POPIS ........???

Locked
madner

#226 Re: POPIS ........???

Post by madner »

cyprus wrote:
seln wrote:
cyprus wrote:Joj stalno ista priča, ko mutavi na telefon... :-) :-)

Nek mi neko objasni koja je to razlika između etničkih Bošnjaka i onih koji se izjašnjavaju kao Bosanci... Šta to razlikuje Bošnjaka Muju Mujića iz Sarajeva i Bosanca Ahmeda Ahmetovića isto iz Sarajeva? Jezik, pismo, vjera (uzmimo da su obojica muslimani), tradicija, historijsko naslijeđe, odnos prema državi, išta? :-)

Dakle, nek mi neko da neki konkretan dokaz koji treba pokazati da su Bošnjaci i Bosanci različit narod? :oops:
Ok, recimo da ga nema...jesu li onda oni drugi dijaspora u BiH?
Nije recimo, nego ga nema :!: ... Zato ne vidim razlog zašto bi se izjašnjavali različito. Nikako ne vidim poentu zašto bi se neko ko nije iz mješanog braka izjašnjavao kao Bosanac :shock:
Jao logike. Pa ako si i utvrdio da nema razlike, kako onda mozes doci do tog infatilnog zakljucka. Ako nema razlike sljedi da je to proizvoljno i kako pojedinac zeli.
Last edited by madner on 09/08/2011 15:04, edited 1 time in total.
Ateista

#227 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

Razlika je u tome sto najcesce oni koji se izjasnjavaju kao bosnjaci su za dijeljenje jer znaju da se tako nece ijasniti skoro niko osim muslimana, a onaj koji se izjasnjava kao bosanac je za jedan narod sa istim imenom, samo razlicitih vjeroispovijesti.
seln

#228 Re: POPIS ........???

Post by seln »

cyprus wrote:
seln wrote:

Nek mi neko objasni koja je to razlika između etničkih Bošnjaka i onih koji se izjašnjavaju kao Bosanci... Šta to razlikuje Bošnjaka Muju Mujića iz Sarajeva i Bosanca Ahmeda Ahmetovića isto iz Sarajeva? Jezik, pismo, vjera (uzmimo da su obojica muslimani), tradicija, historijsko naslijeđe, odnos prema državi, išta? :-)

Dakle, nek mi neko da neki konkretan dokaz koji treba pokazati da su Bošnjaci i Bosanci različit narod? :oops:
Ok, recimo da ga nema...jesu li onda oni drugi dijaspora u BiH?
Nije recimo, nego ga nema :!: ... Zato ne vidim razlog zašto bi se izjašnjavali različito. Nikako ne vidim poentu zašto bi se neko ko nije iz mješanog braka izjašnjavao kao Bosanac :shock:
Eto, ja nisam iz mijesanog braka. Ne vidim razlog zasto bih se izjasnjavao kao Bosnja, jer je naziv dozlaboga glup i sam ton rijeci me podsjeca na nesto arhaicno i ofucano. Osim toga, sve moderne drzave pod nacijom podrazumijevaju drzavnost. Ako i Mujo i Ahmed odu u Njemacku i uzmu drzavljanstvo, oni postaju Nijemci.
Smatram da sam Bosanac, a vjeroispovijest je ionako privatna stvar.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#229 Re: POPIS ........???

Post by A1fa »

To je sve igra rijeci i ugao percepcije ;) Nazalost, bosanac je zamjenio termin ,,jugosloven'', primjetio sam da uglavnom sebe kao bosancima u etničkom smislu smatraju ateisti kojima smeta upravo to što se Cerić i slični guraju da brane interese Bošnjaka, te oni koji su iz multietničkih porodica, pa i oni poneki katolici i pravoslavci, ,,nepopravljive'' patriote ove zemlje.
Bosancem se čovjek mora osjećati, ma koliko ta tvrdnja apsurdna bila. To je ono jedino što nas sve veže, iako ni to neki neće da priznaju! :roll: Al sreća sa vremena na vrijeme se nađe neko kao ono piskaralo iz Makarske, ništa mi nije bilo draže ovih dana nego čitati razne osude i šprdanciju te pozive na bojkote, od Širokog, Sarajeva, pa do Bijeljine i Banja Luke.

A što se ugla percepcije tiče i te igre riječi, sjećam se u vakat Mirze Džombe, koji je na HTV-u bio hrvatski reprezentativac, a na BHT-u reprezentativac Hrvatske. :D
Ateista

#230 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

Bosanska Krajina wrote:
Ateista wrote:Razlika je u tome sto najcesce oni koji se izjasnjavaju kao bosnjaci su za dijeljenje jer znaju da se tako nece ijasniti skoro niko osim muslimana, a onaj koji se izjasnjava kao bosanac je za jedan narod sa istim imenom, samo razlicitih vjeroispovijesti.
Kojih drugih vjerosipovjesti???Bosancima ce se izjasniti 10.000 pravoslavaca i 10.000 katolika i to je to.
To stoji da mali broj njih zeli uopste tako da se izjasni, to je tek prica za sebe, ali im to treba biti omoguceno uvodjenjem neutralnog naziva koji ne definise vjeroispovijest.

Uostalom, osim katolika i pravoslavaca imas jos ateiste, agnostike, deiste, jevreje, i ostale manjine...
Komrad

#231 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

seln wrote: Eto, ja nisam iz mijesanog braka. Ne vidim razlog zasto bih se izjasnjavao kao Bosnja, jer je naziv dozlaboga glup i sam ton rijeci me podsjeca na nesto arhaicno i ofucano. Osim toga, sve moderne drzave pod nacijom podrazumijevaju drzavnost. Ako i Mujo i Ahmed odu u Njemacku i uzmu drzavljanstvo, oni postaju Nijemci.
Pa mozes se ti izjasniti i kao eurpoljanin neces pogrijesiti isto kao sto neces pogrijesiti ni da se izjasnis kao Bosanac.
Reci da je naziv jednog naroda glup mi malo mirise na sovinizam ali eto ... Drzava=nacija moze biti a i ne mora i na kraju zasto bi pola drzava=nacija bilo nacionalnost a pola nebi? tj ako je drzava=nacija zasto je samo Bosanac nacija zasto nije i Hercegovac?
karanana

#232 Re: POPIS ........???

Post by karanana »

razlika je u tome sto bi rijec bosanac trebala da obuhvata sire mase od rijeci bosnjak. dakle svi bosnjaci jesu bosanci, ali svi bosanci ne moraju da budu i nisu bosnjaci.
seln

#233 Re: POPIS ........???

Post by seln »

Komrad wrote:
seln wrote: Eto, ja nisam iz mijesanog braka. Ne vidim razlog zasto bih se izjasnjavao kao Bosnja, jer je naziv dozlaboga glup i sam ton rijeci me podsjeca na nesto arhaicno i ofucano. Osim toga, sve moderne drzave pod nacijom podrazumijevaju drzavnost. Ako i Mujo i Ahmed odu u Njemacku i uzmu drzavljanstvo, oni postaju Nijemci.
Pa mozes se ti izjasniti i kao eurpoljanin neces pogrijesiti isto kao sto neces pogrijesiti ni da se izjasnis kao Bosanac.
Reci da je naziv jednog naroda glup mi malo mirise na sovinizam ali eto ... Drzava=nacija moze biti a i ne mora i na kraju zasto bi pola drzava=nacija bilo nacionalnost a pola nebi? tj ako je drzava=nacija zasto je samo Bosanac nacija zasto nije i Hercegovac?
Ja se mogu izjasniti i kao zemljanin i necu pogrijesiti, ali danas je u Evropi drzava nosilac nacije. I recimo da jeste sovinizam, ali menije Bosnjak ipak glup i arhaican...sta da radim? Da se objesim?
Komrad

#234 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

madner wrote:

Bosnjak je podskup Bosanca, tako da je moguce naci primjerke koji su u oba skupa.
Ima Bosnjaka i Sandzaklija, Hercegovaca, Podrinjaca... tako da Bosnjaci ne mogu biti podskup Bosanaca
Komrad

#235 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

seln wrote: Ja se mogu izjasniti i kao zemljanin i necu pogrijesiti, ali danas je u Evropi drzava nosilac nacije. I recimo da jeste sovinizam, ali menije Bosnjak ipak glup i arhaican...sta da radim? Da se objesim?
Pa objesi se ...sto se mene tice, ne bih rekao da ce covjecanstvo mnogo izgubiti
Ali se drzava ne zove Bosna... Zasto je Bosanac nacija a Hercegovac nije ... ipak se drava zove Bosna i Hercegovina zar ne?
Komrad

#236 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

Bosanska Krajina wrote: Ima Bosnjaka i Sandzaklija, Hercegovaca, Podrinjaca... tako da Bosnjaci ne mogu biti podskup Bosanaca
Bosnjaci su matica,a podskupovi Bosnjaka su Krajisnici,Podrinjci,Bosanci,Hercegovci itd..[/quote]

:thumbup:
madner

#237 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Komrad wrote:
madner wrote:

Bosnjak je podskup Bosanca, tako da je moguce naci primjerke koji su u oba skupa.
Ima Bosnjaka i Sandzaklija, Hercegovaca, Podrinjaca... tako da Bosnjaci ne mogu biti podskup Bosanaca
Bosanci u Sandzaku su nationalna manjina u Srbiji.

Hercegovci i Podrinjici su regije u Bosni, kosi se sa tim kao i to da imaju adresu i broj telefona.
madner

#238 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Komrad wrote:
seln wrote: Ja se mogu izjasniti i kao zemljanin i necu pogrijesiti, ali danas je u Evropi drzava nosilac nacije. I recimo da jeste sovinizam, ali menije Bosnjak ipak glup i arhaican...sta da radim? Da se objesim?
Pa objesi se ...sto se mene tice, ne bih rekao da ce covjecanstvo mnogo izgubiti
Ali se drzava ne zove Bosna... Zasto je Bosanac nacija a Hercegovac nije ... ipak se drava zove Bosna i Hercegovina zar ne?
Nije valjda da ne znas da je Bosanac prihvacena skracenica za Bosanac i Hercegovac? :-)
Komrad

#239 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

madner wrote:

Hercegovci i Podrinjici su regije u Bosni, kosi se sa tim kao i to da imaju adresu i broj telefona.
Hercegovina regija u Bosni?
Komrad

#240 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

madner wrote:
Komrad wrote:
Nije valjda da ne znas da je Bosanac prihvacena skracenica za Bosanac i Hercegovac? :-)
Znam eno citav ustav i svi zakoni o tome govore
madner

#241 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Naravno, uzmes kartu Bosne i vidis da je Hercegovina sastavni dio.
Komrad

#242 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

madner wrote:Naravno, uzmes kartu Bosne i vidis da je Hercegovina sastavni dio.
Daj mi kartu Bosne
seln

#243 Re: POPIS ........???

Post by seln »

Komrad wrote:
?
Sto se tebe tice, povuci cu vodu.
karanana

#244 Re: POPIS ........???

Post by karanana »

Bosanska Krajina wrote:Vec sam zamrzio izraz Bosanac,tacno mi se ogadio.Upotpunosti ga izbacujem iz upotrebe i rijecnika :D .
hosh i nick mijenjati?
seln

#245 Re: POPIS ........???

Post by seln »

Komrad wrote:
madner wrote:

Hercegovina regija u Bosni?
Ne, na Marsu.
madner

#246 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Komrad wrote:
Daj mi kartu Bosne
http://lmgtfy.com/?q=Bosna+karta
Komrad

#247 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

seln wrote:
Komrad wrote:
?
Sto se tebe tice, povuci cu vodu.
cim cisterna dodje... da te daleko odnese
Komrad

#248 Re: POPIS ........???

Post by Komrad »

madner wrote:
Komrad wrote:
Daj mi kartu Bosne
http://lmgtfy.com/?q=Bosna+karta
Sve karte Bosne I Hercegivine...
Imal karta Bosne?

mozda ovo

http://islamtrend.com/community/photos/ ... 867/large/
madner

#249 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Image

Image

A kako to vide evropljani :D

Gdje si nasao tu malu kartu :D
Last edited by madner on 09/08/2011 15:35, edited 1 time in total.
metronom

#250 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

Treba svima biti jasno da medju Srbima i Hrvatima nema vjerovatno ni 1000 ljudi koji ce se izjasniti kao Bosanci u nacionalnom smislu. Lijepa je ta patriotska prica kako eto mi Bosnjaci treba da se odreknemo Bosnjastva u korist Bosanstva i da na taj nacin privucemo i Srbe i Hrvate. Medjutim realnost je takva da je proces formiranja nacija na ovim prostorima uveliko zavrsen i to nepovratno. Naravno, nek se svak osjeca kako hoce, nek se izjasnjava kako hoce, ali nemojte bit naivni i vjerovati u bajke. Mijenjanjem Bosnjastva za Bosanstvo necete uciniti ovu zemlju jacom, niti cete postati vece patriote. Sasvim je u redu da se osjecate Bosnjakom i Bosancem istovremeno. Ta dva identiteta se ne iskljucuju.

Usput cu primjetiti da je samo kod Bosnjaka, iako je brojka prilicno zanemariva, prisutan fenomen odricanja od Bosnjastva onih koji su izgubili ili nikad nisu imali vezu sa Islamom. Dzaba je takvima pricati da je Bosnjak naziv pripadnika naroda, a musliman je vjernik islamske vjere. Jedno s drugim je imalo samo veze u pocetku, u toku samog nastanka Bosnjacke nacije. Od tad, pa nadalje i ubuduce Bosnjaci su samo narod. Mozes biti Bosnjak, a ne biti musliman. Ako ne volis Cerica, zasto bi se odrekao svog naroda?! Npr. Jovan Divjak je i dalje Srbin, iako se borio protiv Karadzica, Mladica i Milosevica. Cudni smo ti mi Bosnjaci...
Locked