Popis dijaspore

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
hAZNADAR

#1 Popis dijaspore

Post by hAZNADAR »

Prijatno je vidjeti tako mnogo izbjeglih Banjalucana u gradu koji su dosli se popisati - i vratiti "kuci".

medjutim - mnogi nisu mnogli zbog posla - posebno mladi ali su roditeljima dostavili licnu kartu izvadjenu u BL.

Neki popisivaci su upisali odsutne clanove a neki nisu htjeli.

neki kazu da se dijaspora ne moze popisati jer je odsutna duze od 12 mjeseci ili nije na licu mjesta.

A neki kazu da je moguce se popisati izvana - dal preko ambasade il neke stranice - neznam.

Informacije - please
Šveđanin

#2 Re: Popis dijaspore

Post by Šveđanin »

Kolegina rodbina se popisala. Došli iz Švedske u BL, popisali sebe i porodicu. Nije bilo problema. Cca 13 ljudi.

Imaš i vijest, nešto slično je avaz objavljivao:

Uzeli godišnji odmor da se upišu kao Bošnjaci
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/uzeli-g ... o-bosnjaci
hAZNADAR

#3 Re: Popis dijaspore

Post by hAZNADAR »

Šveđanin wrote:Kolegina rodbina se popisala. Došli iz Švedske u BL, popisali sebe i porodicu. Nije bilo problema. Cca 13 ljudi.

Onda je napravljen prekrsaj. Kome se zaliti?
sinuhe

#4 Re: Popis dijaspore

Post by sinuhe »

Razumijem ljude, samo ovaj, malo je diskutabilno to sto rade.
sinuhe

#6 Re: Popis dijaspore

Post by sinuhe »

Ne pita Haznadar za to vec za ove koji zive u inostranstvu a ciji su roditelji dosli u BiH samo radi popisa.

Sad kad se Vrbanjci popisu Srbi ce koristiti za argument da ovi zive u BL. :D
Isto tako ako budu uzimali kakav kredit za infrastrukturu opet ce i to koristiti kao argument ali nece graditi Vrbanju.
Nije to ljudi bas kao sto mislite, mada razumijem.
Last edited by sinuhe on 06/10/2013 21:12, edited 1 time in total.
uglavnomja

#7 Re: Popis dijaspore

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:Prijatno je vidjeti tako mnogo izbjeglih Banjalucana u gradu koji su dosli se popisati - i vratiti "kuci".

medjutim - mnogi nisu mnogli zbog posla - posebno mladi ali su roditeljima dostavili licnu kartu izvadjenu u BL.

Neki popisivaci su upisali odsutne clanove a neki nisu htjeli.

neki kazu da se dijaspora ne moze popisati jer je odsutna duze od 12 mjeseci ili nije na licu mjesta.

A neki kazu da je moguce se popisati izvana - dal preko ambasade il neke stranice - neznam.

Informacije - please
hebat ga :-)
sinuhe

#8 Re: Popis dijaspore

Post by sinuhe »

.
Last edited by sinuhe on 06/10/2013 21:28, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#9 Re: Popis dijaspore

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:Zbog tjeranja inata nece biti upisano da je Haznadar ikad protjeran :-)
Onog momenta kada su neki Banjalucani izvadili novu licnu kartu - zbog imovine i ostalih razloga - formalno nisu vise protjerani, izbjeglice,.. - vec osobe sa privremenim boravkom - haman gastarbajteri.
sinuhe

#10 Re: Popis dijaspore

Post by sinuhe »

Svejedno, sad ce reci da ste tu, da ucestvujete u drustvu itd.
uglavnomja

#11 Re: Popis dijaspore

Post by uglavnomja »

Šveđanin wrote:Kolegina rodbina se popisala. Došli iz Švedske u BL, popisali sebe i porodicu. Nije bilo problema. Cca 13 ljudi.

to je garant nas kolega, t t path & famili :D , a posto je on veci bosnjak od svih bosanski bosnjaka :izet:
Keiko

#12 Re: Popis dijaspore

Post by Keiko »

Ako nije problem, moze li mi neko objasniti zasto ljudi koji godinama ne zive u BiH ucestvuju u popisu? Licno mi je svejedno hoce li se neko popisati ili ne ali istovremeno ne vidim nikakve svrhe. Popisivanje protjeranih Bosnjaka i Hrvata koji se nisu vratili za stalno u RS po meni moze samo stetiti jer ce se Srbi busati u prsa kako je kod njih povratak uspio i kako niko ne dira tolike Bosnjake i Hrvate sto ne moze biti dalje od istine. '

Nisam iz RSa i nisam izbjeglica/prognanik ali mi ne pada na pamet ni da vadim BiH licnu, vozacku,... Ili da se popisujem. Jednostavno ne vidim nikakve svrhe zato sto mi dokumenti koje sam navela ne mogu biti od ikakve koristi gdje zivim. Istovremeno, popisali su me gdje zivim i gdje doprinosim prikupljanju tacnih i relevantnih podataka.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#13 Re: Popis dijaspore

Post by Zviz »

Sto se samih popisa tice, ja njih vidim kao nacionalisticka posla i nisam od takvih poslova a HVALA BOGU nemam ni tog JMBG ni drzavljanstva BiH pa sam zaobidjen u sirokom kugu - koji rhatluk :)

A nesto drugo za one koji neznaju a zive u Danskoj, a mozda ovo citaju! Danski zakon samo dozvoljava adresu u Danskoj tako da ako ovdje zivis nemozes imati adresu negdje drugo osima ako je rijec o studentima. Bosanci i Hercegovci koji zive u Danskoj na osnovu boravisne dozvole a nemaju danskog drzavljanstva (no i da imaju neigra nikakve uloge) nemogu imati adresu u BiH. Ako imaju i budu uhvaceni sankcija je oduzimanje boravisne dozvole i momentalna deportacija a iz BiH pravno ganjaj evt. povratak od cega nema nista. Iz moje opcine / opstine u Danskoj je trenutno u BiH na provjeri 14 lica koji ovdje tako zive i primaju penzije a nisu nikada radili - jedan nas lojalan Danskom sistemu i jedan Danac - ocekujem uskoro od nasih da slusam kako je ZNJ ZIMZO se "dobrovoljno vratio" :roll:
Ja_Ja

#14 Re: Popis dijaspore

Post by Ja_Ja »

Popis uradili rodjaci koji zive u mojoj kuci u koju dolazim svakih malo (jednom, dva, pa i tri puta godisnje u duzini od 7 do 30 dana). Stalna adresa boravista mi je u BiH, imam licnu i pasos BiH, smatram je svojom i mislim da je bio red da se popisem (iako sam na prvremenom radu vani vec 10tak godina).

Isto tako razumijem i ove koji zive u rahatluku sto nemaju nista, pa ni JMBG, njima njihovo a nama nase ;)
kiper_

#15 Re: Popis dijaspore

Post by kiper_ »

ti što misle da su se popisali jer su došli u bosnu na 5 dana su popisani kao privremeno prisutne osobe i neće ući u ukupan broj stanovnika bih, tako da su bezveze trošili pare na put.
a oni drugi koji su popisani kao privremeno odsutni ako im je napisano da su duže od godinu odsutni ni oni ne ulaze u ukupan broj stanovnika bih na dan popisa.
uzačud vam trud svirači, državu niko zajebao nije pa neće ni dijaspora.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#16 Re: Popis dijaspore

Post by JOINT_1921 »

Kod nas su MNOGI zaebali drzavu, nekima je Bog vec vratio a ne nas pravni sistem (Tihic, op.a.)... ;)
Zviz

#17 Re: Popis dijaspore

Post by Zviz »

kiper_ wrote:ti što misle da su se popisali jer su došli u bosnu na 5 dana su popisani kao privremeno prisutne osobe i neće ući u ukupan broj stanovnika bih, tako da su bezveze trošili pare na put.
a oni drugi koji su popisani kao privremeno odsutni ako im je napisano da su duže od godinu odsutni ni oni ne ulaze u ukupan broj stanovnika bih na dan popisa.

Pa ovdje u Danskoj su ljudima utufili u glavu pricu kaze ako se ne popises oduzet ce ti JMBG broj i sve sto imas u BiH. :roll: A opet oni sto nemaju drzavljastva a ovdje zive na osnovu boravisne dozvole i na grbaci drzave tj. sociala ili penzija bez imalo truda, a zile bi sebi rezali kad bi ih deportovali, se bas igraju sa stim da ih deportuju. Komedija da nemoze biti bolja!
hAZNADAR

#18 Re: Popis dijaspore

Post by hAZNADAR »

kiper_ wrote:ti što misle da su se popisali jer su došli u bosnu na 5 dana su popisani kao privremeno prisutne osobe i neće ući u ukupan broj stanovnika bih, tako da su bezveze trošili pare na put.
Niti jedan dolazak u BiH nije bezveze - ko ne voli vidjeti dijasporu neka ode u sumu u udarnim sedmicma.
Takodjer pomisao da dijaspora kani zajebati drzavu ali eto patriotske snage se protive je budalestina.

Ocito nekima smeta sto dijasporci nisu skroz otpisani.
muminovic

#19 Re: Popis dijaspore

Post by muminovic »

U svakom slucaju BiH bi propala bez dijaspore :-)
Ja_Ja

#20 Re: Popis dijaspore

Post by Ja_Ja »

Hmm.. Bez da ulazim u dalju polemiku oko vaznosti dijaspore, reci cu samo da ima nacina za dijasporu da se popise. Neki ovdje kao da su prespavali zadnjih par mjeseci pa pricaju o tome da je bezveze sto dolaze na 5 dana da se popisu jer eto vani su duze od godinu dana. Onaj koje dosao u BiH na 5 dana da se popise je dovoljno svjestan da ni u bjesnilu nece reci da je eto vani godinu dana i da je dosao samo da se popise. Covjek ce fino reci da je stalno nastanjen tu i tacka. Onaj koji popisuje nema pravo zakonski da pita nikakva dodatna pitanja i tu je kraj price o tome.

Cak sta vise nemaju pravo da pitaju mog rodjaka o meni nista vise od onog sto je navedeno u popisnici, nikakva elaboriranja ne dolaze u obzir o tome zasto moj rodjak upisuje da sam vani vec 3 mjeseca i da cu se vratiti za 3 mjeseca u pitanjima 4 i 5 (veoma VAZNO, zbir mjeseci u pitanju 4 i 5 ne smije biti veci od 12) iako sam ja u realnosti vani vec 10 godina. Popisivac ne smije to da pita! Meni se potrefilo da sam u Bosni veoma cesto sto poslom sto privatno pa je ovo gore odgovara realnosti, ali i da nisam dao bih svojima upute da to upisu kao i da jesam. Zakon mi je to omogucio, nisam sam to izmislio.
kiper_

#21 Re: Popis dijaspore

Post by kiper_ »

Ja_Ja wrote:Hmm.. Bez da ulazim u dalju polemiku oko vaznosti dijaspore, reci cu samo da ima nacina za dijasporu da se popise. Neki ovdje kao da su prespavali zadnjih par mjeseci pa pricaju o tome da je bezveze sto dolaze na 5 dana da se popisu jer eto vani su duze od godinu dana. Onaj koje dosao u BiH na 5 dana da se popise je dovoljno svjestan da ni u bjesnilu nece reci da je eto vani godinu dana i da je dosao samo da se popise. Covjek ce fino reci da je stalno nastanjen tu i tacka. Onaj koji popisuje nema pravo zakonski da pita nikakva dodatna pitanja i tu je kraj price o tome.

Cak sta vise nemaju pravo da pitaju mog rodjaka o meni nista vise od onog sto je navedeno u popisnici, nikakva elaboriranja ne dolaze u obzir o tome zasto moj rodjak upisuje da sam vani vec 3 mjeseca i da cu se vratiti za 3 mjeseca u pitanjima 4 i 5 (veoma VAZNO, zbir mjeseci u pitanju 4 i 5 ne smije biti veci od 12) iako sam ja u realnosti vani vec 10 godina. Popisivac ne smije to da pita! Meni se potrefilo da sam u Bosni veoma cesto sto poslom sto privatno pa je ovo gore odgovara realnosti, ali i da nisam dao bih svojima upute da to upisu kao i da jesam. Zakon mi je to omogucio, nisam sam to izmislio.
popisivač ne da ima pravo da pita nego je dužan da u uvodnom razgovoru prije nego počne da upisuje podatke sazna o kakvom se domaćinstvu radi.
a ti što lažu, neka lažu ali ako se utvrdi da je to bila laž platit će kaznu od 1.000 do 10.000 KM. a ima načina da se utvrdi da li je osoba lagala.
Ja_Ja

#22 Re: Popis dijaspore

Post by Ja_Ja »

Dobro si to formulisao. Ima pravo da pita o kakvom se domacinstvu radi i ko zivi u kuci (jedna ili vise porodica) ali NEMAJU pravo da ispituju nakon sto im je receno da trenutno nisu tu i da su na radu/skolovanju vec 3 mjeseca i da ce se vratiti za 3 mjeseca neke druge detalje tipa..al ja znam da njih nema duze itd...Ovo pravilo vazi podjednako za ovo pitanje kao i za ono o nacionalnoj/etnickoj pripadnosti, tj. ne moze niti smije da se sugerira nesto na izjavu domacina. Ako je domacin rekao da ih nema 3 mjeseca i da ce se vratiti za 3 mjeseca, popisivac nema pravo niti smije da pita dodatna pitanja. A oni koji provjeravaju neka provjeravaju na koji god nacin hoce. Sigurno da ima nacina da se to provjeri ali od te ljubavi nema nista a to znas i ti bas kao i ja.
Keiko

#23 Re: Popis dijaspore

Post by Keiko »

Ja_Ja wrote:Cak sta vise nemaju pravo da pitaju mog rodjaka o meni nista vise od onog sto je navedeno u popisnici, nikakva elaboriranja ne dolaze u obzir o tome zasto moj rodjak upisuje da sam vani vec 3 mjeseca i da cu se vratiti za 3 mjeseca u pitanjima 4 i 5 (veoma VAZNO, zbir mjeseci u pitanju 4 i 5 ne smije biti veci od 12) iako sam ja u realnosti vani vec 10 godina.
Zasto se popisujes u BiH (pogotovu zbog ovog boldiranog dijela)? Cisto politiziranje popisa i devalviranje njegove stvarne namjene. O netacnom krajnjem rezultatu da i ne govorim :-) .
Zviz

#24 Re: Popis dijaspore

Post by Zviz »

Na kraju ce ispasti u BiH zivi malo manje ljudi nego u Poljskoj, pa nemozes ziviti istovremeno na dva mjesta matu mu mila. Vi bi i da ste stalni gradjani BiH i npr. Njemacke pa ce ispasti u BiH knap 5 miliona stanovnika a po nekim evidencijama 1,5 u inostranstvu. Tako ce Bosna imati vise stanovnika bar za 1 milion nego sto ima. Ja cirkusa od popisa - moras biti glup ko tocak da vjerujes ce bilo ko priznati popise.

Npr. Danac koji zivi van danske i ako je drzavljanin Danske nema pravo da glasa a kamol da dodje kuci u slucaju popisa - a sta ces izmedju jedne Danske ili Irske ili Belgije i BiH je razlika u 200-300 godina opste kulture a da nepricam o drugim stvarima. Koja Ciganizacija majko mila.
Keiko

#25 Re: Popis dijaspore

Post by Keiko »

@Zviz

Kad bi se Irci popisivali k'o Bosanci, Irska bi imala 30 i vise milijuna stanovnika sto bi znacilo da bukvalno zive poredani k'o sardine. Po regularnom popisu Irska ima populaciju od 6.3 milijuna ukljucujuci i Sj. Irsku, domicilno stanovnistvo i imigrante. Etnija i religija nikog vise ne zanimaju, pa cak ni svecenstvo. Uz to, jos nema ni 100 godina otkako se Irska izborila za samostalnost nakon 800 godina Britanske okupacije. Kad to sve 'prevedes' u Bosansko-Hercegovacke istorijske okvire, sve ti je jasno.
Post Reply