Jucer sam bio ucesnik na prvom TEDxSarajevo eventu (tedxsarajevo dot com) i rodila mi se jedna nevjerovatna ideja za koju vjerujem da bi mogla napraviti velike promjene u nasem okruzenju!
Dosao sam na ideju ponovnog organizovanja Omladinskih radnih akcija u Sarajevu!
Naime, Omladinske radne akcije su nastale još u toku NOB-a i imale su za cilj da obnove i izgrade privredu, infrastrukturu i razne objekte u ex. Jugoslaviji. U prvim radnim akcijama milioni omladinaca gradili su autoputeve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove.
Sada, mogli bismo kreirati malo drugaciji koncept gdje bi cca. 100 mladih ljudi mogli u toku 2 dana vikenda ucestvovati u jednoj radnoj akciji, te biti od pomoci i uraditi nesto korisno za zajednicu, a uz to se i zabaviti i malo odvojiti od svojih kompjutera. Znaci, ugodno s korisnim
Koncept bi bio takav da bi radna akcija pocinjala u subotu rano ujutru, a zavrsavala u nedjelju kasno navece. Znaci, 2 puna radna dana. Ujutru bi bilo okupljanje, team building aktivnosti i kraca obuka, onda bi cijeli dan trajala akcija i tek navece bi pocinjao pravi dernek. Isto tako bi bilo i u nedjelju.
Naravno, na kraju svake radne akcije proglasili bismo i udarnike i dodjelili certifikate/zahvalnice za ucesce i sl.
Na ovaj nacin, mogli bismo uraditi nesto drugacije u nasem gradu, ponuditi ljudima alternativu i uciniti nesto korisno za sve!
Samo zamislite veliki kamp, pun mladih ljudi, gdje se razmjenjuju ideje i gdje se radi nesto korisno, te gdje se pravi dernek do zore - dernek koji ce se prepricavati
Kasnije, ako koncept uspije, mogli bismo ga prosiriti i na druge gradove, a mozda i sire
Volio bih da cujem vase misljenje po ovom pitanju!
Isto tako, zamolio bih samo za konstruktivne prijedloge, a ne komentare koji se referenciraju na komunizam, politicke partije i ostale negativne aspekte.
Hvala!