procitao sam postove, mozda ne bas sve al... odmah da kazem, da ne pazim na pravopis na forumima tako da bi me oni nepismeni mogli isto razumijeti (pismeni ce skontati vec).
ja sam zaposlen kao sw-architect (enterprise) i volio sam programiranje jedno vrijeme. kasnije sam vidio da me zanimaju druge stvari al dobro to nije tema. da ne bih sad drzao lekciju o razlicitim paradigmama, moj prijedlog ti je da uzmes Javu jer je, relativno, lagana za nauciti. Nemoj koristiti nikakve IDEs jer to olaksava posao, a ti hoces da ucis ako se ne varam. Skontaj osnovne koncepte OOP-a, nauci sintaksu jezika i ici ce to vec. Kad to prodjes onda uzmi i skini sebi MySQL/PostgreSQL ili sl i napisi malu aplikaciju koja ce komunicirati sa bazom podataka. evo, uzmi npr. aplikaciju za videoteku il nesto tako jednostavno.kad to skontas onda instaliraj sebi Tomcat i napravi front-end za tu svoju aplikaciju (ono prije ce biti console app).uzmes za pocetka JavaServer Pages, pozivas direktno u JSP svoje metode. Kad to zavrsis, onda pogledas malo kako izgledaju JavaBeans itd. Kad se to osjecas na svom terenu onda predjes na Java EE. Moj path je bio: assembler > Pascal > Visual Basic > C > PHP > C++ > Java (Java SE > Java EE > Java Card).
Ovo sto sam napisao je vise nego dovoljno. kad skontas te stvari onda mozes pricati o drugim stvarima koje su bitne u nekom infomacionom sistemu kao npr. security.
Neko rece da pogledas UML, design patterns etc. Zaboravi to
kad naucis Javu onda nauci neki novi prog. jezik kao npr. c#.do tad i trebao vidjeti koja ogranicenja imas sa cistim OOP, koje probleme imas u SW-developmentu. onda uzmes design patterns, antipatterns itd. sad vec mozes preci na neki framework tipa Spring. Spring je super iako je licno moj favorit Java EE. kasnije ces vidjeti koliko imas frameworks razlicitih: za generisanje PDF-ova, webservices, security/crypto, pa onda teme version control, continous integration/delivery etc. et, nadam se da ti je to pomoglo.fokusiraj se na ono gore sto sam napisao sta trebas raditi i ne citaj previse,uzmi radi nesto konkretno
Bog vas blagoslovio.
i da, mozes voliti koliko hoces programiranje, nekad ces htjeti dizajnirati sw, voditi projekte ili barem tim programera.vrijeme pregazi, dolaze nove generacije pa prema tome moras sebi osigurati bolju poziciju.u protivnom zivi si fosil.
ako ti je lova vazna a hoces da radis programiranje, onda ABAP (ne znam kako je kod nas situacija sto se SAP-a tice),ali se strasno traze ti programeri i super su placeni.
poz