Popis stanovnistva - i, sta onda?

Locked
kenny_

#226 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by kenny_ »

BHCluster wrote:Bosna i Hercegovina je multiednicka a ne multi nacionalna drzava!

Nacionalnost je: BiH (osim ako si gradanin druge drzave koji dugotrajno boravi u Bosni i Hercegovini...)
Etnicka pripadnost je: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Izraelac... kara mushanova...
Vjeroispovjest: Musliman, Katolik, Srbin, Jevrej, Scientologist...
ne bih rekao, barem po logici Hrvata i Srba. nacija = etnička pripadnost!
Mi moramo to na popisu odvojiti!

Ili je ovaj što vi rekoste listić konačan?**************************?????????????????????????????
draganbl

#227 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by draganbl »

kenny_ wrote:
draganbl wrote:
Halcyon wrote:Na ovom popisu bi Bošnjaka moglo biti manje od Srba, ako se Bošnjaci nastave dijeliti na Bošnjake i Bosance/Hercegovce.
To je moguće tačno i vjerovatno je to pravi razlog zašto bošnjačke stranke nisu željele to pitanje u popisu. Priča o primjeni ključa za zapošljavanje po popisu iz 1991 je obična patka, jer smo ovdje već nekoliko puta konstatovali da se taj ključ svejedno ne primjenjuje nigdje u BiH, počev od Banjaluke, pa preko Sarajeva i drugih gradova. U krajnjoj liniji, pitanje zapošljavanja se može riješiti i drugačije, bez obzir na popis.

Sa druge strane, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca dobijenih na popisu bi "legalizovao" SDP-ovo biračko tijelo i smatram da su oni toga svjesni. Zbog toga se baš i ne opiru tom pitanju. Time bi se i definitivno i činjenično razdvojili bosanski i bošnjački politički pravac, prvi oličeni u SDP-u i nekim manjim strankama (Lijanovići, Naša stranka), od drugih (SDA, SBB, SBiH). A to meni i zvuči nimalo loše.
Ovdje će nastati veliki problem: Bosanci/Hercegovci i Bošnjaci...
baš zato je na listiću potrebno razlikovati nacionalnost i etničku pripadnost!
Ja se na popisu sigurno neću izjasniti ni nacionalno, ni etnički, ni vjerski, ni bilo kako gdje me se svrstava u bilo koju grupu.
Zapravo, izjasniću se kao nacionalno, vjerski i etnički neopredjeljen državljanin Bosne i Hercegovine.
Naravno, ja lično nisam važan, ali pretpostavljam da će se 99% Srba i 99% Hrvata izjasniti kao Srbi, odnosno Hrvati, državavljani Bosne i Hercegovine. Priča o bosanstvu kao etničkoj ili nacionalnog pripadnosti je iluzija.
Last edited by draganbl on 02/02/2012 17:25, edited 1 time in total.
Edin Wien

#228 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Edin Wien »

Halcyon wrote:Na ovom popisu bi Bošnjaka moglo biti manje od Srba, ako se Bošnjaci nastave dijeliti na Bošnjake i Bosance/Hercegovce.
Nadam se da se neće dijeliti.
Bez bošnjačkog jedinstva nema osnove za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Bošnjački je nacionalni interes da žive na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine zajedno sa svojim komšijama
Srbima i Hrvatima.
Halcyon

#229 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Halcyon »

Edin Wien wrote:

Bošnjački je nacionalni interes da žive na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine zajedno sa svojim komšijama
Srbima i Hrvatima.
Sigurno je da će se dijeliti, samo je upitno u kolikom broju.
HM 2011

#230 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by HM 2011 »

Halcyon wrote:
Edin Wien wrote:

Srbima i Hrvatima.
Sigurno je da će se dijeliti, samo je upitno u kolikom broju.
ako se popis postavi na ispravnim osnovama nema se šta ko djeliti....

uostalom već sam pisao o tome na temi o popisu stanovništva....
xDenisx

#231 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by xDenisx »

Uglavnom ce Srbi biti najbrojniji narod u BiH
Vitezanin

#232 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Vitezanin »

Kako ce to izgledati?

Opcije, Bosnjak, Hrvat, Srbin i prazna crta, je li tako? Ili Bosnjak, Hrvat, Srbin, Ostali?

Ovo 'ostali' je krajnje degutantno.

Mislim da bi se mnogo vise ljudi opredijelilo da zaokruzi 'gradjanin' ako bi takva opcija postojala, a ne ovo 'ostali'.

Ili se varam? :?
draganbl

#233 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by draganbl »

Možda neko od starijih, ili upućenijih može da napiše kako je u SFRJ bio regulisan status Jugoslovena, jesu li oni imali status konstitutivnosti?
Mislim da bi najbolje bilo da se etnička-nacionalna pripadnost Bosanac i Hercegovac uvede kao konstitutivna u Ustav, nešto slično kao što su Jugosloveni imali u SFRJ. Je li bilo do sada takvih prijedloga?
zambaklija

#234 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by zambaklija »

Edin Wien wrote:

Srbima i Hrvatima.
pa haj da se nedjelimo,hajmo svi biti Bosanci i eto ti jedinstva,stalno nam nešto inplicirate da razvaljujemo to neko jedinstvo jer nećemo da se izjasnimo kako vama paše???? :bih:
HM 2011

#235 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by HM 2011 »

zambaklija wrote:
Edin Wien wrote:

Srbima i Hrvatima.
pa haj da se nedjelimo,hajmo svi biti Bosanci i eto ti jedinstva,stalno nam nešto inplicirate da razvaljujemo to neko jedinstvo jer nećemo da se izjasnimo kako vama paše???? :bih:
to ti odjednom znači i promjena Daytonskog ustava - imaš li podršku za to na područiju BiH od strane konstitutivnih naroda ?
Halcyon

#236 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Halcyon »

zambaklija wrote:
Edin Wien wrote:

Srbima i Hrvatima.
Ko vam bilo šta implicira? Prije bih rekao da vi nama implicirate da rasturamo BiH jer se "dijelimo u torove".
kenny_

#237 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by kenny_ »

Gdje možemo vidjeti/naći taj listić! Izašao ili je u planu? - Ne vjerujem da bi ga podržali svi!?
Edin Wien

#238 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Edin Wien »

PeshtA wrote:
Edin Wien wrote:Potpisujem sve što si napisao.

Najveći problem Bosnjaka je jedinstvo, bez obzira na vjeru ili pogled na svijet.
Drugi problem, a to ti pišem kao dijasporac, je da su najinteligentniji i najobrazovaniji među nama
u velikom broju indiferentni prema svom narodu i Bosni. To kod Srba i Hrvata nije slučaj.

Nama se u dijaspori politikom bave penzioneri i stari momci...što i nije loše samo treba angažovati i motivirati
i mlađe generacije i ove koje su rođene u dijaspori.
Nemoj se sta napet brate ali pusti ba dijasporu .... u dijaspori nisu gladni ... ne dvojim da nikome na danasnjem vaktu nije lahko ... ali narod u Bosni dozivljava golgote jednake onima u ratu ... vise ih ne ubija smrdin nego sistem ... a nemaju nekoga da stane iza njih ... ja iskreno mislim da nam nema spasa ... i da se razdvojimo bit cemo nesto slicno rusiji ... gomila milijardera i jos veca gomila sirotinje u redu pred narodnom kuhinjom ... nece biti etnickih netrepeljivosti ... ali nece biti ni rahatluka ... e jedino ako onu naftu u tuzli izvuku pa postanemo mali kuvajt pa da MORAJU povecat standard zivota svima ... mozda inace ... subhan Allah
Za desetak godina neće biti na političkoj sceni niti Dodika niti Čovića niti mnogih drugih.
Umjesto toga doći će mlađa generacija koja će govoriti 2-3 strana jezika i biti školovana na vrhunskim univerzitetima.
I vjerovatno će biti mnogo opasniji igrači za svoj nacionalni interes. Naravno ti novi ljudi niti sada ne sjede skrštenih
ruku nego rade svoj dio posla bilo da su u BiH ili u dijaspori. E vidiš da bi mobilisao sve dobre igrače
potrebno ti je nacionalno jedinstvo. Znači svakog Bošnjaka i u dijaspori i u zemlji uvjeriti da je dio jedne zajednice
i cjeline. Bilo kakvo djeljenje pa i ono na dijasporce i ove što su u zemlji ti je dugoročno pogubno.
Mi imamo nacionalno ime i najpragmatičnije je da se svi oko toga okupimo.
O'zone
Globalni moderator

#239 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by O'zone »

Edin Wien wrote:
Za desetak godina neće biti na političkoj sceni niti Dodika niti Čovića niti mnogih drugih.
Umjesto toga doći će mlađa generacija koja će govoriti 2-3 strana jezika i biti školovana na vrhunskim univerzitetima.
I vjerovatno će biti mnogo opasniji igrači za svoj nacionalni interes. Naravno ti novi ljudi niti sada ne sjede skrštenih
ruku nego rade svoj dio posla bilo da su u BiH ili u dijaspori. E vidiš da bi mobilisao sve dobre igrače
potrebno ti je nacionalno jedinstvo. Znači svakog Bošnjaka i u dijaspori i u zemlji uvjeriti da je dio jedne zajednice
i cjeline. Bilo kakvo djeljenje pa i ono na dijasporce i ove što su u zemlji ti je dugoročno pogubno.
Vidiš moj je problem što ja ne želim da se izjašnjavam kao bošnjak jer ja sam Bosanac i Hercegovac . Međutim meni država nije omogučila da se ja izjašnjavam kao Bosanac i Hercegovac kao ni Anti ni Milanu koji se osječaju tako. Ja se nikad neću izjasniti kao bošnjak jer me taj prefiks ne interesuje ono na što mogu eventualno pristati jeste Bosanac i Hercegovac islamske vjeroispovjesti.

Ako ovo pokazuje da ja ne želim da budem nacionalistički jedinstven ja sam super sa tim.
Mr.Penguin

#240 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Mr.Penguin »

O'zone wrote:
Edin Wien wrote:
Vidiš moj je problem što ja ne želim da se izjašnjavam kao bošnjak jer ja sam Bosanac i Hercegovac . Međutim meni država nije omogučila da se ja izjašnjavam kao Bosanac i Hercegovac kao ni Anti ni Milanu koji se osječaju tako. Ja se nikad neću izjasniti kao bošnjak jer me taj prefiks ne interesuje ono na što mogu eventualno pristati jeste Bosanac i Hercegovac islamske vjeroispovjesti.
Ako ovo pokazuje da ja ne želim da budem nacionalistički jedinstven ja sam super sa tim.
:thumbup:
Halcyon

#241 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Halcyon »

O'zone wrote:
Edin Wien wrote:

Jesam li ja kao Bošnjak nacionalista i rušitelj ideje jedinstvene Bosne i Hercegovine?
zambaklija

#242 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by zambaklija »

O'zone wrote:
Edin Wien wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
zambaklija

#243 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by zambaklija »

O'zone
Globalni moderator

#244 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by O'zone »

Halcyon wrote:
Jesam li ja kao Bošnjak nacionalista i rušitelj ideje jedinstvene Bosne i Hercegovine?
Za rušitelja ideje jedinstvene BiH- ne znam te lično pa ništa ne želim da kažem ali samim time što si odvojen u jedan od tri tabora ili ti ga tora ne sugerira ni jedinstvenost.
sanaman

#245 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by sanaman »

O'zone wrote:
Halcyon wrote:
Za rušitelja ideje jedinstvene BiH- ne znam te lično pa ništa ne želim da kažem ali samim time što si odvojen u jedan od tri tabora ili ti ga tora ne sugerira ni jedinstvenost.
Moto EU: In varietate concordia...samo kod nas ne mozes i ne smijes biti razlicit, ako si razlicit odmah rusis drzavu, odmah si vaki-naki :-)

Sta ti imas da biras ko si ista si, jasno je da si po etnosu Bosanac i po nacionalnosti BiH...i nemas pravo da se drugacije izjasnis :-)

Ha ja, valjda je to sloboda svakog pojedinca...samo sto smo cak dosli do momenta da neko ko se izjasnjava kao Bosnjak mora da dokaze da ne zeli rusiti BiH, uzas :-) jos malo ce i vjernici to morati dokazivati kako je krenulo :-)

Ne zasniva se drzava na deklarativnim izjavama i statistikama, vec na konkretnom gradjanskom ustavu koji je do kraja jasan i koji ne dozvoljava nikom nikakvo odcjepljenje i slicne gluposti a paralelno ipak dozvoljva da se svako osjeca i izjasni kako zeli.
Canton

#246 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Canton »

O'zone wrote: Vidiš moj je problem što ja ne želim da se izjašnjavam kao bošnjak jer ja sam Bosanac i Hercegovac . Međutim meni država nije omogučila da se ja izjašnjavam kao Bosanac i Hercegovac kao ni Anti ni Milanu koji se osječaju tako. Ja se nikad neću izjasniti kao bošnjak jer me taj prefiks ne interesuje ono na što mogu eventualno pristati jeste Bosanac i Hercegovac islamske vjeroispovjesti.

Nije tacno! Ti se na popisu imas pravo izjasniti kako zelis. I ne samo ti nego i Ante i Milan koji se osjecaju tako.
Bosanac i Hercegovac si cim imas drzavljanstvo ove drzave svejedno izjasnjavao se ili ne.
madner

#247 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by madner »

sanaman wrote:
madner wrote:
sanaman wrote:Da li ste procitali preambule nekih ustava....nijedan ustav ne regulise pitanje nacije, vec mi narod te i te drzave...govori se opcenito donijeli ustav...to sto ja imam BH pasos ne znaci da pripadam BH naciji ako se ja ne osjecam tako, ko se tako osjeca neka pripada...to je subjektivno...jer vezivanjem nacije za pasos priznajes tacan datum nastanka i moguci prestanak nacije...jer ispade u BiH po nacinalnosti svi bili Jugosloveni do 01.03.1992 i preko noci se rodi nova nacija i mozda jednog dana za 50 god budemo imali svi pasos EU na kojem se ne pominje BiH, jel to nestala BiH nacija onda?

Ne vezite naciju za pasos, rekoh postoji uvjerenje o drzavljanstvu ali ne i o naciji. Ako ne vjerujete provjerite sta vam pise na uvjerenju.
Mojne mjesati SFRJ i BiH. SFRJ je bila Federacija. Federacija je bila sastavljanja od Republika i svaka Republika je bila Republika jednog naroda. Cak i BiH (to je bio cuveni spor oko statusa BiH jer je i tada negirana ta cinjenica o Bosanskom narodu).
Da ali pravo za osamostaljenjem smo izvukli iz Ustava a ne jer je postojala bosanska nacija pa da iz toga crpimo pravo na drzavu. Ustav je sve! I sam kazes da se radi o narodu a ne naciji...narod i pripadnost njemu je trajna kategorija i nije bitno u kojoj drzavi zive.

Na kraju se radi o slobodi izbora, jer nametati nekom kako ce se on osjecati tj. njegovu pripadnost nije demokratski ne postavlja gradjansko uredjenje na dobre temelje. Jer ce taj neko stalno govoriti kako je stavljen u tor i kako mu nisu dali pravo da izjasni. Imas pojedinaca koji stalno pozivaju da se vratim izvornoj vjeri, da se njihi pita ja bi se mogao samo po njihovom izjasniti. Nek se izjasnjava ko kako hoce i nek pripada ko kome hoce...

I na kraju sta ce to smetati ako se BiH cine pripadnici vise nacija i naroda jer ce sve biti regulirano ustavom koji iskljucuje mogucnost odvajanja. Upravo i potenciranje nacije dovodi do toga da se stvara napetost i da ljudi hoce nacionalne drzave, ako ih stavih negdje gdje oni ne zele onda ce se stalno buniti i traziti svoje.
Uf kakva zamjena teza. Bez bosanske nacije ne bi bilo Republike, bez Republike ne bi bilo sanse za samostalnost. Da su komunisti sljedili tu logiku bili bi jos jedna autonomna pokrajina. Dakle jos jednom do 1974 po Ustavu RBiH je postojao samo jedan narod, koji se sastavljao iz vise elemenata. Ali taj narod je bio ravnopravan svim ostalim u SFRJ i time je taj narod imao pravo na svoju Republiku.

Davno je jedan teoreticar rekao da narodi streme onom cemu vec jesu ali nisu svjesni. Nema tu nametanja, ali necemo i dopustiti da se iznose lazne cinjenice.
Bosnolog

#248 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Bosnolog »

BHCluster wrote:Bosna i Hercegovina je multiednicka a ne multi nacionalna drzava!

Nacionalnost je: BiH (osim ako si gradanin druge drzave koji dugotrajno boravi u Bosni i Hercegovini...)
Etnicka pripadnost je: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Izraelac... kara mushanova...
Vjeroispovjest: Musliman, Katolik, Srbin, Jevrej, Scientologist...
:thumbup:
Nacionalna je bosanskohercegovacka ili drzavljanin BiH,....
palermo

#249 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by palermo »

madner wrote: Uf kakva zamjena teza. Bez bosanske nacije ne bi bilo Republike, bez Republike ne bi bilo sanse za samostalnost. Da su komunisti sljedili tu logiku bili bi jos jedna autonomna pokrajina. Dakle jos jednom do 1974 po Ustavu RBiH je postojao samo jedan narod, koji se sastavljao iz vise elemenata. Ali taj narod je bio ravnopravan svim ostalim u SFRJ i time je taj narod imao pravo na svoju Republiku.

Davno je jedan teoreticar rekao da narodi streme onom cemu vec jesu ali nisu svjesni. Nema tu nametanja, ali necemo i dopustiti da se iznose lazne cinjenice.
Jel ti ovo ozbiljno pišeš ????????
madner

#250 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote: Uf kakva zamjena teza. Bez bosanske nacije ne bi bilo Republike, bez Republike ne bi bilo sanse za samostalnost. Da su komunisti sljedili tu logiku bili bi jos jedna autonomna pokrajina. Dakle jos jednom do 1974 po Ustavu RBiH je postojao samo jedan narod, koji se sastavljao iz vise elemenata. Ali taj narod je bio ravnopravan svim ostalim u SFRJ i time je taj narod imao pravo na svoju Republiku.

Jel ti ovo ozbiljno pišeš ????????
Naravno, samo sto to nije moje izvorno djelo nego neki konsensus ljudi koji imaju neku ekspertizu na tom polju. Od Tunje (dok je jos bio svoj) do Durakovica.
Locked