Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
- General_Jackson
#1 Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Pošto vidim da nisam jedini, interesuje me koliko nas je otprilike ostalo nepopisano, mislim prvenstveno na ljude poput mene, koji su bili dostupni, ali su ih popisivači jednostavno iz samo njima znanih razloga preskočili. Nadam se da moderacija ovo neće zaključati, pošto je postojala slična tema o popisu, ali je zaključana. Da pojasnim još jednom mislim na ljude koji žive ovdje, ne na one koji žive u inostranstvu.
Last edited by General_Jackson on 17/10/2013 16:25, edited 1 time in total.
- azurna_obala
#2 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Možeš li pojasniti kako su vas to popisivači preskočili? Niko vam nije kucao na vrata ni jednom, niste dobili onu poruku o dolasku popisivača? Svi ste znali za popis, zašto niste tražili popisivača tu gdje živite?
-
mistek
#3 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Ne postoji popis na dunjaluku gdje su popisani svi. Na popisu u Hrvatskom su recimo preskočili čitavo jedno mjesto, a o pojedincima bilo gdje ne treba ni pričati.
U suštini, trebali bi se javiti opštinskoj komisiji i riješiti to.
- General_Jackson
#4 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Zato sam i otvorio ovu temu, jer sam od iste dobio vrlo drzak odgovor: "POPIS JE ZAVRŠEN, NE MOŽEMO VAM POMOĆI"mistek wrote:Ne postoji popis na dunjaluku gdje su popisani svi. Na popisu u Hrvatskom su recimo preskočili čitavo jedno mjesto, a o pojedincima bilo gdje ne treba ni pričati.
Za Hrvatsku me iskreno zaboli, a ja sam preživio dva popisa u bivšoj državi i ne sjećam se da je bilo sličnih problema, a trebalo je popisati 22 miliona ljudi i to u eri prije kompjutera.
@azurna_obala baš tako, niko nije došao,niti ostavio bilo kakvu obavijest.
-
KENJAC
#5 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Evo , na primjer, ja nisam popisan (a nije niko iz moje porodice) ! Zasto ? Nije nikakav propust popisivaca niti niti je nikakva bjelosvjetska urota. Radi se ,naime , jednostavno o tome sto ja nisam zelio da budem popisan! Zivim i radim u inostranstvu vec 18 godina, u Bosni sam 25-30 (a i to sve manje i manje) dana godisnje i nije posteno da ja ikako glasam ili da budem popisan na nekakvom Bosanskom popisu. Mislim da popis ljudi koji zive vani nije uopste posten popis jer mi nikako ne uticemo na stanje u Bosni i s toga nemamo pravo da se petljamo u stanje u Bosni i odlucujemo, glasanjem, o sudbini ljudi sto tamo zive. Zasto bi neki Reuf iz Toronta, koji se ozenio u Torontu i NIKAD ali bas nikad nece doci da zivi u Bosni imao pravo da svoje ime stavi na neki popisivacki list i tako ojacao polozaj Bosnjaka a isto vazi i za Dusana iz New Yorka ! Znam da ce mnogi sad skocit na mene i reci da je to legalizacija etnickog ciscenja ali to je cinjenica da ti ljudi (a i ja prvi) zive van granica Bosne i da najvjerovatnije prije penzije , ili jos vjerovatnije prije smrti (a neki ni tada) nemaju namjeru da se vrate u Bosnu!
Bilo je smijesno vidjeti organizovane autobuse iz raznih Klagenfurta kako dovoze razne Bosance na popis , a da djeca, koja ce isto tako biti svrstana u neki od torova ne znaju ni "dobar dan" reci na nasem jeziku!
Bilo je smijesno vidjeti organizovane autobuse iz raznih Klagenfurta kako dovoze razne Bosance na popis , a da djeca, koja ce isto tako biti svrstana u neki od torova ne znaju ni "dobar dan" reci na nasem jeziku!
- General_Jackson
#6 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
@KENJAC evo dopunio sam svoj uvodni post, kako bi bilo manje nesporazuma.
- mousstapha
#7 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Pa i za takve valjda ima predvidjena kategorizacija. Ako vecinu vremena boravis izvan drzave, onda se to adekvatno zabiljezi. Dalje, ne slazem se da dijaspora ni na koji nacin ne utice na stanje u drzavi. Znatna kolicina finansijske pomoci dolazi upravo od dijaspore.KENJAC wrote: Mislim da popis ljudi koji zive vani nije uopste posten popis jer mi nikako ne uticemo na stanje u Bosni i s toga nemamo pravo da se petljamo u stanje u Bosni i odlucujemo, glasanjem, o sudbini ljudi sto tamo zive.
-
ranija
#8 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Nepopisana! Niti je ko dolazio, niti ostavio poruku ni ceduljce ni na vratima ni u sanducicu.. zvala onaj broj, vec ga iskljucili. Sta reci - osim da imam nekakav predosjecaj da je sve unaprijed dogovoreno - popis vec napravila slavna sestorka
- General_Jackson
#9 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Iako se slažem sa tobom, nažalost nije tako pročitaj član 7mousstapha wrote:Pa i za takve valjda ima predvidjena kategorizacija. Ako vecinu vremena boravis izvan drzave, onda se to adekvatno zabiljezi. Dalje, ne slazem se da dijaspora ni na koji nacin ne utice na stanje u drzavi. Znatna kolicina finansijske pomoci dolazi upravo od dijaspore.KENJAC wrote: Mislim da popis ljudi koji zive vani nije uopste posten popis jer mi nikako ne uticemo na stanje u Bosni i s toga nemamo pravo da se petljamo u stanje u Bosni i odlucujemo, glasanjem, o sudbini ljudi sto tamo zive.
http://www.fzs.ba/Dem/Popis/Zakon_o_popisu-bh.pdf
@ranija zato sam i započeo ovu temu, da vidim koliko je to ozbiljno i treba li poduzeti neke ozbiljnije korake.
- General_Jackson
-
theTruePath
- moa
#12 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
nema tihic blage veze...theTruePath wrote:http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ti ... 14301.html
Tihic kaze da je bosnjaka preko 50%
-
klixo
#13 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
A zasto bi neki srbin koji zivi i radi u Srbiji se popisao u BiH ?KENJAC wrote:Evo , na primjer, ja nisam popisan (a nije niko iz moje porodice) ! Zasto ? Nije nikakav propust popisivaca niti niti je nikakva bjelosvjetska urota. Radi se ,naime , jednostavno o tome sto ja nisam zelio da budem popisan! Zivim i radim u inostranstvu vec 18 godina, u Bosni sam 25-30 (a i to sve manje i manje) dana godisnje i nije posteno da ja ikako glasam ili da budem popisan na nekakvom Bosanskom popisu. Mislim da popis ljudi koji zive vani nije uopste posten popis jer mi nikako ne uticemo na stanje u Bosni i s toga nemamo pravo da se petljamo u stanje u Bosni i odlucujemo, glasanjem, o sudbini ljudi sto tamo zive. Zasto bi neki Reuf iz Toronta, koji se ozenio u Torontu i NIKAD ali bas nikad nece doci da zivi u Bosni imao pravo da svoje ime stavi na neki popisivacki list i tako ojacao polozaj Bosnjaka a isto vazi i za Dusana iz New Yorka ! Znam da ce mnogi sad skocit na mene i reci da je to legalizacija etnickog ciscenja ali to je cinjenica da ti ljudi (a i ja prvi) zive van granica Bosne i da najvjerovatnije prije penzije , ili jos vjerovatnije prije smrti (a neki ni tada) nemaju namjeru da se vrate u Bosnu!
Nadam se da si crna ovca medju dijasporom , bez uvrede...
Ti nisi svojom otisao iz drzave i trebas da budes popisan kako bi se obezbjedili uvjeti da ako Bog da kad se jednog dana vratis u Bosnu imas svoju prijeratnu imovinu i siguran posao.
-
the_stick
#14 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
niko nije dosao do 10. oktobra.. otisao u mjesnu zajednicu, dogovorio da dodju sutra.. dosli i popisali.. ako je nekome stalo da bude popisan, nije mi jasno sta je cekao do iza 15. da trazi popisivace...
- cyprus
#15 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
A što ljudi lupaju bezvezeklixo wrote:A zasto bi neki srbin koji zivi i radi u Srbiji se popisao u BiH ?KENJAC wrote:Evo , na primjer, ja nisam popisan (a nije niko iz moje porodice) ! Zasto ? Nije nikakav propust popisivaca niti niti je nikakva bjelosvjetska urota. Radi se ,naime , jednostavno o tome sto ja nisam zelio da budem popisan! Zivim i radim u inostranstvu vec 18 godina, u Bosni sam 25-30 (a i to sve manje i manje) dana godisnje i nije posteno da ja ikako glasam ili da budem popisan na nekakvom Bosanskom popisu. Mislim da popis ljudi koji zive vani nije uopste posten popis jer mi nikako ne uticemo na stanje u Bosni i s toga nemamo pravo da se petljamo u stanje u Bosni i odlucujemo, glasanjem, o sudbini ljudi sto tamo zive. Zasto bi neki Reuf iz Toronta, koji se ozenio u Torontu i NIKAD ali bas nikad nece doci da zivi u Bosni imao pravo da svoje ime stavi na neki popisivacki list i tako ojacao polozaj Bosnjaka a isto vazi i za Dusana iz New Yorka ! Znam da ce mnogi sad skocit na mene i reci da je to legalizacija etnickog ciscenja ali to je cinjenica da ti ljudi (a i ja prvi) zive van granica Bosne i da najvjerovatnije prije penzije , ili jos vjerovatnije prije smrti (a neki ni tada) nemaju namjeru da se vrate u Bosnu!
Nadam se da si crna ovca medju dijasporom , bez uvrede...
Ti nisi svojom otisao iz drzave i trebas da budes popisan kako bi se obezbjedili uvjeti da ako Bog da kad se jednog dana vratis u Bosnu imas svoju prijeratnu imovinu i siguran posao.
-
Basvod
#16 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Popis je katastrofa i necemo imati tacne podatke.
Puna BiH auta iz dijspore, Srbije, Hrvatske... dosao da se popise ko ne zivi ovdje a domaci ljudi ostali nepopisani.
Puna BiH auta iz dijspore, Srbije, Hrvatske... dosao da se popise ko ne zivi ovdje a domaci ljudi ostali nepopisani.
- azurna_obala
#17 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
zašto niste sami potražili popisivača u svojoj zgradi?General_Jackson wrote: @azurna_obala baš tako, niko nije došao,niti ostavio bilo kakvu obavijest.
Rekli nekom komšiji da obavijesti popisivača da i vi postojite?
Dešavalo se da ljudi jednostavno ne žele otvoriti vrata, komšiluk veli da neko tu živi, ali se osoba ne pojavljuje. Možda je isto tako neko iz komšiluka rek'o da u stanu u kome ste vi ne živi niko (zašto bi to neko učinio, to je već za Slučajeve X), pa popisavač upis'o kao prazan stan, iako je prije toga sam trebao pokucati i na vaša vrata.
Da su svi razmišljali kao vi, dijaspora bi sebi uštedila dosta para...jer realno, džabe su dolazili i plaćali kartu. Sve su to mogli obaviti preko interneta, jer ako su popisivači zaista radili po pravilu, onda dijasporci koji su se zatekli su popisani kao osobe koje žive u inozemstvu duže od godinu dana, i prema tome svakako ne ulaze u ukupan broj stanovnika ove lijepe naše.KENJAC wrote:Evo , na primjer, ja nisam popisan (a nije niko iz moje porodice) ! Zasto ? Nije nikakav propust popisivaca niti niti je nikakva bjelosvjetska urota. Radi se ,naime , jednostavno o tome sto ja nisam zelio da budem popisan! Zivim i radim u inostranstvu vec 18 godina, u Bosni sam 25-30 (a i to sve manje i manje) dana godisnje i nije posteno da ja ikako glasam ili da budem popisan na nekakvom Bosanskom popisu. Mislim da popis ljudi koji zive vani nije uopste posten popis jer mi nikako ne uticemo na stanje u Bosni i s toga nemamo pravo da se petljamo u stanje u Bosni i odlucujemo, glasanjem, o sudbini ljudi sto tamo zive. Zasto bi neki Reuf iz Toronta, koji se ozenio u Torontu i NIKAD ali bas nikad nece doci da zivi u Bosni imao pravo da svoje ime stavi na neki popisivacki list i tako ojacao polozaj Bosnjaka a isto vazi i za Dusana iz New Yorka ! Znam da ce mnogi sad skocit na mene i reci da je to legalizacija etnickog ciscenja ali to je cinjenica da ti ljudi (a i ja prvi) zive van granica Bosne i da najvjerovatnije prije penzije , ili jos vjerovatnije prije smrti (a neki ni tada) nemaju namjeru da se vrate u Bosnu!
-
udrch
#18 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
nije zgoreg imati ovu definiciju dijaspore na ovoj temi o popisu..Dijaspora (starogrčki διασπορά = rasutost, rasprostranjenost) označava od druge polovine 20. vijeka grupu ljudi ili etničke grupe, koje su pod pritiskom sile napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer određenih vjerskih grupa.
Prvobitno je pojam dijaspora označavao samo Jevreje, koje su Babilonci 586. godine p.n.e. istjerali iz Judeje, a Rimljani ih 135. godine istjerali u sve krajeve Rimskog carstva.
naša bosanska dijaspora su oni koji su se nastanili uglavnom po Americi, Australiji, te jedan manji broj ljudi koji žive po drugim evropskim zemljama..ti ljudi su za ovu zemlju htjeli to oni ili ne trajno izgubljeni i samo jedan mali procenat, ne veći od 5% će se nekad vratiti..oni rijetko dolaze u BiH, Australija i Amerika su tradicionalno useljeničke zemlje i u njima se brzo asimilira, jer ih se ravnopravno tretira..pojedini su istu šansu dobili i u evropskim zemljama..
međutim većina onih koji mi zovemo dijaspora su ono što se prije rata zvalo gastrabajteri..oni su svake godine ovdje bar jednom godišnje, a neki i više puta, posebno ovi što su u Austriji..osim Austrije i svi naši ljudi po Njemačkoj, Švicarskoj, te u velikom procentu oni po Francuskoj i skandinavskim zemljama nisu dijaspora, već ljudi koji gore žive, ali sav svoj život su posvetili gradnji života ovdje..oni ovdje imaju imovinu, ulažu u nju i borave u njoj..ovi amerikanci nemaju niti kupuju..ponekad samo obnove svoje prijeratne domove..
- petunija
#19 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
KENJAC wrote:Evo , na primjer, ja nisam popisan (a nije niko iz moje porodice) ! Zasto ? Nije nikakav propust popisivaca niti niti je nikakva bjelosvjetska urota. Radi se ,naime , jednostavno o tome sto ja nisam zelio da budem popisan! Zivim i radim u inostranstvu vec 18 godina, u Bosni sam 25-30 (a i to sve manje i manje) dana godisnje i nije posteno da ja ikako glasam ili da budem popisan na nekakvom Bosanskom popisu. Mislim da popis ljudi koji zive vani nije uopste posten popis jer mi nikako ne uticemo na stanje u Bosni i s toga nemamo pravo da se petljamo u stanje u Bosni i odlucujemo, glasanjem, o sudbini ljudi sto tamo zive. Zasto bi neki Reuf iz Toronta, koji se ozenio u Torontu i NIKAD ali bas nikad nece doci da zivi u Bosni imao pravo da svoje ime stavi na neki popisivacki list i tako ojacao polozaj Bosnjaka a isto vazi i za Dusana iz New Yorka ! Znam da ce mnogi sad skocit na mene i reci da je to legalizacija etnickog ciscenja ali to je cinjenica da ti ljudi (a i ja prvi) zive van granica Bosne i da najvjerovatnije prije penzije , ili jos vjerovatnije prije smrti (a neki ni tada) nemaju namjeru da se vrate u Bosnu!
- General_Jackson
#20 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
@the_stick i @azurna_obala nisam ovo otvorio da bi mi vas dvojica pametovali, već da se jave ljudi koji eventualno kao i ja nisu popisani, osim toga mnogi ljudi su trčali za popisivačima i opet na kraju ostali nepopisani, a popis je predviđen tako da popisivači dolaze na našu adresu, a ne mi na njihovu.
-
theTruePath
#21 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
ja ne znam nikoga s tim problemom,cak i ja s zapada uspio a ti nisi,bas si neki nesnalazljivi baksuzGeneral_Jackson wrote:@the_stick i @azurna_obala nisam ovo otvorio da bi mi vas dvojica pametovali, već da se jave ljudi koji eventualno kao i ja nisu popisani, osim toga mnogi ljudi su trčali za popisivačima i opet na kraju ostali nepopisani, a popis je predviđen tako da popisivači dolaze na našu adresu, a ne mi na njihovu.
- azurna_obala
#22 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Niko ti ne pametuje bolanGeneral_Jackson wrote:@the_stick i @azurna_obala nisam ovo otvorio da bi mi vas dvojica pametovali, već da se jave ljudi koji eventualno kao i ja nisu popisani, osim toga mnogi ljudi su trčali za popisivačima i opet na kraju ostali nepopisani, a popis je predviđen tako da popisivači dolaze na našu adresu, a ne mi na njihovu.
hbt, čim čovjek kaže bilo šta suprotno od onoga što bi dotični htio čuti, odmah pametuješ
Znam o čemu pričam, jer sam BILA popisivač, prema tome djelomično si i sam kriv što nisi popisan, jer si ček'o da se popis završi, pa si se tek sad sjetio da kukaš na forumu, a ne tamo gdje si trebo prije 5 dana.
- General_Jackson
#23 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Jest sram me bilo baš sam nesnalažljiv baksuz i ja i svi nepopisani treba nas kazniti, poslati na prisilni rad recimo.
Pa bolan azurna ako ste fulali zgrade usred Sarajeva, šta ste onda profulili tek u zabačenijim mjestima i nemojte mi zamjeriti vi mlađi, ali mi koji se sjećamo davnašnjih popisa nismo imali tu naviku da trčimo za popisivačima, ovo su valjda neki moderni popisi gdje se trebaš sam popisati.
Pa bolan azurna ako ste fulali zgrade usred Sarajeva, šta ste onda profulili tek u zabačenijim mjestima i nemojte mi zamjeriti vi mlađi, ali mi koji se sjećamo davnašnjih popisa nismo imali tu naviku da trčimo za popisivačima, ovo su valjda neki moderni popisi gdje se trebaš sam popisati.
-
miki.ba
#24 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
A jeste nonsalantna ova omladina, umjesto da vi njega ganjate jer vam je to posao, trebao bi on vas ganjati da se popise da bi ste opet vi ispunili normu i zaradili dnevnicu.
Pustite ba coeka.
Pustite ba coeka.
- MuaDib
#25 Re: Popis završio, koliko nas je ostalo nepopisano!?
Ko nije popisan, neka se slobodno javi u opštinske popisne komisije, koje treba da završe popis onih koji za vrijeme aktivnosti popisivača nisu bili kontaktirani ili dostupni.