Kao sto sam vec ranije i napisao. Odredjen dio godine provedem u Bosni. Tamo sam STALNO nastanjen, imam sve dokumente, nekretnine, pa cak i bankovne racune, ali TRENUTNO sam na radu u inostranstvu. Ne znam sta nije jasno? Nikakvo politiziranje, samo cinjenica da nas ima veliki broj koji zivimo ovako kao ja, i koji se kao nebi trebali popisati?!Keiko wrote:Zasto se popisujes u BiH (pogotovu zbog ovog boldiranog dijela)? Cisto politiziranje popisa i devalviranje njegove stvarne namjene. O netacnom krajnjem rezultatu da i ne govorimJa_Ja wrote:Cak sta vise nemaju pravo da pitaju mog rodjaka o meni nista vise od onog sto je navedeno u popisnici, nikakva elaboriranja ne dolaze u obzir o tome zasto moj rodjak upisuje da sam vani vec 3 mjeseca i da cu se vratiti za 3 mjeseca u pitanjima 4 i 5 (veoma VAZNO, zbir mjeseci u pitanju 4 i 5 ne smije biti veci od 12) iako sam ja u realnosti vani vec 10 godina..
Popis dijaspore
- Ja_Ja
#26 Re: Popis dijaspore
-
kiper_
#27 Re: Popis dijaspore
ne bi se trebao popisati jer u bih ti nemaš domaćinstvo a veći dio godine provedeš vani. ako su te zatekli u tvojoj kući za vrijeme popisao mogu te popisati ali kao privremeno prisutnu osobu.Ja_Ja wrote:Kao sto sam vec ranije i napisao. Odredjen dio godine provedem u Bosni. Tamo sam STALNO nastanjen, imam sve dokumente, nekretnine, pa cak i bankovne racune, ali TRENUTNO sam na radu u inostranstvu. Ne znam sta nije jasno? Nikakvo politiziranje, samo cinjenica da nas ima veliki broj koji zivimo ovako kao ja, i koji se kao nebi trebali popisati?!Keiko wrote:Zasto se popisujes u BiH (pogotovu zbog ovog boldiranog dijela)? Cisto politiziranje popisa i devalviranje njegove stvarne namjene. O netacnom krajnjem rezultatu da i ne govorimJa_Ja wrote:Cak sta vise nemaju pravo da pitaju mog rodjaka o meni nista vise od onog sto je navedeno u popisnici, nikakva elaboriranja ne dolaze u obzir o tome zasto moj rodjak upisuje da sam vani vec 3 mjeseca i da cu se vratiti za 3 mjeseca u pitanjima 4 i 5 (veoma VAZNO, zbir mjeseci u pitanju 4 i 5 ne smije biti veci od 12) iako sam ja u realnosti vani vec 10 godina..
postoji opcija da te pišu i kao člana domaćinstva koji je privremeno odsutan zbog rada u inostranstvu ali ako si odsutan duže od godinu dana (računa se onaj datum kad si prvi put otišao u tu zemlju da radiš a ne kad si se posljednji put s godišnjeg tamo zaputio) onda opet ne bi ušao u konačan spisak osoba koje žive u bih u vrijeme popisa 2013.
ti si očito s tim dobro upoznat pa daješ lažne podatke, ali nisi računao s tim da je ovaj popis relevantan i za zemlje eu jer se radi pod okriljem eurostata i njih nećeš moći da prevariš. zato nemoj da te čudi ako jednog dana budeš ispraćen s noge na nogu iz te zemlje. oni nisu levati pa da dozvole da jedna osoba bude stalno nastanjena i kod njih i u bosni. kada bi to dozvolili onda bi zemaljska kugla imala bar 10 milijardi stanovnika.
-
pearlica
#28 Re: Popis dijaspore
Nije sve crno ni bijelo kako to zelite predstaviti ovdje. BiH nije regulisana ni kao Irska niti Danska. Zato je malo smijesno sto to uopste i poredite.
Statistika je i onako tacan skup netacnih podataka.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#29 Re: Popis dijaspore
Znam top vrlo dobro, ali u BiH hara politicko nacionalisticki primitivizam koji je duboko usao u samu srz ljudi i to se prenosi geneticki i nodeogled.Keiko wrote:@Zviz
Kad bi se Irci popisivali k'o Bosanci, Irska bi imala 30 i vise milijuna stanovnika sto bi znacilo da bukvalno zive poredani k'o sardine. Po regularnom popisu Irska ima populaciju od 6.3 milijuna ukljucujuci i Sj. Irsku, domicilno stanovnistvo i imigrante. Etnija i religija nikog vise ne zanimaju, pa cak ni svecenstvo. Uz to, jos nema ni 100 godina otkako se Irska izborila za samostalnost nakon 800 godina Britanske okupacije. Kad to sve 'prevedes' u Bosansko-Hercegovacke istorijske okvire, sve ti je jasno.
- Zviz
#30 Re: Popis dijaspore
Da imas pravo ali zato netreba se niko protiviti da BiH je na nivou Somalije i Ruande kad je u pitanju politicko nacionalna kultura.pearlica wrote:Nije sve crno ni bijelo kako to zelite predstaviti ovdje. BiH nije regulisana ni kao Irska niti Danska. Zato je malo smijesno sto to uopste i poredite.
A sto se te statistike tice da vidim koliko ce napisati (iz BiH) da im je glavni prihod stize iz inostranstva odnosno od neke rodbine. A ovi sto su dosli na 5 dana da se popisu oni ce sigurno napisati Nizozemska socialna pomoc, Njemacka penzija, Svedska prihodci za depresivne Bosnjake, Srbe, Hrvate, Klingone i ostale pizdarije.
Last edited by Zviz on 10/10/2013 14:19, edited 1 time in total.
-
pearlica
#31 Re: Popis dijaspore
Neki ovdje kostantno potenciraju da je greska u ljudima koji se popisju, koji glasaju itd. Nije greska u ljudima ljudi su svugdje isti. Samo zato sto ti zivis u Danskoj to te ne cini pametnijim od nekoga ko zivi u nekoj drugoj zemlji. Greska je u sistemu koji je takav kakav je. I sad ces reci ljudi su ga pravili. Jeste ljudi su ga pravili a isto tako dobrim dijelom je sklepan od te iste Evrope u kojoj ti zivis i kojem se tako ponosno dicis kao da si ti napravio taj Danski sistem.
U BiH vise prava ima pas lutalica od tek novorodene bebe. A da ne govorimo o nekim drugim stvarima. Dijasporu cak da ne spominjem sve pucaju od prava koja imaju u zemlji iz koje su prognani.
I jos jedno ti ljudi koji se popisuju i onako u BiH provode 1-6 mjeseci godisnje. Ti ljudi dole imaju nekretnine na koje placaju poreze, vodu, struju i komunalije. Ti ljudi dole imaju bankovne racune. Ti ljudi se mozda narednih godina planiraju skroz vratiti u BiH.
U BiH vise prava ima pas lutalica od tek novorodene bebe. A da ne govorimo o nekim drugim stvarima. Dijasporu cak da ne spominjem sve pucaju od prava koja imaju u zemlji iz koje su prognani.
I jos jedno ti ljudi koji se popisuju i onako u BiH provode 1-6 mjeseci godisnje. Ti ljudi dole imaju nekretnine na koje placaju poreze, vodu, struju i komunalije. Ti ljudi dole imaju bankovne racune. Ti ljudi se mozda narednih godina planiraju skroz vratiti u BiH.
- Zviz
#32 Re: Popis dijaspore
pearlica wrote:Neki ovdje kostantno potenciraju da je greska u ljudima koji se popisju, koji glasaju itd. Nije greska u ljudima ljudi su svugdje isti. Samo zato sto ti zivis u Danskoj to te ne cini pametnijim od nekoga ko zivi u nekoj drugoj zemlji. Greska je u sistemu koji je takav kakav je. I sad ces reci ljudi su ga pravili. Jeste ljudi su ga pravili a isto tako dobrim dijelom je sklepan od te iste Evrope u kojoj ti zivis i kojem se tako ponosno dicis kao da si ti napravio taj Danski sistem.
Pustimo vise te price mi (oni koji zive u Bih) i evropa, to je suplacka da nemoze veca biti, to je ono tjesenje ljudi u BiH da su zanimljivi nekome iz Europe. Sta bolan BiH kome je ta drzava zanimljiva? Nikome. Obicna rupa eto sta je. Bure bez dna. Ko ulaze u nju aja oni koji samo zele da ima sto vise vjerskih objekata, da sutra mogu svi bi iz nje pobjegli bila bi obicna pustara i to je to. Nisam ni rekao da sam pametnij ali jesam skolovanij eto toliko o tome. Skolovanij neznaci da si pametnij nego znaci da ima odredjen broj kvalifikacija pa ti sada razmisli. Ma ja kazem hvala bogu sto ima ljudi koje takve koji dole provode 6 mjeseci a u npr. danskoj izvode majmune im staju u kraj. Prijavis ga opcini i onda idu sankcije - i fer je nemozes jahat dva konja i gotova prica. Ja sam imao pravo da se ispisem i to sam ucionio i za to pravo sam platio toj istoj drzavi 900 i kusu mambi. neracunajuci putne troskove!!! Kava prava ja imam u toj drzavi? Ja prava i govana majko mila. Da nije smijesno bilo bi zalostno.
-
pearlica
#33 Re: Popis dijaspore
Previse gledas situaciju iz svoje perspektive. Digni se malo na jednu stepenicu vise. Zar te nisu u toj skoli naucili da objektivno razmisljas tj da tezis ka objektivnost jer apsolutna objektivnost ne ostoji. Ali barem pokusaj.
Nisu svi iz Danske ima nasih i po drugim zemljama gdje im ne brane te stvari koji im Danci brane. Ima zemalja gdje pokupis svoju penziju (koju si zaradio za ovih 20 godina) pa idi gdje hoces. Neki odu u Spaniju i Grcku budu tamo 6 mjeseci, tamo imaju kucu, auto, doktora, frizerku a neki u BiH sta drzava ima sa tim? Pa nije DDR. Nekima ne smeta ni sto imas dvojno ili trojno drzavljanstvo, licni izbor.
Ima ljudi koji posao mogu obavljati preko interneta pa rade iz BiH. A ima ih i onih koji rade recimo za Austrijsku/Njemacku/Holandsku/Svedsku/Francusku firmu u BiH pa pola zive tamo pola ovamo... prositi malo vidike
Nisu svi iz Danske ima nasih i po drugim zemljama gdje im ne brane te stvari koji im Danci brane. Ima zemalja gdje pokupis svoju penziju (koju si zaradio za ovih 20 godina) pa idi gdje hoces. Neki odu u Spaniju i Grcku budu tamo 6 mjeseci, tamo imaju kucu, auto, doktora, frizerku a neki u BiH sta drzava ima sa tim? Pa nije DDR. Nekima ne smeta ni sto imas dvojno ili trojno drzavljanstvo, licni izbor.
Ima ljudi koji posao mogu obavljati preko interneta pa rade iz BiH. A ima ih i onih koji rade recimo za Austrijsku/Njemacku/Holandsku/Svedsku/Francusku firmu u BiH pa pola zive tamo pola ovamo... prositi malo vidike
- Zviz
#34 Re: Popis dijaspore
pearlica wrote:Previse gledas situaciju iz svoje perspektive. Digni se malo na jednu stepenicu vise. Zar te nisu u toj skoli naucili da objektivno razmisljas tj da tezis ka objektivnost jer apsolutna objektivnost ne ostoji. Ali barem pokusaj.
Ja koliko znam samo Svedska dozvoli (od normalnih drzava) dvojno kad je u pitanju BiH. Drugo sto se penzija tice zna se pravilo za domace i za strane gradjane! Pokusaj ti u Njemackoj imati adresu a isto tako jos jednu u Spaniji. Mozes ali to kosta! Sve ima svoju cijenu
- uglavnomja
#35 Re: Popis dijaspore
zvizu, ponekad potrefis, bas ono kao prstom
ovo ti je post za 10, ja dugo trubim da balkanu treba diktatura da se izvadi iz demokratije, na koju nije spreman, jer je to pogresan pristup demokratiji u pogresno vrijeme.
ali, inace, vala, znas i ti svasta lupiti
a sto se tice teme, ja sam u najmanjoj manjini, zivim vani, ali samo par godina, imam privremene papire, stari pasos, itd ... nemam pravo glasa vani
tako da da su me moji popisali
e, i sto se tice dvojonog drzavljanstva, i norveska je dozvoljavala jedno vrijeme, ono po sistemu ako je ispis iz domaceg drzavljanstva preko x stotina-hiljada
kruna, onda se moze i to zadrzati
mislim da to vise ne vazi, ali znam masu raje koja imaju 2 drzavljanstva.
ovo ti je post za 10, ja dugo trubim da balkanu treba diktatura da se izvadi iz demokratije, na koju nije spreman, jer je to pogresan pristup demokratiji u pogresno vrijeme.
ali, inace, vala, znas i ti svasta lupiti
a sto se tice teme, ja sam u najmanjoj manjini, zivim vani, ali samo par godina, imam privremene papire, stari pasos, itd ... nemam pravo glasa vani
tako da da su me moji popisali
e, i sto se tice dvojonog drzavljanstva, i norveska je dozvoljavala jedno vrijeme, ono po sistemu ako je ispis iz domaceg drzavljanstva preko x stotina-hiljada
- Zviz
#36 Re: Popis dijaspore
Znam za taj zakon htjeli su ga primjeniti odnosno kopirati Danci ali nije su daozvolili Venstre i Dansk Folkeparti. A sto se BiH tice pa bolan Jednu Rusiju od 160+ miliona ili jednu Ameriku od 280+ miliona predvodi jedan covjek evt. dva ako se neki premier uzme u racunicu. Bosna 3,5 miliona ima vise lidera nego 15 drzava skupa i to je normalno, ako je onda sam ja budala.uglavnomja wrote:zvizu, ponekad potrefis, bas ono kao prstom![]()
ali, inace, vala, znas i ti svasta lupiti![]()
tako da da su me moji popisali![]()
e, i sto se tice dvojonog drzavljanstva, i norveska je dozvoljavala jedno vrijeme, ono po sistemu ako je ispis iz domaceg drzavljanstva preko x stotina-hiljadakruna, onda se moze i to zadrzati
mislim da to vise ne vazi, ali znam masu raje koja imaju 2 drzavljanstva.
Nego reci mi sta je kod vas u Norge spasserjeep?
- Edin H.
#37 Re: Popis dijaspore
Moze u Velikoj Britaniji, zaboli ih cuna koliko drugih drzavljanstava posjedujes, jedino je vazno da zadovoljavas kriterij za njihovo.Zviz wrote:
Ja koliko znam samo Svedska dozvoli (od normalnih drzava) dvojno kad je u pitanju BiH.
- Ja_Ja
#38 Re: Popis dijaspore
Naravno da me trebaju popisati. Imam domacinstvo u BiH, zakon mi dozvoljava da me popisu samim tim sto me ne smiju pitati dodatna pitanja (znam da je paradoks ali shvatas poentu). To sto sam ja nekada manji, nekada veci dio godine van BiH nikako me ne moze diskvalifikovati, jer nije da me nije bilo nikako 10 godina. Zakljucujes da sam dao pogresne podatke na osnovu procitanog ranije? Procitaj ponovo.kiper_ wrote: ne bi se trebao popisati jer u bih ti nemaš domaćinstvo a veći dio godine provedeš vani. ako su te zatekli u tvojoj kući za vrijeme popisao mogu te popisati ali kao privremeno prisutnu osobu.
postoji opcija da te pišu i kao člana domaćinstva koji je privremeno odsutan zbog rada u inostranstvu ali ako si odsutan duže od godinu dana (računa se onaj datum kad si prvi put otišao u tu zemlju da radiš a ne kad si se posljednji put s godišnjeg tamo zaputio) onda opet ne bi ušao u konačan spisak osoba koje žive u bih u vrijeme popisa 2013.
ti si očito s tim dobro upoznat pa daješ lažne podatke, ali nisi računao s tim da je ovaj popis relevantan i za zemlje eu jer se radi pod okriljem eurostata i njih nećeš moći da prevariš. zato nemoj da te čudi ako jednog dana budeš ispraćen s noge na nogu iz te zemlje. oni nisu levati pa da dozvole da jedna osoba bude stalno nastanjena i kod njih i u bosni. kada bi to dozvolili onda bi zemaljska kugla imala bar 10 milijardi stanovnika.
Po tvojoj logici ako sam ja prvi put otisao u inostranstvo prije 10 godina, i tokom tih 10 godina se vracao svake godine i zivio u Bosni nekada 6+, nekad 6- mjeseci, imao/imam prijavljeno boraviste u BiH, placam sve racune redovno, imam bankovne racune ali eto nebi se trebao popisati jer me nema 10 godina? Nigdje veze!
I za kraj, racunao sam ja na sve
-
Keiko
#39 Re: Popis dijaspore
Necu da se petljam dalje ali samo smatram da nije u redu sistematski i promisljeno ugrozavati rezultate popisa kao bitnog orudja za socio-ekonomsko planiranje i poboljsanje trenutne situacije za stalno naseljene u BiH bez obzira na vjeru i naciju.
-
kiper_
#40 Re: Popis dijaspore
ako si u posljednjoj godini dana više boravio vani nego u bih a pritom već 10 godina živiš tamo to te automatski diskvalifikuje bez obzira imaš li prijavljeno prebivalište ili ne.Ja_Ja wrote:Naravno da me trebaju popisati. Imam domacinstvo u BiH, zakon mi dozvoljava da me popisu samim tim sto me ne smiju pitati dodatna pitanja (znam da je paradoks ali shvatas poentu). To sto sam ja nekada manji, nekada veci dio godine van BiH nikako me ne moze diskvalifikovati, jer nije da me nije bilo nikako 10 godina. Zakljucujes da sam dao pogresne podatke na osnovu procitanog ranije? Procitaj ponovo.kiper_ wrote: ne bi se trebao popisati jer u bih ti nemaš domaćinstvo a veći dio godine provedeš vani. ako su te zatekli u tvojoj kući za vrijeme popisao mogu te popisati ali kao privremeno prisutnu osobu.
Po tvojoj logici ako sam ja prvi put otisao u inostranstvo prije 10 godina, i tokom tih 10 godina se vracao svake godine i zivio u Bosni nekada 6+, nekad 6- mjeseci, imao/imam prijavljeno boraviste u BiH, placam sve racune redovno, imam bankovne racune ali eto nebi se trebao popisati jer me nema 10 godina? Nigdje veze!
I za kraj, racunao sam ja na sve. Pa tako i na popis na koji se gleda u inostranstvu kao na statistiku a kod nas mnogo vise. Oni koji ne shvataju zasto se kod nas gleda kao mnogo vise nisi dostojni sagovornici. Ako nekom treba da se ponovo i po ko zna koji put ponovi da ja imam pravo po prvi put u zadnjih 150 godina da se izjasnim kako ja hocu i kako se osjecam bez da mi neko NATURA da sam ovo ili ono, ili sa malim ili velikim M onda je to dovoljan razlog za mene koji voli svoju drzavu da uradim apsolutno sve sto je u mojoj moci da se popisem. A kao sto neko rece ranije, smetnji mozda ima u Danskoj ali vecina zemalja je sasvim ok, da ti imas drzavljanstvo na 2 strane pa i vise.
ti ako voliš svoju državu onda se vrati i živi u njoj i budi ono što jesi, niko ti ne brani. i popis i jeste statistički podatak ali na osnovu njega se vrši procjena i strategija razvoja i planiranja a kad dobiješ krive rezultate popisa zahvaljujući tebi i takvima poput tebe onda to šteti državi. tako da ti svojoj državi činiš medvjeđu uslugu jer kako i sam kažeš motivi tvog popisivanja su isključivo nacionalističke prirode.
međutim, ozbiljne zapadne države ozbiljno shvataju popis i neće dozvoliti da strategiju baziraju na lažnim podacima pa će na osnovu ovog popisa iz bih tačno znati ko stalno živi u bih i samim tim neće dozvoliti da taj stalno živi i kod njih jer bi u tom slučaju bih imala 500.000 stanovnika više, i sve zapadne države bi imale po nekoliko stotina hiljada stanovnika više a dobro znaš da zapadne države o svakom pojedincu vode strogu politiku a kamoli da dozvole da ih levate stotine hiljada ljudi. i to nema veze s dvojnim državljanstvom. znaš kako kažu, ne poželi neke stvari u životu možda se i ostvare. ako si se sam prijavio da stalno živiš u bih onda ćeš vrlo brzo dobiti priliku da tako i bude i da budeš u svojoj vjeri na svojoj zemlji, ali kad već toliko voliš bih onda ne vjerujem da će ti to teško pasti.
-
pearlica
#42 Re: Popis dijaspore
Kada smo vec kod statistike. Mene licno fascinira cinjenica da niko ne zna tacno koliko ljudi je protjerano iz BiH i gdje se ti ljudi danas nalaze. ne zna se ni koliko je ljudi napustilo BiH poslije rata. A zna se tacno (jer nismo somlija) koliko se djece rodilo (jer zna se koliko je JMBG podijeljeno), zna se koliko je ljudi umrlo, zna se koliko je licnih karata izdano od 95 pa na dalje. Zna se ko placa poreze na zaradu i na imovinu. Mada razumijem bitnije je znati koliko ima bosnjaka, hrvata i srba da bi se moglo oko toga jos vise diskutovati i da bi se moglo reci nas je vise nego vas
jer ovi se popisi prave da se vidi kojem toru pripadas a ne da se vidi imali bih 3,5 ili 3,6 miliona stavninka
- kockica_kockica
#43 Re: Popis dijaspore
Popis stanovnista treba prikazati statisticki broj trajno nastanjenog stanovnistva u drzavi...
Popis stanovnista treba prikazati statisticki broj osoba koje zive izvan drzave duze od godinu dana...
Popis stanovnista treba prikazati statisticke podatke koliko je djece od do godista, starih osoba, osoba sa visokom, visom, srednjom ili nizom strucnom spremom kao i broj nepismenih
Popis stanovnistva treba pokazati statiscki podatak koliko ima zaposlenih i nezaposlenih, penzionera itd...
Popis stanovnistva samo kod nas znaci prebrojavanje bosnjaka, srba, hrvata i ostalih i brigu da odredjenih grupacije bude vise u odnosu na druge grupacije. Samo kod nas popis stanovnistva gubi svoj smisao jer je zaodjenut velom nacionalizma drzavnika kojem je bitno nacionalno prebrojavanje umjesto da na osnovu tih podataka naprave plan za socijalnu, ekonomsku i druge politike...
Popis stanovnista treba prikazati statisticki broj osoba koje zive izvan drzave duze od godinu dana...
Popis stanovnista treba prikazati statisticke podatke koliko je djece od do godista, starih osoba, osoba sa visokom, visom, srednjom ili nizom strucnom spremom kao i broj nepismenih
Popis stanovnistva treba pokazati statiscki podatak koliko ima zaposlenih i nezaposlenih, penzionera itd...
Popis stanovnistva samo kod nas znaci prebrojavanje bosnjaka, srba, hrvata i ostalih i brigu da odredjenih grupacije bude vise u odnosu na druge grupacije. Samo kod nas popis stanovnistva gubi svoj smisao jer je zaodjenut velom nacionalizma drzavnika kojem je bitno nacionalno prebrojavanje umjesto da na osnovu tih podataka naprave plan za socijalnu, ekonomsku i druge politike...
-
pearlica
#44 Re: Popis dijaspore
Tacno.kockica_kockica wrote:Popis stanovnista treba prikazati statisticki broj trajno nastanjenog stanovnistva u drzavi...
Ovaj popis se jedino i radi o tome da se uspostavi tacna cifra o bosnjacima, srbima i hrvatima, koliko ima muslimana, koliko pravoslavaca i koliko katolika te koliko ljudi govori bosanskim koliko srpskim a koliko hrvatskim jeziko. Sve ostalo je stavljeno tu samo eto da se broji.
I dok se druge sredene zemlje bave pitanjima koliko ucenika ima u svakom razredu. Koliko ucitelja ima koja skola i te kakve su im kvalifikacije. Kakav je prosjek ocijena razreda i skole. Koliko prosjecna familija trosi na hranu. Koliko prosjecna familija trosi na skolski pribor i sportske/muzicke aktivnosti kod nas je jos uvijek najbitnije kako se iznasnjavas. I to je samo 0,5% razloga zasto statistike u BiH ne mogu da se porede sa statistikama u drugim drzavama. jer se u drugim drzava te statistike zaista i koriste u neke svrhe nekakvog plana i necega. Dok se kod nas jedino koriste u politicke diskusije i prepucavanja glavonja.
-
Keiko
#45 Re: Popis dijaspore
Meni samo smeta da se svaka diskusija o bilo cemu zavrsi konstatacijom da 'tako je to u Bosni' a niko od nadleznih da pokaze i najmanje interesa da se nesto promijeni i poboljsa. 'Mi smo takav narod' kod mene ne pije vode jer narod i ljudi su svi isti samo se drugacije odnose prema stvarima i pojavama u vlastitom okruzenju. Hiljade ljudi iz BiH zive u uredjenijim drzavama i tamosnje drustvene norme im nisu prepreka ili problem, tako da nije da ne mozemo nego necemo.
-
pearlica
#46 Re: Popis dijaspore
Ako ce mo samo onako povrsno razgovarati onda mozemo reci "tako je to u Bosni". Ali ako ce mo malo dublje uci u probleme onda isto tako trebamo biti malo jace teoretski potkovani. Kako funcionise pravni sistem u Bosni u Hercegovini? Ko upravlja sa njom? Ko odlucuje? Koga se sta pita? Sve se opet svodi (ukratko na to) da Bosna uopste ne funkcionise kao sve ostale normalne zemlje jer da funkcionise nebi trebao visoki predstavnik da to sve nadgleda.Keiko wrote:Meni samo smeta da se svaka diskusija o bilo cemu zavrsi konstatacijom da 'tako je to u Bosni' a niko od nadleznih da pokaze i najmanje interesa da se nesto promijeni i poboljsa. 'Mi smo takav narod' kod mene ne pije vode jer narod i ljudi su svi isti samo se drugacije odnose prema stvarima i pojavama u vlastitom okruzenju. Hiljade ljudi iz BiH zive u uredjenijim drzavama i tamosnje drustvene norme im nisu prepreka ili problem, tako da nije da ne mozemo nego necemo.
To da smo "mi takav narod" isto tako ne pije vode jer Bosnom ne upravljamo ni ja ni ti ni neko drugi sa foruma. Interesa da se nesto promijeni postoji (citaj malo medije majkumu). Ali (opet ali) ne mogu se stvari poboljsati kada uvijek neko nesto koci. Odluce oni u federaciji hoce ovo koci PC odluci PC hoce tako koci federejsn. Koce opcine, kantoni, predstavnistva, predsjednistva. I hajde ti sada budi pametan i sve to tako fino poredi sa jednom Irskom ili zasto da ne Svedskom koja stotinama godina nije ratovala?
-
Keiko
#47 Re: Popis dijaspore
Nista ja ne poredim. Te koji koce su na demokratski nacin izabrali Mujo, Jovo, Ivan, Jakub i jos poneko. Tek kada se svako pojedinacno zazeli promjene i boljitka pa ne izabere ovog ili onog samo zato jer je 'nas' iako koci, desit' ce se tektonske promjene u drustvu. Mozda ne u prvoj generaciji istinski patriotski (kao suprotnost nacionalisticki) nastrojenih politicara i javnih sluzbenika nego mozda u trecoj ili cetvrtoj. Tek onda ce Mujo, Jovo, Ivan i Jakub skontat' da 'nas' interes nije uvijek u nasem interesu i krvna zrnca neci biti bitna. U stvari, skontali su oni odavno, samo se prave ludi kad se za to ukaze prilika.
-
pearlica
#48 Re: Popis dijaspore
Interesantan clanak za sve oni koji popis u BiH porede sa popisima u nekim drugim drzavama
http://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnja ... /131014103
http://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnja ... /131014103
- muminovic
#49 Re: Popis dijaspore
Raja i kako prodje popis dijaspore bas me zivo zanima ?
-
groove
#50 Re: Popis dijaspore
ja sam ispunio ovaj p1-in obrazac i poslao postom prije jedno 10 dana.
jos nema potvrde da su dobili ali polako...
jos nema potvrde da su dobili ali polako...