Erzsebet wrote:Ništa se bitno neće promijeniti i ako se jedan određen broj ljudi izjasne kao Bosanci, jer se vrlo dobro zna da to nisu Srbi i Hrvati. Bitan je broj glasača koji će izlaziti na izbore, sve od 2012., pa do 2030. godine i tu leži bh. budućnost. Kako sada stvari stoje, ukoliko bude izlazilo otprilike procentualno isto Bošnjaka, Hrvata i Srba na izbore, desiće da se tada Bošnjaci/Bosanci mogu sve promijeniti, od vlasti u tzv. hrvatskom dijelu FBiH, pa do RS-a, samo je pitanje vremena. Uz odricanje od BiH koje sprovode hrvatski i srpski političari, ove dvije grupe će masovno i dalje seliti u susjedne zemlje, a natalitet im svakako nije jača strana, on je na strani Bošnjaka/Bosanaca. Prema tome, budućnost zemlje je ipak bošnjačka, iako se još uvijek može spasiti multinacionalnost, ali s ovakvom sviješću o Bosni kao otiraču, Srbima i Hrvatima se smiješi bajkovita budućnost, s većinskim bošnjačkim narodom u lijepoj našoj BiH.
Slazem se da je buducnost Bosne Bosanska. Ali ta buducnost nam nimalo nece biti lijepa ako to Bosanstvo bude anakvo kakvo ga zamisljaju ove efendije i SDA-ovci. Ja u multietnicnu Bosnu ne vjerujem. Moji roditelji su vjerovali u takvu Bosnu. Ja sam spreman da svakoga katolika koji sebe smatra Bosancem gledam kao brata i bez ikakve dvolicnosti ili prikirvanja. Jer sta je razlika izmedu njega i mene osim sto se molimo bogu na razlicit nacin? Mentalitet je isti, istorija nam je ista, jezik nam je isti, rodili se u istom gradu itd. itd.
Ja mislim da bi se trebalo probati stvoriti Bosanska ili Bosnjacka nacija koja je iznad vjere i ta nacija bi trebala biti nosioc Bosanskog drustva. Mozda je ovo idealisticko razmisljanje a mozda i nije. Kada su Bosnjaci prije 150 godina postali Hrvati, zasto ne bi bilo moguce da se ponovo vrate u Bosanstvo? Ja ovo ne shvatam... Kao sto smo vec vidijeli, DNK analize Switzarske firme su utvrdile kako u Bosni I hERCEGOVINI 40% ljudi vuce korijene od Ilira. Znaci ta teorija o brojanjem krvnih zrnaca i dolaska Hrvata u Bosnu pada u vodu odmah. Svi projekti o stvaranju nekih velikih drzava su propali. Sta nam preostaje nego da se muslimani i katolici opet ujedine? Zasto je ovo toliko cudno? Cinjenica je da smo jedan narod. Cinjenica je da oni nisu nastali od Hrvata i cinjenica je da je Bosna kao drzava i Bosanci kao zasebna etnicka skupina postojala mnogo stotina godina. Da ljudi nisu toliko zatuceni ovo bi bila najlogicnija stvar. Ako su crnogorci nacija, a postali su narod i drzava mnogo kasnije od nas, zasto onda nemozemo mi to biti; koji smo imali svoju kraljevinu i svoju zasebnu crkvu dok Crna Gora nije ni postojala?