popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
-
bosanska rijec
#326 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ne znam kome to jos nije jasno da smo jos cim rodimo nacionalno u drzavnom smislu bosanci i hercegovci.I kome to jos nije jasno vjerovatno se dobro pravi lud.
I nije tu problem, problem je u ustavu, postivanju ljudskih prava itd.
I nije tu problem, problem je u ustavu, postivanju ljudskih prava itd.
Last edited by bosanska rijec on 21/03/2009 13:35, edited 1 time in total.
-
oldplague
#327 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Onda komotno možeš postaviti pitanje o narodnosti i državljanstvu. Međutim, svaka varijanta tog pitanja je besmislena, jer popis obuhvata sve rezidente, pa izlazi iz okvira našeg poimanja narodnosti i nacije. Po našoj logici, francuski državljanin alžirskog porijekla koji bude obuhvaćen ovim popisom morao bi odgovoriti:
Narodnost: Alžirac
Nacionalnost: Francuz
Konfesija: musliman
Sve mi se čini da bi nas neko mogao i tužiti Sudu za ljudska prava zbog takve formulacije. Porijeklo nekog čovjeka potpuno je irelevantno i njegova privatna stvar, a važno je samo državljanstvo.
Dok se mi ne saberemo, ovo pitanje treba izostavljati iz popisa.
Narodnost: Alžirac
Nacionalnost: Francuz
Konfesija: musliman
Sve mi se čini da bi nas neko mogao i tužiti Sudu za ljudska prava zbog takve formulacije. Porijeklo nekog čovjeka potpuno je irelevantno i njegova privatna stvar, a važno je samo državljanstvo.
Dok se mi ne saberemo, ovo pitanje treba izostavljati iz popisa.
- Dozer
#328 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Pa vidis...na masi formulara koji se danas popunjavaju svukuda, cak i na fakultetima prilikom upisa, vec postoje upravo ovakva pitanja - i Narodnost i Nacionalnost.
I mislim da je to ispravno. Cak i u slucaju spomenutog Francuza Alzirskog porijekla, jer on jeste pripadnik Alzirskog naroda, ali i Francuske nacije.
Medjutim, mislim da ce se, u slucaju da se ovo pitanje i nadje na listicu prilikom popisa, biti namjerno eskivirano i da ce se tu samo nalaziti Nacionalnost. I opet kazem - ovo bi bilo totalno nelegalno.
I mislim da je to ispravno. Cak i u slucaju spomenutog Francuza Alzirskog porijekla, jer on jeste pripadnik Alzirskog naroda, ali i Francuske nacije.
Medjutim, mislim da ce se, u slucaju da se ovo pitanje i nadje na listicu prilikom popisa, biti namjerno eskivirano i da ce se tu samo nalaziti Nacionalnost. I opet kazem - ovo bi bilo totalno nelegalno.
-
Šaner
#329 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
zelim i ja brate..ali zar nisu Srbi,Hrvati i Bosnjaci jedini konstitutivni narodi u BiH?mogu li se izjasnit kao Bosanac?Ateista wrote:rosal wrote:Želim da se izjasnim kao Bosanac jer sam Bosanac!
Šta tu nije jasno?!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Dozer
#330 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ljudi stvarno ne citaju ovdje nista...
Bosanac = nacionalnost
Bosnjak, Srbin, Hrvat = narodnost(i)
Nacionalnost nije = narodnost.
Narodi su Ustavne kategorije u BiH.
Nacionalnosti nisu Ustavne kategorije u BiH.
I dalje nejasno?
Bosanac = nacionalnost
I dalje nejasno?
-
oldplague
#331 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ma jeste on pripadnik alžirskog naroda, ali je to za popis stanovništva nebitno. Popis obuhvata rezidente, a ne samo državljane neke zemlje. Dakle, etnička pripadnost ljudi je irelevantna, a šmeka malo i na potencijal za diskriminaciju. Za administraciju je bitan broj stanovnika, državljanstvo, mjesto boravka, spol, edukacija i zaposlenje.Dozer wrote:Pa vidis...na masi formulara koji se danas popunjavaju svukuda, cak i na fakultetima prilikom upisa, vec postoje upravo ovakva pitanja - i Narodnost i Nacionalnost.
Ovakva se pitanja na zapadu pojavljuju u svrhu pozitivne diskriminacije. Kod nas u svrhu...
-
bosanska rijec
#332 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Šaner wrote:
zelim i ja brate..ali zar nisu Srbi,Hrvati i Bosnjaci jedini konstitutivni narodi u BiH?mogu li se izjasnit kao Bosanac?
pa kvaka i jeste u tome sto se mozes izjasniti i kao Kinez zato i jesu ovolika nastojanja u ubjedjivanju i preveslavanju kapis
-
oldplague
#333 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Nejasno je. Ne zato što smo mi glupi, već što te definicije variraju. Američke urođenike, recimo, sve češće nazivaju nacijom. Ko bi normalan Palestinca u Izraelu nazvao Izraelcom u bilo kojem kontekstu? I tako dalje, i tako dalje. Nužda zakon mijenja.Dozer wrote:Ljudi stvarno ne citaju ovdje nista...
Bosanac = nacionalnost
I dalje nejasno?
I da, možeš se izjasniti kao Kinez, ali od toga nemaš ništa ako nisi konstitutivan. A ako jesi, od toga nemaš ništa ako se zatekneš u krivom entitetu ili kantonu. E TO je naš problem.
- Novi_Nick
#334 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ne moze ni ovako ovo tvoje boldirano pod Nacionalnost jer imas vecinski dio Srba rodjenih u Bosni i Hercegovini i koji se i po Narodu i po Naciji zele da se izjasnjavaju kao Srbi.Dozer wrote:Plavo i bordno nikako ne mogu biti postavljeni ovako iz prostog raloga sto u okvirima BiH ni Bosnjaci ni Srbi ni Hrvati nisu definisani kao nacije, nego kao narodi. Zato i Srbi i Hrvati koji su iz BiH ispred ovoga imaju prefix - Bosanski.Novi_Nick wrote:
Na listi za popis treba da stoje izmedju ostalog ove stavke:
1. Pripadnik/ca Naroda: (Bosnjaci/Bosniaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci Crnogorci, Albanci, Talijani, Njemci, Kinezi itd)
Ja se licno ovdje pod opcija Narod izjasnim odnosno zaokruzim opciju Bosnjaci/Bosniaci.
2. Pripadnik/ca Nacije: Bosanci i Hercegovci, Bosnjaci/Bosniaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci Crnogorci, Albanci, Talijani, Njemci, Kinezi itd)
Ja se licno ovdje pod Nacija izjasnim odnosno zaokruzim opciju Bosanci i Hercegovci.
Ako bi se recimo svi danasnji Bosnjaci izjasnili ovako kao ja da su po Narodu Bosnjaci a po Naciji Bosnaci i Hercegovci ti Zgembo nigdje pri popisu nebi izgubio nijednog Bosnjaka na racun Bosanaca i Hercegovaca i obratno.
Pravilno bi, po meni, bilo:
Narodnost:
1. Bosnjak
2. Srbin
3. Hrvat
4. Rom
5. Drugo (navesti):___________________
Nacionalnost:
1. Bosanac i Hercegovac
2. Srbijanac (rodjen u Srbiji)
3. Hrvat (rodjen u Hrvatskoj)
4. Drugo (navesti):____________________
Ne moze ni ovako ovo tvoje boldirano pod Nacionalnost jer imas vecinski dio Hrvata rodjenih u Bosni i Hercegovini i koji se i po Narodu i po Naciji zele da se izjasnjavaju kao Hrvati.
Znaci svima moras dati/napisati sve moguce opcije i pod Narod i pod Nacija. Kojih pojedinaca iz ovih navedenih Naroda i Nacija bude najvise odmah ce se vidjeti kada pojedinci zaokruze svoje opcije. Pretpostavljam da ako se Bosnjaci budu izjasnjavali kao sto sam ja napisao da pripadaju Narodu Bosnjaci i Naciji Bosanci i Hercegovci da ce oni tada biti najveci i u Narodnom i u Nacionalnom smislu u odnosu na narode i gradjane koji se zele izjasniti i u narodnom i u nacionalnom smislu kao Srbi i Hrvati.
-
bosanska rijec
#335 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
E sad dolazimo do onog zgembinog sto se tice Bosnjakaa, sto je u pravu i onog tvog navoda, gdje kazes da treba mijenjati ustav i na postivanju gradjanskih prava sto si u pravi i td. Zato treba i izostaviti ovo pitanje na popisu, dok se ne uredi drzava kako treba.oldplague wrote:[
I da, možeš se izjasniti kao Kinez, ali od toga nemaš ništa ako nisi konstitutivan. A ako jesi, od toga nemaš ništa ako se zatekneš u krivom entitetu ili kantonu. E TO je naš problem.
Idok vecina ne bude radila za dobrobit ove zemlje a ne protiv nje sto je sada slucaj.
Last edited by bosanska rijec on 21/03/2009 13:55, edited 1 time in total.
-
oldplague
#336 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Upravo tako.bosanska rijec wrote:E sad dolazimo do onog zgembinog sto se tice Bosnjakaa, sto je u pravu i onog tvog navod, sto kazes da treba mijenjati ustav i na postivanju gradjanskih prava sto si u pravi i td. Zato treba i izostaviti ovo pitanje na popisu, dok se ne uredi drzava kako treba.Idok vecina ne bude radila za dobrobit ove zemlje a ne protiv nje sto je sada slucaj.oldplague wrote:[
- Dozer
#337 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Bravo. O tome i pricam. Postavljanje "nacionalnosti" u upitnik koji je bitan samo kako bi se utvrdio tacan broj stanovnika, starosna struktura i eventualno socijalna, je totalno irelevantno i vise nego diskriminurajuce.oldplague wrote:Ma jeste on pripadnik alžirskog naroda, ali je to za popis stanovništva nebitno. Popis obuhvata rezidente, a ne samo državljane neke zemlje. Dakle, etnička pripadnost ljudi je irelevantna, a šmeka malo i na potencijal za diskriminaciju. Za administraciju je bitan broj stanovnika, državljanstvo, mjesto boravka, spol, edukacija i zaposlenje.Dozer wrote:Pa vidis...na masi formulara koji se danas popunjavaju svukuda, cak i na fakultetima prilikom upisa, vec postoje upravo ovakva pitanja - i Narodnost i Nacionalnost.
Ovakva se pitanja na zapadu pojavljuju u svrhu pozitivne diskriminacije. Kod nas u svrhu...
@Novi NIck
Ocito se ne razumijemo. Nacionalnost je politicka kategorija i po ovom pitanju se niko ne moze izjasnjavati kako hoce ili zeli. To si sto si po rodjenju, odnosno drzavi rodjenja.
Ako se BH Srbi i Hrvati zele izjasniti tako, onda ne mogu vise biti konstitutivni narodi u BIH nego samo nacionalne manjine u odnosu na Bosanskohercegovacku naciju. Jasnije?
Isto bi bilo, hipoteticki naravno, kada bi se BH Srbi i Hrvati izjasnili kao nacionalni Bosanci, a Bosnjaci kao nacionalni Bosnjaci, tada bi Bosnjaci bili nacionalna manjina u odnosu na BH naciju
- Novi_Nick
#338 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ovo boldirano, ako se Srbi i Hrvati iz BiH izjasne i po Narodu i po Naciji kao Srbi i Hrvati oni su onda kostitutivni pod Narodima ali lete u Nacionalne manjine u odnosu na Bosanskohercegovacku naciju koja je u tom trenutku najbrojnija.Dozer wrote:Bravo. O tome i pricam. Postavljanje "nacionalnosti" u upitnik koji je bitan samo kako bi se utvrdio tacan broj stanovnika, starosna struktura i eventualno socijalna, je totalno irelevantno i vise nego diskriminurajuce.oldplague wrote:Ma jeste on pripadnik alžirskog naroda, ali je to za popis stanovništva nebitno. Popis obuhvata rezidente, a ne samo državljane neke zemlje. Dakle, etnička pripadnost ljudi je irelevantna, a šmeka malo i na potencijal za diskriminaciju. Za administraciju je bitan broj stanovnika, državljanstvo, mjesto boravka, spol, edukacija i zaposlenje.Dozer wrote:Pa vidis...na masi formulara koji se danas popunjavaju svukuda, cak i na fakultetima prilikom upisa, vec postoje upravo ovakva pitanja - i Narodnost i Nacionalnost.
@Novi NIck
Ocito se ne razumijemo. Nacionalnost je politicka kategorija i po ovom pitanju se niko ne moze izjasnjavati kako hoce ili zeli. To si sto si po rodjenju, odnosno drzavi rodjenja.
Ako se BH Srbi i Hrvati zele izjasniti tako, onda ne mogu vise biti konstitutivni narodi u BIH nego samo nacionalne manjine u odnosu na Bosanskohercegovacku naciju. Jasnije?
Isto bi bilo, hipoteticki naravno, kada bi se BH Srbi i Hrvati izjasnili kao nacionalni Bosanci, a Bosnjaci kao nacionalni Bosnjaci, tada bi Bosnjaci bili nacionalna manjina u odnosu na BH naciju. Naravno, ovo se niakda nece desiti. I jos jedno kazem, ne budite toliko sigurni da odredjen broj razumnih i nezadojenih BH Srba i Hrvata takodjer nece odabrati nacionalnost Bosanac i Hercegovac.
Last edited by Novi_Nick on 21/03/2009 14:12, edited 1 time in total.
-
oldplague
#339 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ma ne mogu biti konstitutivni narodi i nacionalne manjine u isto vrijeme, šta ti jeeeee?
Uvala. 
- Dozer
#340 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
I dalje mixas, bez uvrede
Ne mogu biti i jedno i drugo. Ili su konstitutivni narod ili su nacionalna manjina. Oboje ne moze nikako.
-
generator
#341 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Politički svaki građanin BIH je državljanin BIH i nacionalno pripada državi BIH.Barem polovica isti tih građana ima državljanstvo drugih država i samim time nije manji ili veći državljavin BIH.Državljanstvo BIH ne mora značiti da mu je BIH najbitnija, nego samo da posjeduje državljanstvo.
-
sharloakrobata
#342 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ovo je čist fašizam. Insistranje na tome da postoji samo jedna i jedina prava nacija u BiH, i da su svi oni koj nisu pripadnici te jedne i jedine prave nacije - nacionalne manjine je zla do svoje srži.Ocito se ne razumijemo. Nacionalnost je politicka kategorija i po ovom pitanju se niko ne moze izjasnjavati kako hoce ili zeli. To si sto si po rodjenju, odnosno drzavi rodjenja.
Nacija je jedna od faza u evolutivnom razvoju ljudske zajednice. Njena osnova jeste osjećaj zajedničke pripadnosti, emocija. Svako se može izjasniti baš kako želi i osjeća. Niko i nikome neće ništa nametati.
Svima je u BiH jasno, da mi imamo najmanje tri različita osjećaja zajedničke pripadnosti - 3 nacije, tj. 3 konstitutivna naroda.
Sve ostalo je mlaćenje prazne slame, izmišljanje tople vode i negiranje činjenica.
Srbi i Hrvati nemaju problema sa svojim nacionalnim izjašnjavanjem. Sve je tu jasno k'o dan. Onaj ko ima problema, neka ih rješava sam sa sobom i u svojoj avliji.
- IZVANZEMALJAC
#343 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Obcije za izjasnjavanje bi trebale biti:
Bosanac
Rom
Foteljas
Asimiliranac
Turist
Komsija
ostali
Bosanac
Rom
Foteljas
Asimiliranac
Turist
Komsija
ostali
- Dozer
#344 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
@sharloacrobata
Jel' nacija pripadnost drzavi ili narodu ?
-
popajic
#345 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Odakle ti samo ideja da ja uopste plediram da budem brat nekome ko mi to nije ?@Rembrant,
Braca nemozemo nikako biti, jer si ti Bosanac.
Niti tu ima porijekla, drzave, a najmanje kulture i istorije.
Svaki narod, nacija ima svoje specificne odrednice (inace se nebi razlikovale od drugih) da vi Bosanci to nemate, je sasvim jasno.
Plemenski primitivizam !
ti govoris o amebama,plemenima i potenciras razlike u svrhu razdvajanja.
Ja govorim o gradjaninu istog geografskog podrucja, jezika, kulture, drzave.Taj gradjanin, Bosanac, OBJEDINJUJE sve razlicitosti BIH etnosa, pa ga tako i obogacuju.Kao sto je i BIH uvijek bila bogata razlicitostima.
Ti insistiras na specificnim odrednicama da bi se razlikovao od drugih.
Ja se razlikama ponosim!
- Novi_Nick
#346 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Ko ti je to rekao da ne mogu, daj neki relevantni izvoroldplague wrote:Ma ne mogu biti konstitutivni narodi i nacionalne manjine u isto vrijeme, šta ti jeeeee?Uvala.
Ili ovako ako se Srbi izjasne pod Narod kao Srbi a pod Nacija kao Bosanci i Hercegovci onda su oni konstitutivni i u narodnom i u nacionalnom smislu sa Bosancima i Hercegovcima. Ista stvar je i sa Hrvatima kao i drugim narodima i nacijama u Bosni i Hercegovini.
Zato i imamo termine koji se zovu:
Vecinski i Manjinski Narodi kao i Vecinske i Manjinske Nacije!
Ali dobro, sve zavisi sta se kod nas smatra pod terminom Nacija i da li je to pripadnost Drzavi ili Narodu/Narodima?
Nacija = Drzava?
Nacija = Narod/Narodi?
Last edited by Novi_Nick on 21/03/2009 14:37, edited 2 times in total.
-
generator
#347 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Nacija je pojam koji označava ne pripadnost narodu nego pripadnost državi i označava sve osobe koje žive u državi.U političkom svojstvu ti,ja i on jednako sudjelujemo u BIH državi bez obzira što si ti Milan ja Nikola a on Juka.Nacija je pripadnost državi ,a ne vlastitom narodu.To se i dokazuje da moraš biti politički državljavin BIH bez obzira jeli ti draga ili ne.Ali u cijeloj priči kod nas je to nebitno jer unaprijed je određeno koliko koji narod ima pravo na udio u vlasti i time je pojam nacije u BIH totalno promašen.sharloakrobata wrote:Ovo je čist fašizam. Insistranje na tome da postoji samo jedna i jedina prava nacija u BiH, i da su svi oni koj nisu pripadnici te jedne i jedine prave nacije - nacionalne manjine je zla do svoje srži.Ocito se ne razumijemo. Nacionalnost je politicka kategorija i po ovom pitanju se niko ne moze izjasnjavati kako hoce ili zeli. To si sto si po rodjenju, odnosno drzavi rodjenja.
Nacija je jedna od faza u evolutivnom razvoju ljudske zajednice. Njena osnova jeste osjećaj zajedničke pripadnosti, emocija. Svako se može izjasniti baš kako želi i osjeća. Niko i nikome neće ništa nametati.
Svima je u BiH jasno, da mi imamo najmanje tri različita osjećaja zajedničke pripadnosti - 3 nacije, tj. 3 konstitutivna naroda.
Sve ostalo je mlaćenje prazne slame, izmišljanje tople vode i negiranje činjenica.
Srbi i Hrvati nemaju problema sa svojim nacionalnim izjašnjavanjem. Sve je tu jasno k'o dan. Onaj ko ima problema, neka ih rješava sam sa sobom i u svojoj avliji.
- Pietje_Bel
#348 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Jasno je da nebi BiH bilo d anije bilo Bosnjaka. Znaci bez Bosnjaka nema Bosne kao posebne politicke cjeline i drzave. Da nas nije Srbi i Hrvati bi Bosnu podijelili. Jedino Bosnjaci se ponose Bosnom i njezinim simbolima, istorijom i vole je kao zasebnu zemlju. Mislim da je nama u interesu da pokazemo svijetu da je nas, Bosnjaka, najvise u BiH i da je nemoguce komadanje BiH. Ako na popisu stanovnistva pokazemo da je nas 55% a sigurno nas je toliko, ako ne i vise, onda ce sve biti mnogo jasnije.
-
oldplague
#349 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Nemamo takve termine ba.Novi_Nick wrote:Ko ti je to rekao da ne mogu, daj neki relevantni izvoroldplague wrote:Ma ne mogu biti konstitutivni narodi i nacionalne manjine u isto vrijeme, šta ti jeeeee?Uvala.
, ovakvim izjasnjavanjem kao Srbi i Hrvati i pod Narod i pod Nacija dobijaju ograniceni pristup odredjenim stvarima pa kad se pod Narod izjasne da su Srbi i Hrvati onda mogu biti konstitutivni a kada se pod Nacija izjasne pod Srbi i Hrvati onda lete frrrrrr u nekonstutivne nacionalne manjine u odnosu na bosanskohercegovacku vecinsku naciju.
Ili ovako ako se Srbi izjasne pod Narod kao Srbi a pod Nacija kao Bosanci i Hercegovci onda su oni konstitutivni i u narodnom i u nacionalnom smislu sa Bosancima i Hercegovcima. Ista stvar je i sa Hrvatima kao i drugim narodima i nacijama u Bosni i Hercegovini.
Zato i imamo termine koji se zovu:
Vecinski i Manjinski Narodi kao i Vecinske i Manjinske Nacije!
Mislim da se tebi dobro zbrkalo.
-
sharloakrobata
#350 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
Državi nije sigurno, postoji velik broj primjera nacija bez države.Dozer wrote:@sharloacrobata
Nije ni pripadnost narodu, jer je nacija u evolutivnom razvoju ljudske zajednice naslijedila narod. Nacije se javljaju krajem 18. i polovinom 19. vjeka. Prije toga ih nije bilo. Narodi postoje nekoliko hiljada godina.