poplave u sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vodoinstalater

#51 Re: poplave u sarajevu

Post by vodoinstalater »

semmy wrote:@pipi poceli su sa ciscenjem rijeke na otesu ljetos, dosta toga se ocistilo i prosirilo, dosta drveca se posjeklo da se prosiri korito i napravi aleja kao i na ilidzi...ove padavine ih zaustavile a i kao sto cenanovic sinoc rece trazi se previsoka cijena za otkup zemlje...zna se ko trazi a nista se nepoduzima po tom pitanju..
gledala sam i ja propise CZ i razocarala se pravo
Ma vjerovatno znas ali evo sta pise u Zakon O Izvlastenju FBiH

Članak 3.
Nekretnina se može izvlastiti kada je to potrebno radi izgradnje prometne infrastrukture, gospodarskih,
komunalnih, zdravstvenih, prosvjetnih i objekata kulture, objekata obrane, uprave i drugih objekata od
javnoga interesa, kada se ocijeni da će se korištenjem nekretnine, za koju se namjerava predložiti
izvlaštenje, u novoj namjeni postići veća korist od one koja se postizala korištenjem te nekretnine na
dosadašnji način.
Nekretnina se može izvlastiti i kada je to potrebno radi izvođenja drugih radova od javnoga interesa.
Zemljište se ne može izvlastiti u svrhu poljoprivredne obrade.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#52 Re: poplave u sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

semmy wrote:@pipi poceli su sa ciscenjem rijeke na otesu ljetos, dosta toga se ocistilo i prosirilo, dosta drveca se posjeklo da se prosiri korito i napravi aleja kao i na ilidzi...ove padavine ih zaustavile a i kao sto cenanovic sinoc rece trazi se previsoka cijena za otkup zemlje...zna se ko trazi a nista se nepoduzima po tom pitanju..
:(
HAVANA

#53 Re: poplave u sarajevu

Post by HAVANA »

semmy wrote:
simbabimba wrote:Sve je do NAS. Fino sinoc ciko iz Opstine Ilidza kaze na TVSA dnevniku pa ko nije gledao nek pogleda:

Osigurali su 3 MILIONA MARAKA da se na vrijeme ovaj problem rijesi, ALI likovi koji bi trebali prodati komad svoje zemlje na mjestu gdje bi se radilo rjesenje traze neke nebulozne 10X vece cijene od realnih za zemlju i tako pare stoje, nista se ne radi, kuce poplavljene.

Ma nas sve treba voda da odnese kakvi smo FUJ!
nisu likovi nego lik, necak silajdzica koji je 7 duluma zemlje kupio za 3.000km a sad trazi 500.000km za isti

@vodoinstalater mjestani se s ovim problemom obracaju opcini nekoliko godina unazad, ne samo kad dodje do poplave nego konstantno

:shock: Otac ih više jebo gladni,i u poplave umiješaju prste. :-)
Biznis

#54 Re: poplave u sarajevu

Post by Biznis »

@Pipi

Civilna zastita ne ukljucuje samo spasavanje nego i preventivne mjere i povratak u normalno stanje. Djelovanje u nesrecama podrazumijeva smanjivanje rizika, pripremu za djelovanje, spasavanje i normalizaciju stanja, u BiH ove prve dvije mjere su obuhvacene zajednickim nazivom preventivni dio. Nas je problem sto se Okvirni zakon o zastiti i spasavnju od prirodnih i drugih nesreca ne primjenjuje iako je uradjena Metodologija izrade plana o ugrozenosti i Plan o ugrozenosti FBiH. Ni na nivou Federacije se ne primjenjuje isti federalni zakon. Opcine su obavezne zakonom da izrade vlastite Planove o ugrozenosti. Jedna od funkcija Mire Boras jeste da otkriva potencijalna mjesta nesrece i savjetuje nacelnika o mjerama smanjivanja rizika. Ovo sada na Ilidzi je samo lijep primjer kako vlasti ne rade svoj posao i kako uljulkuju gradjane laznim obecanjima dajuci im lazne informacije. Pocetkom ove godine demineri FUCZ (federalne uprave civilne zastite) su ostali bez posla jer im je istekao zakonom propisani ugovor. Direktor FUCZ je jedva izmolio federalni Parlament da nesto poduzme. Primjera kako se zastita i spasavanje u BiH smatraju igranjem je puno puno vise nego primjera gdje se tome ozbiljno pristupa.

Inace, meni nije jasno kako je moguce da se nijedna od bespravno sagradjenih kuca nije dosad srusila od strane Opcine? Nisu pobogu sagradjene prije dvije sedmice nego godinama ranije. To je ono o cemu Cenanovic mora povesti racuna. On to naravno nece uraditi jer mu vjerovatno vecina glasackog tijela zivi bas u tim kucama.

Stravicno je znati da neko trudnoj zeni pred porod savjetuje da uzme vrece i sama pravi nasip. To se ne savjetuje nikome jer su to situacije kad na licu mjesta MORAJU biti samo i jedino spasilacki timovi opremljeni i obuceni za djelovanje u katastrofama a ne gomila ocajnih laika koji navrat nanos pokusavaju spasiti nesto.

Sve ovo na Otesu je fuj. Najgore je sto to traje godinama i sto nema ni naznake da ce se stanje promjeniti.

@Dile

Vlasti ne vole proglasenje vanrednog stanja jer su u tom slucaju duzni obestetiti sve koji su pretrpili stetu nastalu nesrecom. Takodje, u slucaju vanrednog stanja ukljucuju se visi organizacioni nivoi iz struktura zastite i spasavanja i u tom slucaju su opcine duzne podnijeti dio tereta finansiranja i brige o njima sto opcine nikako ne vole. Sto se Metkovica tice ne mogu se oteti utisku da Jambo ganja neke politicke poene jer je usput sinoc sa mjesta nesrece spomenuo negativno Luku Bebica i kako niko nista ne radi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#55 Re: poplave u sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

vodoinstalater wrote:
Ma vjerovatno znas ali evo sta pise u Zakon O Izvlastenju FBiH

Članak 3.
Nekretnina se može izvlastiti kada je to potrebno radi izgradnje prometne infrastrukture, gospodarskih,
komunalnih, zdravstvenih, prosvjetnih i objekata kulture, objekata obrane, uprave i drugih objekata od
javnoga interesa, kada se ocijeni da će se korištenjem nekretnine, za koju se namjerava predložiti
izvlaštenje, u novoj namjeni postići veća korist od one koja se postizala korištenjem te nekretnine na
dosadašnji način.
Nekretnina se može izvlastiti i kada je to potrebno radi izvođenja drugih radova od javnoga interesa.
Zemljište se ne može izvlastiti u svrhu poljoprivredne obrade.
Biznis wrote: @Pipi

Civilna zastita ne ukljucuje samo spasavanje nego i preventivne mjere i povratak u normalno stanje. Djelovanje u nesrecama podrazumijeva smanjivanje rizika, pripremu za djelovanje, spasavanje i normalizaciju stanja, u BiH ove prve dvije mjere su obuhvacene zajednickim nazivom preventivni dio. Nas je problem sto se Okvirni zakon o zastiti i spasavnju od prirodnih i drugih nesreca ne primjenjuje iako je uradjena Metodologija izrade plana o ugrozenosti i Plan o ugrozenosti FBiH. Ni na nivou Federacije se ne primjenjuje isti federalni zakon. Opcine su obavezne zakonom da izrade vlastite Planove o ugrozenosti. Jedna od funkcija Mire Boras jeste da otkriva potencijalna mjesta nesrece i savjetuje nacelnika o mjerama smanjivanja rizika. Ovo sada na Ilidzi je samo lijep primjer kako vlasti ne rade svoj posao i kako uljulkuju gradjane laznim obecanjima dajuci im lazne informacije. Pocetkom ove godine demineri FUCZ (federalne uprave civilne zastite) su ostali bez posla jer im je istekao zakonom propisani ugovor. Direktor FUCZ je jedva izmolio federalni Parlament da nesto poduzme. Primjera kako se zastita i spasavanje u BiH smatraju igranjem je puno puno vise nego primjera gdje se tome ozbiljno pristupa.

Inace, meni nije jasno kako je moguce da se nijedna od bespravno sagradjenih kuca nije dosad srusila od strane Opcine? Nisu pobogu sagradjene prije dvije sedmice nego godinama ranije. To je ono o cemu Cenanovic mora povesti racuna. On to naravno nece uraditi jer mu vjerovatno vecina glasackog tijela zivi bas u tim kucama.

Stravicno je znati da neko trudnoj zeni pred porod savjetuje da uzme vrece i sama pravi nasip. To se ne savjetuje nikome jer su to situacije kad na licu mjesta MORAJU biti samo i jedino spasilacki timovi opremljeni i obuceni za djelovanje u katastrofama a ne gomila ocajnih laika koji navrat nanos pokusavaju spasiti nesto.

Sve ovo na Otesu je fuj. Najgore je sto to traje godinama i sto nema ni naznake da ce se stanje promjeniti.

@Dile

Vlasti ne vole proglasenje vanrednog stanja jer su u tom slucaju duzni obestetiti sve koji su pretrpili stetu nastalu nesrecom. Takodje, u slucaju vanrednog stanja ukljucuju se visi organizacioni nivoi iz struktura zastite i spasavanja i u tom slucaju su opcine duzne podnijeti dio tereta finansiranja i brige o njima sto opcine nikako ne vole. Sto se Metkovica tice ne mogu se oteti utisku da Jambo ganja neke politicke poene jer je usput sinoc sa mjesta nesrece spomenuo negativno Luku Bebica i kako niko nista ne radi.
@semmy, evo su se javili stvarni poznavaoci stanja i šta bi bilo potrebno uraditi. Prvo, očigledno je da vas tamo u Otesu načelnik Ćenanović levati, pravi budale od vas računajući da vi ne poznajete propise i zakone.
Vidi citat @vodoinstalaterov.

@Biznis, sve si objasnio stručno. Hvala.
Eto, drage komšije sa Ilidže glasali ste za Ćenanovića i to je pobijedio duplo u odnosu na sve ostale protivkandidate.
Da su se sabrali dobijeni glasovi svih protivkandidata, opet je SDA Ćenanović imao duplo više glasova.
Poplava vaših glasova ga je izbacila u epicentar nesreće.

Voda nešto nosi.
ami8

#56 Re: poplave u sarajevu

Post by ami8 »

S obzirom da je u ovoj drzavi glavni izvozni proizvod "BALVAN" nije ni cudo da se desava to sto se desava. Neplanska sjeca suma u BiH je problem koji se ovde ne spominje a vjerovatno je glavni razlog sto su zadnjih godina poplave redovna pojava.
Naravno da je o ekoloskoj (ne)kulturi stanovnika nase drzave iluzorno i pricati. I sve dok je tako, ne mozemo se nicem`boljem nadati, moze biti samo gore.
vozač

#57 Re: poplave u sarajevu

Post by vozač »

januar 2010 godine, ne znam tačan datum, znam da je bilo u noći sa petka na subotu najgore, isto kiša cijelu noć lila, poplavila sva ilidža, haos opšti, u subotu ujutro lije ko iz kabla, ma urnebes

ja se zateknem u merkatoru na ilidži, možda pola 10 ujutro, subota, a načelnik opštine sa ženom šetka, gura kolica puna kesa iz hipermarketa, zalibo ga racku i za poplavama i za lokalnim stanovništvom, još naiđe nekakav pa se pozdraviše, šta ima načelniče, ma ništa evo malo u kupovinu i tako to :-)

joooj kralja, matere mi, opština sva pod vodom, a on sa mladom i cekerima šetka, malo se otišlo u nabavku, jebo te, pa do zla da med i mlijeko teku opštinom, a ne da je sva pod vodom, subota je subota, neradni dan, malo sa porodicom, druženje, dosta je bilo obaveza :lol:
Last edited by vozač on 02/12/2010 13:24, edited 1 time in total.
drndalo

#58 Re: poplave u sarajevu

Post by drndalo »

Zao mi je ljudi sto najebase...

A nema tu napretka dok ustanak ne dignete... *ebem ti, pa ima vas sad barem 5000 ostecenih/zainteresovanih ! Pred opstinu, i zovite TV, da vidite kako dogodine nece biti tolikih problema, sve ce izvlastiti i napraviti, samo kad skontaju da na tome mogu izgubiti fotelje...

Sa Opstinom Ilidza imam "izvascivacko" iskustvo iza rata, kad su za pare koje su dobili od SFOR-a napravili cestu Aleja-Bazen, jer je tada u hotelima na Ilidzi bila vojna baza, i stara cesta zatvorena, a sve u roku 8 dana, sve skupa... Prije je asfalt bio postavljen, nego sto je meni koverta sa rjesenjem stigla kuci... Gledam na dnevniku presijecanje trake na otvaranju, i kazem svojima:"Pa kako ovo, tek su kolce geometri postavili, mi se zalili, itd....?"

U Opstini, pojeo vuk magarca, imas pare koje mozes podici ili ne... Nije ni cijena bila jako losa, mada bih volio vise, veci mi je problem sto je ostao komad zemlje koji nece, a ja s njega maltene nista ne mogu, uzimanjem tog dijela koji su platili su mi unistili upotrebljivost ovog sto je ostao za barem 75%... Vise bih volio da sam dobio zamjensku parcelu na slicnom zemljistu od samih para, ali ni da cuju, jeb'li mater...

Uglavnom, kakva Opstina, takvi i rezultati... A nije kakva, osim za neke...
Vragolan

#59 Re: poplave u sarajevu

Post by Vragolan »

vodoinstalater wrote:Pravo mi je žao ljudi ciji domovi su poplavljeni. Ali mi nije jasno kako ne insitsiraju kod vlasti da se problem rješava, nego svake godine imaju probleme ali o njima progovore kada dodje do poplava a do tada šute i drže glavu u pijesku.
Ljudi koji po opštinama vode politiku u ovom segmentu su nesposobni da shvate ove probleme i nerijetko ih rješavaju u stilu "ja znam šta je problem, sta meni ima neko pricati, teoretisati".
Cesto i kvalitetne projekte ne zele realizirati ne iznedostatka novaca nego iz razloga sto "oni" misle da to ne treba tako. Općina Ilidža je jedan od primjera za to.
ako govorimo o opstini ilidza
treba se upitati koliko dozvola da se gradi u poplavljenim podrucjima je izdala opstina
ako su dozvole izdate onda neka vlasnici kuca tuze opstinu zbog ugrozavanja zivota i imovine
ako nemaju dozvola onda nema potrebe prozivati opstine
4m3l

#60 Re: poplave u sarajevu

Post by 4m3l »

Evo uslikah usput naselje Otes ulice Terovica i Spomenik, koliko sam ja vidio oko 4-5 ugrozenih kuca ima ostalo normala.. Vodostaje je Drama opao toko noci pa i do 1.5m.
Link za album: http://img718.imageshack.us/gal.php?g=dsc07957a.jpg a takodje mozete ih pogledati ispod.
Image
Image
Image
E ovdje je situacija nakriticnija, neke od kuca koje vidite bile su poplavljenje skoro pa do prvog sprata.
Image
Image
Ovo je zbog podzemnih voda,
Image
Image
Covjeku je grijanje u prizemlju tako da se sad mrzne :)
Image
Image
Image

Ove su mutne: http://img152.imageshack.us/gal.php?g=dsc07973.jpg
Image
Image
Image
Image
Last edited by 4m3l on 02/12/2010 14:14, edited 8 times in total.
vodoinstalater

#61 Re: poplave u sarajevu

Post by vodoinstalater »

Vragolan wrote:
vodoinstalater wrote:Pravo mi je žao ljudi ciji domovi su poplavljeni. Ali mi nije jasno kako ne insitsiraju kod vlasti da se problem rješava, nego svake godine imaju probleme ali o njima progovore kada dodje do poplava a do tada šute i drže glavu u pijesku.
Ljudi koji po opštinama vode politiku u ovom segmentu su nesposobni da shvate ove probleme i nerijetko ih rješavaju u stilu "ja znam šta je problem, sta meni ima neko pricati, teoretisati".
Cesto i kvalitetne projekte ne zele realizirati ne iznedostatka novaca nego iz razloga sto "oni" misle da to ne treba tako. Općina Ilidža je jedan od primjera za to.
treba se upitati koliko dozvola da se gradi u poplavljenim podrucjima je izdala opstina
ako su dozvole izdate onda neka vlasnici kuca tuze opstinu zbog ugrozavanja zivota i imovine
Poplavljena podrucja su relativna u smislu da zavise od velicine vode koja ce se tu pojaviti. Tu ima jako mnogo legalno izgradjenih objekata ali i nelegalno ali cinjenica je da opstina mora rjesavati te problem. Mislim plavio je nekada i centar Ilidze ali danas ne. Nije iskljuciva odgovornost na njima ali jeste velikim dijelom. Moram bjezati a imao bih jos dodati.
Vragolan

#62 Re: poplave u sarajevu

Post by Vragolan »

vodoinstalater wrote:
Vragolan wrote:
Poplavljena podrucja su relativna u smislu da zavise od velicine vode koja ce se tu pojaviti. Tu ima jako mnogo legalno izgradjenih objekata ali i nelegalno ali cinjenica je da opstina mora rjesavati te problem. Mislim plavio je nekada i centar Ilidze ali danas ne. Nije iskljuciva odgovornost na njima ali jeste velikim dijelom. Moram bjezati a imao bih jos dodati.
pa onda neka se ti gradjani fino organizuju i zajednicku tuzbu
jer pojedinac ne moze nista
a dok opstinu ne oplais po usima izgleda da nema hajra
staza

#63 Re: poplave u sarajevu

Post by staza »

Biznis wrote:@Pipi

@Dile

:thumbup:
Uz dodatak: gdje god da vidiš složne ruke znaj da je to izuzetno pozitivno: u našem slučaju to je Hrvatska i nije joj prvi put da njeni građani to rade, baš kao što i Nijemci to rade, iako imaju daleko bolje nasipe i vodovodni sistem.
Jedan objekat kada se sagradi po svim propisima također se treba znati i smije li se i u kojem roku išta graditi pored njega, a o nekim mnogo elementarnijim stvarima da ne govorimo.
Duboko suosjećam sa svim osobama ugroženim poplavama jer se i legalno i nelegalno sagrađenim objektima to može dogoditi.
Postoji jedna divna riječ odgovornost i ona nema veze sa formom proglašenja elementarne nepogode, jer najpametniji Kraljevčani su bili oni koji su mogli i htjeli i napustili grad zauvijek drugoga dana nakon zemljotresa: naprosto današnje elementarne nepogode u svijetu su takve da su najčešće razorne i država se zanima njima samo medijski tj. provizorno: recentan primjer je američka katastrofa sa BP-evom naftom: oni u priobalju, čiji je organizam trajno oštećen tom ekološkom katastrofom, nikad neće dobiti zdravstvenu zaštitu a priroda će se ako uspije sama revitalizirati: snimak Obamin i nije bio iz epicentra toga prirodnoga Holokausta, nego je montiran i naknadno dodan, on se malo nasmijao i rekao da pomoć stiže i sve je ostalo kao i prije.
Pojedinci moraju odgovarati.
Najsavremenije izgrađen neboder, po svim propisima, i zapali se: Kinez urla ispred da gdje je KP Kine i zašto se to dozvoljava.
Istu noć tj. sutradan ujutro su nestali u tami i policija nije imala pravo dati nikakve podatke o njihovoj daljnjoj sudbini: 50-erica osumnjičenih za taj požar.
Hoće li služiti zatvorsku kaznu, brzo biti pušteni, nije bitno, ali i to je neki pokazatelj da država funkcionira.
;-)
MAN-lion's coach

#64 Re: poplave u sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

Općina i Država jesu krive i to godinama unazad što su dozvolile divlju gradnju,sad su krivi što i ne pomažu.
AS_sa

#65 Re: poplave u sarajevu

Post by AS_sa »

Poplave su jedan od najvecih problema opstine Ilidza .... nekoliko rijeka cija korita nisu uredjena, tako da nek kisa pada samo dva-tri dana Osijek ce poplaviti .... naravno, problem je i u otkupu tog zemljista .... pogan narod, malo mu kolko mu god das .... podzemne vode prave veliki problem i ljudi su pravili kuce "na vodi", i sad nemaju dozvolu za istu ... to se nije smjelo dozvoliti, al sad je gotovo, treba im opstina pomoci, pa napraviti bar kakve nasipe da ljudima kuce ne poplave, jer licno znam koji su to problemi i muka kad ti kuca poplavi (nije moja poplavila, al sam bio tu da pomognem) ..... al dok se nesto ne napravi, najbolje kupite sebi camac, po mogucnosti na motorni pogon (da stignete na posao) i pazite da nepadnete u neku od podivljalih rijeka ... jer cemo se nacekati da se nesto napravi i rijesi problem ....
Ripicipi

#66 Re: poplave u sarajevu

Post by Ripicipi »

Je l' ovo bozija volja?
Jara

#67 Re: poplave u sarajevu

Post by Jara »

Na Ilidži se, pored toliko drugih mjesta, džamija gradi bukvalno u koritu Željeznice, u proširenom dijelu koji je obično pod vodom kad su padavine kao ovih dana. :shock: Kakva je situacija sad, dokle dođe voda?
Last edited by Jara on 02/12/2010 19:32, edited 1 time in total.
Jack Be Nimble

#68 Re: poplave u sarajevu

Post by Jack Be Nimble »

potres_mozga wrote:Je l' ovo bozija volja?
ako jeste onda necu ni da znam sta se sve desavalo u ovoj dzamiji, pa da je i ona nadrljala

Image
jedna tamo

#69 Re: poplave u sarajevu

Post by jedna tamo »

najtužnije je što voda nije do koljena, već gledam slike bukvalno čitavo prizemlje je pod vodom...
žao mi je ljudi....ko će njima isplatit štetu?
Jara

#70 Re: poplave u sarajevu

Post by Jara »

Ovo je užas jedan. :sad: Najgore što u kuće ne uđe samo voda već i mulj, zemlja, smeće, pa kad se voda i povuče, treba vremena i snage da se sve raščisti. U nekim zemljama organizuju nešto kao radne akcije dobrovoljaca iz nepoplavljenih područja.
semmy

#71 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

4m3l wrote:Evo uslikah usput naselje Otes ulice Terovica i Spomenik, koliko sam ja vidio oko 4-5 ugrozenih kuca ima ostalo normala.. Vodostaje je Drama opao toko noci pa i do 1.5m.

E ovdje je situacija nakriticnija, neke od kuca koje vidite bile su poplavljenje skoro pa do prvog sprata.
Image
Image
u ovom dijelu gdje si slikao kuce nije 4-5 kuca nego 11 kuca i na pocetku ulice spomenik je sinoc bilo poplavljeno 4-5 kuca...vidjeh da je i kuca u kojoj martimex ima kancelarije i skladiste sinoc bi pod vodom a danas spasavaju sta se spasiti moze
danas sam isla da vidim situaciju i gledam narod kako cisti smece i mulj iz kuca, kako pokusava spasiti drva koja su bila u podrumima da bi se imali cime zimus grijati, tuzno i zalosno koliko je ova poplava stete nanijela... :( samo zahvaljujem bogu sto smo mi dobro prosli pa je voda bila samo oko kuce
therrarrius

#72 Re: poplave u sarajevu

Post by therrarrius »

jedna tamo wrote:najtužnije je što voda nije do koljena, već gledam slike bukvalno čitavo prizemlje je pod vodom...
žao mi je ljudi....ko će njima isplatit štetu?
Znamo ko nece :(
BSn

#73 Re: poplave u sarajevu

Post by BSn »

Prosto nevjerovatno, ko je uopece dozvolio gradnju tih naselja u podrucjima gdje svake godine budu poplave, al' po pravilu?!

Ono u IB i Hercegovini je strasno, ali i Sarajevo je puno klizista, a niko nista ne radi, k'o ni s onom branom, a tako je jednsotavno to sve sanirati i onemoguciti da ode i brana i kliziste. birali smo - gledajmo.
dadoka84

#74 Re: poplave u sarajevu

Post by dadoka84 »

Kako je moguce da se kuce prave na trasi ucrtanih puteva, na klizistima, u vodozastitnim zonama... valjda takav narod.
kurty

#75 Re: poplave u sarajevu

Post by kurty »

Obidjem maloprije par shopinga po Ilijasu, Visokom Sarajevu... I vidim da su uz kase izlozene ribarske cizme...
Stvarno ljudima na brzinu numpadne kako da malo vise zarade :roll:
Post Reply