Dozer wrote:"Pripadnik nacionalne manjine" podrazumjeva državljanina Bosne i Hercegovine koji ne pripada nijednom od triju konstitutivnih naroda. Nacionalnu manjinu čine ljudi istoga ili sličnoga etničkoga podrijetla, iste ili slične tradicije, običaja, vjerovanja, jezika, kulture i duhovnosti i bliske ili srodne povijesti i drugih obilježja.
A ovo je u suprotnosti i sa Ustavom BiH, gdje su jasno definisane nacionalne manjine (ima ih 17)
nigdje u ustavu ne pise koje su to manjine, a jos manje da ih je tacno 17.
Dozer wrote:Samim tim je sasvim jasno da su upravo B, H i S kreirali izborni zakon da bi sebi obezbijedili dugotrajnost na vlasti.
prvo, zakone usvajaju oni koji su na vlasti, to je valjda jasno svakako, ne znam sta je problem. thats how democracy works.
a drugo, izborni zakon je makar 70% ako ne i 100% pisala medjunarodna zajednica, ko i ostale drzavne zakone.
Dozer wrote:I upravo je zato sad panika od popisa. Posto se sve bazira na rezultatima popisa, ostali i te kako mogu pomrsiti konce etno-nacionalistima, pa nek' prica ko sta hoce.
nema sanse, pomrsice konce samo bosnjacima. na broj srba i hrvata nece utjecat, pa time ni na sastav javne uprave.
Dozer wrote:Zamislimo situaciju da 30% gradjana drzave tuzi vlastitu drzavu pred medunarodnim sudovima...
Posljedice? Po meni bi bile ogromne za samu drzavu. Ali eto, cemo vidimo.
to sa tuzbama, u pravu si. moze se tuzit i dobili bi 100%. s tim da 30% gradjana nema para za to, a sve i da ima, nema drzava da im plati. dobili bi nekakve certifikate koji bi vrijedili sve manje i manje kako vise i vise gradjana tuzi. tako da je to glupa "investicija". a i nesto ne vidim da se finci nakon sudske pobjede kandidovao za izbore??
budite ljudi REALNI, ne kazem ja da treba bit ovako, ne treba, al treba se borit na nacin koji ce bit EFEKTIVAN, ne nekakve ideje u oblacima koje nemaju sanse za uspjeh.