popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post Reply

Izjasniti cu se kao:

Bosnjak/inja (muslimankog sam backgrounda)
117
30%
Bosnjak/inja (nisam muslimanskog backgrounda)
11
3%
Hrvat
43
11%
Srbin
24
6%
Nekako drugacije
22
6%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka
77
20%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka i Hercegovac/ka
88
22%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Musliman/ka
10
3%

Total votes: 392

sharloakrobata

#351 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by sharloakrobata »

Nacija je pojam koji označava ne pripadnost narodu nego pripadnost državi i označava sve osobe koje žive u državi.U političkom svojstvu ti,ja i on jednako sudjelujemo u BIH državi bez obzira što si ti Milan ja Nikola a on Juka.Nacija je pripadnost državi ,a ne vlastitom narodu.To se i dokazuje da moraš biti politički državljavin BIH bez obzira jeli ti draga ili ne.Ali u cijeloj priči kod nas je to nebitno jer unaprijed je određeno koliko koji narod ima pravo na udio u vlasti i time je pojam nacije u BIH totalno promašen.
Ovo nije tačno. Ti pišeš o državljanstvu a upotrebljavaš termin nacije. Nacija je subjektivan osjećaj svakog pojedinca. To su emocije - osjećaj zajedničke pripadnosti. Državljanstvo je objektivizirana i potpuno formalizovana kateogrija, regulisana zakonima, međudržavnim sporazumima. Ne postoje zakoni koji propisuju uslove da neko bude Srbin ili Hrvat ili Bošnjak. Potpuno je druga stvar sa državljanstvom.

Nemoj da se pravimo nevješti.
oldplague

#352 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Pietje_Bel wrote:Jasno je da nebi BiH bilo d anije bilo Bosnjaka. Znaci bez Bosnjaka nema Bosne kao posebne politicke cjeline i drzave. Da nas nije Srbi i Hrvati bi Bosnu podijelili. Jedino Bosnjaci se ponose Bosnom i njezinim simbolima, istorijom i vole je kao zasebnu zemlju. Mislim da je nama u interesu da pokazemo svijetu da je nas, Bosnjaka, najvise u BiH i da je nemoguce komadanje BiH. Ako na popisu stanovnistva pokazemo da je nas 55% a sigurno nas je toliko, ako ne i vise, onda ce sve biti mnogo jasnije.
A tebi je vrijeme da shvatiš da istorija, srednjovjekovni simboli i ostale gatke nemaju nikakve veze sa modernim poimanjem nacije i državotvornošću naroda. I bez Tvrtkove fosilizirane plećke istetovirane na dupetu, Bošnjaci imaju pravo ostati svoji na svome i odlučivati o svojoj sudbini. Pa čak i kad ne bi znali ko je Katarina Kosača i kad bi na grb stavili marokanski fes. Riječ je o modernim civilizacijskim tekovinama, a ne o Wagnerovoj operi za nerealizirane naciste.
Nemogućnost cijepanja BiH ne dolazi od bosanskog srednjovjekovlja i nekakvih neokupanih feudalaca koji su tlačili seljake, sve maštajući o posjedu u plodnoj Panoniji. BiH je postala djeljiva zato jer su ljudi potjerani sa svojih ognjišta, njihova imovina uništena, a najbliži pobijeni. Dakle, riječ je o nelegitimnoj težnji i nelegalnom postignuću po mjerilima 21. vijeka, a ne 14-og.
Ja nisam Bošnjakinja po današnjim kriterijima, vjerovatno jesam po srednjovjekovnim, pa opet nemam nikakvih dilema oko takvih stvari.
Pietje_Bel

#353 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:
Pietje_Bel wrote:Jasno je da nebi BiH bilo d anije bilo Bosnjaka. Znaci bez Bosnjaka nema Bosne kao posebne politicke cjeline i drzave. Da nas nije Srbi i Hrvati bi Bosnu podijelili. Jedino Bosnjaci se ponose Bosnom i njezinim simbolima, istorijom i vole je kao zasebnu zemlju. Mislim da je nama u interesu da pokazemo svijetu da je nas, Bosnjaka, najvise u BiH i da je nemoguce komadanje BiH. Ako na popisu stanovnistva pokazemo da je nas 55% a sigurno nas je toliko, ako ne i vise, onda ce sve biti mnogo jasnije.
A tebi je vrijeme da shvatiš da istorija, srednjovjekovni simboli i ostale gatke nemaju nikakve veze sa modernim poimanjem nacije i državotvornošću naroda. I bez Tvrtkove fosilizirane plećke istetovirane na dupetu, Bošnjaci imaju pravo ostati svoji na svome i odlučivati o svojoj sudbini. Pa čak i kad ne bi znali ko je Katarina Kosača i kad bi na grb stavili marokanski fes. Riječ je o modernim civilizacijskim tekovinama, a ne o Wagnerovoj operi za nerealizirane naciste.
Nemogućnost cijepanja BiH ne dolazi od bosanskog srednjovjekovlja i nekakvih neokupanih feudalaca koji su tlačili seljake, sve maštajući o posjedu u plodnoj Panoniji. BiH je postala djeljiva zato jer su ljudi potjerani sa svojih ognjišta, njihova imovina uništena, a najbliži pobijeni. Dakle, riječ je o nelegitimnoj težnji i nelegalnom postignuću po mjerilima 21. vijeka, a ne 14-og.
Ja nisam Bošnjakinja po današnjim kriterijima, vjerovatno jesam po srednjovjekovnim, pa opet nemam nikakvih dilema oko takvih stvari.
Mnogo Hrvata i Srba Bosnu ne smatraju svojom zemljom. Za mnoge je to vjestacka tvorevina. Zbog toga, kada vec nismo bili u stanju da formiramo zajednicku naciju, vrijeme je da Bosnjaci pokazu da su apsolutna vecina i da od Bosne pocnu stvarati nacionalnu drzavu Bosnjaka. A Bosnjastvo bi se trebalo otvoriti za sve one koji Bosnu smatraju svojom jedinom domovinom te odvojiti od Islama. Ja ne vjerujem da ce Srbi i Hrvati zavolijeti BiH i imati isti odnos prema BiH kao sto imaju Bosnjaci ali vjerujem da BiH hoce postati nacionalna drzava Bosnjaka za nekih 50-100, 150 godina. Ali lijepo bi bilo da u tom buducem Bosnjackom korpusu budu ukljuceni i katolici i pravoslavci i Romi itd.
Novi_Nick

#354 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

oldplague wrote:
Novi_Nick wrote:
oldplague wrote:Ma ne mogu biti konstitutivni narodi i nacionalne manjine u isto vrijeme, šta ti jeeeee? :razz: Uvala. :lol:
Ko ti je to rekao da ne mogu, daj neki relevantni izvor :-), ovakvim izjasnjavanjem kao Srbi i Hrvati i pod Narod i pod Nacija dobijaju ograniceni pristup odredjenim stvarima pa kad se pod Narod izjasne da su Srbi i Hrvati onda mogu biti konstitutivni a kada se pod Nacija izjasne pod Srbi i Hrvati onda lete frrrrrr u nekonstutivne nacionalne manjine u odnosu na bosanskohercegovacku vecinsku naciju.

Ili ovako ako se Srbi izjasne pod Narod kao Srbi a pod Nacija kao Bosanci i Hercegovci onda su oni konstitutivni i u narodnom i u nacionalnom smislu sa Bosancima i Hercegovcima. Ista stvar je i sa Hrvatima kao i drugim narodima i nacijama u Bosni i Hercegovini.

Zato i imamo termine koji se zovu:
Vecinski i Manjinski Narodi kao i Vecinske i Manjinske Nacije!
Nemamo takve termine ba. :lol: :lol: :lol: Daj mi molim te primjer gdje je manjinska nacija ujedno konstitutivni narod. :lol:
Mislim da se tebi dobro zbrkalo.
Pa ako nemamo ima da ih izmislimo ba, ovo je evolucija BH politike, istorije Bosne i Hercegovine, Naroda, Nacija itd itd :lol:
popajic

#355 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by popajic »

sharloakrobata wrote:
To upravo ukljucuje SVE - i moje porijeklo i moju drzavu i moju kulturu i istoriju...a sto je najvaznije,ne osjecam ama bas nikakvu potrebu da imam neku specificniju odrednicu, koja bi me podrobnije ( i pomodnije) negdje svrstavala.
Meni ovo Bosanac sasvim dovoljno.Cak je i to nekad previse !
Daj objasnite nam malo - ko su ti Bosanci? Dajte nam imena Vaših velikana, važnih istorijskih događaja, karakteristike nacionalne kuhinje, teritoriju, karakteristična imena, toponime...
Problem nastaje kad u glavi imas to Vase i Nase.
I kad pristajes na to da razlicitosti nasih prostora sluze samo da nas dijele.
I kad te ubijede da si niko i nista ako nisi konstitutivan.
I kad forsirajuci i sve bazirajuci na "svom" etnosu zaboravis na Bosnu i Hercegovinu.
Bosanska kultura,jezik,istorija,kuhinja... SVE objedinjuje.
Imena NASIH velikana ???
Pa, to su valjda imena svih BIH velikana.
Teritorija ?
Majko moja pitanja...pomislio bi covjek da BIH i ne postoji !
Imena ?
Sva BIH imena. I karakteristicna ( :-) ) i ne karakteristicna.
Kuhinja?
koliko znam upravo zvanicno i postoji bosanska kuhinja!
Smijesna i zalosna ovakva pitanja. I to u sred Bosna i Hercegovine !
oldplague

#356 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Mnogo Hrvata i Srba Bosnu ne smatraju svojom zemljom. Za mnoge je to vjestacka tvorevina. Zbog toga, kada vec nismo bili u stanju da formiramo zajednicku naciju, vrijeme je da Bosnjaci pokazu da su apsolutna vecina i da od Bosne pocnu stvarati nacionalnu drzavu Bosnjaka. A Bosnjastvo bi se trebalo otvoriti za sve one koji Bosnu smatraju svojom jedinom domovinom te odvojiti od Islama. Ja ne vjerujem da ce Srbi i Hrvati zavolijeti BiH i imati isti odnos prema BiH kao sto imaju Bosnjaci ali vjerujem da BiH hoce postati nacionalna drzava Bosnjaka za nekih 50-100, 150 godina. Ali lijepo bi bilo da u tom buducem Bosnjackom korpusu budu ukljuceni i katolici i pravoslavci i Romi itd.
Oooooooj Pietje...
Islam je neodvojiv od bošnjaštva taman koliko je pravoslavlje neodvojivo od srpstva. Islam je formativni faktor savremenog bošnjaštva, shvati već jednom. Ne, nije moguće integrirati ljude drugih vjera u bošnjaštvo bez konverzije u islam. I nema nikakve potrebe, jer državljani jedne zemlje, njeni pravni subjekti i nosioci prava, ne moraju biti iste narodnosti. Sasvim jasno. A za tvoju informaciju, BiH jeste nacionalna država Bošnjaka i uvijek je bila. S tim da je ujedno i nacionalna država Srba i Hrvata.
Nije mi jasno zašto te toliko muči islamski aspekt bošnjaštva.
dr trocki

#357 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by dr trocki »

Hvala bože da mu je netko napokon rekao.
sharloakrobata

#358 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by sharloakrobata »

Problem nastaje kad u glavi imas to Vase i Nase.
I kad pristajes na to da razlicitosti nasih prostora sluze samo da nas dijele.
I kad te ubijede da si niko i nista ako nisi konstitutivan.
I kad forsirajuci i sve bazirajuci na "svom" etnosu zaboravis na Bosnu i Hercegovinu.
Bosanska kultura,jezik,istorija,kuhinja... SVE objedinjuje.
Imena NASIH velikana ???
Pa, to su valjda imena svih BIH velikana.
Teritorija ?
Majko moja pitanja...pomislio bi covjek da BIH i ne postoji !
Imena ?
Sva BIH imena. I karakteristicna ( :-) ) i ne karakteristicna.
Kuhinja?
koliko znam upravo zvanicno i postoji bosanska kuhinja!
Smijesna i zalosna ovakva pitanja. I to u sred Bosna i Hercegovine !
Imena meni trebaju, imena... Da nećeš možda pominjati Kočića, Dučića, Ćopića, Šantića, Andrića, Noga, Višnjića, Selimovića, Kapora... Oni su svoje davno rekli. Oni nikada nisu imali dileme, koje tebe sada more.
oldplague

#359 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Super, eto oni su svoje rekli. Sad pusti i druge da kažu. I ko zna šta bi neki od pobrojanih rekli da ih danas priupitaš. :wink:
buzzer

#360 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by buzzer »

kad sam vidio otvorenu ovu temu, zalio sam pokretaca, kad sam vidio da nije odmah zatvorena, zalio sam sa-x. sad kad vidim da se ljudi ubise pisuci na ovako jednoj dabicevskoj temi, stid me je sto disem isti zrak sa onim koji samo vide nas njih i njih(a). fuj!!!!!!!
oldplague

#361 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Neka buzzer, koči malo. Nažalost, popis stanovništva nije neka apstraktna epska kategorija, već obaveza koju ova zemlja mora ispuniti. Način na koji će je ispuniti i posljedice toga itekako su važne za našu budućnost. Prizvuk teme je gadan, ali gadna je i naša stvarnost.
Novi_Nick

#362 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

buzzer wrote:kad sam vidio otvorenu ovu temu, zalio sam pokretaca, kad sam vidio da nije odmah zatvorena, zalio sam sa-x. sad kad vidim da se ljudi ubise pisuci na ovako jednoj dabicevskoj temi, stid me je sto disem isti zrak sa onim koji samo vide nas njih i njih(a). fuj!!!!!!!
O cemu ti lupas, da li ti ista citas, jel vidis da se vrse pripreme za popis stanovnistva u BiH?

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090319085

Agencija za statistiku BiH

Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je urađena radna verzija zakona o popisu stanovništva o kojoj se raspravlja na interesornoj radnoj grupi.

Foto: Sarajevo-x.com

Image

Govoreći o aktivnostima na pripremi za popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2011. godine, Milinović je dodao da su djelatnici Agencije za statistiku zajedno s entitetskim zavodima i u suradnji s međunarodnim ekspertom putem potpore Eurostata, napravili prvi prijedlog popisnice, upitnika za stan i kućanstvo, kontrolnika i taj instrumentarij se još dorađuje.

S ekspertom Eurostata su počele aktivnosti na reviziji prijedloga proračuna, odnosno potrebnih sredstava za pripreme i popis za period 2010.-2013. Milinović je dodao da je prijedlog proračuna bio oko 20 miliona eura koji se sada razmatra i revidirat će se u skladu sa zakonskim rješenjima koja se donesu i aktivnostima na pripremama popisa.

Održan je sastanak svih relevantnih institucija u vezi s kartografijom na kojem se razmotrila ova komponenta popisa i zaključeno da entitetski zavodi i entitetske geodetske uprave na tome intenziviraju rad pošto je to u njihovoj isključivoj nadležnosti.

Eksperti iz triju statističkih institucija s ekspertom Eurostata napravili su prvi prijedlog IT rješenja popisa (za unos i obradu podataka).

Milinović je istakao dobru regionalnu saradnju u vezi s pripremama za popis pa su trenutno bh. djelatnici statističkih institucija na studijskoj posjeti Srbiji, gdje u okviru probnog popisa (koji će u Srbiji biti održan od 1. do 15. aprila) prisustvuju obuci republičkih i općinskih instruktora.
Eto tako dragi forumasi, pomozite ovoj agenciji za popis stanovnistva tako sto ce te ovdje dati svoje prijedloge sta bi vi volili da stoji od podataka na formularu za popis stanovnistva a koje bi vi kasnije pri popisu mogli zaokruziti po svojoj zelji.

Evo ja cu sebe navesti kao primjer koje bi ja stavke volio vidjeti na toj listi za popis: Primjer liste.

Pripadnik:

Naroda: Bosnjaci/Bosniaci, Bosanci, Bosanci i Hercegovci, Srbi, Hrvati, Albanci, Crnogorci, Slovenci, Nijemci, Talijani, Austrijanci, Madzari, Kinezi itd.
Ja se ovdje pod Narod izjasnjavam za i zaokruzujem opciju: Bosniak

Nacije:
Bosanci i Hercegovci, Srbi, Hrvati itd.
Ja se ovdje pod Nacija izjasnjavam za i zaokruzujem opciju: Bosanac i Hercegovac

Drzavljanstvo: Ja se pod drzavljanstvo izjasnjavam kao drzavljanin Bosne i Hercegovine.
industrial

#363 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by industrial »

svata se ovde moze procitat i vidit, izjasnit cu se vako, nako, sto nema ovih ili oih kategorija i blablabla......
ali ljudi moji dragi, bosanci i hercegovci, mi ako hocemo da idemo dalje i da zivimo normalno moramo prvo promijenit nas bolesni ustav koji nas dijeli na ove one i one,konstutivne i ne konstutive, cuj matere ti jedni(ova tri korpusa) ko biva su konstutivni a ovi ostali nisu, cista diskriminacija, njihove njihove i nase, pa se ja zapitam koje njihove i njihove i nase
neko je dobro ovde reko mi nase bogatstvo razilcitosti koristimo samo da bi se mogli podijelit po tim razikama a ne kao nase BH bogatstvo,
slucaj pisma latinica i cirilica, pa meni je drago sto znam oba i znaci to je to bogatstvo a ne da se svadjam s nekim sto hoce da pise cirilicu et pisi jarane ja je znam citat, ja cu pisat latinicu i ti trebas da je znas itditditd
gdje jos ima da se ljudi mogu sluzit sa dva pisma, ja ne znam, al kod nas je to kao vidis ti hoce da uniste bosnu pisu cirilicu il hoce da uniste pravoslavnu srpsku kulturu pisu latinicu i tak u nedogled.....
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#364 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by dr.gog »

Rembrandt wrote: Lahku noc !

@rembrandte,suzdrži se.Opomena pred ban.
Novi_Nick

#365 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

industrial wrote:svata se ovde moze procitat i vidit, izjasnit cu se vako, nako, sto nema ovih ili oih kategorija i blablabla......
ali ljudi moji dragi, bosanci i hercegovci, mi ako hocemo da idemo dalje i da zivimo normalno moramo prvo promijenit nas bolesni ustav koji nas dijeli na ove one i one,konstutivne i ne konstutive, cuj matere ti jedni(ova tri korpusa) ko biva su konstutivni a ovi ostali nisu, cista diskriminacija, njihove njihove i nase, pa se ja zapitam koje njihove i njihove i nase
neko je dobro ovde reko mi nase bogatstvo razilcitosti koristimo samo da bi se mogli podijelit po tim razikama a ne kao nase BH bogatstvo,
slucaj pisma latinica i cirilica, pa meni je drago sto znam oba i znaci to je to bogatstvo a ne da se svadjam s nekim sto hoce da pise cirilicu et pisi jarane ja je znam citat, ja cu pisat latinicu i ti trebas da je znas itditditd
gdje jos ima da se ljudi mogu sluzit sa dva pisma, ja ne znam, al kod nas je to kao vidis ti hoce da uniste bosnu pisu cirilicu il hoce da uniste pravoslavnu srpsku kulturu pisu latinicu i tak u nedogled.....
Hebote tebi ovako vazna tema dosla ko javni wc (gdje ne moras nista platiti za sranje i pisanje), dodjes ovdje poseres se i produzis dalje a iza sebe ostavis govna i smrad? I sta bi sad moderatori trebali da ciste tvoj smrad kao da rade u javnom wc-u a ne na forumu poznatog portala ili da te ovdje forumasi uce besplatno sta je razlika izmedju Naroda, Nacije, Ustava ovoga, onoga?
Pietje_Bel

#366 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:
Oooooooj Pietje...
Islam je neodvojiv od bošnjaštva taman koliko je pravoslavlje neodvojivo od srpstva. Islam je formativni faktor savremenog bošnjaštva, shvati već jednom. Ne, nije moguće integrirati ljude drugih vjera u bošnjaštvo bez konverzije u islam. I nema nikakve potrebe, jer državljani jedne zemlje, njeni pravni subjekti i nosioci prava, ne moraju biti iste narodnosti. Sasvim jasno. A za tvoju informaciju, BiH jeste nacionalna država Bošnjaka i uvijek je bila. S tim da je ujedno i nacionalna država Srba i Hrvata.
Nije mi jasno zašto te toliko muči islamski aspekt bošnjaštva.
Ne moci mene Islamski aspekt Bosnjastva vec me muci sto su katolici u Bosni Hrvati. Kako Hrvati? Po kojem osnovu? Je li zato sto su Katolici? Je li zato sto su u 7. stoljecu nastali od Hrvata? Nije ni zbog toga jer evo sta nauka i DNK analiza o tome kaze:

http://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=38

Znaci nisu nastali od Hrvata vec je vjerovatnije da su nastali od Ilira, starosijedioca koji su se Slavenizirali. Nisu nikada bili dio Hrvatske drzave osim kratko isto kao sto je Hrvatska kratko bila dio Bosne. Po cemu su oni onda Hrvati? I zaista ne mislim da je toliko cudno formirati Bosansku/Bosnjacku naciju koja je iznad religije. To ce se kad tada desiti. Ja zelim da pripadam toj naciji a zele i mnogo drugih kao sto vidimo iz ove ankete. Svi ovi Bosanci i Bosanci i Hercegovci to zele a siguran sam da medu njima ima i dosta katolika i Pravoslavaca i drugih. ;)
oldplague

#367 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Ma ne pratiš na času Pietje. Za formiranje modernih naroda genetsko je porijeklo POTPUNO nevažno. Važne su neke druge dodirne tačke, prije svega tradicija, folklor, svjetonazor i istorijski interesi.
Na našim prostorima tradicija i svjetonazor (ali i ostali važni faktori) uslovljeni su religijom, pa je ona postala formativni faktor u narodnom preporodu.
Tako je i taj je proces završen.
Pietje_Bel

#368 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:Ma ne pratiš na času Pietje. Za formiranje modernih naroda genetsko je porijeklo POTPUNO nevažno. Važne su neke druge dodirne tačke, prije svega tradicija, folklor, svjetonazor i istorijski interesi.
Na našim prostorima tradicija i svjetonazor (ali i ostali važni faktori) uslovljeni su religijom, pa je ona postala formativni faktor u narodnom preporodu.
Nebih rekao da je taj proces zavrsen. Jer kako da ima odreden broj katolika koji za sebe kazu da su Bosanci? Mora biti neka osnova za vase Hrvatsvo. Zbog cega ste vi Hrvati a ne Madari ili Srbi? Zbog cega je jedan Crno-Gorac Crnogorac a ne Srbin? Eh zbog toga bi i vi trebali biti ponosni sto ste Bosanci.

Uvijek je bila ta teorija o krvi i o dolasku Hrvata najvazniji oslonac za objasnjenje Hrvata u Bosni. Sada se taj oslonac gubi i postavlja se sasvim logicno pitanje; Zbog cega si ti Hrvat, roden u Sarajevu a ja Bosnjak/ Bosanac, roden u Sarajevu....?
travnik

#369 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by travnik »

Pietje_Bel wrote:
oldplague wrote:
Fakticki zagovaras rat.....bolesno.......
Last edited by travnik on 21/03/2009 17:49, edited 1 time in total.
oldplague

#370 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Pietje_Bel wrote:
oldplague wrote:Ma ne pratiš na času Pietje. Za formiranje modernih naroda genetsko je porijeklo POTPUNO nevažno. Važne su neke druge dodirne tačke, prije svega tradicija, folklor, svjetonazor i istorijski interesi.
Nebih rekao da je taj proces zavrsen. Jer kako da ima odreden broj katolika koji za sebe kazu da su Bosanci? Mora biti neka osnova za vase Hrvatsvo. Zbog cega ste vi Hrvati a ne Madari ili Srbi? Zbog cega je jedan Crno-Gorac Crnogorac a ne Srbin? Eh zbog toga bi i vi trebali biti ponosni sto ste Bosanci.

Uvijek je bila ta teorija o krvi i o dolasku Hrvata najvazniji oslonac za objasnjenje Hrvata u Bosni. Sada se taj oslonac gubi i postavlja se sasvim logicno pitanje; Zbog cega si ti Hrvat, roden u Sarajevu a ja Bosnjak/ Bosanac, roden u Sarajevu....?
Ja nisam Hrvatica. Spadam u red ostalih. Tamo gdje su Hrvati u većini uglavnom nema nikoga ko se etnički izjašnjava kao Bosanac, to ti iz prve ruke kažem. Neki prihvataju BiH kao svoju domovinu, ali se smatraju Hrvatima. Narodni preporod je gotov, a njegov katalizator bila je konfesija. Zalud je sad kukati nad time.
Pietje_Bel

#371 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Pietje_Bel »

travnik wrote:
Fakticki zagovaras rat.....bolesno.......
Kakav rat? :lol: :lol:
industrial

#372 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by industrial »

@novi_nick
hahahahhahahahahhahhahahah nek si me komentariso bas mi je drago, lijepo je da ti nek otvori oci
danas ti je BiH totalno diskriminacijska drzava koju garantira njen ustav, koji dozvoljava samo pravoslavcima=srbima, muslimanima=bosnjacima i katolicima=hrvatima vlast, znaci mozes bit bilo koji od ova tri naroda al ak nisi i vjerski opredjeljen kao sto taj narod bi kao trebo da bude opredijeljen, znaci ako si ateista, budista, judista(jevrej), sotonista, il bilo sta drugo, nema od tebe nista u BiH, sto znaci da se danas vjerskom pripadnoscu u BiH dobija narodna pripadnost, to je BH realnost i totalno je besmislena,
i treba provest anketu provjerit medju svim narodima-vjerama imali ih koji bi bili za bosanski narod-naciju koji nema veze sa vjerskim uslovljavanjem.
buzzer

#373 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by buzzer »

Novi_Nick wrote:O cemu ti lupas, da li ti ista citas, jel vidis da se vrse pripreme za popis stanovnistva u BiH?
so what? popis pa popis, nije li to privatna stvar kako sta ce ko prekriziti? gadi mi se i pomisao na to da me neko javno pita od cijih sam.
oldplague

#374 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

buzzer wrote:
Novi_Nick wrote:O cemu ti lupas, da li ti ista citas, jel vidis da se vrse pripreme za popis stanovnistva u BiH?
so what? popis pa popis, nije li to privatna stvar kako sta ce ko prekriziti? gadi mi se i pomisao na to da me neko javno pita od cijih sam.
A ne gadi ti se da te neko tajno pita? Od forumskog te pitanja neće zaboljeti glava, od onog na popisu - ko zna.
industrial

#375 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by industrial »

buzzer wrote:
sta je tebi novi_nick, ne boj se nece bosne nestat dok je bosanaca u njoj.
Post Reply