:
PipiDugaDevetka wrote: ...Eto, drage komšije sa Ilidže glasali ste za Ćenanovića i to je pobijedio duplo u odnosu na sve ostale protivkandidate.
Da su se sabrali dobijeni glasovi svih protivkandidata, opet je SDA Ćenanović imao duplo više glasova.
Poplava vaših glasova ga je izbacila u epicentar nesreće.
Voda nešto nosi.
Zašto su na Ilidži "isti" opet dobili glasove? Zato što se kao brinu za stanovnišvo i dopuštaju svakojake gradnje tamo gdje im mjesto nije! Eto sad se vidi koliko se brinu. :sad: Zbogom pameti.
Moje su procjene da će ''isti'' dobiti i naredne lokalne izbore 2012. na Ilidži.
To je čitava armija ''kupljenih'' glasača. ''Kupljeni'' su kako ko,..legalizacijama raznoraznim, radnim mjestima državnim institucijama, državnim firmama, grantovima koje pojedini funkcioneri Opštine imaju pravo udjeljivati i pojedincima, jednokratnim socijalnim pomoćima,..
Static-X

#79 Re: poplave u sarajevu

Post by Static-X »

imal kakvi vjesti o onoj brani, hocel izdrzati
GOLFER

#80 Re: poplave u sarajevu

Post by GOLFER »

Jack Be Nimble wrote:
potres_mozga wrote:Je l' ovo bozija volja?
ako jeste onda necu ni da znam sta se sve desavalo u ovoj dzamiji, pa da je i ona nadrljala

Image

nikad se necu nacuditi ljudskoj gluposti :-) :-) :-)
Pasiflora

#81 Re: poplave u sarajevu

Post by Pasiflora »

Ko planira kupovinu placa za kucu, sada je pravi trenutak za obilazak terena - da ne bi bilo iznenadjenja ove vrste :-)

Ovo sve skupa je fakat strasno, ali iskreno, kao sto je neko vec napisao, gradjenje bez ikakvih dozvola i projekata u vodozastimnoj zoni, na klizistu, preblizu vode... znatno smanjuje moje saosjecanje za ljude koji su u ovoj situaciji.
vodoinstalater

#82 Re: poplave u sarajevu

Post by vodoinstalater »

sitno wrote:Ko planira kupovinu placa za kucu, sada je pravi trenutak za obilazak terena - da ne bi bilo iznenadjenja ove vrste :-)

Ovo sve skupa je fakat strasno, ali iskreno, kao sto je neko vec napisao, gradjenje bez ikakvih dozvola i projekata u vodozastimnoj zoni, na klizistu, preblizu vode... znatno smanjuje moje saosjecanje za ljude koji su u ovoj situaciji.
Divlja gradnja nije razlog sto se dešavaju poplave. Područja koja su poplavljena su djelom u regulacionim planovima definirana kao područja za individualno i(ili) kolektivno stanovanje. Komunalna politika je posebna tematika usko povezano sa ovim problemima.
respo

#83 Re: poplave u sarajevu

Post by respo »

divlja gradnja nije razlog
ali je kolateralna steta
jer niko ti nije dao papire da tu pravis kucu tako da se ti koji su tako kuce izgradili nemaju pravo da se bune za nastalu stetu
semmy

#84 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

respo wrote:divlja gradnja nije razlog
ali je kolateralna steta
jer niko ti nije dao papire da tu pravis kucu tako da se ti koji su tako kuce izgradili nemaju pravo da se bune za nastalu stetu
da se ponovim, imamo sve dozvole od prije rata a i nismo u u vodozastitnoj zoni i nismo divlje gradili...
hvala bogu i ovaj put nas je poplava zaobisla, bilo vode samo oko kuce
nadam se da se vise ovo nece desavati, zao mi je svakoga kome je poplava unistila imovinu na koji god nacin da su gradili
respo

#85 Re: poplave u sarajevu

Post by respo »

semmy wrote:
respo wrote:divlja gradnja nije razlog
ali je kolateralna steta
da se ponovim, imamo sve dozvole od prije rata a i nismo u u vodozastitnoj zoni i nismo divlje gradili...
hvala bogu i ovaj put nas je poplava zaobisla, bilo vode samo oko kuce
nadam se da se vise ovo nece desavati, zao mi je svakoga kome je poplava unistila imovinu na koji god nacin da su gradili
da se ponovim
ti koji su tako kuce izgradili nemaju prvo da se bune za nastalu stetu

ko je uopste tebe pomenuo u recenici?

a sto se tice ovih sto su izgradili divlje iskreno nije mi zao
dok su jedni placali sve dozvole ganjali ovo ono molili kumili onaj lupio temelje izgradio i gotovo nije platio poreze za to naknade milion nekih stvari kao neki a onda kad je frka joj vidite kako zivimo niko ne brie za nas bla bla
ljubav_aha

#86 Re: poplave u sarajevu

Post by ljubav_aha »

sitno wrote:Ko planira kupovinu placa za kucu, sada je pravi trenutak za obilazak terena - da ne bi bilo iznenadjenja ove vrste :-)

prilikom kupovine kuce se testira teren,ili,ocevidno,to niej dovoljno :!: :?:
kurty

#87 Re: poplave u sarajevu

Post by kurty »

Nije mi jasno kako ovi iz vlasti mogu mirno da sjede... Osim jednog nacelnika jedne sarajevske opcine, niko nista nije uradio, kako ja znam...
Niko nista...

Vidjeh slike gdje su i zgrade poplavile...

@respo, napisao sam vec... Vlast je kriva i za ove sto nemaju dozvolu za kuce... Kako mu se struja prikljucila ako nema dozvolu..A drzava kupi porez...Kako voda, kako druge stvari...
Al opet kazem, ako poplavi naselje, 1000 kuca i samo jedna od njih ima dozvolu, zbog cega se onda bar toj kuci nece ppomoci...
Pasiflora

#88 Re: poplave u sarajevu

Post by Pasiflora »

ljubav_aha wrote:

Ovo gore je bilo sala - mala :-)

A sad ozbiljno: mislis da je teren testiran i za jednu (ili barem za vecinu) ovih kuca :?:
Pa mojoj kolegici je tip pokusao prodati teren koji cak nije ni gradjevinsko, vec poljoprivredno zemljiste. To im je priznao tek kad je notar (prilikom sklapanja ugovora) kao uzgred rekao: vi znate da ovdje ne mozete graditi.
Ljudi se sokirali i naravno odustali od kupovine. Poslije jedva tipa skinuli sa vrata. Danima ih zvao sa pricom: pa ko jos danas trazi dozvole, pa sta ima veze moraju vam kat-tad legalizirati i sl.
Vidjeli ste sta se danas desilo u Tuzli. Grozota. Bilo kada isto se moze desiti u Buljakovom ili Buca potoku ili na bilo kojem drugom mjestu gdje je vaznije ukroviti se nego da ti krov i ostane nad glavom.
ljubav_aha

#89 Re: poplave u sarajevu

Post by ljubav_aha »

sitno wrote:
ljubav_aha wrote:

Ovo gore je bilo sala - mala :-)

A sad ozbiljno: mislis da je teren testiran i za jednu (ili barem za vecinu) ovih kuca :?:
Pa mojoj kolegici je tip pokusao prodati teren koji cak nije ni gradjevinsko, vec poljoprivredno zemljiste. To im je priznao tek kad je notar (prilikom sklapanja ugovora) kao uzgred rekao: vi znate da ovdje ne mozete graditi.
Ljudi se sokirali i naravno odustali od kupovine. Poslije jedva tipa skinuli sa vrata. Danima ih zvao sa pricom: pa ko jos danas trazi dozvole, pa sta ima veze moraju vam kat-tad legalizirati i sl.
Vidjeli ste sta se danas desilo u Tuzli. Grozota. Bilo kada isto se moze desiti u Buljakovom ili Buca potoku ili na bilo kojem drugom mjestu gdje je vaznije ukroviti se nego da ti krov i ostane nad glavom.
naravno da je bila sala,ali sam ipak pitala upravo iz razloga sto sumnjam da raja testira ili testeri lazu,ne samo valsnici kuca :)
Biznis

#90 Re: poplave u sarajevu

Post by Biznis »

U zastiti i spasavanju nema sta je legalno a sta nelegalno izgradjeno. O tome imaju nadlezne komisije i sudovi pa neka odlucuju. Jednako pravo na zastitu i spasavanje imaju svi. Ni u jednom zakonu o zasiti i spasavanju se ne spominje da nekom u nelegalno izgradjenom objektu uskracuje pravo na zastitu i spasavanje. Po toj logici ljudi koji zive u tim kucama ne bi smjeli pozvati hitnu, vatrogasce i policiju ako im zatreba neka od tih sluzbi.

Zakon o zastiti i spasavanju BiH
"Član 3.
(Principi)

(1) Zaštita i spašavanje je od posebnog javnog interesa za Bosnu i Hercegovinu.
(2) Sva fizička i pravna lica u Bosni i Hercegovini dužna su provoditi ličnu i uzajamnu zaštitu, pružati pomoć i spašavati ljudske živote, materijalna i druga dobra na osnovu lične svijesti, savjesti, relevantnih propisa i u skladu sa svojim mogućnostima i sposobnostima."

Isti Zakon Federacija:
"Član 68, stav 3: U ostvarivanju zadataka zbrinjavanja ugroţenih i stradalih gradjana, pomoc i suradnju pruzaju humanitarne organizacije i gradjani."

"Clan 196 , stav 5 (Kaznene odredbe) Novcanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 1.000,00 KM kaznit ce se za prekrsaj gradjanin ako:ne pruzi pomoć u zbrinjavanju ugrozenih i stradalih gradjana (clan 68. stav 3.);"

Isti zakoni spominju sta su odgovorne opstine i kakve su kazne ako ne provode zakon. Vi sa Ilidze komotno mozete tuziti opcinu i nacelnika za nesprovodjene mjera iz oblasti zastite i spasavanja.
respo

#91 Re: poplave u sarajevu

Post by respo »

kurty wrote:

@respo, napisao sam vec... Vlast je kriva i za ove sto nemaju dozvolu za kuce... Kako mu se struja prikljucila ako nema dozvolu..A drzava kupi porez...Kako voda, kako druge stvari...
Al opet kazem, ako poplavi naselje, 1000 kuca i samo jedna od njih ima dozvolu, zbog cega se onda bar toj kuci nece ppomoci...
nisam siguran da vlast uvodi struju nego elektroprivreda
kao i ostalo vodovod telecom i sta ja znam sta vec
a njih niko ne ogranicava da prodaju "svoje usluge"
kurty

#92 Re: poplave u sarajevu

Post by kurty »

respo wrote:
kurty wrote:

Jeste, ali se placa PDV koji ide drzavi...
Vidis da je to cijeli lanac kriminalni radnji...

Ali to nema veze sa temom, to je druga prica...
respo

#93 Re: poplave u sarajevu

Post by respo »

svejedno
ali si ti ja peti deseti onaj koji svjesno pocinje graditi tamo gdje nemas papire za gradnju
shvatas
ja se samo nadam da oni koji su legalno napravili dobiti odstetu koju zasluzuju
holowey

#94 Re: poplave u sarajevu

Post by holowey »

respo wrote:
kurty wrote:

ne uvodi elektroprivreda nego elektrodistribucija...meni su trazili gradjevinsku dozvolu da bi mi prikljucili struju na objektu tako da pretpostavljam da je uvodjenje struje u bespravne objekte mito&korupcija...
madner

#95 Re: poplave u sarajevu

Post by madner »

Ne mozes dobiti trajni ali mozes dobiti privremeni prikljucak, dok se ne rijesi gradjevinska :wink:

To je do opcine/opstine, kada se zna da ne ruse objekte malo ko ce cekat da dobije gradjevinsku.
A_I_

#96 Re: poplave u sarajevu

Post by A_I_ »

Igman vise nije bijel!

Cekaju nas nove poplave nakon topljenja ovolikog snijega :roll:
Post Reply