Ponizavanje nasih ljudi u Svedskoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
vesela

Post by vesela »

babba wrote:pa kad ste picke
ovakve pametnice svedi p-o-l-a-k-o ali s-i-g-u-r-n-o postave na svoje mjesto i to bez imalo napora...a boga mi ni bosanci nisu prijatniji prema laprdanju a la babba :D
sojka

Post by sojka »

Mislim da nije nacija nije izricito losa, ni dobra, nego stvar licnog ukusa, nasih iskustva i ocekivanja, pri cemu i nasa licna postavka igra veliku ulogu. Tako da su generalizacije tipa "oni su losi ljudi" i vise nego deplasirane.

Pitam se zbog cega se koristi slogan, aforizam "Ti stari Svedjanine!"... dokaz da su odani prijatelji i kao takvi uvazeni u pojedinim drustvima.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

PUsti je ba vidiš da lupeta.... :roll:
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D po diviziji ? :D :D
sanaman

Post by sanaman »

po diviziji ?
koliko je meni poznato fali ono maksim po diviziji ili sam pomijesao pojmove :roll:
wels

Post by wels »

koliko je meni poznato fali ono maksim po diviziji

Gorki ili Mrvica ?
sanaman

Post by sanaman »

Gorki ili Mrvica ?

ne znam, sta da radim ...pitati publiku ili nekog nazvati ( onog djokera pola-pola moram cuvati za teza pitanja :D )
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Pojma vi ne znate :D :oops:
wels

Post by wels »

Ja kajne anung ni naslov teme.
manijak1

Post by manijak1 »

.......kako je biti ponižen :oops:
wels

Post by wels »

kajne anung
Šole

Post by Šole »

Ne ulazeči u razloge zašto je nekom uskračeno pravo boravka u nekoj zemlji sva lica osim osuđenika se najmanje 3 mjeseca ranije obavijeste da im je uskračeno pravo boravka u toj zemlji i da u roku ta 3 mjeseca napuste istu. Prvo se prebace pare, namještaj i vozila, poslije se ilegalno vrača u tu zemlju i boravi na divljaka dok ih ne uhvate i tek onda se deportiraju (bilo je slučajeva bukvalno u donjem vešu), nagledao sam se svašta. Naravno sve se to radi redovnim avio linijama. Takva brutalnost prema djetetu nema opravdanja i za svaku je osudu ali ostale kategorije deportiraca su bože sačuvaj. 99-te smo deportirali šiptare iz Njemačke u Prištinu, tražili su policiju iz Bosne jer su se bojali srpske. Mi smo "zlatni" kad ih se dočepala kosovska policija.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Monter wrote:
FortunaBela wrote:Ja bolan živim i radim sa tim ljudima, i nisu ništa lošiji nego ostali narodi...
fortuna
ti si izgleda potrefila upoznati ljude sa kojima mozes dobro kontaktirati, zivjeti ...
al puno je vise onih koji to nisu dozivjeli!! 8)
Problem nasih ljudi u Svedskoj je sto vecinom zive u grupama, druze se samo sa "svojima" i kako onda mogu postici kontakt sa svedima ili svedi sa njima?
U Norveskoj nas je puno manje i zbog toga je prica drugacija ali opet ima bosanaca koji nemaju tako reci NIKAKAV kontakt sa norvezanima i sto je najgore ti ljudi imaju najvece predrasude o njima.
vesela

Post by vesela »

NAPOKON neko ko zna da su stanovnici Svedske svedi, a ne svedjani!!!
:D
Fair Life

Post by Fair Life »

Pretpostavljam da "Ponizavanje nasih ljudi u Svedskoj" ili bilo gdje u Svijetu nije vece od ponizavanja nasih ljudi u vlastitoj zemlji... BiH.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

vesela wrote:NAPOKON neko ko zna da su stanovnici Svedske svedi, a ne svedjani!!!
Naucili me noVRezani :D , znas da se oni volU i sve znaju jedni o drugima. :D :D
tempora

Post by tempora »

Fair Life wrote:Pretpostavljam da "Ponizavanje nasih ljudi u Svedskoj" ili bilo gdje u Svijetu nije vece od ponizavanja nasih ljudi u vlastitoj zemlji... BiH.
Kakve sada to veze ima sa problemom? :? Ne mogu da se ne sjetim "hajke" urednika Osobodjenja na otvorena pisma nekih dama koje su se nalazile u inostranstvu i pozalile se na " diskriminaciju" i "omalovazavanje" kao proizvod 11 septembra. Puno kasnije mase osumnjicenih zavrsavaju u zatvorima CIA-e.
Cinjenica jeste, da su "gradjanska prava" trenutno svuda u svijetu ponisatavana ili suzavana u ime borbe protiv terorizma i demokratije.
Zakoni koji su do jucer imali drugu namjenu danas su podvrgnuti promjeni i koristenju, osmisljavanju zakona o "bezbjednosti" i sl.

Ne znam kakva je situacija u Svedskoj i sumnjam da je sve crno bijelo kako se iznosi. Segragacija manjina ima vise razloga, a uglavnome glavni razlog je nemogucnost politike i drustvenog uredjenja da se sa ovim problemom suoci na "realan" nacin. U zavisnosti kakvu politiku zemlja vodi prema imigraciji ( a Evropa je trenutno u krajnje negativnom smjeru) utoliko i mogucnost smanjivanja ili povecavanja problema.
vesela

Post by vesela »

cHupjahalic@ wrote:
vesela wrote:NAPOKON neko ko zna da su stanovnici Svedske svedi, a ne svedjani!!!
Naucili me noVRezani :D , znas da se oni volU i sve znaju jedni o drugima. :D :D
ma nisu tebe oni naucili, nego znas svoj jezik! :D ...ja sve necu da kazem, a jezik me vuce da objasnim ko su svedjani :D ...pa opet necu...isto k'o da sam u finskoj, pa fina :roll:
Post Reply