U noći 27./28. listopada (srijeda na četvrtak) s noćne strane Zemljine polukugle, moći će se promatrati druga potpuna pomrčina Mjeseca u ovoj godini. Pomračenje će se desiti kada Zemljin satelit...
...bude u blizini uzlaznog čvora svoje putanje. Pojava će se odvijati u zviježđu Ovna. Mjesec će kroz sjenku Zemlje prolaziti jedan sat i 21 minutu.
Iz METEOBiH-a preciziraju da su za Bosnu i Hercegovinu najvažniji trenuci ovog prirodnog fenomena početak djelimične pomrčine u tri sata i 14 minuta, početak potpune pomrčine u četiri sata i 23 minuta, maksimum pojave u pet sati i četiri minuta, kraj potpune pomrčine u pet sati i 44 minuta i kraj djelimične pomrčineu šest sati i 53 minuta.
Tijekom pomrčine Mjesec će poprimiti tamniju ili svjetliju bakrenocrvenu boju, ovisno o stanju u visokim slojevima Zemljine atmosfere tijekom odvijanja ovog fenomena.
Pojava se može bez ikakve opasnosti promatrati golim okom, a upotreba i najmanjeg dvogleda uljepšat će ovu rijetku nebesku pojavu. Iduće godine neće se desiti nijedna potpuna pomrčina Mjeseca.
(Bljesak/Fena)
Pomracenje mjeseca..
- Pooll
#1 Pomracenje mjeseca..
Eh... nadam se da ne spavate.. jer je nebo iznad Sarajeva idealno za promatranje pomracenja mjeseca... vrijedni fotografi aparate u ruke pa da vidimo slikice 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Oko 20:00 je bio uštap (pun mjesec), a upravo sam kroz oblake, na momenat vidio desnu, svijetlu kalotu u obliku srpa i mnogo veću i tamniju lijevu kalotu u purpurnoj boji. Tamna kalota oivičena aurom. Purpur je kao i ovaj odsjaj na oblacima.Engram::X wrote:Inace, nocas je pun mjesec pa bi i utisak trebao biti...potpun
- kekec
Toliko od mene. Zao mi je sto slike nisu malo bolje, ali dig.kamera kojom su napravljene iste ima tehnicka ogranicenja (expozicija,osjetljivost,opt.zum) koje ne dozvolise bolje. Koristio sam dvogled, sto mi je malo priblizilo objekat, ali i to nije
bilo dovoljno da se postigne zeljeni kvalitet.
Do sljedeceg pomracenja, a tada cu imati u rukama nesto kvalitetnije
(najvjerovatnije Panasonic DMC FZ20).
-
u_prolazu2
meni je ovo cisti dokaz da je kuran istinit !
-
BigusDickus
Ja pomislio da se radi o nekom takmicenju u pomracivanju...
...pa ono, pomracenje sedmice, pomracenje mjeseca, godine...

...pa ono, pomracenje sedmice, pomracenje mjeseca, godine...
- kekec
Kony, ne bacaj me u profesionalne vodekonyan wrote:Panasonic DMC FZ20
Dobra kamera za te pare. Mada ima ozbiljnih ogranicenja (fiksiran objektiv mi upada u oci ponajvise). Ali za tu lovu...
Sa Canon IXUS-om sam napravio par hiljada slika. Razvijao sam ih i na A3 formatu i dobre su, vrlo dobre cak.
Danas u konkurenciji amaterskih dig.fotoaparata (ili kako ih cesce zovu: digitalnih kamera) Panasonic FZ20, mislim, zauzima sami vrh. Cak ga neki svrstavaju u poluprofesionalne, imajuci u vidu njegove karakteristike. Ono sto sam citao o njemu, u potpunosti zadovoljava moje "zahtjeve". A najvaznije od svega je kvalitet fotografije ( 5 Mp, 12x opticki zum sa stabilizacijom, manuali ...). Fin link:
http://www.steves-digicams.com/2004_rev ... mples.html
Malo sam skrenuo sa teme, ali posto ne ocekujem mnogo komentara vezanih za istu, vjerujem da se nece niko ljutiti.