Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbor
-
sarajevonekad
#1 Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbor
Poštovani,
Već dugo me interesuje šta konkretno i detaljno kažu islamski propisi u vezi ponašanja i izgleda muslimana.
Ovo pitam jer u poslijeratnoj BiH nailazim na dosta ponašanja i imidža za koja mnogi smatraju da su islamski ispravna i kao takva se maksimalno hvale, a kontradiktorna su sa onim što propisuje Kur'an i ljudske vrline generalno.
Npr. nije mi jasno koja je svrha hidžaba ako će se osoba koja ga nosi šminkati, oblačiti helanke, glamurozne cipele sa visokim štiklama ili kožne čizme promiskuitetnog izgleda. Stoga se pitam da li u takvim slučajevima hidžab služi kao modni detalj, i ako da, da li je to onda kontradiktorno sa svim onim ljudskim vrlinama i imidžom koji bi muslimani trebali slijediti.
Ako još uz to dodamo ljubljenje "partnera" navedne osobe sa hidžabom na javnom mjestu, glasno cerekanje, "obrusivanje" ili "šukanje" neistomišljeniku ili nekom ko takvima " ne leži", onda se zaista pitam da li sam ja nešto pogrešno shvatio u vezi Islama kada sam nekad davno zaključio da se u ponašanju i izgledu nas muslimana (i muslimanki naravno) jasno moraju razaznati vrline poput pristojnosti (u smislu odsustva banalnosti, ekstragavantnosti promiskuitetnosti-pa bila ona i indirektna, egocentričnosti, narcisoidnosti, isl).
A nije mali broj osoba izgleda i ponašanja kakve sam naveo.
Da ne bi neko šta pogrešno shvatio, ne pridikujem ljudima kako treba da izgledaju i kkao treba da se ponašaju, nego se pitam da li u redu takve oblike ponašanja amnestirati samo zato što osoba koja se tako ponaša ima islamski imidž i eventualno prati neke ili mnoge islamske obrede.
Sljedeći primjer koji se tiče ponašanja govori o osobama koje itekako prate vjerske obrede (tj. obaveze) ali, s druge strane ismijavaju nekoga koga smatraju nepodobnim ( a nije im ništa nažao uradio ni riječima ni djelima).
Ne znam otkad omalovažavanje (diretno ili indirektno/cinično i ironično) ima ikakve veze sa islamskim učenjem, a opet, takve se osobe u našem društvu najčešće amnestiraju od strane mnogih koji se pozivaju na Islam ili tzv. "patriotizam", samo zatio što imaju određeni imidž (izgled) i zato što prate islamske obrede.
Zar ne stoji lijepo u Kur'anu časnom:
"24. Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer - lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu; ....26. A ružna riječ je kao ružno drvo: iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka..."(14. Ibrahim - Ibrahim
Mekka - 52 ajeta).
ili recimo:
"1. Teško svakom klevetniku podrugljivcu,..." (104. Al-Humaza - Klevetnik Mekka - 9 ajeta).
Na žalost, ja u ovom našem današnjem poslijeratnom BH društvu čak i medju onima koji se u svojoj zajednici smatraju Bogobojaznim i/ili religioznim vidim da ima onih koji se podruguju ili omalovažavaju drugog i drugačijeg, ali se rijetko ko obazire na takvo ponašanje jer su takvi "zaštićeni" određenim imidžom i obredima.
Evo još jednog primjera ( a zaista ih je mnogo mnogo oko nas): Momak koji se unazad par godina počeo naokolo hvalit kako je počeo klanjati svih pet vakat namaza jednom prilikom jednom našem prijatelju, koji je s posla u odijelu svratio u park da izvede djete reče onako kroz cinički podsmijavajući osmijeh: "Heeej, bolan, ne dolazi se u park u odijelu, nego u trenerkama....hehe ".
Dalje, dvojica mojih poznanika baš poslije džuma namaza stoje i ogovarjau jednog poznanika...ista ta dvojica, kad im taj kojeg su ogovarali nešto govori u zanosu odgovaraju. " Ma ja, znamo mi da si ti pametan...hehehe...".
Koliko je meni poznato ( a izvinjavam se ako griješim) nepristojsnot, npr. omalovažavanje drugog i drugačijeg, bahata komunikacija i nedostatak suosjećaja niakako ne uklapaju sa onim ognromnim moralnim bogatstvom koje je zapisano u Kur'anu, pa čak iako se skrivaju iza nekih islamskih odjevnih detalja ili islamskih obreda.
Evo još jednog isksutva u vezi ponašanja. Na sajmu knjige prilazim jednom štandu na kojem ima dota knjiga o islamu, u potrazi za knjigom upravo na ovu temu. medju knjigma vidim i par knjiga Khalila Gibrana (Đubrana). Momak koji je prodavao knjige nije bio upućen da Khalil Gibran uopšte i nije musliman (već maronitski kršćanin), ali to nije bitno. Kada sam ga šta mi može preporučiti na temu izgled i ponašanje muslimana, odgovraa mi, onako sa visine: "Ko smo mi da sudimo..samo bog sudi..."
Pomislih u sebi: " Da, Bog jeste konačni sudija, ali ne znam gdje piše i otkad se podrazumijeva da rob Božiji ne smije donosti nikakv sud, ap, izmedju ostalog i o stvarima koje su kontraverzne i koje ga kao takve bune, kao što je izgled i ponašanje muslimana u BiH. Uostalom, zar nije obaveza svakog ispravnog čovjek da osuđuje sve što je nepravedno i nepošteno?"
Na žalost, u našem današnjem BH društvu čini se više vrijedi momak koji posti i pokupio je par arpaskih fraza i istorijskih informaijca, a i dalje omalovažava ili ismijava drugog, kontrira i generalno je neobazriv prema drugima (naročito neistomišljenicima), nego onaj koji ne posti, a maksimalno je obazriv, odgovoran i human.
Drugim riječima, kad pogledam okolo, primijetim da je kod nas poslijeratanih muslimana BiH nekako naglašenjija forma nego suština, tj. više je na cijeni imidž i obred nego ona ljudska Obzirnost/Finoća/Dobrota, Humanost i Odgovornost.
Da ne bi i ovaj post bio shvaćen kao maliciozan , evo ja ponovo molim da ovaj post niko ne shvati kao "napad" ili "uvredu" ili neku drugu "štetnost", jer zaista mislim da nema potrebe za bilo kakvu paranoju je smatram da smo bar toliko zreli da možemo konačno početi razgovarati o ovoj, skoro pa tabu temi, kako bismo , ako ništa, bar dijelom saznali šta je po pravilima islama a šta nije, kada je u pitanju ponašanje i izgled muslimana, i da li je ispravno manestirati osobe lišene obzirnosti i suosjećaja prmea drugima, samo zato što se kriju iza islamskog imidža i obreda.
Mir svima
s.
Već dugo me interesuje šta konkretno i detaljno kažu islamski propisi u vezi ponašanja i izgleda muslimana.
Ovo pitam jer u poslijeratnoj BiH nailazim na dosta ponašanja i imidža za koja mnogi smatraju da su islamski ispravna i kao takva se maksimalno hvale, a kontradiktorna su sa onim što propisuje Kur'an i ljudske vrline generalno.
Npr. nije mi jasno koja je svrha hidžaba ako će se osoba koja ga nosi šminkati, oblačiti helanke, glamurozne cipele sa visokim štiklama ili kožne čizme promiskuitetnog izgleda. Stoga se pitam da li u takvim slučajevima hidžab služi kao modni detalj, i ako da, da li je to onda kontradiktorno sa svim onim ljudskim vrlinama i imidžom koji bi muslimani trebali slijediti.
Ako još uz to dodamo ljubljenje "partnera" navedne osobe sa hidžabom na javnom mjestu, glasno cerekanje, "obrusivanje" ili "šukanje" neistomišljeniku ili nekom ko takvima " ne leži", onda se zaista pitam da li sam ja nešto pogrešno shvatio u vezi Islama kada sam nekad davno zaključio da se u ponašanju i izgledu nas muslimana (i muslimanki naravno) jasno moraju razaznati vrline poput pristojnosti (u smislu odsustva banalnosti, ekstragavantnosti promiskuitetnosti-pa bila ona i indirektna, egocentričnosti, narcisoidnosti, isl).
A nije mali broj osoba izgleda i ponašanja kakve sam naveo.
Da ne bi neko šta pogrešno shvatio, ne pridikujem ljudima kako treba da izgledaju i kkao treba da se ponašaju, nego se pitam da li u redu takve oblike ponašanja amnestirati samo zato što osoba koja se tako ponaša ima islamski imidž i eventualno prati neke ili mnoge islamske obrede.
Sljedeći primjer koji se tiče ponašanja govori o osobama koje itekako prate vjerske obrede (tj. obaveze) ali, s druge strane ismijavaju nekoga koga smatraju nepodobnim ( a nije im ništa nažao uradio ni riječima ni djelima).
Ne znam otkad omalovažavanje (diretno ili indirektno/cinično i ironično) ima ikakve veze sa islamskim učenjem, a opet, takve se osobe u našem društvu najčešće amnestiraju od strane mnogih koji se pozivaju na Islam ili tzv. "patriotizam", samo zatio što imaju određeni imidž (izgled) i zato što prate islamske obrede.
Zar ne stoji lijepo u Kur'anu časnom:
"24. Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer - lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu; ....26. A ružna riječ je kao ružno drvo: iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka..."(14. Ibrahim - Ibrahim
Mekka - 52 ajeta).
ili recimo:
"1. Teško svakom klevetniku podrugljivcu,..." (104. Al-Humaza - Klevetnik Mekka - 9 ajeta).
Na žalost, ja u ovom našem današnjem poslijeratnom BH društvu čak i medju onima koji se u svojoj zajednici smatraju Bogobojaznim i/ili religioznim vidim da ima onih koji se podruguju ili omalovažavaju drugog i drugačijeg, ali se rijetko ko obazire na takvo ponašanje jer su takvi "zaštićeni" određenim imidžom i obredima.
Evo još jednog primjera ( a zaista ih je mnogo mnogo oko nas): Momak koji se unazad par godina počeo naokolo hvalit kako je počeo klanjati svih pet vakat namaza jednom prilikom jednom našem prijatelju, koji je s posla u odijelu svratio u park da izvede djete reče onako kroz cinički podsmijavajući osmijeh: "Heeej, bolan, ne dolazi se u park u odijelu, nego u trenerkama....hehe ".
Dalje, dvojica mojih poznanika baš poslije džuma namaza stoje i ogovarjau jednog poznanika...ista ta dvojica, kad im taj kojeg su ogovarali nešto govori u zanosu odgovaraju. " Ma ja, znamo mi da si ti pametan...hehehe...".
Koliko je meni poznato ( a izvinjavam se ako griješim) nepristojsnot, npr. omalovažavanje drugog i drugačijeg, bahata komunikacija i nedostatak suosjećaja niakako ne uklapaju sa onim ognromnim moralnim bogatstvom koje je zapisano u Kur'anu, pa čak iako se skrivaju iza nekih islamskih odjevnih detalja ili islamskih obreda.
Evo još jednog isksutva u vezi ponašanja. Na sajmu knjige prilazim jednom štandu na kojem ima dota knjiga o islamu, u potrazi za knjigom upravo na ovu temu. medju knjigma vidim i par knjiga Khalila Gibrana (Đubrana). Momak koji je prodavao knjige nije bio upućen da Khalil Gibran uopšte i nije musliman (već maronitski kršćanin), ali to nije bitno. Kada sam ga šta mi može preporučiti na temu izgled i ponašanje muslimana, odgovraa mi, onako sa visine: "Ko smo mi da sudimo..samo bog sudi..."
Pomislih u sebi: " Da, Bog jeste konačni sudija, ali ne znam gdje piše i otkad se podrazumijeva da rob Božiji ne smije donosti nikakv sud, ap, izmedju ostalog i o stvarima koje su kontraverzne i koje ga kao takve bune, kao što je izgled i ponašanje muslimana u BiH. Uostalom, zar nije obaveza svakog ispravnog čovjek da osuđuje sve što je nepravedno i nepošteno?"
Na žalost, u našem današnjem BH društvu čini se više vrijedi momak koji posti i pokupio je par arpaskih fraza i istorijskih informaijca, a i dalje omalovažava ili ismijava drugog, kontrira i generalno je neobazriv prema drugima (naročito neistomišljenicima), nego onaj koji ne posti, a maksimalno je obazriv, odgovoran i human.
Drugim riječima, kad pogledam okolo, primijetim da je kod nas poslijeratanih muslimana BiH nekako naglašenjija forma nego suština, tj. više je na cijeni imidž i obred nego ona ljudska Obzirnost/Finoća/Dobrota, Humanost i Odgovornost.
Da ne bi i ovaj post bio shvaćen kao maliciozan , evo ja ponovo molim da ovaj post niko ne shvati kao "napad" ili "uvredu" ili neku drugu "štetnost", jer zaista mislim da nema potrebe za bilo kakvu paranoju je smatram da smo bar toliko zreli da možemo konačno početi razgovarati o ovoj, skoro pa tabu temi, kako bismo , ako ništa, bar dijelom saznali šta je po pravilima islama a šta nije, kada je u pitanju ponašanje i izgled muslimana, i da li je ispravno manestirati osobe lišene obzirnosti i suosjećaja prmea drugima, samo zato što se kriju iza islamskog imidža i obreda.
Mir svima
s.
- Teea
#2 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
znas kako ti to funkcionise kod ovih muslimanki novog kova,kada ih uhvati ta euforija pokornosti bogu u najjacem stadijumu pocnu da nose maramu,kao trazeci bozije zadovoljstvo a zapravo zele da se pokazu drugima : a vidju mene a vidj mi imana,onda na pocetku se ni jedna ne sminka ili neke vrlo decentno trudi se da je neupadljiva kao itd., e onda kada ta euforija pocne da popusta onda pocne maskara i kraca marama i malo uza bluza i tako redom. E onda kada skontaju da su bas pojele govno onda pokusavaju na taj nacin da se sebi i drugima dokazu kako moze da si i pokriven i IN.I onda ne znaju kuda udaraju.Kuku niti da se otkrijem niti da se pokrijem.
A ti sto se drze za ruku u hidzabima i pantalonicama,zele da pokazu time svjetu : vidi islam je vjera ljubavi vjera ljepote,mi smo ti zivi dokaz.
A sto se tice ovih drskih i oholih to je taj novi kov mislimana.Oni su ispravni oni imaju boga za frenda a mi necjernici, nemoras ni biti nevjernik dovoljno je da ne klanjas ili drugacije vjerujes ti bedni, jadni bolesni ,bog mrzi njih ,bog ne voli one koji ga ne postuju njegove zakone i njega ,takve ce na najgore muke da stavi, ne prijatelju sa njima,mrziga a vidju mene ja bogov pobratim.I tom drskoscu on zapravo razgovara istim tonom kojim se i bog obraca tim dzahilima i krafirima prokletim /lanetulahalhalejhi.
A ti sto se drze za ruku u hidzabima i pantalonicama,zele da pokazu time svjetu : vidi islam je vjera ljubavi vjera ljepote,mi smo ti zivi dokaz.
A sto se tice ovih drskih i oholih to je taj novi kov mislimana.Oni su ispravni oni imaju boga za frenda a mi necjernici, nemoras ni biti nevjernik dovoljno je da ne klanjas ili drugacije vjerujes ti bedni, jadni bolesni ,bog mrzi njih ,bog ne voli one koji ga ne postuju njegove zakone i njega ,takve ce na najgore muke da stavi, ne prijatelju sa njima,mrziga a vidju mene ja bogov pobratim.I tom drskoscu on zapravo razgovara istim tonom kojim se i bog obraca tim dzahilima i krafirima prokletim /lanetulahalhalejhi.
- XXS
#3 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Ja sam kontao da nikad necu morati citati nista gore i zatupljujuce, zaglupljujuce od marksizma.
Ovi su zajebali i marksiste.
Jadna je i bezpomocna svaka familija cije djete ovi nafataju i uvuku u svoje krugove.
Jadna je i bezpomocna svaka familija cije djete ovi nafataju i uvuku u svoje krugove.
- Towelie
#4 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Svi ovi primeri koje si naveo i obrasci ponasanja koje si naveo su pogresni i nemaju utemeljenje u pravom, istinskom Islamu. Nas veliki problem jeste raskorak izmedju onoga sto vera od nas zahteva i onoga kako bi voleli da vera izgleda. Kada se to dvoje pokusa pomiriti, dobijas devojke koje nose maramu i uske majce, kao i momke koji su pustili brade, ali od njihovih jezika nisu mirni drugi muslimani. Jos jedan problem je, kako si i ti naveo u postu, davanje prednosti formi nad sustinom, sto je posledica pogresnog razumevanja prioriteta u veri.
-
mujke82
#5 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Teea wrote:znas kako ti to funkcionise kod ovih muslimanki novog kova,kada ih uhvati ta euforija pokornosti bogu u najjacem stadijumu pocnu da nose maramu,kao trazeci bozije zadovoljstvo a zapravo zele da se pokazu drugima : a vidju mene a vidj mi imana,onda na pocetku se ni jedna ne sminka ili neke vrlo decentno trudi se da je neupadljiva kao itd., e onda kada ta euforija pocne da popusta onda pocne maskara i kraca marama i malo uza bluza i tako redom. E onda kada skontaju da su bas pojele govno onda pokusavaju na taj nacin da se sebi i drugima dokazu kako moze da si i pokriven i IN.I onda ne znaju kuda udaraju.Kuku niti da se otkrijem niti da se pokrijem.
Ne znam ni ko si ni sta si, ali moras da znas svaka muslimanka ili musliman je bolji od nevjernika pa bilo to pravo nekome ili ne alhamdulillah.
Sve su to grijesi sto si navela ima i mali i veliki. Naravno to ne valja sto se radi ali ona ce dogovarati za svoje grijehe neces ti itd.
- petunija
#6 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
mujke82 wrote:Teea wrote:znas kako ti to funkcionise kod ovih muslimanki novog kova,kada ih uhvati ta euforija pokornosti bogu u najjacem stadijumu pocnu da nose maramu,kao trazeci bozije zadovoljstvo a zapravo zele da se pokazu drugima : a vidju mene a vidj mi imana,onda na pocetku se ni jedna ne sminka ili neke vrlo decentno trudi se da je neupadljiva kao itd., e onda kada ta euforija pocne da popusta onda pocne maskara i kraca marama i malo uza bluza i tako redom. E onda kada skontaju da su bas pojele govno onda pokusavaju na taj nacin da se sebi i drugima dokazu kako moze da si i pokriven i IN.I onda ne znaju kuda udaraju.Kuku niti da se otkrijem niti da se pokrijem.
Ne znam ni ko si ni sta si, ali moras da znas svaka muslimanka ili musliman je bolji od nevjernika pa bilo to pravo nekome ili ne alhamdulillah.
Sve su to grijesi sto si navela ima i mali i veliki. Naravno to ne valja sto se radi ali ona ce dogovarati za svoje grijehe neces ti itd.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
nemezis
#8 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Po čijim kriterijima su bolji? Za koga su bolji?mujke82 wrote:Teea wrote:znas kako ti to funkcionise kod ovih muslimanki novog kova,kada ih uhvati ta euforija pokornosti bogu u najjacem stadijumu pocnu da nose maramu,kao trazeci bozije zadovoljstvo a zapravo zele da se pokazu drugima : a vidju mene a vidj mi imana,onda na pocetku se ni jedna ne sminka ili neke vrlo decentno trudi se da je neupadljiva kao itd., e onda kada ta euforija pocne da popusta onda pocne maskara i kraca marama i malo uza bluza i tako redom. E onda kada skontaju da su bas pojele govno onda pokusavaju na taj nacin da se sebi i drugima dokazu kako moze da si i pokriven i IN.I onda ne znaju kuda udaraju.Kuku niti da se otkrijem niti da se pokrijem.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
moraš shvatiti da je to jednostavno tako
apsalut što bi profa rekla
apsalut što bi profa rekla
- dustaban
#10 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
E svasta!petunija wrote:mujke82 wrote:...
...![]()
![]()
Ovo mi dade ideju za jedan od zahtjeva ovih demonstracija - UMJESTO LOPOVA DOVESTI NA VLAST MUSLIMANE I MUSLIMANKE !
- ho oponopono
#11 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Pomozi Bog i zdravo! 
-
staradis
#12 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Vala imamo 101 manu ali smo opet bolji od vecine muslimana po svijetu
- petunija
#13 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
@nemezis
po kriterijumima turbo vjernika, pravi vjernici nikad ne bi ovakvu glupost izjavili
po kriterijumima turbo vjernika, pravi vjernici nikad ne bi ovakvu glupost izjavili
- dustaban
#14 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Sve je ovo otislo u pichkumaterinu!
Nekad smo govorili - medju politicarima ima i lopova, medju doktorima ima i onih koji nisu dostojni tog posla, medju profesorima ima i onih koji bas ne vladaju znanjem...
Danas kazemo - medju politicarima se MOZDA zadesi i poneki koji nije lopina, medju doktorima MOZDA ima i pokoji koji je bas Doktor sa velikim "D", medju profesorima MOZDA ima i pokoji koji je zasluzio onu titulu...
A ja na sve to dodajem - medju vjernicima MOZDA ima pokoji koji je zasluzio bozju nagradu.
Ali i tih je manje medju vjernicima nego medju ateistima!
Nekad smo govorili - medju politicarima ima i lopova, medju doktorima ima i onih koji nisu dostojni tog posla, medju profesorima ima i onih koji bas ne vladaju znanjem...
Danas kazemo - medju politicarima se MOZDA zadesi i poneki koji nije lopina, medju doktorima MOZDA ima i pokoji koji je bas Doktor sa velikim "D", medju profesorima MOZDA ima i pokoji koji je zasluzio onu titulu...
A ja na sve to dodajem - medju vjernicima MOZDA ima pokoji koji je zasluzio bozju nagradu.
Ali i tih je manje medju vjernicima nego medju ateistima!
-
nemezis
#15 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Prvo treba definisati pojam "pravi vjernik". Je li to onaj koji se ponaša u skladu sa sadašnjim normama ponašanja ili onaj koji se ponaša u skladu sa uputom koju smatraju božijom?petunija wrote:@nemezis
-
m_l
#16 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
I mene su nekada iritirale stvari o kojima pricas, muslimani kojima su puna usta islama, a ponasaju se k'o s lanca pusteni. Od kritike nema nista, samo insan ispadne najgori. Moze se savjetovati, a muslimani se savjetuju u cetiri oka, pa ako urodi plodom dobro i jest.sarajevonekad wrote:...
...
...
Uglavnom, covjek ima tri relacije u zivotu: odnos prema Allahu, odnos prema samom sebi i odnos rema drugim ljudima. Kada pogrijesimo prema Allahu uvijek postoji nada da ce nam oprostiti, jer On je er-Rahman i er-Rahim; kada pogrijesimo prema sebi naravno da cemo oprostiti, trebali bi, je l':); a kad pogrijesimo prema ljudima nikada ne znamo da li ce nam taj neko halaliti.
- petunija
#17 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Pravi vjernik - onaj kome vjera ide iz srca, ko zaista vjeruje u ono što vjeruje i ponaša se u skladu s timnemezis wrote:Prvo treba definisati pojam "pravi vjernik". Je li to onaj koji se ponaša u skladu sa sadašnjim normama ponašanja ili onaj koji se ponaša u skladu sa uputom koju smatraju božijom?petunija wrote:@nemezis
Turbo vjernik - ovi pomodari što se busaju ( i hairuju) od vjere, a ni ne poznaju "pravila ponašanja" koje nalaže vjera
- SmokingMan
#18 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Najviše je lošem imidžu i ponašanju doprinjeo naš pokvareni balkanski mentalitet.Sa jedne strane imate ljude koji pretjeruju u vjeri,od tekfira,odvajanja od džemata,bahatog ponašanja idiota iz zaklopače,Maoče (čast svim izuzecima koji se stvarno trude u u islamu,i ponašaju se u skladu sa njim,ali to je rijetka vrsta,eh nema više onih dobrih deda i nana),do lošeg neislamskog odjevanja,iako te osobe su išle ili još idu u medrese,onako usput imam priliku kada prođem kroz stari grad vidjeti dosta toga kod djevojaka,koje po meni više hidžab smatraju modnim detaljem nego nešto što bi trebalo da sakrije od zavodljivih djelova ženskoga tijela.Mene čudi za one koji su odlučili da izučavaju islam i žive u njemu,idu nekakvim stazama liberalizacije kod odjevnja,pa skoro da se nekada ni ne razlikuju od onih djevojaka koji nose nešto izazovniju odjeću,vejrujte,na trenutak mi izgledaju kao jeftine djevojke.I po ponašanju,i odjevanju.
-
sarajevonekad
#19 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Lagao bih kada bih rekao da sam ravnodušan prema svima onima koji su bahati i neobazrivi prema drugima, a kriju se iza religijskog imidža i obreda, koristeći religiju kao štit ("meni niko ne smije ništa pisnut, jer niko ne smije na religiju"), što je zapravo zloupotreba religije, ali i dalje ne mogu reći da me iritiraju (osim ako baš ne pređu mjeru u svojoj neobazrivosti prema drugima, npr- kada druge ismijavaju, omalovažavaju ili im stalno kontriraju, ili ne daj Bože učine kakvu goru štetu insanu, hajvanu ili stvari).
Tvoju sam poruku shvatio u smislu da Čestit čovjek (koji se maksimalno trudi da nikoga ili ništa ne ošteti na bilo koji način, i da, koliko može, bude od koristi drugima, naročito onima u nevolji) mora imati strpljenja, iliti sabura, kako se to u narodu kaže, i meni se sviđa taj stav, ali se s druge strane postavlja pitanje da li to podrazumijeva da takav Čestiti čovjek mora ignorisati nepravde, čak iako nisu direktno usmjerene na njega i čak iako se doimaju bezazlenima poput nepristojnosti i nobazrivoasti skrivene iza vjerskog imidža i obreda, o kojoj govorimo ovdje....
Ja sam Kur'an časni shvatio u smislu da Čestiti čovjek ne bi trebao ignorisati nepravde i podvale, a meni se upravo skrivanje NEKIH (fala Bogu ne svih) bahatih i bezobzirnih osoba iza vjerkog imidža i obreda čini ne samo kao podvala i nepravda, i kao zloupotreba religije, nego dugoročno i kao indirektna šteta za društvo jer bi se moglo nametnuti kao stanadard da forma postane važnija od suštine, tj. da imidž i obredi postanu važniji od Dobrote, Poštenja i Odgovornosti...
A ne treba neki poseban dokaz o tome na šta liče pojedinac i društvo kojima nedostaju ove tri temeljne ljudske vrline i potrebe.
Mir svima
s.
Tvoju sam poruku shvatio u smislu da Čestit čovjek (koji se maksimalno trudi da nikoga ili ništa ne ošteti na bilo koji način, i da, koliko može, bude od koristi drugima, naročito onima u nevolji) mora imati strpljenja, iliti sabura, kako se to u narodu kaže, i meni se sviđa taj stav, ali se s druge strane postavlja pitanje da li to podrazumijeva da takav Čestiti čovjek mora ignorisati nepravde, čak iako nisu direktno usmjerene na njega i čak iako se doimaju bezazlenima poput nepristojnosti i nobazrivoasti skrivene iza vjerskog imidža i obreda, o kojoj govorimo ovdje....
Ja sam Kur'an časni shvatio u smislu da Čestiti čovjek ne bi trebao ignorisati nepravde i podvale, a meni se upravo skrivanje NEKIH (fala Bogu ne svih) bahatih i bezobzirnih osoba iza vjerkog imidža i obreda čini ne samo kao podvala i nepravda, i kao zloupotreba religije, nego dugoročno i kao indirektna šteta za društvo jer bi se moglo nametnuti kao stanadard da forma postane važnija od suštine, tj. da imidž i obredi postanu važniji od Dobrote, Poštenja i Odgovornosti...
A ne treba neki poseban dokaz o tome na šta liče pojedinac i društvo kojima nedostaju ove tri temeljne ljudske vrline i potrebe.
Mir svima
s.
m_l wrote:I mene su nekada iritirale stvari o kojima pricas, muslimani kojima su puna usta islama, a ponasaju se k'o s lanca pusteni. Od kritike nema nista, samo insan ispadne najgori. Moze se savjetovati, a muslimani se savjetuju u cetiri oka, pa ako urodi plodom dobro i jest.sarajevonekad wrote:...
...
...
Uglavnom, covjek ima tri relacije u zivotu: odnos prema Allahu, odnos prema samom sebi i odnos rema drugim ljudima. Kada pogrijesimo prema Allahu uvijek postoji nada da ce nam oprostiti, jer On je er-Rahman i er-Rahim; kada pogrijesimo prema sebi naravno da cemo oprostiti, trebali bi, je l':); a kad pogrijesimo prema ljudima nikada ne znamo da li ce nam taj neko halaliti.
- fatamorgana
#20 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
petunija wrote:
Pravi vjernik - onaj kome vjera ide iz srca, ko zaista vjeruje u ono što vjeruje i ponaša se u skladu s tim
Turbo vjernik - ovi pomodari što se busaju (i hajruju) od vjere, a ni ne poznaju "pravila ponašanja" koje nalaže vjera
-
Objektivni navijac
#21 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
XXS wrote:Ja sam kontao da nikad necu morati citati nista gore i zatupljujuce, zaglupljujuce od marksizma.
-
nemezis
#22 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Nie baš tako. Religije propisuju neka ponašanja koja se ne uklapaju u današnje norme ponašanja i oni koji ih se žele pridržavati budu okarakterisani kao "zadrti" ili "fundamentalisti". Većina razumije da se ne treba tako ponašati, pa imamo i "vjernike tradicionaliste" ili "neprave vjernike". A pojam "pravi vjernik" znači različito u zavisnosti od vremena i lokacije.petunija wrote:Pravi vjernik - onaj kome vjera ide iz srca, ko zaista vjeruje u ono što vjeruje i ponaša se u skladu s timnemezis wrote:Prvo treba definisati pojam "pravi vjernik". Je li to onaj koji se ponaša u skladu sa sadašnjim normama ponašanja ili onaj koji se ponaša u skladu sa uputom koju smatraju božijom?petunija wrote:@nemezis
Turbo vjernik - ovi pomodari što se busaju ( i hairuju) od vjere, a ni ne poznaju "pravila ponašanja" koje nalaže vjera
- nasa
#23 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Ma nije ni blizu
Predanost tradiciji, obicajima pri religijskoj praksi nema nikakve veze s promisljanjem religijskih propisa vec prije odsustvom istog.
Predanost tradiciji, obicajima pri religijskoj praksi nema nikakve veze s promisljanjem religijskih propisa vec prije odsustvom istog.
- nasa
#24 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
U savrsenim odnosima izmedju ljudi mi se ne bi ni bavili procjenama kakav je ko vjernik medjutim u realnosti to je prisutno, a samo ponekad je to opravdana kritika.
Licno smatram da su sustina I forme neodvojive te da jedna drugu dopunjavaju ali kad bi izdvojili jedan kriterij onda bi to bi stepen predanosti vjeri pri odlukama, izborim, pristupu drugim ljudima I sl.
Iz licnog iskustva tu se najcesce razocaram, a mozda I drugi u mene nije iskljuceno
ali sebicnost,ego...nije lako nadvladati ni sustinski ni formalno tako da je to po meni kriterij broj jedan inace pri ocjeni drugih ljudi.
Licno smatram da su sustina I forme neodvojive te da jedna drugu dopunjavaju ali kad bi izdvojili jedan kriterij onda bi to bi stepen predanosti vjeri pri odlukama, izborim, pristupu drugim ljudima I sl.
Iz licnog iskustva tu se najcesce razocaram, a mozda I drugi u mene nije iskljuceno
- ultima_palabra
#25 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Ono što je meni bizarno jeste da ljudi prema pojavnom obliku sude nečiju vjeru... sve se nekako svelo na formu, daleko od suštine.
Recimo, dosta ljudi će otpisati nekoga kao vjernika kad ga vide sa pivom ili da voda neku nepokrivenu djevu pod rukom. S druge strane, neće dovesti u pitanje vjerovanje nekoga ko je ukrao par miliona, uzima mito, namješta poslove, potkupljuje činovnike, ne plaća/maltretira radnike itd... čak štaviše, ako je dotični redovan u džamiji, iz vjerničke familije, bio na hadždžu, nosi kakvu bradicu ili neku kapicu koja se veže za muslimane na ovim prostorima... još će ga hvaliti, "šuti, naš je, kakav je god"
A zamislite da uporedite grijehe jednog i drugog prema Kur'anu i hadisima...
I to nije specifično samo za muslimane, nego i za druge religije.
Recimo, dosta ljudi će otpisati nekoga kao vjernika kad ga vide sa pivom ili da voda neku nepokrivenu djevu pod rukom. S druge strane, neće dovesti u pitanje vjerovanje nekoga ko je ukrao par miliona, uzima mito, namješta poslove, potkupljuje činovnike, ne plaća/maltretira radnike itd... čak štaviše, ako je dotični redovan u džamiji, iz vjerničke familije, bio na hadždžu, nosi kakvu bradicu ili neku kapicu koja se veže za muslimane na ovim prostorima... još će ga hvaliti, "šuti, naš je, kakav je god"
I to nije specifično samo za muslimane, nego i za druge religije.