Ponovni dolazak u Bosnu i Hercegovinu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
happiness356

#1 Ponovni dolazak u Bosnu i Hercegovinu

Post by happiness356 »

Citala sam zakon o boravistu I sve te stvari ali nigdje nisam nasla odgovor na pitanje koliko vremenski moras biti van Bosne da bi se ponovno vratio u nju kao turist. I da li se moras vratiti u zemlju ciji si drzavljanin ili pak mozes provesti to vrijeme u nekoj od susjednih zemalja. U pitanju je Australija, cini mi se da njeni drzavljani ne moraju imati vizu za boravak u Bosni.

Unaprijed hvala.
muminovic

#2 Re: Ponovni dolazak u Bosnu i Hercegovinu

Post by muminovic »

Da li si ikada odjavio boravak u FBiH/RS/Brcko distrikt BiH ?

Ako nisi, ti neces nikada biti turista u svojoj zemlji, koliko god budes odsutan.
happiness356

#3 Re: Ponovni dolazak u Bosnu i Hercegovinu

Post by happiness356 »

Ovdje se radi o drzavljanu Australije, prvi put u Bosni
topcam
Vozim: uzbrdo

#4 Re: Ponovni dolazak u Bosnu i Hercegovinu

Post by topcam »

happiness356 wrote:Citala sam zakon o boravistu I sve te stvari ali nigdje nisam nasla odgovor na pitanje koliko vremenski moras biti van Bosne da bi se ponovno vratio u nju kao turist. I da li se moras vratiti u zemlju ciji si drzavljanin ili pak mozes provesti to vrijeme u nekoj od susjednih zemalja. U pitanju je Australija, cini mi se da njeni drzavljani ne moraju imati vizu za boravak u Bosni.

Unaprijed hvala.
Stvarno samo jako, jako glupa osoba moze postaviti
ovako pitanje
, ni dijete od 5 godina nije ovoliko ograniceno.

U Australiji izgleda azil budalama daju na osnovu "dijagnoze".
zgiba

#5 Re: Ponovni dolazak u Bosnu i Hercegovinu

Post by zgiba »

Clan 21. stav 2. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu:

Stranci koji su, u skladu s ovim Zakonom, oslobođeni pribavljanja vize za ulazak na teritoriju BiH imaju pravo na ulazak i boravak u zemlji (u daljnjem tekstu: bezvizni boravak) ukupno u trajanju do 90 dana u periodu od šest mjeseci računajući od dana prvog ulaska, ako drugačije nije određeno međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana ili odlukom Vijeća ministara iz člana 20. (Ulazak pod posebnim uslovima) ovog zakona.

Strancem se smatraju svi koji nemaju BiH drzavljanstvo.

Nadam se da sam dobro shvatila pitanje :-D
Post Reply