Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post Reply
Fudo387

#451 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Pa ne utvrdjuje popisivac to kume i pobratime. On je ovlasten da uzme izjavu. A sad sto je dijaspora insturisana kako da odgovori da bi se na osnovu toga poistovjetila sa nama koji smo ovdje, drugi je par cipela.
Dobro, ljudi se izjasnili kako se izjasnili, i sta sad?
Ti ces za svaki slucaj, 400 000, izvrsiti detaljnu istragu?
Sta uopste inicira "red flag" kod necijeg imena da ga se treba provjeriti?
prog321

#452 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

I kad pocnu sa projverama, onda ce svih 400 hiljada bosnjaka tuziti pc zbog krsenja popisnog zakona.
U Stassburgu. :-D
Fudo387

#453 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:I kad pocnu sa projverama, onda ce svih 400 hiljada bosnjaka tuziti pc zbog krsenja popisnog zakona.
Dje mu dodje taj Stassburg? :lol: :D
prog321

#454 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

U Fr

Te provjere ce kostat milione eura. A nemaju zakonsku podlogu.
I to Bosnjaci dijasporci jedva cekaju da ga zavuku Dodi do slajpeka, pa mu onda zavrcu usi dok ga handre. :-D :lol:
ILVIIR

#455 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by ILVIIR »

_BataZiv_0809 wrote:Onaj forumas koji se ocigledno dobro razumije u tematiku, koji se spomenuo Eurostat sto sad svi papagajski ponavljaju, napisa i jednu znakovitu recenicu: "dijaspora je dobila uputstva kako da daje odgovore, da bi upala u rezidentno stanovnistvo"

I tu je sva sustina ove rasprave ;-)
ovo mi dodje kao neki kompliment :)

to jeste sustina rasprave, tacno tako.
dijaspora se popisala kako se popisala. ljudi se tako popisali da definitivno ulaze u rezidentno stanovnistvo. nekima to sad smeta vise, nekima manje. trebalo je sankcionisati dok je bio popis, ako je neko davao pogresne/lazne odgovore. sad je prekasno za tako nesto.
(ja cak mislim, da se nije moralo ni lagati, da kao dijasporac udjes u rezidentno stanovnistvo, jer zakon jako labavo definise te rokove sa nekim definicijama tipa "ako ima namjeru" itd....)

ipak, ljudi su se popisali kako su se popisali. sad moramo zakon o popisu kao i evropske standarde postovati a ne uvoditi neka nova pravila i tako cak uciniti popis neuporedivim sa onim iz 1991. ili ostatkom evrope.
Last edited by ILVIIR on 29/12/2015 20:02, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#456 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Eh bravo, konacno neko da udje u sustinu. Pa sta mislis sto ovoliko kasni objava rezultata ;-)

Ne mogu se dogovoriti sta sa evidentnim viskom popisanih.
prog321

#457 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

Nije visak.

Taman :-D
Fudo387

#458 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Eh bravo, konacno neko da udje u sustinu. Pa sta mislis sto ovoliko kasni objava rezultata ;-)

Ne mogu se dogovoriti sta sa evidentnim viskom popisanih.

Pa kako su visak ako posjeduju potrebne dokumente izdate od lokalnih vlasti na kojima jasno stoji mjesto boravka?
Ako mu u licnoj karti stoji mjesto boravka Zvornik, kako ces ti ustanoviti da on tu ne zivi?
Postavices mu pitanje, a da li vi zaista ocekujete da cete zivjeti na ovoj adresi narednih 12 mjeseci?
On, logicno, odgovori ocekujem.
I sta's onda?
Kako ces ga izbrisati?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#459 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by _BataZiv_0809 »

ILVIIR wrote:
ovo mi dodje kao neki kompliment :)

to jeste sustina rasprave, tacno tako.
dijaspora se popisala kako se popisala. ljudi se tako popisali da definitivno ulaze u rezidentno stanovnistvo. nekima to sad smeta vise, nekima manje. trebalo je sankcionisati dok je bio popis, ako je neko davao pogresne/lazne odgovore. sad je prekasno za tako nesto.
(ja cak mislim, da se nije moralo ni lagati, da kao dijasporac udjes u rezidentno stanovnistvo, jer zakon jako labavo definise te rokove sa nekim definicijama tipa "ako ima namjeru" itd....)

ipak, ljudi su se popisali kako su se popisali. sad moramo zakon o popisu kao i evropske standarde postovati a ne uvoditi neka nova pravila i tako cak uciniti popis neuporedivim sa onim iz 1991. ili ostatkom evrope.
Jeste kompliment. Volim slusati/citati ljude koji govore iz iskustva i sa relevantnim znanjem.

A i sam vidis kakva je atmosfera na forumu. Svi su se uhvatili za tvoje spominjanje Eurostata, a ovo su kvalitetno izignorisali :D

Mislim, jasno je da prica ima jaku emotivnu komponentu. Haj ti objasni nekome kome je pola familije u Tomasici, da se ne treba popisivati u Zvorniku. A i bilo je politizacije itekako. Stvorila se jedna strasna atmosfera. Cak i moj jedan klijent, koji je vec 2 decenije u Svedskoj, dodje da se popise u Kotor Varosi. Dzaba sto je covjek skolovan, radi u jakoj firmi i sirokih pogleda. U razgovoru o ovom pitanju potezao je samo emotivne argumente.

Elem, prica se vrlo lako moze prebaciti na mitomanski mlin. Vrlo jebeno lako.
Edin H.

#460 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Edin H. »

prog321 wrote:I kad pocnu sa projverama, onda ce svih 400 hiljada bosnjaka tuziti pc zbog krsenja popisnog zakona.

Strazburg moze da ga duva, kao sto su skontali Sejdic i Finci
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#461 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:

Pa kako su visak ako posjeduju potrebne dokumente izdate od lokalnih vlasti na kojima jasno stoji mjesto boravka?
Ako mu u licnoj karti stoji mjesto boravka Zvornik, kako ces ti ustanoviti da on tu ne zivi?
Postavices mu pitanje, a da li vi zaista ocekujete da cete zivjeti na ovoj adresi narednih 12 mjeseci?
I sta's onda?
Kako ces ga izbrisati?
Fudo drugar, drzavljanstvo i stanovanje nije isto. Na popisu se ne utvrdjuje je li Fudo 387 drzavljanin Bosne ili nije. Na popisu se utvrdjuje da li Fudo 387 zivi i ima namjeru da i dalje zivi u Bosni i to je sve.

Ljudi su masovno dolazili radi popisa i izjasnjavali se upravo tako iako su vec 20+ godina u Svedskoj, Njemackoj ili Americi.
prog321

#462 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

I Sejdic i Finci su uvijek tema.

Nije tako lako Strasburg ignorisati, Pogotovo kad si zavisan za novac IMFa.
gospodja profiterka

#463 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by gospodja profiterka »

prog321 wrote:I Sejdic i Finci su uvijek tema.

Pa izignorirali smo ga potpuno čovječe i sad nam nije preduvjet ni za šta, čak ni za aplikaciju za članstvo, ni za MMF, ništa. Gdje ti tačno živiš?
Fudo387

#464 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:

I sta's onda?
Kako ces ga izbrisati?
Fudo drugar, drzavljanstvo i stanovanje nije isto. Na popisu se ne utvrdjuje je li Fudo 387 drzavljanin Bosne ili nije. Na popisu se utvrdjuje da li Fudo 387 zivi i ima namjeru da i dalje zivi u Bosni i to je sve.

Ljudi su masovno dolazili radi popisa i izjasnjavali se upravo tako iako su vec 20+ godina u Svedskoj, Njemackoj ili Americi.
Pusti se sad drzavljanstva.
Fudo ima licnu kartu izdatu u Bosni, adresa prebivalista u Bosni.
Ti kao popisivac trazis moju licnu kartu, uneses podatke i cao.
Nemas nikakve zakonske osnove da me izbrises sa spiska.
Mislim, ovo karikiram, nemam ja nasu licnu, koji ce mi qrac...svakako su kod mene Zeleni glavni zadnjih 600 godina, tako da im ja i ne trebam. :D
prog321

#465 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

gospodja profiterka wrote:
prog321 wrote:I Sejdic i Finci su uvijek tema.

Pa izignorirali smo ga potpuno čovječe i sad nam nije preduvjet ni za šta, čak ni za aplikaciju za članstvo, ni za MMF, ništa. Gdje ti tačno živiš?
Uvijek pricaju o njemu.
Samo sto to zahtjeva reformu ustava, a to je veoma skakljiv potez.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#466 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Mislim, ovo karikiram, nemam ja nasu licnu, koji ce mi qrac...svakako su kod mene Zeleni glavni zadnjih 600 godina, tako da im ja i ne trebam. :D
Pa zato popis i sluzi da se utvrdi gdje ljudi stvarno zive.

Licne karte su svakako u elektronskom sistemu IDDEA-e, odnosno nekadasnjeg CIPS-a. Po toj logici bilo je dovoljno da policijske uprave izlistaju izdate licne karte i ne treba nam popis.
prog321

#467 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

Nije svrha popisa samo imena.
Hoce da znaju obrazovanje, gdje radis, koliko imas djece itd.
Ne mozes to dobiti samo iz licne karte. :-D
joint union

#468 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by joint union »

_BataZiv_0809 wrote:
joint union wrote:
Pa na kom popisu k vragu cu se ja popisati i koja ce drzava planove praviti na osnovu mog popisa? Znaci onaj apartid sam :cry:

@bato u zemlji koja je prva imala dzamiju u Africi :D
Nisi apatrid, jer biti drzavljanin i stanovnik nije isto. Jeste slicno, i uglavnom su ljudi stanovnici drzava u kojima su i drzavljani, ali evo svjedoci smo da se svijet uvezao i da su migracije jako ceste.

Izbjeglice iz Sirije su sirijski drzavljani, a stanovnici Njemacke. Mislim da je to ovako dosta upecatljiva ilustracija.

P.S. Znaci Energoinvest? :D
Znaci nema razlike ako sam ja otisao raditi za npr Energoinvest, pri cemu redovno placam porez u BiH, uplacuje mi se zdravstveno i penziono u BiH, ali sam vani 14 mjeseci i ako odem raditi za IBM, poreze i penziono placam u Svabiji i opet se nakon zavrsetka projekta od 14 mjeseci vratim u BiH? U oba slucaja nemam pravo da se popisem?
Fudo387

#469 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Pa zato popis i sluzi da se utvrdi gdje ljudi stvarno zive.

Licne karte su svakako u elektronskom sistemu IDDEA-e, odnosno nekadasnjeg CIPS-a. Po toj logici bilo je dovoljno da policijske uprave izlistaju izdate licne karte i ne treba nam popis.
Jasno je meni zasto sluzi popis, al' mi nije jasno zasto se ti ljutis ako ja imam sansu da zajebajem nacisticku tvorevinu rs?
Da je to normalna zemlja, pa ok, pusti ljude neka zive, uredjuju drustvo. Al' kurko, on sto nije pobio to je protjerao i sad, e hajmo se ljudi
popisati pa da znamo sta cemo i kako cemo. E, evo mu qrac. Upisi me tamo i odjebaus, zali se unproforu ako ti smeta. :D
prog321

#470 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

Ti dijasporci placaju porez na imovinu u pc.
Pune im kasu i za to se Dodo ne buni.
Ali kad trebaju da se popisu, onda kuknjava. More mars. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#471 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by _BataZiv_0809 »

joint union wrote:
Znaci nema razlike ako sam ja otisao raditi za npr Energoinvest, pri cemu redovno placam porez u BiH, uplacuje mi se zdravstveno i penziono u BiH, ali sam vani 14 mjeseci i ako odem raditi za IBM, poreze i penziono placam u Svabiji i opet se nakon zavrsetka projekta od 14 mjeseci vratim u BiH? U oba slucaja nemam pravo da se popisem?
Utvrdili smo vec da se svako ima pravo popisati, a da ce ga odgovori koje da svrstati u odgovarajucu kategoriju. Zar ne?

Sto se tice tvog konkretnog slucaja, volio bih da se @ILVIR izjasni.
155_mm

#472 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by 155_mm »

joint union wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
joint union wrote:
Pa na kom popisu k vragu cu se ja popisati i koja ce drzava planove praviti na osnovu mog popisa? Znaci onaj apartid sam :cry:

@bato u zemlji koja je prva imala dzamiju u Africi :D
Nisi apatrid, jer biti drzavljanin i stanovnik nije isto. Jeste slicno, i uglavnom su ljudi stanovnici drzava u kojima su i drzavljani, ali evo svjedoci smo da se svijet uvezao i da su migracije jako ceste.

Izbjeglice iz Sirije su sirijski drzavljani, a stanovnici Njemacke. Mislim da je to ovako dosta upecatljiva ilustracija.

P.S. Znaci Energoinvest? :D
ako imas namjeru da se izjasnis kao bosnjo onda sigurno ne. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#473 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Jasno je meni zasto sluzi popis, al' mi nije jasno zasto se ti ljutis ako ja imam sansu da zajebajem nacisticku tvorevinu rs?
Da je to normalna zemlja, pa ok, pusti ljude neka zive, uredjuju drustvo. Al' kurko, on sto nije pobio to je protjerao i sad, e hajmo se ljudi
popisati pa da znamo sta cemo i kako cemo. E, evo mu qrac. Upisi me tamo i odjebaus, zali se unproforu ako ti smeta. :D
Po sistemu spojenih posuda moj Fudo. Jer ne mozes ti zajebavati RS a da ja ne osjetim. Jer ista smo drzava, zar ne?
Fudo387

#474 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Po sistemu spojenih posuda moj Fudo. Jer ne mozes ti zajebavati RS a da ja ne osjetim. Jer ista smo drzava, zar ne?
Kako ti osjetis?
To, ako ja njih ne zajebajem oni ce mozda biti bolji prema tebi?
prog321

#475 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

On je oni. :-D
Post Reply