Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
uzgajivac

#1 Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

Nekoliko neugodnih pitanja na koje Agencija za statistiku ni druge institucije jos nisu dali odgovor, mada bi morali:

1. Zasto ce popunjene popisnice nakon obrade biti unistene, ako ce podaci itako biti pohranjeni u bazi podataka?

2. Zasto ce strana (izraelska) firma da obradjuje podatke popisa? Zar mi to nemamo ni racunara ni softwarea ni statisticara?

3. Da li ce rezultati popisa stanovnistva BiH iz 2013 biti iskoristeni da se izmjeni izborni zakon to jest nacionalna zastupljenost u vlasti?
Hafis

#2 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Hafis »

1. pa upravo iz tih razloga što će biti pohranjeni u bazu podataka. Normalno, proceduru samog unosa u bazu treba nadzirati. Ne vidim osnove da se trajno čuvaju tone prebrojanih anketnih listova.

2. Zato što je ta firma specijalizirana za tu vrstu posla, a mi još uvijek nemamo odgovarajuću opremu, a ni softvere za takav posao. Jedino ako neko želi da se čekaju rezultati popisa idućih desetak godina. Pa jesi li vidio koliko dana CIK zbraja glasačke listiće. U normalnoj državi do ponoći imaš 96-7% postotne rezultate, a u nas nakon 3-4 dana tek 25-30% rezultata.

3. Ne. Već je isuviše prekasno za takve rabote. Izborni zakon se mora donijeti u ovoj tekućoj godini, pošto se u pravilu izborni zakon ne donosi u kalendarskoj godini održavanja izbora.
Basvod

#3 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Basvod »

3.
Nacionalna zastupljenost u vlasti ce se mjenjati nakon popisa. Iz Zakona je izbrisan član 48, kojim je bilo predviđeno da se rezultati o nacionalnoj strukturi stanovništva popisa iz 1991. godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do povratka izbjeglih i raseljenih lica.
uzgajivac

#4 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

Hafis wrote:Zato što je ta firma specijalizirana za tu vrstu posla.
Jeste specijalizirana ali to su povjerljivi podaci cijele populacije, drzavni organi te podatke onda time bukvalno izvoze iz zemlje. koji zakon garantuje da tokom obrade nece biti "kopirani".
Hafis wrote:koliko dana CIK zbraja glasačke listiće
Obrada popisa ce itako teci sporo, rezultait ce biti objavljviani postepeno, ma sta to znacilo, lijepo najavio Milinovic iz Agencije.
Hafis wrote:3. Ne. Već je isuviše prekasno za takve rabote. Izborni zakon se mora donijeti u ovoj tekućoj godini, pošto se u pravilu izborni zakon ne donosi u kalendarskoj godini održavanja izbora.
To nije relevantno, pa moze se donijeti novi izborni zakon za naredne izbore 2018.
Basvod wrote:3.
Nacionalna zastupljenost u vlasti ce se mjenjati nakon popisa. Iz Zakona je izbrisan član 48, kojim je bilo predviđeno da se rezultati o nacionalnoj strukturi stanovništva popisa iz 1991. godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do povratka izbjeglih i raseljenih lica.
ako je to tacno onda imas ekskluzivnu informaciju!

Jos jedno nezgodno pitanje:

4. Cemu sluzi popis za dijasporu kad rezultati tog popisa itako nece biti uvrsteni u konacne rezultate Popisa 2013, kad se zna da popis dijaspore nece biti potpun, pa cak nije ni obavezan za gradjane u inostranstvu, kao sto je obavezan popis za ovostrano stanovnistvo?
Basvod

#5 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Basvod »

Kakva ekskluzivna informacija? Ima vise od godine da je izbrisan clan 48. Pricalo se o tome danima.

4. Nicemu.
Hafis

#6 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Hafis »

uzgajivac wrote: Jeste specijalizirana ali to su povjerljivi podaci cijele populacije, drzavni organi te podatke onda time bukvalno izvoze iz zemlje. koji zakon garantuje da tokom obrade nece biti "kopirani".
Baš. Vidiš, i naš novac se štampa van države, pa ko mi garantira da se tamo ne ''kopira''. A to je ipak malo osjetljivije od odgovora na pitanje: ''koliko vam kuhinja ima kvadratnih metara''.
semirizsvemira

#7 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by semirizsvemira »

I samo firma iz Izraela zna popisati stanovnistvo - Nijedna druga drzava nema takvu firmu . pa sto ne popisu Palestince ? Sto se mene tice Bosnjaci bi trebali bojkotovati popis
Hafis

#8 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Hafis »

Lako je tebi pametovati kad su te već popisali u Švedskoj.
Gospodče

#9 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

malo pred popis PROCJENE broja stanovnika i etničke strukture nekih opština:

Travnik
Donji Vakuf
[url=hhttp://www.nolinks/forum.php/viewtopic ... 1266#p2239]Kreševo[/url]
Bugojno
Fojnica
Gornji Vakuf
Novi Travnik
Kiseljak
Busovača
Vitez
Jajce

Mostar
Stolac
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#10 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Matijevic_Vlado »

Hafis wrote:Lako je tebi pametovati kad su te već popisali u Švedskoj.
pa da, uvijek je nasa pamet bila van domovine
Hafis

#11 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Hafis »

Gospodče wrote:malo pred popis PROCJENE broja stanovnika i etničke strukture nekih opština:

Travnik
Donji Vakuf
Bugojno
Fojnica
Gornji Vakuf
Novi Travnik
Kiseljak
Busovača
Vitez
Jajce

Mostar
Stolac
Nešto mi previše ostalih u ovim procjenama.
A nešto ne vidim u ovoj procjeni ni Srba ni Hrvata.
Gospodče

#12 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

pod ostalim se podrazumijevaju i srbi i hrvati,
poenta je bila na Bošnjacima
Hafis

#13 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Hafis »

A ja sam mislio da imamo Bošnjake, Hrvate, Srbe i ostale...

Ti gore napisa ''malo pred popis PROCJENE broja stanovnika i etničke strukture nekih opština''.
Trebao si napisati: ''malo pred popis PROCJENE broja Bošnjaka u nekim opštinama''.
uzgajivac

#14 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

da li ce rezultati popisa mjesne zajednice biti dostupni mjesnoj zajednici tako da mogu planirati razvoj? npr. da znaju koliko imaju vocnjaka, staklenika ili koki nosilja :)
purgatorio

#15 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by purgatorio »

De da meni neko objasni za ove što rade vani. Na primjer, čovjek dolazi kući jednom u dva mjesece iz Slovenije, da li će on biti popisan u istom statusu kao i ovi što su stalno tu?
Gospodče

#16 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

Hafis wrote:A ja sam mislio da imamo Bošnjake, Hrvate, Srbe i ostale...

Ti gore napisa ''malo pred popis PROCJENE broja stanovnika i etničke strukture nekih opština''.
Trebao si napisati: ''malo pred popis PROCJENE broja Bošnjaka u nekim opštinama''.
očigledno ti ne poznaješ etničku situaciju u Bosni
sve gore opštine imaju 98% Bošnjaka i Hrvata
dakle to su uglavnom odnosi Bošnjaka i Hrvata
purgatorio

#17 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by purgatorio »

Gospodče wrote:malo pred popis PROCJENE broja stanovnika i etničke strukture nekih opština:

Travnik
Donji Vakuf
Bugojno
Fojnica
Gornji Vakuf
Novi Travnik
Kiseljak
Busovača
Vitez
Jajce

Mostar
Stolac
Ovdje nešto nije u redu. Ili imamo fiktivne hrvate na biračkim spiskovima ili je premali odziv na izbore, jer rezultati pričaju drugu priču. Po mome odnos Bošnjaci:Hrvati u ŽSB je 2:1.

Ja sam pokušavao ekstrapolirati broj stanovnika USK, ali je teško, mislim da se brojka kreće između 245 i 290 hiljada, ima li tko bolju info?
Gospodče

#18 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

purgatorio wrote:

Travnik
Donji Vakuf
Bugojno
Fojnica
Gornji Vakuf
Novi Travnik
Kiseljak
Busovača
Vitez
Jajce

Mostar
Stolac
Ovdje nešto nije u redu. Ili imamo fiktivne hrvate na biračkim spiskovima ili je premali odziv na izbore, jer rezultati pričaju drugu priču. Po mome odnos Bošnjaci:Hrvati u ŽSB je 2:1.
ovo si odlično primjetio, rijetko ko odmah na prvu uoči,
ko će znati, možda je i slabiji odziv Hrvata, a prije da će biti da ima dosta fiktivnih
da odnos je otprilike 2:1, to jasno pokazuje i broj rođene djece u tom kantonu link

što se tiče broja stanovnika USK, jedan od najboljih pokazatelja ti je takođe BROJ ROĐENE DJECE koji otprilike čini 1% ili 10 promila koliki je prosječni DANAS natalitet Bošnjaka
broj rođenih za USK kao i ostale kantone za posljednjih 10tak godina imaš ovdje i kako se vidi na primjer u 2011.g. je bio 2.500 djece, što znači da bi to moglo biti otprilike 250.000 stanovnika uz stopu nataliteta od 1%
uzgajivac

#19 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

purgatorio wrote:De da meni neko objasni za ove što rade vani. Na primjer, čovjek dolazi kući jednom u dva mjesece iz Slovenije, da li će on biti popisan u istom statusu kao i ovi što su stalno tu?
hoce, ako tokom popisa jedan punoljetan clan bude prisutan kod kuce i ako na pitanje "Duzina odsustva?" odgovori krace od 12 mjeseci.
purgatorio

#20 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by purgatorio »

uzgajivac wrote:
purgatorio wrote:De da meni neko objasni za ove što rade vani. Na primjer, čovjek dolazi kući jednom u dva mjesece iz Slovenije, da li će on biti popisan u istom statusu kao i ovi što su stalno tu?
hoce, ako tokom popisa jedan punoljetan clan bude prisutan kod kuce i ako na pitanje "Duzina odsustva?" odgovori krace od 12 mjeseci.
Ko da vidim da bi tu moglo biti problema.
udrch

#21 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by udrch »

ima dva pitanja koja će odrediti da li će neko biti ubrojan u stanovnike koji žive u određenom mjestu..
jedno je da li si posljednjoj godini odsustvovao iz mjesta prebivališta duže od godinu dana, a drugo je da li planiraš u narednim godinama da odsustvuješ duže od godinu dana..
ako u jednom ili drugom odgovoru bude rečeno da se odsustvovalo ili da se planira neće se ući u ukupan broj tog popisnog područja..bićeš uborjan u dijasporu..
i ova dva pitanja će donijeti puno problema i treba ljude informisati o tome..
uzgajivac

#22 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

purgatorio wrote:
uzgajivac wrote:
Ko da vidim da bi tu moglo biti problema.
gledaj popis nije provjera stanja nego utvrdjivanje stanja. kako domacin kaze tako ce popisivac i napisati. popisivac ne smije sugerisati odgovore, tako prijete iz Agencije i komisija.
purgatorio

#23 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by purgatorio »

Nije popisivač problem, već popisivani. Tu ima mnogo prostora za manipulaciju podacima.
Gospodče

#24 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

KONAČNI PODACI za Srednjobosanski kanton link

ipak loše stoje Hrvati, od 61% udjela populacije 30tih godišta PAD na samo 35% 9o-ta godišta
te sa 42% ukupnog udjela na 37% udjela u vitalnom stanovništvu !!
i ovaj procenat je stvarni udio Hrvata u SBK
purgatorio

#25 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by purgatorio »

Ko pravi ove podatke, recimo zanima me Bosanski Petrovac i Novi Grad...
Locked