metronom wrote:Izgleda da neki ovdje stvarno misle da postoji nekakva ogromna masa ljudi koji bi se izjasnili kao Bosanci. Niste svjesni svoje zablude uopste. Pa eto prebrojte se ovdje vi koji biste se izjasnili kao Bosanci u nac. smislu. Koliko vas uopste zivi u BiH? Neki su cak skloni misliti da ce se neki Bosnjaci izjasnjavati kao Bosanci, sto ce umanjiti broj Bosnjaka, a onda kao neki kvaziprimjer navode sebe i to im je kao neki primjer kako ce biti ogroman broj Bosanaca naustrb Bosnjaka. Hajd budite iskreni pa recite koliko vas je iz tzv. mijesanih brakova. Koliko vas ovdje uopste ima, koji niste tzv. mijesani i koji zivite u BiH, a da cete se izjasnit kao Bosanci u nac. smislu?
Ja mislim da, ako do popisa sa pitanjem o nacionalnosti uopste i dodje, kod Bosnjaka uopste nece biti nekog velikog rasipanja, vec ce ogromna vecina opredjeliti kao Bosnjaci. Do konfuzije kod zadnjeg popisa je doslo zbog nejedinstvenog stava politicara oko pitanja nac. pripadnosti Bosnjaka/Muslimana. Sada takva konfuzija uopste vise ne postoji. Vec skoro 2 decenije Bosnjaci su politicki faktor, dio su ustava i niko vise zvanicno i ne govori o Muslimanima, a o Bosancima se govori samo u smislu regionalne pripadnosti, osim trabunjanja nekolicine dijasporaca po forumima. Ako jos uvijek ima ljudi koji nisu nacisto sa ovim pitanjem kod Bosnjaka, ovaj put ce Islamska zajednica odigrati sigurno odlucujucu ulogu i jasno ljudima objasniti kako treba da se izjasne. Nemojte ni slucajno zanemariti uticaj IZ-a na Bosnjacki korpus. IZ ima u dzumama najjaci i najuticajniji medij za komuniciranje sa sirokim narodnim masama. Licno mislim Bosnjaka koji ce se izjasniti kao Bosanci moze biti najvise 0,5%, sto je skoro zanemarivo.
Licno smatram da popis sa ovim pitanjem ne bi smjelo biti, jer u tom slucaju iskljucivo sluzi u svrhu secesionistickih teznji Srba i Hrvata. Popis moze biti savrseno validan i bez tog pitanja. A ako do takvog popisa i dodje, mislim da bi se mnogi mogli iznenaditi cinjenicom da je BiH postala zemlja sa nadpolovicnom Bosnjackom vecinom, sto opet otvara mnoga druga pitanja...
IZ ne predstavlja bosnjake ni bosance, vec muslimane... ja nisam vjernik, samim tim IZ me ne moze predstavljati i tacka... mislim da IZ pokusava bosnjake svesti na vjersku grupu i igra jako negativnu ulogu kada je izjasnjavanje ljudi u pitanju
btw nisam iz mijesanog braka, nije ni vecina ljudi koje poznajem a koji se namjeravaju izjasniti kao bosanci... ali slazem se, ne vjerujem da na popisu biti puno bosanaca... ocekujem pedesetak hiljada, mahom u vecim gradovima i to je to