Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TEDx

#1 Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by TEDx »

Dragi forumasi,

Jucer sam bio ucesnik na prvom TEDxSarajevo eventu (tedxsarajevo dot com) i rodila mi se jedna nevjerovatna ideja za koju vjerujem da bi mogla napraviti velike promjene u nasem okruzenju!

Dosao sam na ideju ponovnog organizovanja Omladinskih radnih akcija u Sarajevu! :D

Naime, Omladinske radne akcije su nastale još u toku NOB-a i imale su za cilj da obnove i izgrade privredu, infrastrukturu i razne objekte u ex. Jugoslaviji. U prvim radnim akcijama milioni omladinaca gradili su autoputeve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove.

Sada, mogli bismo kreirati malo drugaciji koncept gdje bi cca. 100 mladih ljudi mogli u toku 2 dana vikenda ucestvovati u jednoj radnoj akciji, te biti od pomoci i uraditi nesto korisno za zajednicu, a uz to se i zabaviti i malo odvojiti od svojih kompjutera. Znaci, ugodno s korisnim :)

Koncept bi bio takav da bi radna akcija pocinjala u subotu rano ujutru, a zavrsavala u nedjelju kasno navece. Znaci, 2 puna radna dana. Ujutru bi bilo okupljanje, team building aktivnosti i kraca obuka, onda bi cijeli dan trajala akcija i tek navece bi pocinjao pravi dernek. Isto tako bi bilo i u nedjelju.

Naravno, na kraju svake radne akcije proglasili bismo i udarnike i dodjelili certifikate/zahvalnice za ucesce i sl.

Na ovaj nacin, mogli bismo uraditi nesto drugacije u nasem gradu, ponuditi ljudima alternativu i uciniti nesto korisno za sve!

Samo zamislite veliki kamp, pun mladih ljudi, gdje se razmjenjuju ideje i gdje se radi nesto korisno, te gdje se pravi dernek do zore - dernek koji ce se prepricavati :)

Kasnije, ako koncept uspije, mogli bismo ga prosiriti i na druge gradove, a mozda i sire :)

Volio bih da cujem vase misljenje po ovom pitanju!

Isto tako, zamolio bih samo za konstruktivne prijedloge, a ne komentare koji se referenciraju na komunizam, politicke partije i ostale negativne aspekte.

Hvala! :)
uvjek dobar gost

#2 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by uvjek dobar gost »

Vrelo Bosne, Stojčevac, Miljacka, Igman, Trebević, Spomen Park Vraca, Porodilište.... svi plaču za radnom akcijom... no nema te vizije, ideje, ideala iza kojeg bi stale generacije koje 20 godina rastu u laži, obmani, lopovluku, anarhiji i nacizmu....

Ja sam za ZA i mislim da tu ima kuveta, samo problem je u kapacitetima i odabiru adekvatne ideje broj 1 !
samo malo

#3 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by samo malo »

uvjek dobar gost

#4 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

samo malo wrote:

Hvala ti Hapa, ovo ti nikad nećemo zaboraviti..... :lol: :lol: :lol:

samo kad se sjetim....
alica.k

#5 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by alica.k »

ja bi se naravno tome uvjek pridruzila, mislim cak i da ljeti kad nisu rokovi na fakultetima bi moglo to i duze da traje (4-5 dana) obzirom da onda i ova fakultetska djeca mogu se tome pridruziti radnim radnom.

meni lijepa ideja, ja se stalno pitam kako bi to sad funkcionisalo, jer to su price koje se prepricavaju kad je omladina gradila prugu il sta vec za vrijeme yuge...ono, puno pozitivne energije i tak.

jedino da se politicki ne oboji, mene toga uvijek strah, jbg.

edit: za pocetak: ocistiti korito miljacke i zeljeznice...a onda vrelo bosne, stojcevac i ovo ostalo sto je nabrojao dobri gost.
karanana

#6 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by karanana »

ja da im dzaba cistim a oni koji su placeni za to od mojih poreznih izdataka ce da sjede, kopaju nos i peru moje novce. a s druge strane dok ja cistim nekulturni ce i dalje da bacaju kese u miljacku, kenjaju u grmlju parkova, i povracaju na sred ulice.
necu. jer dzaba sto cu ja otici jedan dan i ocistiti park, dodjite sutra i sve ce biti isto kao i prije radne akcije.
uvjek dobar gost

#7 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

karanana wrote:ja da im dzaba cistim a oni koji su placeni za to od mojih poreznih izdataka ce da sjede, kopaju nos i peru moje novce. a s druge strane dok ja cistim nekulturni ce i dalje da bacaju kese u miljacku, kenjaju u grmlju parkova, i povracaju na sred ulice.
necu.

Ne mogu da se sjetim ima par linija texta u onoj pjesmi od Đoleta "krivi smo mi", koja upravo o ovom pripovjeda.... da to jeste prepreka, no ja bih recimo bio spreman na žrtvu ako će to sve pratiti sistem država, zakon i sankcija.. jedno bez drugog, trećeg i petog ne može nikako !

Tolike godine su nam sjebali i sve oko nas su sjebali... ja bih za račun djece male bio spreman i na barikade da suknem, a kamoli da uz pivu očisti Vrelo Bosne.... u tome je stvar ! Ovdje prvo treba zauzeti institucije države koje još nema pa onda ići dalje !
Banksy

#8 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Banksy »

karanana wrote:ja da im dzaba cistim a oni koji su placeni za to od mojih poreznih izdataka ce da sjede, kopaju nos i peru moje novce. a s druge strane dok ja cistim nekulturni ce i dalje da bacaju kese u miljacku, kenjaju u grmlju parkova, i povracaju na sred ulice.
necu. jer dzaba sto cu ja otici jedan dan i ocistiti park, dodjite sutra i sve ce biti isto kao i prije radne akcije.
Uvijek će biti lopovluka i nekulture. I lopovluk i nekulturu rješavaš sistematski, pravnom državom i zakonima. Ovo je neki drugi nivo, neka druga priča. Iznenadili bi se koliko je mladih koji bi rado učestvovali na ovakvim akcijama.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#9 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Admir_1984 »

Ja bi rado, al sumnjam da ishta moze biti od ovoga. Mislim da za ove projekte treba pomoc drzave, a posto u ovim projektima rijetko ko moze biti "dobar", jednostavno su i nemoguci za realizirati.

Jedino da se neka akcija pokrene, pa da raja dobrovoljno daje novcane priloge pa da se od tih para finansira hrana, materijal i sve ostalo sto bi se trosilo u ta 2-3-5-10 dana akcije. Al u ovom vremenu recesije mislim da nije niko toliko lud da za to daje pare
TEDx

#10 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by TEDx »

Vec ima nekih naznaka da bi se smjestaj (satori) i hrana mogli rijesiti da bude for free...
Kako to zvuci? :)

Da li biste bili spremni dvije noci provesti u kampu?
Sta mislite da bi bile najvece prepreke za realizaciju?
Sta bi vas posebno motivisalo da ucestvujete?

Drago mi je da vidim da ovako brzo nailazimo na pozitivne reakcije... idemo naprijed :)
uvjek dobar gost

#11 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

TEDx wrote:Vec ima nekih naznaka da bi se smjestaj (satori) i hrana mogli rijesiti da bude for free...
Kako to zvuci? :)

Da li biste bili spremni dvije noci provesti u kampu?
Sta mislite da bi bile najvece prepreke za realizaciju?
Sta bi vas posebno motivisalo da ucestvujete?

Drago mi je da vidim da ovako brzo nailazimo na pozitivne reakcije... idemo naprijed :)
Nemoj me pogrešno shvatit, no za dva dana u paketu... ništa se ne može uraditi konkretno, tempo mora biti bolji, odnosno sedam dana je minimum za rotaciju... jel u suprotnom ništa nebi bilo urađeno, poslije toga prepreke su u konceptu, logistici, kapacitetima i odabranoj ideji....

MOgu navesti primjer Spomen Parka Vraca i Porodilište jer u oba slučaja ukoliko bi se akcija izvela kako treba dobio bi se vjetar u leđa....

Moj motiv je moj grad !
stalnioionlijo

#12 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by stalnioionlijo »

Banksy wrote:
Ne slazem se sa gore navedenim stavom.Mislim da je vaznija poruka da i takav odnos pojedinca prema zajednici postoji...

Mislim da su mnogi ljudi zainteresovani za ovakav aktivizam u Bosni jer je bosansko drustvo u posljednjih 15 godina jurilo ka dnu u civilizacijskom smislu..Taj negativan trend jos traje..No,postoje cak cijele skupine koje se ne mire s takvim katastrofalnim stanjem.Ljudi koje tesko da koja vlast vise moze izmanipulisati,oni koji su shvatili da promjena ne dolazi odozgo,kako nas i dalje uvjeravaju pohlepnici sa vrha piramide.Nema vremena za bacanje.
Ljudi, cijim su godinama zivota primitivci obrisali kaljave cizme,kao o kakav otirac,nemaju iluzije o promjeni vlasti.No,nemaju vise iluzije ni o tome sta je "pravo" a sta "lose" u nasem svijetu.
Konacno,posto nemamo bolji svijet a kao sto jedan moj prijatelj duhovito kaze da "Zivot broj 2 ne postoji",
koji je motiv?
Motiv je taj da nema prostora vise za mrznju i konstantno stradanje,strahovanje za egzistenciju,nelojalnu konkurenciju,maloljetnicku delinkvenciju...sloboda u ovom kazamatu u kom zivimo je moguca,treba je davati drugima a samim tim i sebi...

Dakle,treba izdvojiti ne samo deset,petnaest maraka za jelo pice i kartu...nego i ono sto ljudi sve manje mogu i zele da daju a to je: vlastito slobodno vrijeme..

Podrzavam ideju,i svakako cu se vrlo rado odazvati eventualnom pozivu,i nadam se,doci u mogucnost za konkretan doprinos...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#13 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by ladyblue18 »

Ja bih :-D
Dokle god to nije u vrijeme ispita.
Slazem se alicom sa svim sto je rekla, narocito oko bojazni da ne bude neke politicke pozadine.
A posto se takodjer cesto i ja pitam kako je sve to izgledalo, i sama bih da probam. :D
bogoljub

#14 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by bogoljub »

IDEJA JE VISE NEGO ODLICNA!
Svaka cast!
Ovo je vec nesto konkretno!
Zamisli te 100 mladih ljudi, sta mogu uraditi!? 100 x 16 h rada ispada 1600 radnih sati. To je ogromno! Zaista!
I to samo za jedan vikend.
A gdje je druzenje, nova poznanstva, pa i nove ljubavi koje se mogu roditi iz ovih radnih akcija!?
Zaista plemenita ideja. Treba krenuti sa nekom lahkom radnom akciom. Nije bitno koliko se u pocetku skupi omladine.
Vazno je ne posustati i planirati akciju iza akcije!

a ovo je moj prijedlog za slogan koji treba da se vrti tokom svih akcija>

HAJMOOOO BOSNO< BOSNO< BOSNO< HAJMO HERCEGOVINO
NIKAD SAMA NISI TI UVJEK S TOBOM TU SMO MI TVOJE KCERI I SINOVI!

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
michio

#15 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by michio »

Za sve to postoje ljudi koji su placeni da to rade.
zijancer

#16 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by zijancer »

jedino pošumljavanje
:P
kopanje prepuštam tatinim i maminim juniorima :) ako nisu na studiju u austriji, that is..
Šeha

#18 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Šeha »

zijancer wrote:jedino pošumljavanje
kopanje prepuštam tatinim i maminim juniorima :) ako nisu na studiju u austriji, that is..
Mi smo na studijama da bi upravljali ovom drzavom, ne da bi krampali.

Ne mozemo svi krampati majka mu stara :razz: :-) Svasta! :skoljka:

:bih: :bih: :bih:
zijancer

#19 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by zijancer »

:P ma eto, da se imate od čega i vi skućit :P
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#20 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by ladyblue18 »

@Nadrndan - opomena!
Ne miniraj temu!
Nemas sta reci, zaobidji!
nadrndan

#21 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by nadrndan »

Šeha wrote:
zijancer wrote:jedino pošumljavanje
Mi smo na studijama da bi upravljali ovom drzavom, ne da bi krampali.
Ne mozemo svi krampati majka mu stara :razz: :-) Svasta! :skoljka:
:bih: :bih: :bih:
:thumbup:
someone_

#22 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by someone_ »

TEDx wrote: Isto tako, zamolio bih samo za konstruktivne prijedloge, a ne komentare koji se referenciraju na komunizam, politicke partije i ostale negativne aspekte.
Evo konstruktivan prijedlog:

http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /100321059

i ne treba puno diskutovat nego treba organizovat. Lokacija i vrijeme i idemo. Samo naprijed! Ovi sto ovo ne podrzavaju nek ne ubijaju moral (nema nista od negativnih komentara).
Maraschino

#23 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Maraschino »

:thumbup:

pruge, mostovi, nasipi, putevi...su se pravili radnim akcijama kada se nije imalo para da se to odradi sa firmama
danas se ima para ali samo za place parlamentaraca, raznih administracija a za ostalo, zabole ih djon

da trebaju radne akcije, trebaju...da treba volonterski raditi, treba ali sve dok je stanje ovakvo nema nista od toga\
ja cu na konzervi da kopam neki kanal pored puta a ovi u parlamentu za dorucak mogu janjetinu jesti... :-) :-) ne ide pa ne ide...

svuda u svijetu imate volonterski rad ali to je nesto drugo...
pupi_boa

#24 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by pupi_boa »

Ako ih neko organizuje, ja sam tu! :bih:
alica.k

#25 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by alica.k »

ne mogu seljaci bit seljaci koliko ja (govorim bas za sebe) imam volje da napravim da nam svima bude ljepse.

al ne mogu sama. u tom je problem.

a dok god ljudi misle "sto bi ja...kad ce oni...", ova drzava nece nigdje.

jos uvijek mislim da bi to bilo skroz pozitivno kad bi se ovo uradilo :D jos fino neko satorsko naselje nesto...ajme milina. ko ima svoj sator moze ponijet :D.

isto tako, vjerovatno bi se mozda nest trebalo i s vlastima dogovoriti...npr da barem isfinansiraju te satore il nesto...jer nije ok da se njima pripisu tudje zasluge. i obavezno poslije izbora, da ne bude sda/sdp/sbih/ostaleskracenice uradile ovo i ovo, glasajte za nas...
Post Reply