Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post Reply
emi_eft

#176 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

prog321 wrote:Ispadas paranoican.

Rijetko vidim da neko nov dodje i bude provaljen nekoliko puta u pola sata. :-D
Ti si se izofirao ali ono bas, bas, bas... Kopirala sam tvoje recenice i slala raji da se smijemo, jer je stvarno tesko povjerovati :) Ali eto, i tvoja slava dozivjela je vrhunac, sad salji mailove agenciji za statistiku pa se s njima svadjaj da se i oni malo ismiju :) A paranoja je kad se bojis da ce ti neko nauditi na jeki nacin, i mislim da ni tu rijec ne znas kao ni cini se mnoge druge :) Sretno dijasporac, polako na bausteli :)
emi_eft

#177 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

prog321 wrote:Ljudi nisu protjerani.
Vratili su se. Popravili svoje kuce. Dodju u posjetu jednom ili dvaput godisnje.
Ne damo se mi tako lako protjerati. Dzaba se nadas. :-D
Ako su se vratili nisu bili protjerani :lol: :lol: :lol: Sto bi se ja ista nadala, meni je svejedno gdje se vi dijasporci pisete, kod nas u Sarajevu su drugi problemi. Samo zakone tabirim
prog321

#178 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

Nemas ti ba raje.
Tvoj najbolji drug se zove apaurin :-D
emi_eft

#179 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

Hahaha jest sve je to tako :lol: :lol: :lol:
GeeTnT

#180 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by GeeTnT »

emi_eft wrote:
Point. wrote: Ma jel, protjeraj pola miliona Bosnjaka pa ih poslije ne racunaj. Tu politiku neces gledati.
Upravu si, protjeraj pola miliona, pa ih onda popisi da izgleda kao da nisu ni protjerani. Pamet
Sustina rasprave i jeste u gore iznesenim cinjenicama...

Samo.... nesto nisam siguran jeli vise lica iz BiH protjerano prije ili nakon popisa....
emi_eft

#181 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

Ta ce dijaspora, popije jednu kafu u mjesec dana, pa misli da i mi u BeHa tako deveramo :lol: Pozdravio te moj drug apaurin, moli te da jos zakona tumacis, dosadno mu an poslu :)
emi_eft

#182 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

GeeTnT wrote:
emi_eft wrote:
Point. wrote: Ma jel, protjeraj pola miliona Bosnjaka pa ih poslije ne racunaj. Tu politiku neces gledati.
Upravu si, protjeraj pola miliona, pa ih onda popisi da izgleda kao da nisu ni protjerani. Pamet
Sustina rasprave i jeste u gore iznesenim cinjenicama...

Samo.... nesto nisam siguran jeli vise lica iz BiH protjerano prije ili nakon popisa....
:lol: :lol: mislim da u ovom mom entitetu moze biti i da je poslije, a kod ovih u RSu bih rekla da je jedno dvije decenije prije bilo ipak malo vise tutnjave nego poslije...
fortaleza

#183 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Zakon je ba jasan.

Ako neko zivi 12 mjeseci neprekidno izvan BiH onda taj nema pravo da se popise.
Medjutim, ako samo jedan dan u toj godini zivis u svojoj kuci, to znaci da nije neprekidno 12 mjeseci, i da imas pravo na popis.

Sve je jasno kao dan. Ali kao rekoh, halucinacije kod Dodikove bratije ne manjka. :-D
Da, možeš se popisati ako se taj dan nalaziš u BiH, ali se ne govori o tome. Što se tiče pojma "12 mjeseci" odnosi se na rezidentno stanovništvo, znači, osoba koja u kontinuitetu živi u BiH 12 mjeseci ulazi u rezidentno stanovništvo, a ta što je došla samo na jedan dan ili mjesec ne ulazi. Barem po novoj europskoj metodologiji.

Takvom metodologijom koja je standardizirana BiH nema više od 3.2 milijuna stanovnika u najboljem slučaju.
Last edited by fortaleza on 28/12/2015 12:28, edited 1 time in total.
prog321

#184 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

Sta izmisljas po novoj evropskoj metologiji ? Koja je to metodologija ?
Ona koja se tebi svidja ? :-D

Zakon je jasan.
Rezident si cim imas kucu i zemljiste u BiH.
Last edited by prog321 on 28/12/2015 12:29, edited 1 time in total.
emi_eft

#185 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

fortaleza wrote:
prog321 wrote:Zakon je ba jasan.

Ako neko zivi 12 mjeseci neprekidno izvan BiH onda taj nema pravo da se popise.
Medjutim, ako samo jedan dan u toj godini zivis u svojoj kuci, to znaci da nije neprekidno 12 mjeseci, i da imas pravo na popis.

Sve je jasno kao dan. Ali kao rekoh, halucinacije kod Dodikove bratije ne manjka. :-D
Da, možeš se popisati ako se taj dan nalaziš u BiH, ali se ne govori o tome. Što se tiče pojma "12 mjeseci" odnosi se na rezidentno stanovništvo, znači, osoba koja u kontinuitetu živi u BiH 12 mjeseci ulazi u rezidentno stanovništvo, a ta što je došla samo na jedan dan ili mjesec ne ulazi. Barem po novoj europskokj metodologiji.

Takvom metodologijom koja je standardizirana BiH nema više od 3.2 milijuna stanovnika u najboljem slučaju.
Meni rece da onaj koji zivi 12 mjeseci u kontinuitetu u BiH NEMA pravo da se popise :lol: :lol: :lol: Da nije u dijaspori, bio bi negdje direktor. AL fakat bi :lol:
emi_eft

#186 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

prog321 wrote:Sta izmisljas po novoj evropskoj metologiji ? Koja je to metodologija ?

Zakon je jasan.
A zakon nije ono sto tumace oni koji rade u relevantnoj instituciji vec ono kako ti protumacis :lol: :lol: :lol: :lol:

Evo i odgovora na mail koji sam poslala agenciji za statistiku:

"Postovani, da li se na popisu stanovnistva bilo moguce popisati ukoliko zivite u inostranstvu ali ste u posjeti u BiH mjesec dana godisnje?

(Znam odgovor ali imam posla sa individuama koji nemaju kapacitet da tumace jako jasne zakone, te bih se htjela pozvati na vas zvanicni odgovor)

Lijep pozdrav, (ime sam sklonila)

Odgovor:

"Poštovana (opet uklonila ime)

Zakon je kao što i sami primjetite veoma jasan i odgovor je naravno da nije bilo moguće sudjelovati u Popisu stanovništva ukoliko boravite van BiH i posjećujete domovinu,čak i da vam odmor traje 6 mjeseci ili ste tu svake dvije nedelje - nista od tog ne utiče na to da ne smijete imati osnovno prebivalište van BiH duže od 12 mjeseci ukoliko legitimno želite biti popisani, neovisno od mjesta i trajanja odmora. Dakle, ukoliko je boravak u inostranstvu duži od 12 mjeseci, bez obzira na broj posjeta i vrmenskom periodu u zemlji, tokom odmora se brojite u privremene stanovnike BiH i stoga nemate pravo na sudjelovanje u Popisu. Popisani su samo oni koji u BiH već borave neprekidno 12 mjeseci , i koji će neprekidno boraviti u BiH narednih 12 mjeseci, izuzev naravno odmore s obzirom da ne boravite tamo gdje idete na odmor. Ukoliko ste u BiH 11 mjeseci a putujete mjesec, to se naravno računa kao 12 mjeseci u kontinuitetu. Nadam se da je ovaj "zvanični" odgovor od koristi.

Lijep pozdrav, Rubina
prog321

#187 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

Nemoj zezati da je ovaj Emi_Left onaj Mr. Yes ?? :shock:

Misli da ce ponavljanjem gluposti postat u pravu.
GeeTnT

#188 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by GeeTnT »

prog321 wrote:Nemoj zezati da je ovaj Emi_Left onaj Mr. Yes ?? :shock:

Misli da ce ponavljanjem gluposti postat u pravu.
...za sad sam 80% siguran...cekam samo dok pocne pokazivati svoja kartografska umijeca...
fortaleza

#189 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Sta izmisljas po novoj evropskoj metologiji ? Koja je to metologija ?

Zakon je jasan.
Nije lijepo tek tako imputirati. Rezident si u jednini izuzev u posebnim slučajevima, odnosno defacto ne možeš živjeti na više mjesta istovremeno. Pojam "rezident" se ne tumači slobodno i po želji kao što pokušavaš.

Ta metodologija se koristila pri popisu u susjednim državama 2011. godine, odnosno u cijeloj Europi.

Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (NN, br. 92/10.).
Kako bi se osigurala međunarodna usporedivost podataka, metodologija primijenjena u Popisu 2011. usklađena je s Preporukama Konferencije europskih statističara za popise stanovništva i stanova 2010. godine odnosno s uredbama 763/2008 i 1201/2009 Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije kojima se reguliraju popisi stanovništva i stanova u Europskoj uniji.
Podaci Popisa koriste se isključivo za statističke svrhe i prikazuju se isključivo u skupnome (agregiranom) obliku na razini Republike Hrvatske, županija, gradova/općina i naselja.
U skladu s definicijom uobičajenog mjesta stanovanja, ukupan broj stanovnika obuhvaća:
- osobe koje uoči kritičnog trenutka popisa žive neprekidno u svome uobičajenome mjestu stanovanja barem 12 mjeseci
izvor
http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census20 ... smetod.htm
emi_eft

#190 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

Ocigledno je i jedno NE previse komplikovano za shvatiti, a odgovor od zene iz agencije za statistiku naravno ignorises . JA ponavljam i andam se da cu biti upravu? Iznosim zakone, cinjenicw, i sad mi ej zena iz agencije potvrdila da sam upravu, ali naravno ti koji lupas bez ikakvih argumenata i ofiras se do bola ...ma sikter, gadi mi se vise. Previse cijenim svoje vrijeme da ga na takve tvog nivoa trosim. Nisam imala ovako glupu diskusiju od treceg osnovne.. :skoljka:
Last edited by emi_eft on 28/12/2015 12:38, edited 1 time in total.
prog321

#191 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

Ne znam za Hrvatsku, (moram prouciti to dublje da bih imao stav) ali takav zakon nije kod nas.
Nas zakon je jasan, a sto susjedne zemlje rade to je do njih.

Znam samo da u popisu u Njemackoj, mogli su se popisati oni Nijemci koji su na privremenom radu u USA.
Last edited by prog321 on 28/12/2015 12:39, edited 1 time in total.
emi_eft

#192 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

.
Last edited by emi_eft on 29/12/2015 19:20, edited 1 time in total.
fortaleza

#193 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Ne znam za Hrvatsku, (moram prouciti to dublje da bih imao stav) ali takav zakon nije kod nas.
Nas zakon je jasan, a sto susjedne zemlje rade to je do njih.
Naravno da ne znaš. Hajd, barem smo utvrdili da takva metodologija postoji.

A što se tiče zakona takva metodologija je općeprihvaćena jer prikazuje realniji podatak koje država i ostale intitucije mogu relevatnije koristiti pri raznim planovima, odnosno utvrdili su da na takav način dobijemo realniji broj prisutnog stanovništva. I na BiH je također da primjeni to isto.

Po procjenama bi to bilo manje od 3.2 milijuna u BiH. Kome smeta realno stanje?

Kakav je to naš zakon što se tiče popisa (gdje svi popisani ulaze u rezidentno stanovništvo kao što navodiš), link izvor?
Last edited by fortaleza on 28/12/2015 12:49, edited 1 time in total.
prog321

#194 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

Ti si spomenuo rezidentno drustvo. Ja sam zakljucio da valjda ako imas kucu i zemljiste koje posjecujes jednom ili dva put godisnje imas pravo biti rezident.

U nasem zakonu jasno se kaze ko moze biti upisan a ko ne.
Ako dolazes u svoju kucu samo jedan dan godisnje, imas pravo biti upisan. I tu se sva definicija rezidenta zavrsava za mene. :-D
emi_eft

#195 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

Odgovor iz agencije nije dovoljan :lol: :lol:
fortaleza

#196 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Ako dolazes u svoju kucu samo jedan dan godisnje, imas pravo biti upisan.
Ne želim se ponavljati kao papagaj, ovo je zadnji put da pokušam.

Rezidentno stanovništvo ilitiga rezident je različito od pojma popisanog stanovništva. Popisati se može svatko tko se nađe na određenom teritoriju (nitko ti to ne spori), ali ovdje ne govorimo o tome već o stalno prisutnom stanovništvu na koje se odnose zakoni i metodologije kao i ova o 12 mjeseci.

I onda se patrioti/domoljubi upale k'o kutnjaci. :lol:
GeeTnT

#197 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by GeeTnT »

emi_eft wrote:Odgovor iz agencije nije dovoljan :lol: :lol:
Koja ba agencija? Jeli to ona koja potrosi 2,3 mil eura za posao kojeg nije zavrsila?

Daaajj ba..

Nego, de im posalji dopis i postavi im pitanje: "Gospodo hajvani napisite mi ko i zasto opstruise rezultate i u koju svrhu"? ...imena kolega, imena....

U potpis stavi jednostavno .... Hecim!
Drvosjeca iz Dejcica

#198 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Na zvaničnoj stranici popisa stoji lijepo...
Koje se jedinice ne popisuju?

Lica:
- Diplomatsko osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Bosni i Hercegovini, kao i članovi njihovih porodica;
- Strano vojno osoblje i članovi njihovih porodica locirani u Bosni i Hercegovini;
- Članovi i predstavnici međunarodnih organizacija i zajednica prisutnih u Bosni i Hercegovini za vreme Popisa i članovi njihovih porodica;
- Strani državljani koji u vrijeme Popisa kratkotrajno borave u Bosni i Hercegovini kao turisti, iz privatnih razloga, iz službenih razloga, zbog liječenja i slično.
Dakle to što ova Rubina iz agencije tvrdi ne stoji ili nije bilo validno u trenutku popisa ili se nije primjenjivalo. :-?

http://www.popis2013.ba/index.php/bs/na ... tanja.html

Drugo pitanje u konkretno mom slučaju, šta recimo sa osobama koje provedu na godišnjem odmoru duže od mjesec dana...recimo do dva mjeseca?

Evo dobar link vezano za ovu tematiku, ima i video prilog.

http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/rezultat ... tkom-2016/

I laiku je jasno da je ovo čisto političko pitanje kako od početka tvrdim ali eto mene prozvaše da samo ja zapeo za politiku. :oops:
155_mm

#199 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by 155_mm »

@emi_eft
izvini molim te ali od kud tebi informacija da iko pokusava da u stalno stanovnistvo uvrsti popisnike koji su se izjasnili da zive van BiH?
hvala u naprijed na odgovoru.
prog321

#200 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by prog321 »

fortaleza wrote:
prog321 wrote:Ako dolazes u svoju kucu samo jedan dan godisnje, imas pravo biti upisan.
Ne želim se ponavljati kao papagaj, ovo je zadnji put da pokušam.

Rezidentno stanovništvo ilitiga rezident je različito od pojma popisanog stanovništva. Popisati se može svatko tko se nađe na određenom teritoriju (nitko ti to ne spori), ali ovdje ne govorimo o tome već o stalno prisutnom stanovništvu na koje se odnose zakoni i metodologije kao i ova o 12 mjeseci.

I onda se patrioti/domoljubi upale k'o kutnjaci. :lol:
Pa navedi mi definiciju rezidentnog stanovnistva u vezi popisa ?
Navedi mi tu definiciju u nasem zakonu gdje kaze da samo rezidenti (engleska rijeci koje ne postoji u nasem zakonu) imaju pravo ucetvovati na popisu ??? ?
Post Reply