Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
area51

#51 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by area51 »

perfect_guy wrote:
area51 wrote:Vidim da ima milion tema u vezi popisa,jedne se brišu druge se otvaraju...pa rekoh da ovdje nešto priupitam
Mene interesuje jedno manje -više tehničko pitanje.
Šta sa ljudima koji će ovu državu napustiti krajem septembra a u nju se vratiti krajem godine(2013).Hoće li biti popisani i kako ili će "izvisiti" ?
http://www.bhas.ba/Popis%202013/HR%20P1.pdf

sigurno ih popis obuhvata, a na pitanju 1 bi trebalo da spadaju pod opciju b)
Hvala

@radosni,uozbilji se :D
Šunj

#52 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Šunj »

Popisni obrasci za one koji zive u inostranstvu:

http://www.popis2013.ba/index.php/bs/

Obrazac za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci
http://www.bhas.ba/Popis%202013/P1_ino_bh.pdf

Uputstvo za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BHAS_Up ... tvo_BH.pdf
uzgajivac

#53 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

[quote="Šunj"]Popisni obrasci za one koji zive u inostranstvu:

http://www.popis2013.ba/index.php/bs/

Obrazac za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci
http://www.bhas.ba/Popis...

Uputstvo za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci
http://www.bhas.ba/Popis...

Šunj, nemoj da zbunjujes gradjanstvo. Popis dijaspore se nece brojati u konacne rezultate popisa! BH gradjani iz inostranstva mogu da se popisu normalno kao i svi ostali u obrascima P-1, P-2 i P-3, samo trebaju na pitanje "Duzina odsustva?" odgovoriti "Krace od jedne godine".
MuaDib

#54 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by MuaDib »

Gospodče wrote:
MuaDib wrote:Za mene sve je jasno!!!
Image
ideš AUTOMATSKI u ostale

nikakav problem ne bi bio da su Bosanci ČETVRTA ustavna ravnopravna kategorija
a sada se upitaj ko bi bio PROTIV takvog rješenja i promjene ustava
Šta mi konkretno znači to, da li sam konstitutivan ili nekonstitutivan, apsolutno ništa!!!
Kada će se ionako vlast ubuduće formirati shodno novom stanju na terenu.
Gospodče

#55 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

MuaDib wrote:
Gospodče wrote:
MuaDib wrote:Za mene sve je jasno!!!
Image
ideš AUTOMATSKI u ostale

nikakav problem ne bi bio da su Bosanci ČETVRTA ustavna ravnopravna kategorija
a sada se upitaj ko bi bio PROTIV takvog rješenja i promjene ustava
Šta mi konkretno znači to, da li sam konstitutivan ili nekonstitutivan, apsolutno ništa!!!
Kada će se ionako vlast ubuduće formirati shodno novom stanju na terenu.
de sad malo prokontaj KONTRADIKTORNOST ove tvoje dvije rečenice
uzgajivac

#56 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

"Direktorica Federalnog zavoda za statistiku (...) je potvrdila kako su u Zakonu o popisu stanovništva predviđene prekršajne sankcije za građane koji netačno odgovore na pitanja tokom oktobarskih popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10.000 maraka."

(Fena)

Pitanje glasi: na koji nacin ce Agencija za statistiku utvrditi da je neko netacno odgovorio na pitanja?
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#57 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by slogabn »

uzgajivac wrote:"Direktorica Federalnog zavoda za statistiku (...) je potvrdila kako su u Zakonu o popisu stanovništva predviđene prekršajne sankcije za građane koji netačno odgovore na pitanja tokom oktobarskih popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10.000 maraka."

(Fena)

Pitanje glasi: na koji nacin ce Agencija za statistiku utvrditi da je neko netacno odgovorio na pitanja?
To sankcionisanje je utvrdjeno iskljucivo zbog izjasnjavanja osoba koje su u dijaspori, zbog moguce manipulacije da se na popisu nadju i oni kako ih ti nazva nenormali, jer to je jedino sto oni mogu utvrditi.
uzgajivac

#58 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

slogabn wrote: To sankcionisanje je utvrdjeno iskljucivo zbog izjasnjavanja osoba koje su u dijaspori, zbog moguce manipulacije da se na popisu nadju i oni kako ih ti nazva nenormali, jer to je jedino sto oni mogu utvrditi.
ne moze biti, cifre su u konvertibilnim markama :)
uzgajivac

#59 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

naredno pitanje: stan je privatni prostor a sluzbena lica mogu ulaziti u tudji stan samo sa nalogom, s tim sto ovi popisivaci niti imaju status sluzbenog lica niti imaju pismeni nalog, ili mozda nije tako? da li popisivaci smiju prosto zbog uzimanja podataka ulaziti u neciji stan?
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#60 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by slogabn »

uzgajivac wrote:
slogabn wrote: To sankcionisanje je utvrdjeno iskljucivo zbog izjasnjavanja osoba koje su u dijaspori, zbog moguce manipulacije da se na popisu nadju i oni kako ih ti nazva nenormali, jer to je jedino sto oni mogu utvrditi.
ne moze biti, cifre su u konvertibilnim markama :)
Normalno, jer nece biti direktno sankcionisani oni, vec oni sto direktno ili uz pomoc popisivaca njihova imena stavljaju na popisni listic i zaokruze da su oni odsutni manje od 12 mjeseci.
insaneinthebrain

#61 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by insaneinthebrain »

uzgajivac wrote:naredno pitanje: stan je privatni prostor a sluzbena lica mogu ulaziti u tudji stan samo sa nalogom, s tim sto ovi popisivaci niti imaju status sluzbenog lica niti imaju pismeni nalog, ili mozda nije tako? da li popisivaci smiju prosto zbog uzimanja podataka ulaziti u neciji stan?
jok eto ne smiju, popisvace u haustoru ili u dvoristu :-)
ti nemoj pustiti u svoj stan pa ce ti doci kazna
JohnnyS

#62 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by JohnnyS »

Lopovi bi mogli iskoristiti popis, ko zna koga u stan puštaš...
insaneinthebrain

#63 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by insaneinthebrain »

valjda ce nam dati neke akreditacije da se lakse prepoznaju popisivaci i da ljudi budu sigurni koga pustaju u kucu
escobar__

#64 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by escobar__ »

Konačne liste za sve gradove/opštine su objavljene na sajtu BHAS, odnosno ovdje.
escobar__

#65 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by escobar__ »

Vidjet ćemo nakon što se popišemo. :D Bit će ih ipak nešto više u Tuzli i Sarajevu.
aurora313

#66 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by aurora313 »

Kuku, lele… šta se to dešava… neko hoće da opet ponizi Bošnjake… Perfidno, perfidno... Ovako se u mračnom raspoloženju našao profesor Esad Duraković (vidi kolumnu ‘Zamke i zablude u nacionalnom izjašnjavanju,’ Oslobođenje 2.IX.2013), te pred oktobarski popis stanovništva upozorava Bošnjake da im se 'pripremaju zamke.'

Sjećam se da su u prethodnom (nenarodnom) režimu, dvije od tri etno-vjerske grupe bile jasno označene: jal’ Srbi, jal’ Hrvati. Treća je bila ‘neopredjeljeni.’ Duraković nas na to podsjeća: “Prije svega, valja imati u vidu da je tokom niza decenija Bošnjacima bilo oduzeto njihovo nacionalno ime (Bošnjak), pa su bili prisiljeni da se izjašnjavaju na više načina (kakva "velikodušnost"!). Tako su neki postali Muslimani u etničkom smislu…”

E, da bi se ovo jednom za svagda ispravilo, grupica pseudo istoričara i specifično orijentisanih jezičnih eksperata, uzela je stvar u svoje ruke odmah nakon demokratskih prevrata, i ovu nepravdu ispravila. Sjetili su se da bi se narod—koje su drugi po svojim potrebama svrstavali pod zajedničko ime Bošnjani ili Bošnjaci—trebali uključiti u stvaranje jedinstvene nacionalne grupe, s tim da su preuzeli svojatanje naziva bosanski jezik. Ko zna, možda misle da će za koju deceniju (zahvaljujući ovakvoj novokomponovanoj prosvjećenosti), susjedne nam zemlje Hrvatska i Srbija konačno uvidjeti da su pogriješile i prihvatiti bosanski kao svoj zvanični jezik.

Ja lično bosansku kulturnu tradiciju i jezik cijenim i praktikujem od rođenja kao autohoni Bosanac. Ne znam sve gramatičke začkoljice i pravila, ali dobro razumijem svakoga u Bosni. To što su me kao malog krstili u crkvi, dalo je drugima mogućnost da me svrstaju kao Srbina a ne kao bih trebao da budem, Bosanac. Znam da biti Bosanac i nije neko posebno dostignuće, ali meni odgovara. Iz ove se kože ne može.

Zato mi nije jasno zašto Bošnjaci ne bi mogli jednostavno da se izjasne kao Bosanci? To mi izgleda logično ma da ne iz nekih skrivenih razloga na koje profesor upozorava: “Predstojeći popis stanovništva nastoji se, s nekih strana i perfidnim sredstvima, uvesti u taj krajnje negativan kontekst: treba ih (misli na Bošnjake) zbuniti kako da se izjašnjavaju, zato da bi ih bilo što je moguće manje, a isti cilj imala je agresija. Za to se pripremao konfuzan popisni materijal, dok istovremeno djeluju spomenuti "misionari". “

Ko je taj ili ti koji zbunjuju Bošnjake ‘perfidnim sredstvima’, to će naravno ostati tajna. Moraju li se i neopredjeljeni bojati te skrivene perfidnosti? Od kuda ista dolazi i kako je običan građanin može prepoznati?

Da napravi misteriju još misterioznijom, Duraković nastavlja: “Dakle, čitav povijesni kontekst i naša krajnje ružna državno-politička stvarnost ukazuju na to da nije riječ o običnom popisu stanovništva. Potpuno je nejasno kako to nije svakome jasno.”

Zaista, kako to da to nije svakome jasno?

Nego, haj’mo mi ‘vako. Ja ću se i dalje nazivati i smatrati Bosancem, dakle imenom nacionalne grupe koja ne postoji i koju ovaj popis ne priznaje. Govoriću onako kako su govorili ne samo moji pretci nego i ostali u Bosni. Jer otuda je valjda i došlo to, BOSANCI.

To je, bar za mene, dovoljan razlog zašto bih u slijedećem popisu trebao da budem ravnopravno prihvaćen i upisan kao Bosanac. A začudo, baš tu sam otkrio da je profesor brani moju stranu: “Šta znači biti neopredijeljen u nacionalnom smislu?! To je naročito individualno i kolektivno poniženje (dakle, ti si NIŠTA!); to je marginalizacija ili izopćenje pa tako i zlostavljanje naročite vrste …” Naravno, on je ovdje mislio na muslimane, ali eto, ovo postade primjenjivo i na nas Bosance.

A znate li šta je u svemu ovome specifično ironično? Muslimani su nekada svrstavani u neopredjeljene ili kako se to zvanično svrstava danas, u ‘Ostale.’ A za uzvrat, danas autohoni Bosanci postaju neopredjeljeni tj., svrstavaju ih u ‘Ostale.’

E, Bosno poharana.
http://bosnopoharana.wordpress.com
perfect_guy

#67 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by perfect_guy »

joooj wrote:Hoce li mene kazniti ako netacno odgovorim da sam Bosnjakinja, jer se u srcu osjecam kao Bosanka i Hercegovka!? :?
ta pitanja nisu predmet netačnog izjašnjavanja (jer ih i ne može dokazati)
BAK-eV

#68 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by BAK-eV »

aurora313 wrote:Kuku, lele… šta se to dešava… neko hoće da opet ponizi Bošnjake… Perfidno, perfidno... Ovako se u mračnom raspoloženju našao profesor Esad Duraković (vidi kolumnu ‘Zamke i zablude u nacionalnom izjašnjavanju,’ Oslobođenje 2.IX.2013), te pred oktobarski popis stanovništva upozorava Bošnjake da im se 'pripremaju zamke.'

Sjećam se da su u prethodnom (nenarodnom) režimu, dvije od tri etno-vjerske grupe bile jasno označene: jal’ Srbi, jal’ Hrvati. Treća je bila ‘neopredjeljeni.’ Duraković nas na to podsjeća: “Prije svega, valja imati u vidu da je tokom niza decenija Bošnjacima bilo oduzeto njihovo nacionalno ime (Bošnjak), pa su bili prisiljeni da se izjašnjavaju na više načina (kakva "velikodušnost"!). Tako su neki postali Muslimani u etničkom smislu…”

E, da bi se ovo jednom za svagda ispravilo, grupica pseudo istoričara i specifično orijentisanih jezičnih eksperata, uzela je stvar u svoje ruke odmah nakon demokratskih prevrata, i ovu nepravdu ispravila. Sjetili su se da bi se narod—koje su drugi po svojim potrebama svrstavali pod zajedničko ime Bošnjani ili Bošnjaci—trebali uključiti u stvaranje jedinstvene nacionalne grupe, s tim da su preuzeli svojatanje naziva bosanski jezik. Ko zna, možda misle da će za koju deceniju (zahvaljujući ovakvoj novokomponovanoj prosvjećenosti), susjedne nam zemlje Hrvatska i Srbija konačno uvidjeti da su pogriješile i prihvatiti bosanski kao svoj zvanični jezik.

Ja lično bosansku kulturnu tradiciju i jezik cijenim i praktikujem od rođenja kao autohoni Bosanac. Ne znam sve gramatičke začkoljice i pravila, ali dobro razumijem svakoga u Bosni. To što su me kao malog krstili u crkvi, dalo je drugima mogućnost da me svrstaju kao Srbina a ne kao bih trebao da budem, Bosanac. Znam da biti Bosanac i nije neko posebno dostignuće, ali meni odgovara. Iz ove se kože ne može.

Zato mi nije jasno zašto Bošnjaci ne bi mogli jednostavno da se izjasne kao Bosanci? To mi izgleda logično ma da ne iz nekih skrivenih razloga na koje profesor upozorava: “Predstojeći popis stanovništva nastoji se, s nekih strana i perfidnim sredstvima, uvesti u taj krajnje negativan kontekst: treba ih (misli na Bošnjake) zbuniti kako da se izjašnjavaju, zato da bi ih bilo što je moguće manje, a isti cilj imala je agresija. Za to se pripremao konfuzan popisni materijal, dok istovremeno djeluju spomenuti "misionari". “

Ko je taj ili ti koji zbunjuju Bošnjake ‘perfidnim sredstvima’, to će naravno ostati tajna. Moraju li se i neopredjeljeni bojati te skrivene perfidnosti? Od kuda ista dolazi i kako je običan građanin može prepoznati?

Da napravi misteriju još misterioznijom, Duraković nastavlja: “Dakle, čitav povijesni kontekst i naša krajnje ružna državno-politička stvarnost ukazuju na to da nije riječ o običnom popisu stanovništva. Potpuno je nejasno kako to nije svakome jasno.”

Zaista, kako to da to nije svakome jasno?

Nego, haj’mo mi ‘vako. Ja ću se i dalje nazivati i smatrati Bosancem, dakle imenom nacionalne grupe koja ne postoji i koju ovaj popis ne priznaje. Govoriću onako kako su govorili ne samo moji pretci nego i ostali u Bosni. Jer otuda je valjda i došlo to, BOSANCI.

To je, bar za mene, dovoljan razlog zašto bih u slijedećem popisu trebao da budem ravnopravno prihvaćen i upisan kao Bosanac. A začudo, baš tu sam otkrio da je profesor brani moju stranu: “Šta znači biti neopredijeljen u nacionalnom smislu?! To je naročito individualno i kolektivno poniženje (dakle, ti si NIŠTA!); to je marginalizacija ili izopćenje pa tako i zlostavljanje naročite vrste …” Naravno, on je ovdje mislio na muslimane, ali eto, ovo postade primjenjivo i na nas Bosance.

A znate li šta je u svemu ovome specifično ironično? Muslimani su nekada svrstavani u neopredjeljene ili kako se to zvanično svrstava danas, u ‘Ostale.’ A za uzvrat, danas autohoni Bosanci postaju neopredjeljeni tj., svrstavaju ih u ‘Ostale.’

E, Bosno poharana.
http://bosnopoharana.wordpress.com
Interesantan post.
Imam jedno pitanje i molim za odgovor.

Zasto su recimo Bosnjaci autohtoni a Bosanci nisu? Ili obrnuto.
Sta je potrebno biti, dokazati ili uraditi, da bi se mogao smatrati autohtonim stanovnikom Bosne.
Po cemu se mjeri tj. stice ili gubi autohtonost u Bosni.

Hvala unaprijed.
cyprus

#69 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Autohtonost bilo koga u kontekstu Bosne i Hercegovine je budalaština i nadnaravna kategorija...
sema911s

#70 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by sema911s »

pitanjce ,.,prijateljica kaze da ako me taj dan nenadju kuci ti popisivaci da mogu neku kaznu dobit,.,
radim dva posla i kuci sam vrlo kratko,., sta da im radim,., ono najradije bi da me ne popisu,.,samo podatak manje o meni sto mi i koristi,., hebes ti ovo sve,.,
VCorp

#71 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by VCorp »

sema911s wrote:pitanjce ,.,prijateljica kaze da ako me taj dan nenadju kuci ti popisivaci da mogu neku kaznu dobit,.,
radim dva posla i kuci sam vrlo kratko,., sta da im radim,., ono najradije bi da me ne popisu,.,samo podatak manje o meni sto mi i koristi,., hebes ti ovo sve,.,

Tri puta ti mora doći na vrata, ako te nema dobiješ poziv gdje možeš ispuniti popisnicu.
cyprus

#72 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Jel moraju lično mene ispitat ili može nego od ukućana da odgovara umjesto mene?
VCorp

#73 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by VCorp »

cyprus wrote:Jel moraju lično mene ispitat ili može nego od ukućana da odgovara umjesto mene?

Ne moze, moras ti licno.
sema911s

#74 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by sema911s »

VCorp wrote:
sema911s wrote:pitanjce ,.,prijateljica kaze da ako me taj dan nenadju kuci ti popisivaci da mogu neku kaznu dobit,.,

Tri puta ti mora doći na vrata, ako te nema dobiješ poziv gdje možeš ispuniti popisnicu.

hvalaa
KIseljak12

#75 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by KIseljak12 »

insaneinthebrain wrote:
uzgajivac wrote:naredno pitanje: stan je privatni prostor a sluzbena lica mogu ulaziti u tudji stan samo sa nalogom, s tim sto ovi popisivaci niti imaju status sluzbenog lica niti imaju pismeni nalog, ili mozda nije tako? da li popisivaci smiju prosto zbog uzimanja podataka ulaziti u neciji stan?
jok eto ne smiju, popisvace u haustoru ili u dvoristu :-)
ti nemoj pustiti u svoj stan pa ce ti doci kazna
Bujrum nek probaju neovlasteno uci u kucu. Nigdje ne pise da ih moram pustiti unutra, nego samo da moram biti kuci. Sta bi trebo, jos kahvu i himber im spremit. VOZDRA :thumbup:
Locked