SveRipicipi wrote:Sta je zajednicko Bosnjacima iz BiH i Bosnjacima iz Sandzaka?
Popis 2013 - nezgodna pitanja
- Havatar
#776 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
-
Yug
#777 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Isto sto i Hrvatima u HR i BiH i Srbima u SRB I RS tj. BiH.Ovde su nacije nastale na osnovu religije inace da smo jedna religija bili u 19 vijeku I DAN DANAS BI jUGOSLAVIJA POSTOJALA kao mocna drzava u Evropi.Ripicipi wrote:Sta je zajednicko Bosnjacima iz BiH i Bosnjacima iz Sandzaka?
- Prpa.ba
#778 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Svim javnim duznosnicima koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, svoj raji koja sad radi na popisu stanovnistva u okviru bosnjacke nacionalne kvote, svima koji ce se izjasniti kao Bosnjaci na popisu?Krushna mrva wrote:Kome se svidjelo? Aliji, Silajdzicu, Ganicu, Filipovicu...tebi? Kome jos?
Zasto je Musliman normalno, a Bosnjak nenormalno? Stavise, ko si ti da tumacis sta je normalno i nenormalno ime?Krushna mrva wrote:Zasto je mijenjano normalno u nenormalno ime i povezivano sa islamom?
Kvalitet foruma je pravo opao, nivo diskusije i argumenata je ocajan.
-
The 51st State
#779 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
kakva akrobacija, pa i za bosanskog brdskog, glupa.Krushna mrva wrote:Kome se svidjelo? Aliji, Silajdzicu, Ganicu, Filipovicu...tebi? Kome jos?Prpa.ba wrote: A sta je problem u tome kako je uradjeno? Bio ljudima cejf, naziv se svidio milionu ostalih ljudi, i sta sad?
Sta se ima svidjati? Zasto je mijenjano normalno u nenormalno ime i povezivano sa islamom?
-
Ripicipi
#780 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Ni ti ne vjerujes u ovo sto si napisao, a napisao si "sve" samo da bi izbjegao odgovor koji ti ne odgovara.Havatar wrote:SveRipicipi wrote:Sta je zajednicko Bosnjacima iz BiH i Bosnjacima iz Sandzaka?
-
The 51st State
#781 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
zajednicko je isto sto i bosnjacima katolicima, bosnjacima pravoslavcima sa vecinskim narodima srbije i hrvatskeRipicipi wrote:Ni ti ne vjerujes u ovo sto si napisao, a napisao si "sve" samo da bi izbjegao odgovor koji ti ne odgovara.Havatar wrote:SveRipicipi wrote:Sta je zajednicko Bosnjacima iz BiH i Bosnjacima iz Sandzaka?
- Havatar
#782 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Napisao sam sve zato sto jeste tako i sto to je to jedan narod.Ripicipi wrote:Ni ti ne vjerujes u ovo sto si napisao, a napisao si "sve" samo da bi izbjegao odgovor koji ti ne odgovara.Havatar wrote:SveRipicipi wrote:Sta je zajednicko Bosnjacima iz BiH i Bosnjacima iz Sandzaka?
- don vito
#783 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Svaka cast, covjek pogodio u sridu, barem kad sam ja u pitanju, jedino sto nikad nisam bio Jugosloven. U mom slucaju, ali i clanova moje porodice, nema govora o slovima i "ispravnim nazivima" naroda, priznajem da ne zelim zajedno sa SDA-Bosnjacima i to je razlog zasto cu se izjasniti kao Bosanac. Ne zelim sa cericima, izetbegovicima, alispahicima, memicima… Nema nacina da ih u skoroj buducnosti skinemo sa grbace, pa makar da u necemu budemo drugaciji od njih. Ne znam samo sto im je sad toliko stalo do onih koje 20 godina vrijedjaju i ponizavaju?ulciscorr wrote:Ne zelite zajedno sa Bosnjacima, u redu... ali prestanite ovo da predstavljate kao neku raspravu o slovima i "ispravnim nazivima" naroda... bili ste Jugosloveni, danas ste Bosanci, nije nikakav problem... samo budite iskreni.
Svako ima slobodu izjasnjavanja. Nadam se da ce se dosta ljudi izjasniti kao Bosanci i zato bih volio da mediji sto vise prostora ustupe Fatmiru Alispahicu, Sejfudinu Tokicu, Cericu. Njegovi nastupi su najbolja promocija ideje bosanske nacije.
-
Basvod
#784 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
ipak je istina ono gdje pocinje bosna tu prestaje logika[/quote]respo wrote:U BiH jeste, isto je.Basvod wrote:[quote="respo"
nacionalnost nije isto kao i narodnost shvati
O cemu onda pricamo?
Ne zivimo u Americi niti pricamo engleskim jezikom. Sta me briga kako je kod njih.
Dakle u BiH je etnicko/nacionalno izjasnjavanje i to je kraj price, dok se ne promjeni Zakon.
-
CungaLunga
#785 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Sandžak je dio Bosne koji je pod okupacijom Srbije od 1912. Više od 400Ripicipi wrote:Ni ti ne vjerujes u ovo sto si napisao, a napisao si "sve" samo da bi izbjegao odgovor koji ti ne odgovara.Havatar wrote:SveRipicipi wrote:Sta je zajednicko Bosnjacima iz BiH i Bosnjacima iz Sandzaka?
godina je novopazarski sandžak bio dio bosanskog elajeta.
A tvoj odgovor je pretpostavljam da su srbi? Pa ni srbi ne vjeruju u to, sudeći po
pjesmama o Sjenici i Novom Pazaru.
- Gojeni H
#786 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Ne znam je li Ceric potomak Kulina Bana ali ja sebe vidim kao potomka svih onih koji su se za ovu zemlju borili vijekovima.Yug wrote:Koji "vi"Gojeni H wrote:Samo za @Dozer-a
Postojimo mi vec vise od 1000 godina, a neki bi da nas svrstaju u period koji historiji ne znaci nista ili vrlo malo.
Nit' smo nastali 93-e nit' postali na nekom kongresu.
A izuzetno je nekorektno nazivati nas etnickom grupom. Nismo mi nikakvi Tutsi, vec narod koji se odupirao svakom tiraninu od postanka....Kakve veze ima danasnje stanovnistvo Bosne sa srednjovjekovnim stanovnistvom i onim ranijem .Ovo danas sve sami doseljenici iz danasnje Srbije,Hercegovine,Crne Gore,Slavonije,Madjarske bez obzira kojoj vjeri pripadali.Nije ti valjda efendija Ceric slavni potomak Kulina Bana
To sto su neki odustali od imena radi popova i svestenika te postase Serbi i Hrvati nije nas problem.
Podmecete glupave price o nacional romantizmu samo Bosnjacima.
Srbi se mogu smatrati od Svetog Save, Hrvati od "stoljeca 7-og" ali su samo Bosnjaci izdefinisani u 19 vijeku ili po nekima 93-e. Jebo vas ta logika i to kukavicije jaje koje mozete podmetnuti samo onima bez mosnji i identiteta.
-
Krushna mrva
#787 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Samo primitivna osoba posegne za kvalifikacijom, bez iceg drugogThe 51st State wrote:kakva akrobacija, pa i za bosanskog brdskog, glupa.Krushna mrva wrote:Kome se svidjelo? Aliji, Silajdzicu, Ganicu, Filipovicu...tebi? Kome jos?Prpa.ba wrote: A sta je problem u tome kako je uradjeno? Bio ljudima cejf, naziv se svidio milionu ostalih ljudi, i sta sad?
Sta se ima svidjati? Zasto je mijenjano normalno u nenormalno ime i povezivano sa islamom?
-
Krushna mrva
#788 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Kostatacija ti je na mjestu, samo ne znam kada su dikutanti kao ti doprinosili razini?Prpa.ba wrote:Svim javnim duznosnicima koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, svoj raji koja sad radi na popisu stanovnistva u okviru bosnjacke nacionalne kvote, svima koji ce se izjasniti kao Bosnjaci na popisu?Krushna mrva wrote:Kome se svidjelo? Aliji, Silajdzicu, Ganicu, Filipovicu...tebi? Kome jos?![]()
Zasto je Musliman normalno, a Bosnjak nenormalno? Stavise, ko si ti da tumacis sta je normalno i nenormalno ime?Krushna mrva wrote:Zasto je mijenjano normalno u nenormalno ime i povezivano sa islamom?Dalje, po cemu je Bosnjak (nenormalno ime) povezano sa islamom a Musliman (normalno ime) nije?
![]()
![]()
![]()
Kvalitet foruma je pravo opao, nivo diskusije i argumenata je ocajan.
Glede "Muslimana", u ratu su svi bili Bosanci i taj kapital je trebalo iskoristiti. Ali neces majcin sine. Lakse, djelotvornije, mutnije, bezobraznije... je bilo hinjski uvesti klero-kleptomanske principe, ukljucujuci i rijec koju vi sada koristite i pokusavate prodati kao nesto skroz normalno. Bosanac je normalno, Bosnjak zbog cijele konotacije sa Turskom i vezanja za islam nije normalno. Prosto k'o pasulj
-
talić
#789 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Upravo tako.don vito wrote:Svaka cast, covjek pogodio u sridu, barem kad sam ja u pitanju, jedino sto nikad nisam bio Jugosloven. U mom slucaju, ali i clanova moje porodice, nema govora o slovima i "ispravnim nazivima" naroda, priznajem da ne zelim zajedno sa SDA-Bosnjacima i to je razlog zasto cu se izjasniti kao Bosanac. Ne zelim sa cericima, izetbegovicima, alispahicima, memicima… Nema nacina da ih u skoroj buducnosti skinemo sa grbace, pa makar da u necemu budemo drugaciji od njih. Ne znam samo sto im je sad toliko stalo do onih koje 20 godina vrijedjaju i ponizavaju?ulciscorr wrote:Ne zelite zajedno sa Bosnjacima, u redu... ali prestanite ovo da predstavljate kao neku raspravu o slovima i "ispravnim nazivima" naroda... bili ste Jugosloveni, danas ste Bosanci, nije nikakav problem... samo budite iskreni.
Svako ima slobodu izjasnjavanja. Nadam se da ce se dosta ljudi izjasniti kao Bosanci i zato bih volio da mediji sto vise prostora ustupe Fatmiru Alispahicu, Sejfudinu Tokicu, Cericu. Njegovi nastupi su najbolja promocija ideje bosanske nacije.
Ako je Vajta Srbima pjevao: " Neću više iz te čaše jer to vino nije naše". Vrijeme je da i mi zapjevamo domaćim tiranima: Neću više iz čaše jer to nije šerbe naše !"
-
Ripicipi
#790 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Sta vas konkretno veze osim religije? Moze li napokon konkretan odgovor?Havatar wrote: Napisao sam sve zato sto jeste tako i sto to je to jedan narod.
Zasto bosnjacka politika zeli da svako ko se na popisu izjasni kao Musliman automatski znaci da je Bosnjak?
Stvarno mi nije jasno kako mozete I pokusavati negirati to da su danasnji Bosnjaci samo i iskljucivo nekadasnji Muslimani.
Zato danas imamo Srbe, Hrvate i BOSNJAKE.
- JohnnyS
#791 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Nigdje se ljudi ne nalože tako lako ko na ovim prostorima. Što ima veze što je popisno pitanje "nacija"? Može biti i "samostalna nacija", "neovisna nacija", može se staviti i "pripadnik nacije s pravom na teritorij i samostalnost" kad je Bosna i Hercegovina međunardo priznata država s jasnim granicama koje se ne mogu promijeniti na temelju toga što se netko zajebao pa stavio nacija umjesto narod. Isto tako, što vi mislite da će se promijeniti ako bude 30% ostalih ili Bosanaca? Mislite da će nekoga biti briga, da će se nešto mijenjati? Jašta će
Postoje mehanizmi po kojima se mijenja Ustav u ovoj državi, i sve da je i 60% Bosanaca/Hercegovaca dosta je da jedan konstutivni narod blokira ustavne promjene i ćao bao. Pa i u Švicarskoj 5 puta više ljudi priča turski nego retoromanski, pa je retoromanski službeni jezik. 
-
muzicar_iz_parka
#792 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Ukidanje učešća u vlasti prema konstitutivnosti odnosno rezultatima popisa je mač sa dvije oštrice.
Naravno sa jedne strane neće više biti diskriminacije "ostalih", ali sa druge strane totalno briše obavezno učešće Bošnjaka u lokalnoj vlasti mjesta gdje ih je nekad bilo a danas ima u veoma malim procentima.
Naravno sa jedne strane neće više biti diskriminacije "ostalih", ali sa druge strane totalno briše obavezno učešće Bošnjaka u lokalnoj vlasti mjesta gdje ih je nekad bilo a danas ima u veoma malim procentima.
-
_majevica_
#793 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Sta bi...Bosnjaci il bosanci? 
-
Krushna mrva
#794 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
I opet sami sebi treba da upadamo u zamku. Opet isto. Ta igra na kraju ne proizvodi pobjednike, samo kompletno idemo u hendek. Na bilo kojoj, lokalnoj, drzavnoj, entitetskoj....razini je skoro svejedno ko je u vlasti u smislu torovskog dijeljenja. Kleptomanski instinktni dominiraju, zbog takve podjele kler takodje drma...a svi zajedno tonemomuzicar_iz_parka wrote:Ukidanje učešća u vlasti prema konstitutivnosti odnosno rezultatima popisa je mač sa dvije oštrice.
- Havatar
#795 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Historija , tradicija , kultura , vjera , jezik , zajednicka sjecanja na ucesce u ratovima i zajednicka sjecanja na zlocine pocinjene nad Bosnjacima.Ripicipi wrote:Sta vas konkretno veze osim religije? Moze li napokon konkretan odgovor?Havatar wrote: Napisao sam sve zato sto jeste tako i sto to je to jedan narod.
Zasto bosnjacka politika zeli da svako ko se na popisu izjasni kao Musliman automatski znaci da je Bosnjak?
Stvarno mi nije jasno kako mozete I pokusavati negirati to da su danasnji Bosnjaci samo i iskljucivo nekadasnji Muslimani.
Zato danas imamo Srbe, Hrvate i BOSNJAKE.
- Banksy
#796 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Krushna mrva wrote:
Bosanac je normalno, Bosnjak zbog cijele konotacije sa Turskom i vezanja za islam nije normalno. Prosto k'o pasulj
I kod nas je grah, nije pasulj ...
-
Krushna mrva
#797 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Graha i krompira da ti dupe sviraBanksy wrote:Krushna mrva wrote:
Bosanac je normalno, Bosnjak zbog cijele konotacije sa Turskom i vezanja za islam nije normalno. Prosto k'o pasulj
![]()
- aurora313
#798 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Mislim da si ti povrsno shvatio, a da shvatis bolje, procitaj komentar na Durakovicevu kolumnu u http://bosnopoharana.wordpress.com.cetmi wrote:Profesor govori o vremenu kad je opcija bilo da se izjasniš kao neopredjeljen i da je to u osnovi značilo NIŠTA.
Zaključak da ako se ne izjasniš kao Bošnjak da si NIŠTA je tvoj i samo tvoj.
Ljudi koji pročitaju njegov tekst i ovaj tvoj zaključak će lako doći do zaključka šta je ovdje glupost.
Pročitaj još jednom bar zadnji pasus.
Ali da ti pojednostavim, evo tog dijela:
..." I što nađoh interesantnim, otkrih da profesor brani moju stranu: “Šta znači biti neopredijeljen u nacionalnom smislu?! To je naročito individualno i kolektivno poniženje (dakle, ti si NIŠTA!); to je marginalizacija ili izopćenje pa tako i zlostavljanje naročite vrste …” Naravno, on je ovdje mislio na muslimane, ali eto, ne vidim razlog da je isto primjenjivo i na nas Bosance.
A znate li šta je u svemu ovome specifično ironično? Muslimani su nekada svrstavani u neopredjeljene ili kako se to zvanično danas naziva, ‘Ostale.’ A za uzvrat, danas autohoni Bosanci postaju neopredjeljeni tj., svrstani su u ‘Ostale.’
E, Bosno poharana."
Nije Durakovic naivan ali je fulao.
-
_majevica_
#799 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Valjda od sira...Krushna mrva wrote:Graha i krompira da ti dupe sviraBanksy wrote:Krushna mrva wrote:
![]()
- Banksy
#800 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja
Još jedan humorista ... Ili je to onaj isti, stari?Krushna mrva wrote:Graha i krompira da ti dupe sviraBanksy wrote:Krushna mrva wrote:
![]()