popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post Reply

Izjasniti cu se kao:

Bosnjak/inja (muslimankog sam backgrounda)
117
30%
Bosnjak/inja (nisam muslimanskog backgrounda)
11
3%
Hrvat
43
11%
Srbin
24
6%
Nekako drugacije
22
6%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka
77
20%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka i Hercegovac/ka
88
22%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Musliman/ka
10
3%

Total votes: 392

vee-jay

#1076 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by vee-jay »

aMeR_BH wrote:
Prpa.ba wrote:
aMeR_BH wrote:Nazalost, ova anketa pokazuje ono cega sam se najvise i bojao, podijele Bosnjaka
Kako stvari stoje, to ce se i desiti, samo mi nije jasno sta ovi ograniceni, nepoznavaoci svoje kulture i nacije misle ovakvom podijelom!?

Autoru ankete zamjeram jedino sto nije postavio i "Ne zelim da se izjasnim kao Srbin/Hrvat jer sam Bosanac/ka". To bi definitivno pokazalo koja smo mi bagra i koliko smo glupi i zaostali

Hajde bolan, po anketama na ovom forumu, SDP je redovni pobjednik izbora i to sa ustavnom vecinom :mrgreen:

Iako sam suglasan s tvrdnjom da ce biti podjele bosnjackog korpusa, mozda cak i dovoljne da Srbi procentualno postanu najbrojniji. Ima tu raznih Jugoslovena, Bosanaca, Hercegovaca, Bosanaca i Hercegovaca, Muslimana, Svemiraca itd. :-)
Toga se i bojim, ako ta podijela bude bila dovoljna da Srbi "predju u vodstvo" bit ce s*anja
Nadam se da do toga nece doci tj. da ce se ova glupa i neobrazovana stoka do tad opametiti i procitati koju knjigu o svojoj historiji, kulturi i naciji
:shock: :shock: :shock:

jel ti to tebe nazva glupom i neobrazovanom stokom

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nek se izjasnjava svako kako hoce i zeli, to sto nam je ustav takav kakav je treba se prvo zahvaliti kod Alije, Silajdzica i Tihica... :thumbup:
prije, puno prije nego sto pripadas nekog naciji ili vjerskoj rasi, pripadas ljudskom bicu
1gorstak

#1077 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

jOFLA wrote:Ima li neki drugi razlog protiv popisa ?
Svi se slazu da nam treba popis, ali ne moze uz Dodikov ultimatum da taj novi popis bude matrica za neizbjezni i zakonom obavezujuci nacionalni kljuc. Mi trebamo znati cinjenicno stanje na terenu, ali popis iz 1991 mora ostati osnov za nacionalni kljuc. Zbog mostarskih Srba, zbog samackih Hrvata i zbog zvornickih Bosnjaka. Znaci ne osporava se potrebu za popisom, nego se odbija Dodikov zahtjev da se na osnovu tog popisa zakonom ogranici mogucnost zaposljavanja povratnika u javnoj upravi.
stari grad Visegrad

#1078 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by stari grad Visegrad »

Da li iko zna zbog cega nama treba popis? Popis samo treba rs-u.
Svako znamo kolika je stopa nezaposlenosti. Te znamo koliko ljudi zivi u BiH.

Znaci kada se neko poziva da je popis potreban "zbog ekonomije" molim da taj objasni sta je htio da kaze.

Popis stanvnistva u danasnjem ambijentu, samo zakucava genocidnu tvorevinu dalje.
Te ce dalje da se manipulise sa podacima u razne nacionalisticke svrhe.
Priznaje se genocidi i otimacine.
Bosanci ne postoje.
Dalja manipulisanja pri usvajanju zakona.
Dokle ce ljudi birati po "kjlucu", a ne po znanju.
Ko zna koliko laznih CIPSovih licnih karata je izdato?
Postoji li komisija koja peegledava Cipsove karte? Naravno da ne postoji, jer bi se otkrila prevara.
vee-jay

#1079 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by vee-jay »

1gorstak wrote:
jOFLA wrote:Ima li neki drugi razlog protiv popisa ?
Svi se slazu da nam treba popis, ali ne moze uz Dodikov ultimatum da taj novi popis bude matrica za neizbjezni i zakonom obavezujuci nacionalni kljuc. Mi trebamo znati cinjenicno stanje na terenu, ali popis iz 1991 mora ostati osnov za nacionalni kljuc. Zbog mostarskih Srba, zbog samackih Hrvata i zbog zvornickih Bosnjaka. Znaci ne osporava se potrebu za popisom, nego se odbija Dodikov zahtjev da se na osnovu tog popisa zakonom ogranici mogucnost zaposljavanja povratnika u javnoj upravi.
Ovo je jedno veliko blabla (nista protiv tebe @gorstak, ti si jedna od najpozitivnijih osoba na ovom pdfu), jer kako izgleda zvanicne politicke predstavnike bosanskih Srba ne ineteresuje Mostar, Hrvate ne interesuje Samac a pokazat ce se koliko Bosnjake interesuje Zvornik... dakle, trazili ste, gledajte....
vee-jay

#1080 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by vee-jay »

stari grad Visegrad wrote:Da li iko zna zbog cega nama treba popis? Popis samo treba rs-u.

Znaci kada se neko poziva da je popis potreban "zbog ekonomije" molim da taj objasni sta je htio da kaze.

Popis stanvnistva u danasnjem ambijentu, samo zakucava genocidnu tvorevinu dalje.
Bosanci ne postoje.
Postoji li komisija koja peegledava Cipsove karte? Naravno da ne postoji, jer bi se otkrila prevara.
Ne treba nikome nista.
Liska

#1081 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Liska »

stari grad Visegrad wrote:Da li iko zna zbog cega nama treba popis? Popis samo treba rs-u.

Bosanci ne postoje.
Postavicu citat jednog demografskog strucnjaka, dr. Ilijasa Dobrovica, iz intervjua u zadnjem broju Dana.

DANI: Prijeko potrebni popis stanovništva je političko pitanje: popisu se stranke s bošnjačkim predznakom protive, uz obrazloženje da bi to bila legalizacija etničkog čišćenja i genocida. Da li je to opravdano?

BOŠNJOVIĆ: Znate šta, popis stanovništva je jedan nužan element u razvoju društva i države. Mislim da se bošnjačke stranke protive popisu iz straha da se ne bi poremetio onaj ključ koji je obezbjeđivao određene utjecaje Bošnjaka u Republici Srpskoj i Republike Srpske u Federaciji. Ali, ja mislim da je tu moglo da se nađe jedno elegantno rješenje, da taj princip iz 1991. ostane za vijeke vjekova, da se riješi jednom klauzulom u Zakonu o popisu stanovništva. Neka se u Zakon o popisu stanovništva dogovorno utvrdi da princip odnosa u Federaciji i Republici Srpskoj ostaje na bazi popisa stanovništva iz 1991. Pa to je šteta jedna, teška šteta. Strašne se promjene događaju, ne možete da utječete, ne možete politiku da zasnujete, ne možete da vidite stvari što će doći sutra, bez popisa.

Dakle, ne mozete znati sto imate dok to ne prebrojite. Cak i kad prebrojite postoji mogucnost da sve niste prebrojali. A sve drugo je puko nagadjanje, kao i sa stopom nezaposlenosti i brojem stanovnika u BiH. Znaci, greska postoji i sa popisom a tko zna koliko tek grijesimo sa ovim nagadjanjima. A sve dok ne znate cime raspolazete, tesko mozete zasnovati bilo kakvu strategiju, za bilo sto.
aMeR_BH

#1082 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by aMeR_BH »

vee-jay wrote:
aMeR_BH wrote:
Prpa.ba wrote:
Hajde bolan, po anketama na ovom forumu, SDP je redovni pobjednik izbora i to sa ustavnom vecinom :mrgreen:

Iako sam suglasan s tvrdnjom da ce biti podjele bosnjackog korpusa, mozda cak i dovoljne da Srbi procentualno postanu najbrojniji. Ima tu raznih Jugoslovena, Bosanaca, Hercegovaca, Bosanaca i Hercegovaca, Muslimana, Svemiraca itd. :-)
Toga se i bojim, ako ta podijela bude bila dovoljna da Srbi "predju u vodstvo" bit ce s*anja
Nadam se da do toga nece doci tj. da ce se ova glupa i neobrazovana stoka do tad opametiti i procitati koju knjigu o svojoj historiji, kulturi i naciji

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nek se izjasnjava svako kako hoce i zeli, to sto nam je ustav takav kakav je treba se prvo zahvaliti kod Alije, Silajdzica i Tihica... :thumbup:
prije, puno prije nego sto pripadas nekog naciji ili vjerskoj rasi, pripadas ljudskom bicu
O cemu ti?
zonbirile

#1083 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by zonbirile »

Bosanci ne postoje.
--------------------------------------------
čovjeće prosurfaj malo i naući nešto o popisima stanovništva u cijelom svijetu,tokom milenijuma.
vee-jay

#1084 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by vee-jay »

aMeR_BH wrote:
vee-jay wrote:
aMeR_BH wrote:[

O cemu ti?
Ma ni o cemu. Ponudi mi neki tamo crnac Morpheus da biram izmedju dvije pilule pa ja izabrao pogresnu...
Vitezanin

#1085 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Vitezanin »

ok mi je na popisu nacionalnsot (jer btw stalno se pravi taj nacionalni balans) ali ne vidim smisao pitanja kojoj vjerskoj skupini pripadaš. to trebaju raditi vjerske organizacije!
Agic Nurija

#1086 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Agic Nurija »

jOFLA wrote:
stari grad Visegrad wrote:ba da ima KVALITET a ne da se vrsi popis jer su to uradile druge drzave.

U popisu nece biti:

nacija: bosanac / hercegovac

narodnost: bosanac

I sto onda da se na silu popisujem? Priejdlog popisa u BiH nema bosanca i bosanca. Sto onda da se popisujem?
Jer su se oni u C.G. popisali ?? hahaha
Ako je to razlog, izjasniš se kao Bosanac pa te stave pod "Ostali". Ili ako kažu ne može Bosanac, izjasniš se kao Slovak, Litvanac, Čečen, Tatarin, ili nešto slično. Na kraju kad izađu rezultati od onih "Ostali" odbiješ 1-2% na stvarne ostale (Rome, Jevreje itd...) a ostatak su Bosanci, i tako dobijemo pravu sliku stanovništva. Vikanje protiv popisa ne može uvesti pojam Bosanac kao naciju. Ima li neki drugi razlog protiv popisa ?
Sama činjenica da nam se zemlja još uvijek vodi pod diskriminirajućim (silom nametnutim) nazivom, koji Bosnu u državnom smislu sa Hercegovinom, svodi na pokrajinu, pa se time ne samo diskriminira bosanski narod, več mu se apriori oduzima legitimitet "zemaljske kulture", a da ne govorimo o svemu ostalom što bi normalno u sebi, pored bosanskog govora, nosilo prefiks "bosanski", govori mnogo o periodu tavorenja bosanskog čovjeka u državnim tvorevinama, kao Austrougarska monarhija, SHS kraljevina, FNRJ, SFRJ, SRBiH, Dajtonska BiH...gdje je redovno bilo zabranjivano (osporavano, ismijavano, banalizirano, kažnjavano...) svako pominjanje bosanstva kao kolektivne, narodne, nacionalne i državotvorne odrednice. Ovdje se mora podvuči da je bosanstvo sinonim za bošnjaštvo i obratno!

Dakle, nije pitanje postojanja bosanskog naroda (bosanski narod je nastao i traje sa njegovom državom Bosnom) več je pitanje njegovog legaliziranja, legitimisanja i integrisanja unutar bosanskih državnih i etničkih granica. Zato, svaki popis bosanskog stanovništva koji u svom formularu ne sadrži na prvom mjestu rubriku "Nacionalnost Bosanska", nije i ne može biti, s međunarodno-pravnog stajališta, ni legalno, niti punosnažno.

Mislim da bi svi koji se osjećaju nacionalno Bosancima trebali naknadno unijeti takvu rubriku u formular i to naglasiti povodom popisa. Uostalom, bosanskom narodu predstoji stogodina borbe za povratak na mjesto s kojeg su ga prije stogodina otjerali "jugosloveni, to jeste srpskohrvatska bulumenta nadridržavotvoraca"!
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1087 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

blackepeace wrote:
Fadila wrote:Popis stanovnistva treba da bude ali samo onda kad to bude zahtjevala vlada BiH, a ne da bude pod ucjenama stranih subjekata. Isto tako na tom popisu stanovnika postaviti i pitanja; Odakle je osoba porjeklom i kad se naselila na taj dio BiH, i da li posjeduje dvojno drzavljanstvo? Normalno nesmijemo zaboraviti popisati i sve nase Bosnjake koji se nalaze van BiH na privremenom radu, a prije toga svega, vratiti sve izbjeglice nazad u BiH.
Nisu to ucijene već obavještenje. Niko nas ne tjera u EU ako nećemo. Bez popisa se ne može u EU.
Što se tiče "treba"... nema tu treba, popis može biti 2011. ili 2021. UN je davno predložio de se popisi radi komparacije održavaju krajem prve godine u desetljećju ili početkom druge a EU se pridržava tog principa. Cijenu neodržavanja popisa ćemo platiti mi.
Što se tiče RS, Dodo je već rekao da će RS sama izvršiti popis ako neće BiH.
Pa ,dodo i ta njegova fasistcka tvorevina su "popis" izvrsili i "prijevremeno i prekovremeno" od '92-95. Sad hoce samo da ga legalizuju. :x
zonbirile

#1088 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by zonbirile »

opet dežurni patriote kakaju o onome o čemu pojma nemaju,ali si sigurni da ne mogu pogrešiti ako seru po RS-u i Dodi.Pa glupani jedni,kao prvo popis je međunarodna obaveza ,standard,regula od strane UN propisana i rukovođena.Prede Bosnu se postavlja taj uslov i sada Dodo naravno hoće,nema to veze sa ratom,a naši opet se drže Prdibega Silajđića i njegovih ubleha.I na kraju politički poeni kod Dode,jer on hoće,a anamo oni neće popis.Samo malo više znanja o popisu imali bi i sluha za potrebe ove napaćene zemlje.Mi danas nemamo nijedan relevantan podatak od popisa iz 1991g,a gospodo ako vam je lakše čak je i Turska vršila popis u Bosni.
konrad

#1089 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by konrad »

Ja stvarno ne razumijem kako SDA moze da trazi nacionalni balans direktora javnih preduzeca, a zeli popis bez nacionalnog izjasnjavanja. :?
Ili, kako ce da se uopste sprovodi konstituvnost naroda, ako se ne dozvoljava da se ljudi nacionalno izjasne ?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1090 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by pici »

konrad wrote:Ja stvarno ne razumijem kako SDA moze da trazi nacionalni balans direktora javnih preduzeca, a zeli popis bez nacionalnog izjasnjavanja. :?
Ili, kako ce da se uopste sprovodi konstituvnost naroda, ako se ne dozvoljava da se ljudi nacionalno izjasne ?

slavuje ma šta te libo.....poslaniČka plaĆa ide,topli stiže,regres primio,dodatak za odvojen život i tako te stvari.....najmanje se trebaš bunit :mrgreen:
konrad

#1091 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by konrad »

Pici, ta prica sa Slavujem ti je poglupa, kao sto je poglup i ovaj zahtjev sa nacionalnim prebrojavanjem i zahtjevom za popis bez nacionalnog izjasnjavanja.
Nije mi jasno da je to nekome toliko tesko da shvati, da te dvije stvari jedna drugu ponistavaju. Kako bi tek shvatio nesto sto nije tako prosto :?

A vidio sam i onaj tvoj "argument" u vezi crkve na Veljinama. Iz pravca crkve nije isto kao i sa zvonika crkve. Makar malo logike i nekih cinjenica kada se prica o nekoj temi. Ovako ispadose bez veze naklapanja i tako degradiras neke ozbiljne stvari, kao duhovit sa nekim seljackim posalicama :oops:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1092 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by pici »

konrad wrote:Pici, ta prica sa Slavujem ti je poglupa, kao sto je poglup i ovaj zahtjev sa nacionalnim prebrojavanjem i zahtjevom za popis bez nacionalnog izjasnjavanja.
Nije mi jasno da je to nekome toliko tesko da shvati, da te dvije stvari jedna drugu ponistavaju. Kako bi tek shvatio nesto sto nije tako prosto :?

A vidio sam i onaj tvoj "argument" u vezi crkve na Veljinama. Iz pravca crkve nije isto kao i sa zvonika crkve. Makar malo logike i nekih cinjenica kada se prica o nekoj temi. Ovako ispadose bez veze naklapanja i tako degradiras neke ozbiljne stvari, kao duhovit sa nekim seljackim posalicama :oops:

slavuje ono ti je iz presude GaliĆu pa prema tome ti demantuj Haag kolko hoš a moreš i advokat biti DabiČki :mrgreen: .....moje argumentacije nisu iz neČije rekla kazala kao tvoje oČite LAŽI na svaki post....... :mrgreen:

http://www.un.org/icty/bhs/latest/press/p807-t.htm
Pretresno vijeće je zaključilo da je namjerno pogođena iz pravca pravoslavne crkve na Dobrinji koja je bila pod kontrolom SRK-a, dobro poznatog pravca iz kojeg je otvarana snajperska vatra.
pošto ne želiš da čitaš zapravo ne interesira te a vamo truniš o krvnim zrcadima.......da se pojasni "pravca pravoslavne crkve na Dobrinji koja je bila pod kontrolom SRK-a, dobro poznatog pravca iz kojeg je otvarana snajperska vatra."

"U laži su kratke none moj slavuje"....jel dobra ova seljaČka pošHalica :mrgreen:
stari grad Visegrad

#1093 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by stari grad Visegrad »

Ne podrzavam popis stanovnistva 2011 godine uopste.
Ne podrzvama uopste Prijedlog zakana za popisu 2011. Iz razloga jer ste nas PREVARILI. Vama je jedini cilj da nas PREVARITE.

0. POPIS JE PREAM ZAMISLI ZLOCINCA KARADZICA, etnicki ochisceno

1. ne postoji nacionalnost BOSANAC u tom prijedlogu fashistickog zakonu
2. pripadnost etniji nije nacionalnost
3. protjeranima se onemogucava povratak, oni se muce kad se vrate na svoje ognjiste,
4. genocidne opstinei dalje u sasatvu rs-a

Popis se ne mora napraviti. Nista se ne mora. A sta se to mora???

Zasto cu ja da se popisujem po ruskom modemu nacija=vjeroispovjest=narod

Kad je po Evropskom modelu: nacija=drzava
kiky

#1094 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by kiky »

ništa od popisa ...
možda mu još nije ni vrijeme ...
:D
Post Reply