Pop fašizam kao kulturni kod Balkana

Post Reply
Kronstadt

#1 Pop fašizam kao kulturni kod Balkana

Post by Kronstadt »

Kažu da su ratovi na području bivše Jugoslavije počeli na sportskim borilištima. Arene masovne histerije razjarenog nacionalizma su nakon procesa kidanja SFRJ ostale jednako upotrebljivo sredstvo nacionalne homogenizacije i mobilizacije. Izložba ekskluzivističke jarosti i patetičnog samoljublja odavno su deo folklora eks-jugoslovenskih državica, među kojima Srbija i Hrvatska prednjače, naravno.

Najnoviji koncert Marka Perkovića Tompsona u Zagrebu još jednom je potvrdio postojanost tog balkanskog šovinističkog hibrida fašizirane popularne kulture i sporta koji su interesno suspregnuti sa državnim aparatom. Sportsko borilište, ta moderna crkva etatističke religije, postalo je nezaobilazni rasadnik nacional-šovinističke (političke) kulture na ovim prostorima.

Ceo tekst na: http://www.kontra-punkt.info/modules.ph ... 7&newlang=
Maraschino

Post by Maraschino »

...a dje su tu garde cara dusana :?

sta li tek one rasturaju :lol:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

"Slepi anti-komunizam, povampireni anti-semitizam, klerikalizacija i retradicionalizacija indikatori su fašizacije post-jugoslovenskih društava. Bizarnosti poput kju-kluks-klanovskih pritisaka i redovnog navijačkog "majmunisanja" kad god neki tamnoputi igrač primi loptu, kao srpski specijaliteti, može se reći da su "post-moderni" dodaci na tradicionalnu osnovu fašističke i fašistoidne kulture na ovim prostorima."

Backo, ne prosipaj se. Dudu je najveca zvijezda u Hrvatskoj, a to sto vi Srbi ne podnosite Ailtona je vas, iskljucivo vas, problem
Ergot

Post by Ergot »

"Ka¾u da su ratovi na podruèju biv¹e Jugoslavije poèeli na sportskim borili¹tima."

Ja kazem da su poceli na raznoraznim akademijama; stoka sa stadionskih tribina je tek manifestativ fasizma elita.
Velicina

Post by Velicina »

Vecina nase takozvane kulturne elite je bila losa. To su bile samo ljuske od bivseg socijalistickog rezima, tj, njegovih najnegativnijih elemenata.

Medjutim zabrinjava me jedna druga cinjenica, odakle toliko, ama bas toliko neukog svjeta koji se tako mogao manipulisati.
Ipak ispadi kojekakvih "zvjezda" sa estrade, i njihove publike je toliko veliki dokaz degenerisane kulture da je zjap izmedju naprednog svijeta i balkana ogroman.
basta sljezove boje

"zjap" izmedju naprednog svijeta i Balkana se vidi u nacinu rjesavanja konflikata na primjeru Cehoslovacka - Jugoslavija. Obzirom na Cecenije, Abhazije, Osetije i ostalo, kod nas je problem donekle rijesen
spongebob

Post by spongebob »

basta sljezove boje wrote:"zjap" izmedju naprednog svijeta i Balkana se vidi u nacinu rjesavanja konflikata na primjeru Cehoslovacka - Jugoslavija. Obzirom na Cecenije, Abhazije, Osetije i ostalo, kod nas je problem donekle rijesen
pomalo je neozbiljno ali posve neprecizno praviti ovakve komparative, jer svaki konflikt ima svoj regionalni background. ne vidim uopste nikakvih dodirnih tacaka izmedju Cehoslavacke i Jugoslavije a o ovom drugom usporedbom po meni bas nista nije receno samo sto su navedene tacke na planeti konfliktna podrucja- ima tu i Irak i Istocni Timor, nastojanje Quebec-a da se otcijepi od Kanade... zajednicki imenilac je raspad/otcjepljenje od veceg sistema (a nit ovo nije bas zaoprave "zajednicko"), no nije tema emisije.
Ergot gore vec rece: ovo su samo manifestacije dobro smisljenog plana, al ce se smisao kad tad poput bumeranga vratiti-a svi smo svjedoci tog procesa- nazad u leglo. Izraz pop-fasizam je pri svemu tome potpuno odgovarajuci, kad se osvrnete na koncerte Tompsona, pogledate fudbalske utakmice BIH-Srbija, procitate Blic, Kurir i gledate BN-televiziju ili RTRS...
Danas je na Balkanu cool biti fasista
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Ergot wrote:"Kažu da su ratovi na području bivše Jugoslavije počeli na sportskim borilištima."

Ja kazem da su poceli na raznoraznim akademijama; stoka sa stadionskih tribina je tek manifestativ fasizma elita.
Potpisujem. Englezi su imali fudbalske huligane daleko prije nego je taj fenomen dosao na nase prostore pa nisu ratovali. Bilo je potrebna akademija nauka sa jakom politickom i medijskom pozadinom da transplantira nacionalisticke strategije u mainstream popularnog zivota a kasnije i u vojne strategije.
jugoistocnjak

#9 Re: Pop fašizam kao kulturni kod Balkana

Post by jugoistocnjak »

Kronstadt wrote:Kažu da su ratovi na području bivše Jugoslavije počeli na sportskim borilištima. Arene masovne histerije razjarenog nacionalizma su nakon procesa kidanja SFRJ ostale jednako upotrebljivo sredstvo nacionalne homogenizacije i mobilizacije. Izložba ekskluzivističke jarosti i patetičnog samoljublja odavno su deo folklora eks-jugoslovenskih državica, među kojima Srbija i Hrvatska prednjače, naravno.

Najnoviji koncert Marka Perkovića Tompsona u Zagrebu još jednom je potvrdio postojanost tog balkanskog šovinističkog hibrida fašizirane popularne kulture i sporta koji su interesno suspregnuti sa državnim aparatom. Sportsko borilište, ta moderna crkva etatističke religije, postalo je nezaobilazni rasadnik nacional-šovinističke (političke) kulture na ovim prostorima.

Ceo tekst na: http://www.kontra-punkt.info/modules.ph ... 7&newlang=
Krajem 80-tih proslog vijeka sovinizam je postao sveprisutan manje-vise u svim porama drustva. To je bilo prisutno od JNA i skupstinskih klupa, a na stadionima je naravno zbog inace pojacanog adrenalina i mladje (vatrenije) publike to bilo jace uocljivo. Naravno postojali su profesionalni navijaci-izazivaci nereda, isto kao profesionalni mitingasi. Arkan je od kriminalca regrutovan u vodju "delija".
Sjetimo se takodje "nosanja mosti cara Lazara". Odjednom se neko nakon 600 godina sjetio da nosa necije kosti duz drzave. Trebalo je osnaziti sovinizam koji se valjda nedovoljno brzo razvijao.
basta sljezove boje

spongebob wrote:
pomalo je neozbiljno ali posve neprecizno praviti ovakve komparative, jer svaki konflikt ima svoj regionalni background. ne vidim uopste nikakvih dodirnih tacaka izmedju Cehoslavacke i Jugoslavije a o ovom drugom usporedbom po meni bas nista nije receno samo sto su navedene tacke na planeti konfliktna podrucja- ima tu i Irak i Istocni Timor, nastojanje Quebec-a da se otcijepi od Kanade... zajednicki imenilac je raspad/otcjepljenje od veceg sistema (a nit ovo nije bas zaoprave "zajednicko"), no nije tema emisije.
nisam najbolje shvatila sto zelis reci, je li da se politologija treba iskljucivo bazirati na case studies i da komparativna analiza nije pouzdan metod? Nemoguce je svaki slucaj smatrari svijetom za sebe, komparacija izmedju Cehoslovacke i Jugoslavije kao manjih etnofederacija je potpuno udomacena i dosta toga je u oblasti transformacijskih procesa napisano o tome. Kodirane varijable se dosta slazu,a Balcerowicz, Gasiorowski, Gerard Roland cesto vole praviti usporednu CZ - YU

ne znam je li ovo opcenita kritika politologije kao nauke ili sto?
spongebob

Post by spongebob »

basta sljezove boje wrote:
ne znam je li ovo opcenita kritika politologije kao nauke ili sto?
nije uopste, jer nisam covjek od struke niti mi se da gadjat imenima onih koji su meritorni za ovakvo shvatanje medjunarodnih konflikata. Ubij me ako vidim ikakvu vezu izmedju Cehoslovacke i Jugoslavije. Po kojim kriterijima se proces raspada ove dvije drzave uopste moze porediti, osim i jedino sto je jedan zavrsen mirno a drugi krvavo?
PS
ako ti mislis da je jugoslavija bila "manja etnofederacija" onda se necemo sloziti u startu
spongebob

Post by spongebob »

Nemoguce je svaki slucaj smatrari svijetom za sebe
ovo me jos vise zbunjuje. i de tita ti, sta su kodirane varijable?!
nije ovo forum politologa, ja ga shvatam laicki, pa ako ti nije sta :roll:
Velicina

Post by Velicina »

Ja ne znam o politici puno, ali sto je najveci razmak koji ja vidim je u mentalitetu ljudi. Na zapadu (mada i u njemu mozes naci idiote za lidere a primjer je ocigeledan) postoji kultura sporazumjevanja barem u slojevima drustva da je sloboda misljenja i sloboda drugog covjeka prvi princip. Ta svjest nije dosla u zemlje koje su nekada bile podvrgnute ideoloskom kontrolom, kao npr. Rusija, gdje ,za primjer, malo okupljanje homoseksualaca izaziva opsti nered i gdje gradonacelnik jednog grada moze da javno izrazi svoju mrznju prema istima i da bude potapsan po ramenu kao junak zbog toga. Takva vrsta ponasanja je u razvijenom drustvu gledan kao barbarizam.
Takvoj vrsti nekulture se sve vise gubi trag u razvijenim zemljama a ja bih pripisala da je to jedna od blagodeti modernog drustva u poredjenju sa tradicionalnim. Mislim, ali nisam sigurna, da je UN-ova teza da tradicionalna drustva imaju veci stepen konflikata. Neki to prepisuju da u modernom drustvu imas vecu i bogatiju sredju klasu kojoj se ne da ratovati, jer u njoj ima sve izgubiti.
basta sljezove boje

spongebob wrote:
ti si napisao: pomalo je neozbiljno ali posve neprecizno praviti ovakve komparative

je li zelis reci da je politogija neozbiljna i neprecizna nauka ili sto? Pretpostavljam da zelis reci da je dedukcija nemoguca u politologiji? Da je nemoguce izvoditi opce zakljucke na osnovu pojedinacnih slucajeva?
Velicina

Post by Velicina »

Na koji nacin je onda politologija nauka?
U prirodnim naukama to ne mozes!
I tu, ama bas tu zavrsava trka sa prirodnim naukama o mogucnosti da nesto postane istina. A poredjivati se uvijek moze i argumentirati, ali kao i ostali politicari, to moze biti samo nagadjanje (ako nemas kakve brojeve u dzepu za pokazati a vjerovatno nemas, kao ni oni).
Ne zeim biti neljubazna ali sto se tice nauke i istine, tu nema pardona. :)
wels

Post by wels »

Ergot wrote:"Kažu da su ratovi na području bivše Jugoslavije počeli na sportskim borilištima."

Kratko, jasno i tacno.
spongebob

Post by spongebob »

basta sljezove boje wrote:
spongebob wrote:
ti si napisao: pomalo je neozbiljno ali posve neprecizno praviti ovakve komparative

je li zelis reci da je politogija neozbiljna i neprecizna nauka ili sto? Pretpostavljam da zelis reci da je dedukcija nemoguca u politologiji? Da je nemoguce izvoditi opce zakljucke na osnovu pojedinacnih slucajeva?
eto, napisao sam i dalje tvrdim da je skroz neozbiljno porediti Cehoslovacku i Jugoslaviju samo na osnovu njihove pripadnosti "komunistickome dobru" i cinjenice da su se te dvije drzave raspale. Ovo ti necu reci samo ja, nego sigurno i bilo ko drugi ko iole aktivnije prati politicku scenu u protekle 2 decenije.

Nigdje nisam tvrdio da je politologija neozbiljna i neprecizna nauka, sto mi evo vec drugi put stavljas u usta. Ja imam problema sa komparativnom politologijom, konkretno u ovom slucaju. Ti mi navodis par imena i kazes to je tako, jer vecina politologa misli da je tako. I ja sad u tvoj stav treba slijepo da vjerujem

argumenti? licno misljenje?

unaprijed zahvalan
kustah

Post by kustah »

Fasizam je pobijedjen 1945,zivo neofasizam 2007!

Fascist Overtones From Blithely Oblivious Rock Fans

MeinKampf sales soar in Turkey
http://books.guardian.co.uk/news/articl ... 10,00.html
Post Reply