Zna li neko nesto vise reci o Batonovom ustanku protiv Rimljana koji je trajao od 6. do 9. godine na podrucju nase Bosne. Znam da su Rimljani poslali 15 legija (od ukupno 25) da uguse taj ustanak.
Ponešto o (h)istoriji/povijesti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dijak_Omar
#26 Re: Ponešto o (h)istoriji/povijesti
Mislim da smo dovoljno rekli o Seldzucima, da ne bude tema samo o njima. Dosta. Ne znaju ni Turci vise o nama 
Zna li neko nesto vise reci o Batonovom ustanku protiv Rimljana koji je trajao od 6. do 9. godine na podrucju nase Bosne. Znam da su Rimljani poslali 15 legija (od ukupno 25) da uguse taj ustanak.
-
CungaLunga
#27 Re: Ponešto o (h)istoriji/povijesti
Kad si vec pomenuo Khwarezm, skupini oaza u sadasnjem Uzbekistanubokakotorska wrote:
Najpre se zadrzavaju u oblasti Kv rzm (Khwarezm), u delti Amu Darje, oblasti oaza - juzno od Aralskog jezera.
0123456789
Zasto pisem brojeve, odnosno deset simbola koji reprezentiraju devet brojeva i pojam nula u nasem decimalnom sistemu? U oblasti Khwarezm, godine 780 nase ere, rodio se Muhamed ibn Musa al Khawarizmi, jedan od najboljih matematicara u povijesti.
U knjizi " o adiciji i subtrakciji na indijski nacin" on uvodi indijske brojeve arapsko-islamskoj civilizaciji. Oko 400 godina kasnije, sistem koji je on usavrsio je stigao u Evropu, kroz radove italijanskog matematicara, Fibonaccija.
Al Khawarizmi je u Bagdadu, dok je radio u Kuci Mudrosti (arapska ekvivalenta univerziteta), napisao knjigu
"kalkulacije sa Al-jabr i Al-Muqabala", mi danas zovemo matematiku koju je on u toj knjizi opisao, algebra.
Opisao je nacin kako rijesavati kvadratne jednacine (bez negativnih brojeva)
Od njegovog imena smo isto dobili rijec "algoritam"
-
semirizsvemira
#28 Re: Ponešto o (h)istoriji/povijesti
Zanimljivo je da se historija pocela ozbiljnije pisati oko 1880 godine . Tu imamo tri historije : britansku tj englesku , francusku i njemacku . Ova posljednja je malo pogurana u stranu zbog dva svjetska rata koja su izazvali . Dakle danasnja historija se mora bazirati na ove dvije inace nije ti priznata .