Može li mi neko razjasniti par situacija:
Ukoliko dodje do poplave u stanu gdje djeluje zajednički upravitelj, tako što pukne ventil u stanu gdje se redovno plaća usluga održavanja a većina štete bude u stanu gdje se ne plaća ova usluga kako je to regulisano?
Šta u obratnoj situaciji ili u situaciji gdje niko ne plaća ovu uslugu?
Prvi scenario me prilično zanima jer mi je pukao ventil ali za svaki slučaj bih volio znati i ostale opcije.
LP
Poplava u stanu
Moderator: anex
-
Bellica
#2 Re: Poplava u stanu
Možewizzard wrote:Može li mi neko razjasniti par situacija:
Ukoliko dodje do poplave u stanu gdje djeluje zajednički upravitelj, tako što pukne ventil u stanu gdje se redovno plaća usluga održavanja a većina štete bude u stanu gdje se ne plaća ova usluga kako je to regulisano?
Šta u obratnoj situaciji ili u situaciji gdje niko ne plaća ovu uslugu?
Prvi scenario me prilično zanima jer mi je pukao ventil ali za svaki slučaj bih volio znati i ostale opcije.
LP
Situacija br 1.
Ako je poplava u stanu koji plaća održavanje oštetila stan koji ne plaća, onda upravitelj ne treba zbog poštivanja platiša da sanira taj kvar. Može samo (bar ja tako radim na svojim ulazima), da se zamijeni ventil da čovjeku koji plaća ne stvara vlagu i oštećuje kupatilo ili kuhinju ne znam o čemu se tačno radi. Ali zato ovom ispod kojem je stan oštećen uskratim molersku ili keramičarsku sanaciju zavisi kolika i na čemu je šteta.
Situacija 2:
Ako niko ne plaća, dakle dva stana iz jednog curi u drugi niko ne plaća ostavi se da curi pa se oni između sebe dogovaraju kako će sanirati ili plate održavanje pa upravitelj popravi. Interveniše se samo u slučaju kad je curenje tako jako da ugrožava ostale etažne vlasnike poplavom ili visokim računima za vodu. Ako cure odvodi onda mogu da cure sve dok ne prokapi prvom etažnom vlasniku koji plaća.
Situacija 3:
Ako curi od onoga koji ne plaća onome koji plaća onda se ventil i/ili odvodi zamijene i čovjeku koji plaća se u potpunosti sanira nastala šteta.
Sve je ovo po Zakonu o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradom (Sl. novine KS 3/12)
Ako plaćaš redovno onda nema razloga da ti upravitelj ne zamijeni taj ventil. Samo nemojte ovom ispod kojem je procurilo da sanirate nastalu štetu ako ne plaća.