Ponovo požar u domu Bjelave

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Qu-sky

#1 Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Qu-sky »

Sudeći po ovom natpisu o požaru na Bjelavama,nekako mi se čini da taj dom kao da je uklet i ima neki PEH,pa se ponavlja ista prica od prije par godina.No,ono što ako je vjerovati napisima pada u oči je ponovo taj famozni direktor i stvarno jednom mu se oprostilo,ovaj put da se mene pita,moze letit na polje odmah.

koja je ovo jad i bijeda,za rad fotelje mnogi bi sve zapalili i pobili,strasno..
chuchumbamayumbe

#2 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by chuchumbamayumbe »

Ko mu je oprostio?!
Lik ce se opet kandidovati.
sifra : sjeti se Arzije
iz dna duše

#3 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by iz dna duše »

I šta veli direktor doma_ mali plamen, ne može se ni nazvati požarom, djeca zazvala u igri...
Sada se ja pitam kakvim se to djeca igrama igraju, kada mogu izazvati požar i šta to imaju u rukama, što može izazvati požar...i ako to niko nije vidio....cccccc
Neozbiljno skroz! :x
Qu-sky

#4 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Qu-sky »

sve su to upravo prava pitanja za doticnog gospodina direktora,pa valjda ce se neko smilovati od nadležnih i postpupiti u skladu sa propisima ove državice,a što se tiče Arzije ove sto uvaženi forumaš pomenu,po meni,treblo bi je protjerat iz države
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by PipiDugaDevetka »

Kada se dijete opeče na izvor toplote ili plamena, više ne dira to.

:(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Truba »

vidite da se ništa ne mijenja... to je jedna od definicija pakla

neprestano ponavljanje loših stvari :roll: :roll: :roll:
hotazmaj

#7 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by hotazmaj »

iz dna duše wrote:Sada se ja pitam kakvim se to djeca igrama igraju
Imao sam priliku vise puta biti tu u domu. Sjecam se da smo jednom zatekli totalno rasklopljene racunare, cak su im i procesore izvadili :lol: . Ma djeca ko djeca nisu ona kriva, samo im treba cvrsca ruka. Za direktora nemam komentara :x
iz dna duše

#8 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by iz dna duše »

hotazmaj wrote:
iz dna duše wrote:Sada se ja pitam kakvim se to djeca igrama igraju
Imao sam priliku vise puta biti tu u domu. Sjecam se da smo jednom zatekli totalno rasklopljene racunare, cak su im i procesore izvadili :lol: . Ma djeca ko djeca nisu ona kriva, samo im treba cvrsca ruka. Za direktora nemam komentara :x
Naravno da nisu djeca kriva, ali očito ni direktor ni vaspitači(ce), koji bi trebalo da djeci osiguraju siguran boravak, sa adekvatnom brigom o djeci...
Ovo nije briga, nego očit primjer nebrige, koji je mogao ponovo tragično završiti.
Ni onda, kada se desila tragedija nije bio niko kriv, ili samo djelimično ...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahronika/clanak/100124075 wrote:Niko nije zvao vatrogasce

Novi požar u Dječijem domu Bjelave

Danas je u Dječijem domu Bjelave izbio još jedan požar, no na sreću nije pričinjena nikakva materijalna šteta niti je bilo povrijeđenih. O ovom slučaju nisu bili obavješteni ni policija niti vatrogasci, jer navodno, prema riječima direktora Amira Zelića, nije bilo potrebe za tim.

"Došlo je do manjeg požara u dječijoj igraonici i nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca", kazao je direktor Amir Zelić za Sarajevo-x.com.

Nije naveo kako je došlo do požara, te je samo kratko odgovorio kako su djeca u igri prouzrokovala manji požar koji je ubrzo ugašen.

Također, na naše pitanje da li se požar gasio protupožarnim aparatima i zbog čega nisu obavješteni vatrogasci, Zelić je odgovorio kako se taj plamen ne može ni nazvati požarom, te da se ugasio veoma brzo korištenjem jednog protupožarnog aparata, te nije pričinjena nikakva šteta zbog čega nisu ni obavješteni policajci niti vatrogasci.

Da direktor i uposlenici zaista nisu obavjestili policiju i vatrogasce potvrđeno nam je i u MUP-u Kantona Sarajevo i u Vatrogasnoj službi Kantona Sarajevo.

Međutim, jedan od uposlenika u Dječijem domu Bjelave, u anonimnom e-mailu je danas obavjestio medije da su u trenutku kada se desio požar uposlenici bili u panici i nisu znali šta da učine.

'Direktor Zelić je strogo naredio da se ne zovu vatrogasci, te istakao kako će mu se odmah 'na vrat' natovariti i novinari, te on neće imati nikakve šanse na predstojećim izborima za novog direktora doma', kaže se u e-mail poruci.

"Direktor Zelić vrši teror nad uposlenicima. Radnici su danas morali sami gasiti požar koji na sreću nije poprimio veće razmjere", naveo je jedan uposlenik u anonimnom e-mailu koji je upućen redakciji Sarajevo-x.com i nekolicini drugih medija.

Napominjemo, 2007. godine je u Dječijem domu Bjelave izbio požar u kojem je smrtno stradalo pet mališana.

I taj požar se desio za vrijeme mandata direktora Amira Zelića, te zbog toga jedan od uposlenika tvrdi kako direktor nije htio obavjestiti nadležne službe o požaru koji je izbio jutros.

Navodno, u pitanju je njegov mandat s obzirom da direktor doma ne može biti osoba protiv koje su podignute optužnice ili se vodi neki krivični postupak.

(Sarajevo-x.com)
Šest, šest malih meleka i anđela!

Jedno dijete je umrlo u bolnici, kasnije.
Anti-Depresiv

#10 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Anti-Depresiv »

Prije nesto vise od 10 min.,na TVSA, obratio se svekolikom i neinformisanom pucanstvu "veliki strucnjak za protiv pozarnu zastitu" i samom svojom strucnom obradom pokusaja manipulacije objavom vijesti o novom pozaru uspio smiriti zabrinute gradjane. Sta reci i ostati smiren ,pa ovo je DNO DNA........................ :x :x
PipiDugaDevetka

#11 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

afekat
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/01/2010 01:34, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#12 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by chuchumbamayumbe »

...
Last edited by chuchumbamayumbe on 25/01/2010 07:25, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#13 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

afekat
uvjek dobar gost

#14 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by uvjek dobar gost »

... Mislim da ovo ima samo kod nas..... ovdje ništa više nije sveto.....

Šta treba da se desi da bi mi skontali ?!?!?!?!?!?!?

:( :( :( :( :( :x :x :x :x :x
aerosa

#15 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

Na stranu sve, ali jedna stvar mi nije ovde jasna. Je li vi mislite da SVAKO dijete može u svakom trenutku biti pod prismotrom?
Koliko vam se puta desilo da kao djeca napravite neku glupost u samo par trenutaka dok nisu pazili na vas ?
Ja lično sam uspio sebi pola kose + obrve i trepavice zapaliti dok mi je pola familije bilo udaljeno nekih 4,5 metara od mene.
Mislim da se neke stvari malo predramatiziraju ali opet posle onog što se gore desilo to je donekle i normalno...
branimir stulic

#16 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by branimir stulic »

Nisam mogao da vjerujem kada sam cuo izjavu doticnog da su se djeca igrala necim i zapalila nesto... ali da nije bilo opasno... Strava i uzas.
Pa ljudi moji ovo sto nam se desava je samo slika nas samih... Pogledajte kako je grad prljav, kako radi policija, koji mrak je na ulicama jer je neko nabavio tamo nekakve svjetiljke " u pola cijene", kada se salmonela pojavi u vrticima, kada se u onom restoranu zarazi 200-tinjak sarajlija....i nikom nista...i onda kukamo kako su nam svi krivi, kako je ovo antiislamska urota... Pa kako kada mi sami ne valjamo...
uvjek dobar gost

#17 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

aerosa wrote:Na stranu sve, ali jedna stvar mi nije ovde jasna. Je li vi mislite da SVAKO dijete može u svakom trenutku biti pod prismotrom?
Koliko vam se puta desilo da kao djeca napravite neku glupost u samo par trenutaka dok nisu pazili na vas ?
Ja lično sam uspio sebi pola kose + obrve i trepavice zapaliti dok mi je pola familije bilo udaljeno nekih 4,5 metara od mene.
Mislim da se neke stvari malo predramatiziraju ali opet posle onog što se gore desilo to je donekle i normalno...
I sam sam bio priučeni piroman, kad bio sam mali, palio sam sve što mi je palo pod ruku, igrao se vatrom, šibicama, sprejevima i ... da nisam bio pod nadzorom stalno... pravio sam i štetu svakako.
No ovdje se radi o ustanovi javnoj koja treba da štiti djecu, da ih odgaja i da ih nekako uvede u život, gdje je video nadzor, gdje je adekvatan smještajni prostor, gdjeje u krajnjem slučaju odgovornost jer ipak su to djeca ! Il kod nas je logika, ma siročad su, niko nije odgovoran..... zar tragedija od prije nepune tri godine nije trebala nešto da promijeni gore, da se zna ko kosi, a ko vodu nosi ?!

Odgovornost je ključna riječ koja je nestala iz naših vokabulara, riječnika .... taj osjećaj sam nam jepostao stran jer poprimili smo sve odlike vlasti koja je neodgovorna, nezainteresovana i ko zna sve kakva ne !
amrica

#18 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by amrica »

Ne branim Zelica :!:

Ali pitanje za sve vas:
Da li ste ikada radili ili pokusavali kontrolirati vecu grupu djece, raznih godina, mentaliteta, kucnog odgoja, sa problemima u ponasanju, sa psihofizickim smetnjama....

Da u Domu radi toliko zaposlenih da je jedan vaspitac na dvoje djece, ok, ali gore je haos, ko je bio zna.
Zapalila se vatrica, mozda papiric, ....ali nasao se neki nadobudni radnik da posalje e-mail redakcijama i sta sad? Ja se vise pitam ko je taj i zasto ga je poslao?
uvjek dobar gost

#19 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

amrica wrote:Ne branim Zelica :!:

Ali pitanje za sve vas:
Da li ste ikada radili ili pokusavali kontrolirati vecu grupu djece, raznih godina, mentaliteta, kucnog odgoja, sa problemima u ponasanju, sa psihofizickim smetnjama....

Da u Domu radi toliko zaposlenih da je jedan vaspitac na dvoje djece, ok, ali gore je haos, ko je bio zna.
Zapalila se vatrica, mozda papiric, ....ali nasao se neki nadobudni radnik da posalje e-mail redakcijama i sta sad? Ja se vise pitam ko je taj i zasto ga je poslao?

Sve stoji, no mene je strah šta donosi sutra jer mi evidentno ne učimo iz grešaka ! Odgovornost, ostavke, novi kadrovi, smjena ministra.... rokade, video nadzor..... da se utvrdi eventualna krivica..

Vidi pod GRAS, ZOI, J.U DJeca Sarajeva, Pomodorino, maloljetničko prijestupništvo, toplane, sarajevo gas, BH telecom, pošta,porodilište, Klinički centar Koševo .......itd....,e toga se ja bojim jer svako od nas... pomirio se sa tim da nam je sve u rasulu... pa kod nas ljudi ginu od ledenica i cigli koje padaju sa zgrada i nikom ništa.... ljudski život ovdje ne vrijedi ničega ! Niko ne odgovara... mi banaliziramo o svemu i nadamo se da mi nećemo biti sljedeći koje će opljačkati, zbosti, otrovati, da neće u nama zaboraviti gazu, da naša supruga neće imati komplikacija pri porodu izazvanih osobljem i uslovima, da neće nama doći uvečan račun zaovo i ono, da ovo i da ono..... ovdje sistem nazaduje u kvalitetu usluga koji nam pruža za porez i namete koje plaćamo, a ne plaćamo jeftino !
aerosa

#20 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

uvjek dobar gost wrote:
aerosa wrote:Na stranu sve, ali jedna stvar mi nije ovde jasna. Je li vi mislite da SVAKO dijete može u svakom trenutku biti pod prismotrom?
I sam sam bio priučeni piroman, kad bio sam mali, palio sam sve što mi je palo pod ruku, igrao se vatrom, šibicama, sprejevima i ... da nisam bio pod nadzorom stalno... pravio sam i štetu svakako.
No ovdje se radi o ustanovi javnoj koja treba da štiti djecu, da ih odgaja i da ih nekako uvede u život, gdje je video nadzor, gdje je adekvatan smještajni prostor, gdjeje u krajnjem slučaju odgovornost jer ipak su to djeca ! Il kod nas je logika, ma siročad su, niko nije odgovoran..... zar tragedija od prije nepune tri godine nije trebala nešto da promijeni gore, da se zna ko kosi, a ko vodu nosi ?!

Odgovornost je ključna riječ koja je nestala iz naših vokabulara, riječnika .... taj osjećaj sam nam jepostao stran jer poprimili smo sve odlike vlasti koja je neodgovorna, nezainteresovana i ko zna sve kakva ne !
A vidi , svjestan si i sam da je potpuno nemoguće toliko djece držati 24h dnevno 7 dana u sedmici 365 dana u godini pod 100% kontrolom pa da imaš ne znam ti kakve volje i želje za tim.
Ko kaže da je to moguće ili apsolutno ne razmišlja glavom ili živi u nekom svom svijetu. Hajde neka sad neko sabere koliko djece ima gore, i neka uzme prosjek na toliko djece koja žive sa svojom porodicom koliko se nesreće ili povređivanja dešava.
Ja bih najviše volio kad bi postojao bilo ko da može tu djecu zaštiti 100% ali to nikad neće bit izvodivo.
uvjek dobar gost

#21 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Sve stoji, no mene je strah šta donosi sutra jer mi evidentno ne učimo iz grešaka ! Odgovornost, ostavke, novi kadrovi, smjena ministra.... rokade, video nadzor..... da se utvrdi eventualna krivica..

Vidi pod GRAS, ZOI, J.U DJeca Sarajeva, Pomodorino, maloljetničko prijestupništvo, toplane, sarajevo gas, BH telecom, pošta,porodilište, Klinički centar Koševo .......itd....,e toga se ja bojim jer svako od nas... pomirio se sa tim da nam je sve u rasulu... pa kod nas ljudi ginu od ledenica i cigli koje padaju sa zgrada i nikom ništa.... ljudski život ovdje ne vrijedi ničega ! Niko ne odgovara... mi banaliziramo o svemu i nadamo se da mi nećemo biti sljedeći koje će opljačkati, zbosti, otrovati, da neće u nama zaboraviti gazu na Koševu, da naša supruga neće imati komplikacija pri porodu izazvanih osobljem i uslovima u sarajevskom porodilištu, da neće nama doći uvečan račun za ovo i ono, da ovo i da ono..... ovdje sistem nazaduje u kvalitetu usluga koji nam pruža za porez i namete koje plaćamo, a ne plaćamo jeftino !

citirao sam sebe !

Da sve stoji ali ja ne vidim volje u nama da se stanje promijeni, nit vidim kritičnu masu u strankama navlasti da učine nešto na ispunjenju lažnih obećanja ! Hoćemo li mi vječno brojati leševe i pravdati se šupljom dok oko nas sve eskalira i nazaduje !

Da i sam ne banaliziram više !
PipiDugaDevetka

#22 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091028012 wrote:"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
...
...
...

"Prosječno, tokom jedne godine, iz Dječijeg doma Bjelave usvoji se 12 djece. Potencijalni usvojitelji se najčešće odlučuju za mlađu djecu, odnosno djecu do dvije godine, mada uglavnom se usvajaju djeca starosti do deset godina", kazao je za Sarajevo-x.com Amir Zelić direktor doma.
Prije rrata su zakoni bili takvi da je strancu praktično bilo nemoguće usvojiti naše dijete. Dešavalo se i to, ali to je bio toliko rijedak izuzetak da se moglo zanemariti.

Postavlja se pitanje koliko je usvojeno djece od strane roditelja koji nisu bh. državljani?

Ne znam ovaj podatak, ali sumnjam da postoji ''pijaca''.
amrica

#23 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by amrica »

A sta se stvarno desilo gore? Cinjenice, poznate, su da se zapalila vatrica, da je odmah ugasena, da nema ni materijalne stete, a pogotovo ne povrijedjenih. Pitanje je, da je stvarno bilo opasno, zasto niko nije reagirao? Pa postoje mobiteli sa kojih se moze zvati "anonimno" ako postoji strah od direktora. Mada mislim da bi on prvi zvao da je bilo opasno, poucen iskustvom od prije.
U hiljadu kuca se zapali kuhinjska krpa, ubaci je domacica u sudoper ili slicno, i gotova prica, kakvi vatrogasci, policija, folovi... kucna nezgoda bez posljedica. I samo jedna osoba se nasla da poslaje e-mail sa pricom bez detalja. Pretpostavljam, i to je anonimna dojava. Zasto taj neki neko nije zvao vatrogasce odmah, na licu mjesta, zasto nije izasao sa imenom i glavom u medije, zasto nije opisao sta se tacno desilo.... nego onako iz foteljice salje mailove.

@udg, mislim da se ovo ne moze porediti sa nemarom gradskih vlasti, ako vidis ledenice da vise, ili grupu huligana da krecu pohod, zna se sta ce biti, ali sta ce djeca uraditi u stotom djelicu sekunde, i pored najvece panje, to niko ne moze predvidjeti.
aerosa

#24 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

PipiDugaDevetka wrote:
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091028012 wrote:"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
...
...
...

"Prosječno, tokom jedne godine, iz Dječijeg doma Bjelave usvoji se 12 djece. Potencijalni usvojitelji se najčešće odlučuju za mlađu djecu, odnosno djecu do dvije godine, mada uglavnom se usvajaju djeca starosti do deset godina", kazao je za Sarajevo-x.com Amir Zelić direktor doma.
Prije rrata su zakoni bili takvi da je strancu praktično bilo nemoguće usvojiti naše dijete. Dešavalo se i to, ali to je bio toliko rijedak izuzetak da se moglo zanemariti.

Postavlja se pitanje koliko je usvojeno djece od strane roditelja koji nisu bh. državljani?

Ne znam ovaj podatak, ali sumnjam da postoji ''pijaca''.
A znaš li koliko se beba napusti u porodilištu svaki mjesec?
PipiDugaDevetka

#25 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

aerosa wrote: A znaš li koliko se beba napusti u porodilištu svaki mjesec?
Ne znam, ali sam siguran da bi SVA napuštena djeca mogla biti usvojena od strane bh. državljana i tako ostati naši državljani.

Dakle, samo sumnjam da postoji ''pijaca'', ne znam detalje.
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/01/2010 12:52, edited 1 time in total.
Post Reply