popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post Reply

Izjasniti cu se kao:

Bosnjak/inja (muslimankog sam backgrounda)
117
30%
Bosnjak/inja (nisam muslimanskog backgrounda)
11
3%
Hrvat
43
11%
Srbin
24
6%
Nekako drugacije
22
6%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka
77
20%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka i Hercegovac/ka
88
22%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Musliman/ka
10
3%

Total votes: 392

oldplague

#401 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Ako te čuje Silent Man, proglasit će te karadžićevcem. :lol:
Šalu na stranu, plašim se da ti Hrvati ne mogu pomoći u tome, jer oni jednostavno više ne žive s Bošnjacima. Danas svi žive u etnički homogenim sredinama i niko više nikoga ne može zaštiti. Zaštiti od čega? Od sebe samih? Ne ide to tako Pietje. I onog dana kad Bošnjaci budu činili 65% bh. stanovništva, kako ti reče, oni će i dalje biti listom muslimani. Prema tome, islam će uvijek ostati njihova temeljna odrednica. Ako ti se ne sviđa, ti se pokrsti pa ćeš biti prvi Bošnjak nemusliman. Ostavi Bošnjake na miru da budu ono što žele biti.
Uostalom, tebi Hrvati ne trebaju nizašta. Ti ne živiš ovdje.
The Silent Man

#402 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Nece,slazem se sa Pitiem :-D
JohnnyS

#403 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by JohnnyS »

Pietje_Bel wrote: Pametnjakovicu mene boli ona stvar kako cete se vi Hrvati osjecati. Za mene ste Bosanski katolici i tako vas i zovem i tako na vas gledam. Vi nama trebate sve dok vlada u Bosni politicko-Ilsamisticka revolucija Efendije Cerica. Bez vas bi Bosna bila Kabul. Ja zelim Bosnjacku Bosnu ili Bosansku Bosnu ali ne onakvu kako je zamislja Efendija Ceric. Bosjaci ce kad tad postati apslotuna vecina u Bosni a tesko je zamisliti da za 100 godina Bosnjaci/ Bosanci nece ciniti 67% stanovnistva. Samo je pitanje sta ce ti Bosnjaci tada biti? Hoce li oni biti ono kako ih efendije zamisljaju ili ce se sjetiti neko da ih izvadi iz tog kameog doba...? Za Hrvate se ja najmanje brinem. Neka njih gdje i jesu jer bez njih Bosna nebi bila Bosna.
Pretpostavka je majka svih zajeba... :D

Ja sam hrvatski Hrvat :D na privremenom radu u Bosni i Hercegovini. Po političkom uvjerenju liberal, što će reći da gledam na svakog pojedinca kao jedinku, a narod kao skup jedinki koji su se udružili iz nekog razloga u tu grupu... I da, moje je mišljenje da ne postoje građani zbog države, nego država postoji zbog građana, al to nije tema naše emisije. Ono što sam htio reći je sljedeće: elementarno je ljudsko pravo da se izjašnjava kako hoće, da odabere religiju koju hoće i slično. I ono što mene iritira je kad netko s visoka, kao u ovom konkretnom slučaju ti, ljudima govori što su zapravo oni. Ti kažeš da su prije 500 godina ovdje svi bili bošnjaci. OK, ima povijesnih zapisa koji to potvrđuju, ali koga zaboli neka stvar šta je bilo prije 500 godina? Meni se osobno jebe... Brad Pitt i Bruce Willis se smatraju Amerikancima iako prije 500 godina SAD nisu postojale. Dozvoli onda i drugim ljudima da se svrstavaju onako kako im DANAS odgovara, a ne kako je bilo prije pola milenija. Znam da je banalna usporedba, ali ozbiljni argumenti dosad nisu palili, pa rekoh, da probam nacrtat malo...
Dozer

#404 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Dozer »

:-D
A i na ovom primjeru je opet jasno da je nacija = drzava :D
Lincoln-Burrows

#405 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Lincoln-Burrows »

Nema ama baš nikakvog smisla nekoga svrstavati tamo gdje on ne želi jer se tako ne osijeća,
a kad bi se opet išlo potezati i do 500 g. unatrag, pitanje je kako bi se zvali današnji stanovnici
BiH da nije bilo osmanske okupacije? vjerojatno Hrvati jer bi bili katolici,
zato pustimo da svak sam sebe nazove kako se osjeća.
callmethebreeeze

#406 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by callmethebreeeze »

Pietje_Bel wrote:
JohnnyS wrote:
Pietje_Bel wrote: Bosna je jednostavno zemlja bez ideala. Tamo zive ljudi koje boli k.... i za zemlju i za prirodu i za naciju i za nacionalni preporod i za bilo cim.
Vrati se ovamo pa idealiziraj koliko hoćeš... :P

Kao što je lako tuđim qrcem gloginje mlatit, tako je lako iz Nizozemske objašnjavat ljudima iz BiH što su oni zapravo. Shvati da je svatko ono što se osjeća. Ja mogu imat u sebi DNK od Ante Starčevića pa se ne moram osjećat Hrvatom (iako za njega kažu da je bio Srbin) nego Marsovcem, to je moja stvar, a ne tvoja, ili još gore, onih koje broje krvna zrnca u vidu genetičkih istraživanja baziranih na Y kromosomu ili mitohondrijskoj DNA. Shvati da je strance u definiranju nacija razlikovao jezik. Mi manje-više svi istim jezikom pričamo (zanemarimo sad postojanje bosanskog, hrvatskog i srpskog kao zasebnih jezika). Opet, zaključili smo da smo različiti iako isto govorimo. Pa po čemu ćemo onda stvorit svoju naciju? Po religiji. I zapalo je da su muslimani Bošnjaci, katolici Hrvati, a pravoslavci Srbi. I zašto katolik iz Srednje Bosne se ne osjeća Mađarom nego Hrvatom? Zato što on razumije mađarski taman onoliko koliko i ja onu temu o prebrojavanju topovskih cijevi vojski iz okruženja, a to će reći: NIKAKO. To što je prije 500 godina u BiH bio jedan te isti narod, to je danas nebitno... Dobrodošao u 21. stoljeće
Pametnjakovicu mene boli ona stvar kako cete se vi Hrvati osjecati. Za mene ste Bosanski katolici i tako vas i zovem i tako na vas gledam. Vi nama trebate sve dok vlada u Bosni politicko-Ilsamisticka revolucija Efendije Cerica. Bez vas bi Bosna bila Kabul. Ja zelim Bosnjacku Bosnu ili Bosansku Bosnu ali ne onakvu kako je zamislja Efendija Ceric. Bosjaci ce kad tad postati apslotuna vecina u Bosni a tesko je zamisliti da za 100 godina Bosnjaci/ Bosanci nece ciniti 67% stanovnistva. Samo je pitanje sta ce ti Bosnjaci tada biti? Hoce li oni biti ono kako ih efendije zamisljaju ili ce se sjetiti neko da ih izvadi iz tog kameog doba...? Za Hrvate se ja najmanje brinem. Neka njih gdje i jesu jer bez njih Bosna nebi bila Bosna.

o boze. pa sta je ovo. koju god temu otvorim na ovim "ozbiljnim" pod forumima, more gluposti.... boze dragi :-) :-)
bosni ce inace veliku srecu doniijeti to sti ne priznajes hrvatima pravo da se zovu hrvati.
The Silent Man

#407 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Ne znam gdje je oduzeo pravo da se zovu Hrvati?
Rekao je kako ih smatra...

Inace i ja sam stajalista da je stetno forsirati neku nad-naciju Bosanaca,uvoditi zabune nacija/narod i da je sasvim dovoljna cinjenica da je BiH visenacionalna drzava i da postoje 3 nacije i ostali... tako je bilo tako ce biti...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#408 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by dr.gog »

One meditacije o Dabiću,Bajiću i slično su pobrisane :D
The Silent Man

#409 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

dr.gog wrote:One meditacije o Dabiću,Bajiću i slično su pobrisane :D
iznenadjujuce :-D

peace :)
Lincoln-Burrows

#410 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Lincoln-Burrows »

The Silent Man wrote:
Inace i ja sam stajalista da je stetno forsirati neku nad-naciju Bosanaca,uvoditi zabune nacija/narod i da je sasvim dovoljna cinjenica da je BiH visenacionalna drzava i da postoje 3 nacije i ostali... tako je bilo tako ce biti...
Točno, a štetno je samo po Bošnjake, jer će se Hrvati uvijek izjasniti kao Hrvati
i sve da bude izjašnjavanje kojem narodu, etnosu, naciji, nadnaciji pripadaju.
Znači izjasnit će se i četiri puta kao Hrvati, a koja je onda svrha tih pitanja?
The Silent Man

#411 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Lincoln-Burrows wrote:
The Silent Man wrote:
Točno, a štetno je samo po Bošnjake, jer će se Hrvati uvijek izjasniti kao Hrvati
i sve da bude izjašnjavanje kojem narodu, etnosu, naciji, nadnaciji pripadaju.
Znači izjasnit će se i četiri puta kao Hrvati, a koja je onda svrha tih pitanja?
napisao sam bio u prijasnjim postovima,ne znam koliko je ko citao...

stetno je po Bosnjake jer a) unazadjuje proces formiranja nacije b) razbija i smnjuje broj kada dodje popis
a stetno je i za odnos Bosnjaka i ostalih nacija jer narusava odnos Bosnjaka i Srba i Hrvata koji to tumacenje narod : Bosnjak,Srbin;Hrvat , nacija : Bosanac,sa pravom,dozivljavaju kao majorizaciju...

Ovo je nevjerovatna glupost,a zapravo je najzanimljivije sto istovremeno dolazi od strane liberalnih supljeglavaca i Reisa Cerica... ko bi rekao cuda da se dese :-)
callmethebreeeze

#412 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by callmethebreeeze »

The Silent Man wrote:Ne znam gdje je oduzeo pravo da se zovu Hrvati?
Rekao je kako ih smatra...

meni je krajnje arogantno reci nekome ko sebe naziva hrvatom da ga ja ne smatram hrvatom. ja nisam nacionalista, ali kad istocni susjedi pocnu tvrditi kako su bosnjaci izmisljena nacija meni dodje da istetoviram Bosnjak na celu. iz inata.
A-ZO

#413 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by A-ZO »

bilo bi lako izjasniti se kad bi situacija bila jednostavna kao sto je slucaj sa italijom, hrvatskom, srbijom, jer njihove drzave ne nose nazive italy and sicily, croatia and dalmatia, serbia and voyvodina...

pa kaze:

japan - japanci
kina - kinezi
italija - italijani
njemacka - njemci
francuska - francuzi
hrvatska - hrvati
slovenija - slovenci
bosna - bosanci
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 11:22, edited 2 times in total.
Pietje_Bel

#415 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Pietje_Bel »

Erzsebet wrote:Ništa se bitno neće promijeniti i ako se jedan određen broj ljudi izjasne kao Bosanci, jer se vrlo dobro zna da to nisu Srbi i Hrvati. Bitan je broj glasača koji će izlaziti na izbore, sve od 2012., pa do 2030. godine i tu leži bh. budućnost. Kako sada stvari stoje, ukoliko bude izlazilo otprilike procentualno isto Bošnjaka, Hrvata i Srba na izbore, desiće da se tada Bošnjaci/Bosanci mogu sve promijeniti, od vlasti u tzv. hrvatskom dijelu FBiH, pa do RS-a, samo je pitanje vremena. Uz odricanje od BiH koje sprovode hrvatski i srpski političari, ove dvije grupe će masovno i dalje seliti u susjedne zemlje, a natalitet im svakako nije jača strana, on je na strani Bošnjaka/Bosanaca. Prema tome, budućnost zemlje je ipak bošnjačka, iako se još uvijek može spasiti multinacionalnost, ali s ovakvom sviješću o Bosni kao otiraču, Srbima i Hrvatima se smiješi bajkovita budućnost, s većinskim bošnjačkim narodom u lijepoj našoj BiH.
Slazem se da je buducnost Bosne Bosanska. Ali ta buducnost nam nimalo nece biti lijepa ako to Bosanstvo bude anakvo kakvo ga zamisljaju ove efendije i SDA-ovci. Ja u multietnicnu Bosnu ne vjerujem. Moji roditelji su vjerovali u takvu Bosnu. Ja sam spreman da svakoga katolika koji sebe smatra Bosancem gledam kao brata i bez ikakve dvolicnosti ili prikirvanja. Jer sta je razlika izmedu njega i mene osim sto se molimo bogu na razlicit nacin? Mentalitet je isti, istorija nam je ista, jezik nam je isti, rodili se u istom gradu itd. itd.

Ja mislim da bi se trebalo probati stvoriti Bosanska ili Bosnjacka nacija koja je iznad vjere i ta nacija bi trebala biti nosioc Bosanskog drustva. Mozda je ovo idealisticko razmisljanje a mozda i nije. Kada su Bosnjaci prije 150 godina postali Hrvati, zasto ne bi bilo moguce da se ponovo vrate u Bosanstvo? Ja ovo ne shvatam... Kao sto smo vec vidijeli, DNK analize Switzarske firme su utvrdile kako u Bosni I hERCEGOVINI 40% ljudi vuce korijene od Ilira. Znaci ta teorija o brojanjem krvnih zrnaca i dolaska Hrvata u Bosnu pada u vodu odmah. Svi projekti o stvaranju nekih velikih drzava su propali. Sta nam preostaje nego da se muslimani i katolici opet ujedine? Zasto je ovo toliko cudno? Cinjenica je da smo jedan narod. Cinjenica je da oni nisu nastali od Hrvata i cinjenica je da je Bosna kao drzava i Bosanci kao zasebna etnicka skupina postojala mnogo stotina godina. Da ljudi nisu toliko zatuceni ovo bi bila najlogicnija stvar. Ako su crnogorci nacija, a postali su narod i drzava mnogo kasnije od nas, zasto onda nemozemo mi to biti; koji smo imali svoju kraljevinu i svoju zasebnu crkvu dok Crna Gora nije ni postojala? :-)
The Silent Man

#416 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Pietje sad vec lupas...

Kada su to prije 150 godina Bosnjaci postali Hrvati?

Nemoguce je NAMETNUTI bosansku nad-naciju

Nije 40% populacije koje vodi cisto porijeklo od Ilira,nego je domaci genotip mix Ilirskog,Slavenskog i djelom azijskog "genetskog materijala" - shodno naseljavanjima i mjesanjima stanovnistva...
sharloakrobata

#417 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by sharloakrobata »

Hajde da provjerimo kako su se sve izjašnjavali naši preci - očevi i djedovi? Od prvih popisa, sve do današnjih dana...
Prozor

#418 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Prozor »

k´o amebe
The Silent Man

#419 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

sharloakrobata wrote:Hajde da provjerimo kako su se sve izjašnjavali naši preci - očevi i djedovi? Od prvih popisa, sve do današnjih dana...
kako im je dopustao okupator i tamnicar...

kad su postali slobodni vratili su svoje ime : Bosnjak
sharloakrobata

#420 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by sharloakrobata »

The Silent Man wrote:
sharloakrobata wrote:Hajde da provjerimo kako su se sve izjašnjavali naši preci - očevi i djedovi? Od prvih popisa, sve do današnjih dana...

Koliko ja vidim, okupatori su svi od Austrougara do Josipa Broza?
The Silent Man

#421 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

sharloakrobata wrote:
The Silent Man wrote:

Koliko ja vidim, okupatori su svi od Austrougara do Josipa Broza?
ne,od turaka do josipa broza
sharloakrobata

#422 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by sharloakrobata »

Onda ste okasnili... ovo je 21. vjek a nacionalno buđenje naroda je stvar 19. vjeka.
The Silent Man

#423 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

sharloakrobata wrote:Onda ste okasnili... ovo je 21. vjek a nacionalno buđenje naroda je stvar 19. vjeka.
bolje ikad nego nikad ...

a sad ozbiljno
proces "nacionalnog budjenja" se moze odvijati aktivno i pasivno

aktivno : da elite u odredjenom trenutku (npr.19 vijek) same definisu nacionalnu svijest
Pasivno : da narod jednostavno ne prihvati druge nacionalne identitete i ostane sam svoj

ma ko ce to objasnit tebi...
bosna123

#424 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by bosna123 »

sharloakrobata wrote:Onda ste okasnili... ovo je 21. vjek a nacionalno buđenje naroda je stvar 19. vjeka.
Pise se vijek...
xfacktor

#425 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by xfacktor »

Hajmooo Bosanci Bosanci Bosanci Hajmo Hercegovci, Hajmo Bosanci Bosanci Bosanci Hajmo Hercegovci. Nikad sama nisi ti , uvujek s tobom tu smo mi, tvoje kceri i sinovi
HAAAAAAAAAAJMOOOOOOOO ............
Post Reply