Nacionalnost: Bosanac i Hercegovac
Etnicka pripadnost: Bošnjak
Religija: Musliman
Jel more ovako
Pa čuj ako te toliko muči etnički ili genetski korijen Hrvata sa tobom nešto nije u redu.Odi napravi DNA svoje krvi pa odi pa si broji krvna zrnca.Hrvati su narod a ti si očigledni poisteko i z jednog hrvatskog plemena .Kojeg pa ajde lijepo istraži pa onda objavi.Pietje_Bel wrote:Ne moci mene Islamski aspekt Bosnjastva vec me muci sto su katolici u Bosni Hrvati. Kako Hrvati? Po kojem osnovu? Je li zato sto su Katolici? Je li zato sto su u 7. stoljecu nastali od Hrvata? Nije ni zbog toga jer evo sta nauka i DNK analiza o tome kaze:oldplague wrote:Oooooooj Pietje...Mnogo Hrvata i Srba Bosnu ne smatraju svojom zemljom. Za mnoge je to vjestacka tvorevina. Zbog toga, kada vec nismo bili u stanju da formiramo zajednicku naciju, vrijeme je da Bosnjaci pokazu da su apsolutna vecina i da od Bosne pocnu stvarati nacionalnu drzavu Bosnjaka. A Bosnjastvo bi se trebalo otvoriti za sve one koji Bosnu smatraju svojom jedinom domovinom te odvojiti od Islama. Ja ne vjerujem da ce Srbi i Hrvati zavolijeti BiH i imati isti odnos prema BiH kao sto imaju Bosnjaci ali vjerujem da BiH hoce postati nacionalna drzava Bosnjaka za nekih 50-100, 150 godina. Ali lijepo bi bilo da u tom buducem Bosnjackom korpusu budu ukljuceni i katolici i pravoslavci i Romi itd.
Islam je neodvojiv od bošnjaštva taman koliko je pravoslavlje neodvojivo od srpstva. Islam je formativni faktor savremenog bošnjaštva, shvati već jednom. Ne, nije moguće integrirati ljude drugih vjera u bošnjaštvo bez konverzije u islam. I nema nikakve potrebe, jer državljani jedne zemlje, njeni pravni subjekti i nosioci prava, ne moraju biti iste narodnosti. Sasvim jasno. A za tvoju informaciju, BiH jeste nacionalna država Bošnjaka i uvijek je bila. S tim da je ujedno i nacionalna država Srba i Hrvata.
Nije mi jasno zašto te toliko muči islamski aspekt bošnjaštva.
http://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=38
Znaci nisu nastali od Hrvata vec je vjerovatnije da su nastali od Ilira, starosijedioca koji su se Slavenizirali. Nisu nikada bili dio Hrvatske drzave osim kratko isto kao sto je Hrvatska kratko bila dio Bosne. Po cemu su oni onda Hrvati? I zaista ne mislim da je toliko cudno formirati Bosansku/Bosnjacku naciju koja je iznad religije. To ce se kad tada desiti. Ja zelim da pripadam toj naciji a zele i mnogo drugih kao sto vidimo iz ove ankete. Svi ovi Bosanci i Bosanci i Hercegovci to zele a siguran sam da medu njima ima i dosta katolika i Pravoslavaca i drugih.
Da si zdrav i ziv, nemam nikakve dileme, sto ti za sebe ocito ne mozes reci.sharloakrobata wrote:Imena meni trebaju, imena... Da nećeš možda pominjati Kočića, Dučića, Ćopića, Šantića, Andrića, Noga, Višnjića, Selimovića, Kapora... Oni su svoje davno rekli. Oni nikada nisu imali dileme, koje tebe sada more.Problem nastaje kad u glavi imas to Vase i Nase.
I kad pristajes na to da razlicitosti nasih prostora sluze samo da nas dijele.
I kad te ubijede da si niko i nista ako nisi konstitutivan.
I kad forsirajuci i sve bazirajuci na "svom" etnosu zaboravis na Bosnu i Hercegovinu.
Bosanska kultura,jezik,istorija,kuhinja... SVE objedinjuje.
Imena NASIH velikana ???
Pa, to su valjda imena svih BIH velikana.
Teritorija ?
Majko moja pitanja...pomislio bi covjek da BIH i ne postoji !
Imena ?
Sva BIH imena. I karakteristicna () i ne karakteristicna.
Kuhinja?
koliko znam upravo zvanicno i postoji bosanska kuhinja!
Smijesna i zalosna ovakva pitanja. I to u sred Bosna i Hercegovine !
sve mi se ćini čitajući tvoje postove, da ti nisi ni bošnjak ni bosanac a bogami ni nizozemac, preciznije nisi na čisto što si, vjerojatno jo jedan od onih koji se nisu snašli u bijelom svijetu pa vode bitke s vjetrenjačama ubjeđujući srbe i hrvate da su bošnjaci, a ni sami bošnjaci nisu sigurni da li su bošnjaci ili bosanci tj. šta će se više isplatiti biti.Pietje_Bel wrote:Nebih rekao da je taj proces zavrsen. Jer kako da ima odreden broj katolika koji za sebe kazu da su Bosanci? Mora biti neka osnova za vase Hrvatsvo. Zbog cega ste vi Hrvati a ne Madari ili Srbi? Zbog cega je jedan Crno-Gorac Crnogorac a ne Srbin? Eh zbog toga bi i vi trebali biti ponosni sto ste Bosanci.oldplague wrote:Ma ne pratiš na času Pietje. Za formiranje modernih naroda genetsko je porijeklo POTPUNO nevažno. Važne su neke druge dodirne tačke, prije svega tradicija, folklor, svjetonazor i istorijski interesi.
Na našim prostorima tradicija i svjetonazor (ali i ostali važni faktori) uslovljeni su religijom, pa je ona postala formativni faktor u narodnom preporodu.
Tako je i taj je proces završen.
Uvijek je bila ta teorija o krvi i o dolasku Hrvata najvazniji oslonac za objasnjenje Hrvata u Bosni. Sada se taj oslonac gubi i postavlja se sasvim logicno pitanje; Zbog cega si ti Hrvat, roden u Sarajevu a ja Bosnjak/ Bosanac, roden u Sarajevu....?
Onda izmisljas novi narod...rosal wrote:Bosanac sam i u narodnom, i u nacionalnom smislu!zgembo_sa wrote:Bosanac u narodnom ili nacionalnom smislu?rosal wrote:Želim da se izjasnim kao Bosanac jer sam Bosanac!
Šta tu nije jasno?!
Upravo javnom pojavom Bosanca kao državotvorne, nacionalne, etničke i opštekulturne jedinke na trenutnim behacijskim prostorima, zadaje se odlučujući udarac nakaradnim, antibosanskim kleronacistima, koji su svojom antiljudskom politikom Bosnu pretvorili u moderno evropsko ruglo u kojem više niko živ ne zna, ko pije, a ko plaća! A to šta ko trenutno osjeća, kada je u pitanju upisivanje u knjige "porijekla", nebitno je spram onog osjećaja koji se javlja kada se upisujemo u knjige "faktičkog prisustva na rodnom tlu danas i ovdje"!Rembrandt wrote:Pa sta ja od pocetka vec govorim ? Ti reces da zajednica postoji zato sto postoji,Pokušat ću ponovo: baš taj šamar o kojem pričaš presudan je u svakom otrežnjenju, pa i u narodnom. Da bi se neka grupa počela raspoznavati kao zajednica ona već mora postojati, odnosno već mora imati određen skup zajedničkih elemenata koji je izdvajaju od drugih.
a tek ondah da se kroz konflikt podju razlikovati, sada tvrdis sto ja govorim !
Dok ja kazem da iz pocetka se moraju razlikovati jer inace je to ista zajednica !
.................................
Bosna i jeste avlija bosanskog naroda i ostalih privremenih ili trajnih gostiju!sharloakrobata wrote:Ovo je čist fašizam. Insistranje na tome da postoji samo jedna i jedina prava nacija u BiH, i da su svi oni koj nisu pripadnici te jedne i jedine prave nacije - nacionalne manjine je zla do svoje srži.Ocito se ne razumijemo. Nacionalnost je politicka kategorija i po ovom pitanju se niko ne moze izjasnjavati kako hoce ili zeli. To si sto si po rodjenju, odnosno drzavi rodjenja.
Ako se BH Srbi i Hrvati zele izjasniti tako, onda ne mogu vise biti konstitutivni narodi u BIH nego samo nacionalne manjine u odnosu na Bosanskohercegovacku naciju. Jasnije?
Nacija je jedna od faza u evolutivnom razvoju ljudske zajednice. Njena osnova jeste osjećaj zajedničke pripadnosti, emocija. Svako se može izjasniti baš kako želi i osjeća. Niko i nikome neće ništa nametati.
Svima je u BiH jasno, da mi imamo najmanje tri različita osjećaja zajedničke pripadnosti - 3 nacije, tj. 3 konstitutivna naroda.
Sve ostalo je mlaćenje prazne slame, izmišljanje tople vode i negiranje činjenica.
Srbi i Hrvati nemaju problema sa svojim nacionalnim izjašnjavanjem. Sve je tu jasno k'o dan. Onaj ko ima problema, neka ih rješava sam sa sobom i u svojoj avliji.
Ovo je odraz nepostojanja kontinuiteta u (ne)postavljanju stvari na svoje mjesto, kada je u pitanju akademska znanost jedne države i jednog naroda, naime, "svi" znamo kada je i gdje je neko prišio naziv "hercegovina" bosanskoj milenijskoj državi, ali nikada još nije niti postavljeno ono bitno pitanje: Zašto je to baš tada i tamo i od onih koji su zasjedali (Berlinski Kongres 1878) učinjeno pstotomanskoj Bosni i postotomanskom narodu Bošnjanima? Tema za najmanje deset doktorskih radova iz perioda novije historije Bosne.....rosal wrote:Nema to veze sa nazivom države! Dovoljno je znati kad se prvi put u historiji spominje Bosna, a kad joj se pridodaje Hercegovina!behavac wrote:Ako ne postoji Hercegovac po nacionalnosti, jer Hercegovina označava samo geografsko područje onda ne postoji ni Bosanac po nacionalnosti, jer i Bosna označava samo geografsko područje. Posto se drzava zove Bosna i Hercegovina, to sto je Bosna prva u nazivu da daje joj neko vece pravo od Hercegovine.rosal wrote:I zašto su odvojeni Bosanci i Hercegovci od Bosanaca? Uostalom, nemoguće je biti hercegovac po nacionalnosti, jer Hercegovina označava samo geografsko područje! Isti je slučaj sa npr Dalmacijom u Hrvatskoj... postoje dalmatinci, ali ne kao nacija!
Čak i za vrijeme dok su Dalmacija i Slavonija bile u sklopu naziva hrvatske države, njeni gradjani su bili Hrvati!
Tako da jedino mozemo sve zvati Bosanskohercegovci prema pripadnosti drzavi a Bosanci i Hercegovci su nazivi za geografsku pripadnost.
A realno danas po nacionalnosti, ovo kod nas oznacava etnicku pripadnost, u BIH imamo Srbe, Bosnjake i Hrvate uz one koji se i ovdje izjasnjavaju kao Bosanskohercegovci, slicno kao Jugosloveni u SFRJ, i ostale nacionalne manjine...
Samo da ti zahvalim na postovima koji u moru gluposti koji se ovdje mogu pročitati jesu rijetko zrnce pameti i znanja.oldplague wrote: Oooooooj Pietje...
Islam je neodvojiv od bošnjaštva taman koliko je pravoslavlje neodvojivo od srpstva. Islam je formativni faktor savremenog bošnjaštva, shvati već jednom. Ne, nije moguće integrirati ljude drugih vjera u bošnjaštvo bez konverzije u islam. I nema nikakve potrebe, jer državljani jedne zemlje, njeni pravni subjekti i nosioci prava, ne moraju biti iste narodnosti. Sasvim jasno. A za tvoju informaciju, BiH jeste nacionalna država Bošnjaka i uvijek je bila. S tim da je ujedno i nacionalna država Srba i Hrvata.
Nije mi jasno zašto te toliko muči islamski aspekt bošnjaštva.
Pa bog vam pameti dao, imate hiljadu otvorenih pitanja na koja Solomon ne bi smislio odgovor, sve da nas listom mačem prepolovi, a vi otvarate nova, još jalovija i besmislenija.Dozer wrote:Dzaba sva prica....i dalje se neumoljivo brkaju pojmovi narodnosti, nacionalnosti i religije...
A sto se tice samog naziva drzave, pa i to je valjda svima jasno i kako i kada je nastalo.
U svakom slucaju, naziv "Bosna i Hercegovina" svakome normalnom, a ko dolaz isa strane, automatski implicira da se radi o dvije drzave koje su nekada ile zasebne, pa se stopile u jednu, federalnu. A ovo je, ni manje ni vise, totalna budalastina jer Hercegovina nikada nije bila ni d od drzave, za razliku od Bosne.
Po ovom receptu bi se drzava mogla zvati i Bosna i Podrinje ili Bosna i Krajina, itd.
Vrati se ovamo pa idealiziraj koliko hoćeš...Pietje_Bel wrote: Bosna je jednostavno zemlja bez ideala. Tamo zive ljudi koje boli k.... i za zemlju i za prirodu i za naciju i za nacionalni preporod i za bilo cim.
Pametnjakovicu mene boli ona stvar kako cete se vi Hrvati osjecati. Za mene ste Bosanski katolici i tako vas i zovem i tako na vas gledam. Vi nama trebate sve dok vlada u Bosni politicko-Ilsamisticka revolucija Efendije Cerica. Bez vas bi Bosna bila Kabul. Ja zelim Bosnjacku Bosnu ili Bosansku Bosnu ali ne onakvu kako je zamislja Efendija Ceric. Bosjaci ce kad tad postati apslotuna vecina u Bosni a tesko je zamisliti da za 100 godina Bosnjaci/ Bosanci nece ciniti 67% stanovnistva. Samo je pitanje sta ce ti Bosnjaci tada biti? Hoce li oni biti ono kako ih efendije zamisljaju ili ce se sjetiti neko da ih izvadi iz tog kameog doba...? Za Hrvate se ja najmanje brinem. Neka njih gdje i jesu jer bez njih Bosna nebi bila Bosna.JohnnyS wrote:Vrati se ovamo pa idealiziraj koliko hoćeš...Pietje_Bel wrote: Bosna je jednostavno zemlja bez ideala. Tamo zive ljudi koje boli k.... i za zemlju i za prirodu i za naciju i za nacionalni preporod i za bilo cim.![]()
Kao što je lako tuđim qrcem gloginje mlatit, tako je lako iz Nizozemske objašnjavat ljudima iz BiH što su oni zapravo. Shvati da je svatko ono što se osjeća. Ja mogu imat u sebi DNK od Ante Starčevića pa se ne moram osjećat Hrvatom (iako za njega kažu da je bio Srbin) nego Marsovcem, to je moja stvar, a ne tvoja, ili još gore, onih koje broje krvna zrnca u vidu genetičkih istraživanja baziranih na Y kromosomu ili mitohondrijskoj DNA. Shvati da je strance u definiranju nacija razlikovao jezik. Mi manje-više svi istim jezikom pričamo (zanemarimo sad postojanje bosanskog, hrvatskog i srpskog kao zasebnih jezika). Opet, zaključili smo da smo različiti iako isto govorimo. Pa po čemu ćemo onda stvorit svoju naciju? Po religiji. I zapalo je da su muslimani Bošnjaci, katolici Hrvati, a pravoslavci Srbi. I zašto katolik iz Srednje Bosne se ne osjeća Mađarom nego Hrvatom? Zato što on razumije mađarski taman onoliko koliko i ja onu temu o prebrojavanju topovskih cijevi vojski iz okruženja, a to će reći: NIKAKO. To što je prije 500 godina u BiH bio jedan te isti narod, to je danas nebitno... Dobrodošao u 21. stoljeće