Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Neka manji entitet napravi 10 takvih popisa, sta vrijedi ....
"Milica Marković je uverena da će se u RS, nakon usvajanja zakona o popisu koji je u amandmanskoj fazi, uskoro početi sa probnim popisom, a iduće godine i sa zvaničnim. Međutim, Momčilo Novaković kaže da će se "uzalud potrošiti 20 miliona KM, da bismo znali ono što uglavnom znamo". On je uveren da nam ovi podaci neće mnogo koristiti ni za ekonomske strategije, kako je najavljeno, "jer RS nije potpuno odvojen ekonomski prostor od BiH". On podseća na nedavnu izjavu direktora "Eurostata" koji je rekao da ti "podaci za njih ne znače ništa"."
Neka manji entitet napravi 10 takvih popisa, sta vrijedi ....
"Milica Marković je uverena da će se u RS, nakon usvajanja zakona o popisu koji je u amandmanskoj fazi, uskoro početi sa probnim popisom, a iduće godine i sa zvaničnim. Međutim, Momčilo Novaković kaže da će se "uzalud potrošiti 20 miliona KM, da bismo znali ono što uglavnom znamo". On je uveren da nam ovi podaci neće mnogo koristiti ni za ekonomske strategije, kako je najavljeno, "jer RS nije potpuno odvojen ekonomski prostor od BiH". On podseća na nedavnu izjavu direktora "Eurostata" koji je rekao da ti "podaci za njih ne znače ništa"."
a kad je to srbima bilo bitno da li takvo nešto ili bilo što drugo, išta znači bilo kome, oni će to napraviti zbog sebe, i na kraju bez obzira na sve, ako se popis ne provede u cijeloj bih, to će biti jedini proveden, na dijelu bih, do kojeg je njima u principu i stalo i oni će ga koristiti naravno u svoju korist, a šta će o tome misliti bošnjaci, hrvati, za njih će biti nebitno....
Vlada Republike srpske utvrdila je u četvrtak Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini na teritoriji RS-a i uputila ga na razmatranje u Narodnu skupštinu RS-a.
Šefica Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću Vera Sajić izjavila je da će se ovim popisom osigurati ukupan broj i teritorijalni razmještaj osnovnih jedinica popisa i podaci o svim njihovim bitnim obilježjima u skladu s međunarodnim preporukama, a u svrhu planiranja dugoročne strategije razvoja RS-a, izrade procjena i projekcija stanovništva koje će se koristiti u statističke i druge svrhe.
Dobijeni podaci bi se, kazala je, koristili nakon objavljivanja prvih rezultata 2011. godine i konačnih rezultata, sa svim izlaznim tabelama 2012./13.
"Obezbijedit će se i podaci o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obilježjima stanovništva, izračunavanje ekonomskih i socijalnih indikatora na bazi prikupljenih podataka, o demografskim, ekonomskim, socijalnim, kulturološkim i drugim karakteristikama stanovništva te dobijanje saznanja o društveno-ekonomskim procesima“, dodala je Sajić.
Moze biti da ce taj praviti ali ovaj se nece :
Vlada HB utvrdila Zakon o popisu u entitetu
Vlada Hrvatske zajednice Herceg Bosne utvrdila je u četvrtak Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini na teritoriji HB i uputila ga na razmatranje u Narodnu skupštinu HB.
Šefica Biroa Vlade HB za odnose s javnošću Ankica Sajić izjavila je da će se ovim popisom osigurati ukupan broj i teritorijalni razmještaj osnovnih jedinica popisa i podaci o svim njihovim bitnim obilježjima u skladu s međunarodnim preporukama, a u svrhu planiranja dugoročne strategije razvoja HB, izrade procjena i projekcija stanovništva koje će se koristiti u statističke i druge svrhe.
Dobijeni podaci bi se, kazala je, koristili nakon objavljivanja prvih rezultata 2011. godine i konačnih rezultata, sa svim izlaznim tabelama 2012./13.
"Obezbijedit će se i podaci o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obilježjima stanovništva, izračunavanje ekonomskih i socijalnih indikatora na bazi prikupljenih podataka, o demografskim, ekonomskim, socijalnim, kulturološkim i drugim karakteristikama stanovništva te dobijanje saznanja o društveno-ekonomskim procesima“, dodala je Sajić
bez popisa nema e.u., nadalje dijspora ne može biti uključena u popis, a nacinalno, vjersko i jezično izjašnjavanje je stvar dogovora i dobrovoljnosti .......
Pjer Mirel i Piter Everers: Bez popisa BiH ne može pristupiti EU
Unija ne bi mogla kanalizirati nekoliko stotina miliona eura za Bosnu i Hercegovinu
Predstavništvo Evropske komisije u Sarajevu ustupilo je "Dnevnom avazu" intervju s Pjerom Mirelom (Pierre), direktorom za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, i Piterom Everersom (Pieter Everaers), direktorom u Direkciji za vanjsku saradnju, komunikacije i ključne indikatore u Eurostatu.
Potrebe zemlje
Zašto je Bosni i Hercegovini potreban popis stanovništva 2011. godine?
MIREL: Posljednji popis stanovništva u BiH obavljen je 1991. Od tada se demografska situacija znatno promijenila. Variraju procjene o tome da danas u BiH živi od 3,2 miliona do 3,8 miliona stanovnika, ali o tome ne postoje pouzdani podaci. Sve države koje su uključene u proces evropskih integracija, kao i susjedne države u odnosu na BiH, obavezale su se na provođenje popisa stanovništva u 2011., kao godini popisa u okviru Evropske unije.
Parlamentarna skupština BiH do sada nije uspjela postići saglasnost o predmetnom zakonu. Bez popisa stanovništva proces integracije BiH u EU bio bi usporen. Dostatni fondovi Evropske unije postat će dostupni samo ako budu utvrđeni vjerodostojni podaci o stanovništvu u BiH.
Zašto je statistika toliko važna za državu? Kakvu korist od toga ima građanin pojedinac?
EVERERS: U popisu stanovništva ne radi se samo o prebrojavanju ljudi. Cilj je da se dobiju podaci o demografskim, ekonomskim i socijalnim činjenicama. Bit će moguće utvrditi preciznije broj domaćinstava i nastambi, starosnu strukturu i ekonomski status građana. Ove informacije pomoći će da se identificiraju i bolje rješavaju potrebe zemlje u vezi s ekonomskim razvojem i rastom i socijalnim planiranjem.
Kapacitet sanitarne deponije ili veličina škola, univerziteta ili bolnica može se izračunati samo na osnovu takvih podataka. Takvi podaci poslužit će kao valjano polazište za donošenje odluka - ne samo na državnom nivou nego i na entitetskom, kantonalnom i općinskom.
Šta će se desiti ako BiH ne obavi popis stanovništva istovremeno kada i susjedne zemlje i države članice EU?
MIREL: U tom slučaju BiH bi bila jedina država na prostoru zapadnog Balkana koja ne bi provela popis 2011. i tada se ne bi mogla uraditi pouzdana usporedba s drugim zemljama zapadnog Balkana i Evropske unije. Zemlja ne bi bila dio međunarodne porodice u jednom tako važnom poduhvatu. Udaljila bi se od napretka koji je ostvaren u Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama i znatno bi zaostala u ekonomskom razvoju. Fondovi Evropske unije ne mogu biti odobreni za državu koja nema potrebnu statistiku. Nijedan vid planiranja u BiH ne bi bio moguć bez pouzdanih podataka o stanovništvu.
To bi prouzrokovalo niz negativnih efekata. Naprimjer, ne bi se moglo razvijati tržište radne snage, javio bi se rizik od povećanja nezaposlenosti zbog nepostojanja makroekonomskih strategija. Kapaciteti škola, bolnica, domova za penzionere možda ne odgovaraju stvarnim potrebama stanovništva. Političari će morati objasniti građanima zbog čega se to dešava.
Postizanje ravnoteže
Može li zemlja biti prihvaćena u proces pristupanja bez obavljenog popisa?
MIREL: Evropska komisija ne bi bila u poziciji da vodi ovaj proces sa BiH, jer bi nedostajali osnovni makroekonomski podaci, kao što je BDP po stanovniku. Ovi podaci potrebni su za vođenje pregovora sa EU u svim važnim političkim i društveno-ekonomskim oblastima.
Naprimjer, Evropska unija koristi svoju kohezivnu politiku da vrši redistribuciju između bogatijih i siromašnijih regija u Evropi, kao i da postigne ravnotežu između različitih područja jedne zemlje. Ovo je samo jedan primjer. Ustvari, veliki broj budućih politika EU neće se moći primijeniti u BiH ako ne budu poznati podaci o stanovništvu. Već u pretpristupnoj fazi statistički podaci su ključni.
EU ne bi mogla kanalizirati nekoliko stotina miliona eura za BiH, na koje bi zemlja imala pravo nakon pristupanja. Proces evropskih integracija zemlje bio bi znatno usporen. Stoga apeliramo na političare da postignu sporazum u interesu građana BiH.
Dijaspora ne može biti uključena
Zašto Bosanci koji su morali napustiti zemlju od 1992. do 1995. godine ne mogu biti obuhvaćeni popisom?
EVERERS: Njih je moguće obuhvatiti drugim statističkim instrumentima. Mogu se koristiti ankete kako bi se obuhvatili građani koji žive u inozemstvu, kao što je prebrojavanje prijavom putem interneta ili uz pomoć ambasada BiH u stranim zemljama.
No, takva vrsta prebrojavanje ne može biti dio popisa, jer bi to dovelo do dvostrukog popisa u zvaničnim evropskim okvirima. Prema standardima EU, osobe koje su odsutne iz zemlje više od 12 mjeseci, ne smatraju se redovnim stanovnicima jedne zemlje. Ovaj koncept mora se strogo primjenjivati u cijeloj Evropi. Vlasti u BiH mogu koristiti druge statističke instrumente u takve svrhe uporedo sa zvaničnim popisom. Ali, takav poduhvat morao bi biti potpuno zaseban i fondovi EU ne bi bili dostupni za takvu svrhu.
Informacije o jeziku, etničkoj pripadnosti i vjeri nisu obavezne
Zahtijeva li EU informacije o etničkoj pripadnosti, vjerskom opredjeljenju ili jeziku?
EVERERS: Ne, ova pitanja nisu obavezna. Ako BiH odluči uključiti i ta pitanja, građani mogu na njih odgovarati na dobrovoljnoj osnovi. Standardi Evropske unije predviđaju da građani imaju pravo da slobodno odlučuju o tome da odgovore. Otprilike je polovina evropskih zemalja uključila takva pitanja u svoje upitnike o popisu kao opciju.
Goran_35 wrote:U kojoj "Europi" konkretno u kojoj zapadnoj demokratskoj zemlji je radjen popis stanononistva i kada?
Italija i Spanija 2001
Jedini popis u novije vrijeme,sto se tice ove dvije zemlje,je bio popis Roma u Italiji 4.Jula 2008. godine i koji je sproveden sa otiskom prsta a koji je u ostatku europe i svijeta proglasen rasistickim.
Te price o popisima stanovnista su obicna glupost i nikome ne pada na pamet da trosi pare na takve gluposti,placajuci silne dnevnice i ostale silne troskove,kada sve podatke mogu dobiti iz drzavnih registara
BiH nema takve registre zato i jeste potreban ovakav vid popisa. bas bih volio da znam iz koje ti dijaspore tipkas pa tako pametujes, a cim si dosao tu gdje jesi odmah si se prijavio, registrovao, itd itd. u BiH je totalno rasulo sto se tice takvih sistema, mozda je cips na nekom putu u buducnosti da uspostavi takvo nesto. trenutno toga nema, mozes doci prijavit se na jednom mjestu, a zivis na sasvim drugom...
nije tacno da evropa ne radi popis, oni samo imaju dobro uradjene te registre i dovoljno je napravit presjek istih da dobiju sve podatke, mi naravno nemamo takvu mogucnost.
Sto se tice popisa stanovnistva mislim da se on nece realizovat u skorije vrijeme, neznam dali ste upoznati, da je stranka SDA u posljednji trenutak promijenila odluku, u pocetku su trazili da se radi popis stanovnistva onako kako trazi evropska unija, da bi u zadnji tren ubacili da se u popis stanovnistva uvrsti i naconalnost vjerska pripadnost, sto ne treba da se unosi, jer ukoliko bi se u popis stanovnistva uvrstile ove stvari, tim bi legalizovali karadzicevu genocidnu tvorevinu i dodiku otvorili vrata referendumu koji najavljuje, a tihic ga ocigledno podrzava u tome.
cyprus wrote:Popis se mora izvršiti. Ali ne bi trebalo lokalnu vlast formirati prema njemu. Oko toga bi trebao biti kompromis
ili odgoditi primjenu tamo negdje do 2014-15
Zašto ključ za formiranje vlasti nebi bio popis iz 91 i pedviđeni statistički rast populacije na određenom području,
naprimjer na određenom području zastupljenost određene populacije i prosječni rast u prošlosti, srbi su imali 70% 1961god 73,5% 71g 77,3% 81god 82% 91god po ovom možemo zaključiti da se populacija srba na tom terenu proporcionalno povećava za 5% pa tako trebamo nastaviti računati jer da nije bilo rata neznamo šta bi bilo ali znamo kakav je trend bio u prošlosti i trebamo računati kao da bi se takav trend nastavio da nije bilo rata.
Popisa netreba biti iz poznatih razloga a u EU i onako nećemo ući pored svih nametanja i kočenja koja nas očekuju od strane EU, EU se je davno opredjelila kad nam je onemogućila odbranu golih života uvodeći nam sankcije i pomažući agresoru raznim igricama da ražoružaju Srebrenicu da bi je agresor mogao istrijebiti bez bojazni da će agresor imati velike žrtve. Nakon tog genocida i drugih zvjerskih istrebljenja EU nagrađuje izvršioce ubistava silovanja i progona te mu pomaže na razne načine pokazujući mu da se ubijanje i klanje dobro isplati pa ako hoće da u budućnosti ponovo bude nagrađivan nek dobro naoštri noževe i nek ide po balkanu da napravi popravni.
Bolje bi nam bilo s Kinom nego s EU.
SemirBPS wrote:Sto se tice popisa stanovnistva mislim da se on nece realizovat u skorije vrijeme, neznam dali ste upoznati, da je stranka SDA u posljednji trenutak promijenila odluku, u pocetku su trazili da se radi popis stanovnistva onako kako trazi evropska unija, da bi u zadnji tren ubacili da se u popis stanovnistva uvrsti i naconalnost vjerska pripadnost, sto ne treba da se unosi, jer ukoliko bi se u popis stanovnistva uvrstile ove stvari, tim bi legalizovali karadzicevu genocidnu tvorevinu i dodiku otvorili vrata referendumu koji najavljuje, a tihic ga ocigledno podrzava u tome.
ne bih rekao da Tihic podrzava Dodika jer ako se to ostavi kao sloboda izbora, srbe ne trebas tjerati na to, oni ce jedva docekati da se gdje god stignu deklarisu kao srbi, poznati su primjeri iz skorije historije. isto tako i hrvati, jedino ga tu bosnjaci puse ako se ne izjasne, jer je ocigledno ovo drzava ta tri naroda. da me ne shvatis pogresno ja se ne izjasnjavam kao neko od navedenih naroda nego samo konstatujem.
koliko ja znam eurostat ne trazi kao obavezu izjasnjavanje o tim pitanjima i ne znam odakle ti taj podatak jer sam ja bas pratio koliko sam stigao ovo oko prijedloga zakona o popisu itd.
nas ustav je nakaradan i njega treba mijenjati a popis nema veze sa nekim referendumima, legalizacijama itd.
kiky wrote:bit če popis po evropskim principima ...
čini mi se da je prijedlog zakona usvojen ...
a europski principi su. izjašnjavanje po nacionalnoj, vjerskoj i jezičnoj osnovi, dragovoljno, dijaspora se ne popisuje jer će biti popisana u mjestima prebivališta.....
osa wrote:a europski principi su. izjašnjavanje po nacionalnoj, vjerskoj i jezičnoj osnovi, dragovoljno, dijaspora se ne popisuje jer će biti popisana u mjestima prebivališta.....
jesu, i...?
ne cudi me da osjetim neku zluradost u ovom tvom komentaru ko ''et jeste popusili bosnjaci(muslimani) i blablablaa...'', procitavsi par tvojih komentara 100000000% sam siguran da je tako, a i neka je tebi je,
nego osa, nije problem sto ce se ljudi izjasnjavat po tim osnovama vec je problem sto je recimo iz nekih mjesta u danasnjem ''boljem'' istjerano ili pobijeno stanovnistvo i danas bi novim popisom u ''boljem'' htjeli da formiraju vlast na osnovu tog novog popisa, pa tako i onih iz posavine koji su kao oni cije interese navodno zastupas, ali oni nisu dovoljno dobri, ko i predsjednik iz reda ti konstutivnog naroda, ko ih 'ebe sto se nisu doselili u bobanovo
osa wrote:a europski principi su. izjašnjavanje po nacionalnoj, vjerskoj i jezičnoj osnovi, dragovoljno, dijaspora se ne popisuje jer će biti popisana u mjestima prebivališta.....
jesu, i...?
ne cudi me da osjetim neku zluradost u ovom tvom komentaru ko ''et jeste popusili bosnjaci(muslimani) i blablablaa...'', procitavsi par tvojih komentara 100000000% sam siguran da je tako, a i neka je tebi je,
nego osa, nije problem sto ce se ljudi izjasnjavat po tim osnovama vec je problem sto je recimo iz nekih mjesta u danasnjem ''boljem'' istjerano ili pobijeno stanovnistvo i danas bi novim popisom u ''boljem'' htjeli da formiraju vlast na osnovu tog novog popisa, pa tako i onih iz posavine koji su kao oni cije interese navodno zastupas, ali oni nisu dovoljno dobri, ko i predsjednik iz reda ti konstutivnog naroda, ko ih 'ebe sto se nisu doselili u bobanovo
PS
jadan si
varaš se, nema zluradosti, ako se malo vratiš po ovoj temi vjerujem da ćeš naći moj post, gdje upravo predlažem ovakvo rješenje, zabrana izjašnjavanja po ovim pitanjima u jednoj višenacionalnoj državi je necivilizacijska, a što se tiče ratnih posljedica, one postoje, u pravu si, ali njih ništa promijeniti neće, ni popis, ni zabrana ni bilo šta drugo, tako je kako je.....
a europski principi su. izjašnjavanje po nacionalnoj, vjerskoj i jezičnoj osnovi, dragovoljno, dijaspora se ne popisuje jer će biti popisana u mjestima prebivališta.....
ja, pa šta ...
jel to nešto nenormalno ili šta hočeš da kažeš ...
iz evropske komisije su udrobili sve zahtijeve i napravili kompromis i šta je tu loše ...
još si zaboravio da napomeneš da če centar za popis bit u istočnom sarajevu ...
neznam šta si htjeo s opaskom ...
da me razočaraš ili ...
postovi jasno pokazuju koji profili postaju nervozni kad u ovoj zemlji bilo šta krene kako treba ...
meni je uvijek bila fascinantna nasa balkanska logika koja stvari uzima zdravo za gotovo samo kada nekome ide u prilog nesto...tako recimo ako eurostat kaze sta se mora imati u popisu, nas covjek odmah kaze: e ovo sto nije pod moranjem moze isto tako da se ubaci....isto da nama uvijek covjek mora reci: e ovo i ovo ne smije biti...e tek onda mi ko malo profunkcinisemo mentalno.
vidis drug moj, cak i ono sto nije navedeno pod obaveznim moze da konstituise povredu ljudskih prava ako se ubaci u registar gradjana.
meni je uvijek bila fascinantna nasa balkanska logika koja stvari uzima zdravo za gotovo samo kada nekome ide u prilog nesto...tako recimo ako eurostat kaze sta se mora imati u popisu, nas covjek odmah kaze: e ovo sto nije pod moranjem moze isto tako da se ubaci....isto da nama uvijek covjek mora reci: e ovo i ovo ne smije biti...e tek onda mi ko malo profunkcinisemo mentalno.
vidis drug moj, cak i ono sto nije navedeno pod obaveznim moze da konstituise povredu ljudskih prava ako se ubaci u registar gradjana.
ta "balkanska logika" tj. ti principi se koriste u više od pola zemalja unije, dakle ovaj popis uopće nije trebao biti problem.....
ta "balkanska logika" tj. ti principi se koriste u više od pola zemalja unije, dakle ovaj popis uopće nije trebao biti problem.....
opet osino tumacenje
ja znam da je sada iz ove nase perspektive (vremena i prostora) malo tesko shvatiti ce sama ona rubrika u kojoj ce se neko moci izjasniti ili neizjasniti po pitanju npr. vjere na popisu predstavljati povredu ljudskog prava zagarantovanog evropskom konvencijom za ljudska prava.
sama mogucnost, tj. cinjenica da se neko izjasni ili neizjasni dovodi do povrede evropske konvencije za ljudska prava.
sta mislis zasto se po ovom pitanju nije trazilo misljenje venecijanske komisije? nije slucajno osa, pogotovo nije slucajno od strane nacionalista, a gradjanske opcije su ispocetka nezainteresovano nesposbne propustile da traze misljenje pa su same sebe dovele u poziciju da ih vrijeme pritisce da pristanu na ovakva rjesenja.
p.s. nemoj mi samo reci da je ovo rjesenje ispravno jer ga gura i medj. zajednica...samo bi te onda podsjetio da je i medj. zajednica nametnula ustav bih u dejtonu za koji je evropski sud za ljudska prava rekao da je diskriminatorski.
nokia6170 wrote:
opet osino tumacenje
ja znam da je sada iz ove nase perspektive (vremena i prostora) malo tesko shvatiti ce sama ona rubrika u kojoj ce se neko moci izjasniti ili neizjasniti po pitanju npr. vjere na popisu predstavljati povredu ljudskog prava zagarantovanog evropskom konvencijom za ljudska prava.
sama mogucnost, tj. cinjenica da se neko izjasni ili neizjasni dovodi do povrede evropske konvencije za ljudska prava.
sta mislis zasto se po ovom pitanju nije trazilo misljenje venecijanske komisije? nije slucajno osa, pogotovo nije slucajno od strane nacionalista, a gradjanske opcije su ispocetka nezainteresovano nesposbne propustile da traze misljenje pa su same sebe dovele u poziciju da ih vrijeme pritisce da pristanu na ovakva rjesenja.
p.s. nemoj mi samo reci da je ovo rjesenje ispravno jer ga gura i medj. zajednica...samo bi te onda podsjetio da je i medj. zajednica nametnula ustav bih u dejtonu za koji je evropski sud za ljudska prava rekao da je diskriminatorski.
ja se gotovo nikad ne pozivam na međunarodnu zajednicu, ja mislim da je to rješenje ispravno, ja osobno, jer ne vidim niti jedan razlog za suprotno, naime izjašnjavanje je dragovoljno, onaj tko smatra da ga to pitanje diskriminira, jednostavno se neće izjasniti, nije li to poštenije, bolje i na tragu bolje zaštite ljudskih prava, od zabrane izjašnjavanja....
ja se gotovo nikad ne pozivam na međunarodnu zajednicu, ja mislim da je to rješenje ispravno, ja osobno, jer ne vidim niti jedan razlog za suprotno, naime izjašnjavanje je dragovoljno, onaj tko smatra da ga to pitanje diskriminira, jednostavno se neće izjasniti, nije li to poštenije, bolje i na tragu bolje zaštite ljudskih prava, od zabrane izjašnjavanja....
slozio bi se do neki dan sa tobom, medjutim danas ne mislim vise tako. to nase "postenje" i "mir u kuci" su se pokazali vrlo kontraproduktivnim na nasim prostorima. mi kasnimo preko 100 godina za nacuionalnim pokretima koji su u medjuvremenu evoluirali u gradjanske orjentacije...nemamo mi tih 100 godina da prolazimo sve to ponovo da bi se vratili ponovo na 1992. godinu i skontali da ni tadasnjem ustavnom uredjenju nista nije falilo...za koji su izmedju ostalih i bh Hrvati dali svoj glas. Stvarno me vise opravdanje "bio rat" nakon 15 godina ne zanima.
zmiju treba u glavu pa kud puklo da puklo. vremenom se pokaze da i zmija nije bila tako opasna kao sto se predstavljala.
slozio bi se do neki dan sa tobom, medjutim danas ne mislim vise tako. to nase "postenje" i "mir u kuci" su se pokazali vrlo kontraproduktivnim na nasim prostorima. mi kasnimo preko 100 godina za nacuionalnim pokretima koji su u medjuvremenu evoluirali u gradjanske orjentacije...nemamo mi tih 100 godina da prolazimo sve to ponovo da bi se vratili ponovo na 1992. godinu i skontali da ni tadasnjem ustavnom uredjenju nista nije falilo...za koji su izmedju ostalih i bh Hrvati dali svoj glas. Stvarno me vise opravdanje "bio rat" nakon 15 godina ne zanima.
zmiju treba u glavu pa kud puklo da puklo. vremenom se pokaze da i zmija nije bila tako opasna kao sto se predstavljala.
tu ti ne mogu pomoći, mi ne kasnimo , hrvati dadoše svoj glas za neovisnu bih, podjeljenu na etničke regije, vidiš i njih je zavaljalo.....
osa wrote:
tu ti ne mogu pomoći, mi ne kasnimo , hrvati dadoše svoj glas za neovisnu bih, podjeljenu na etničke regije, vidiš i njih je zavaljalo.....
jok eto mi idemo ispred sviju, samo ti eto ostali diktiraju sta i kako da radimo i posmatraju nas kao uzvisene ideale kompromisa, mira i ljubavi kojima svi ostali teze da budemo kao mi
p.s. znas li da je upravo tadasnja Evropska zajednica-danasnja EU dala cistu desetku za ustav rbih 1992. godine?
ja nemam uopste respekt prema politicarima medj. zajednice...tako da ne podrzavam slugatorski odnos udovoljavanju svemu sto oni zartaju, sto se naknadno nerijetko pokaze kao i lose rjesenje.