Pomozite mladim programerima
Moderator: Benq
- int21
#26 Re: Pomozite mladim programerima
Ma dobro svak je razlicit pa mu nesto vise lezi ili manje.
A sto se tice postavljaca ovako:
1. OOP koncepti
2. Design patterns, ali se nemoj razocarati ako neke ke skontas odmah jer si pocetnik, vec sam opleti
3. UML definitivno, da ti je lakse razumijeti design projekata, ne samo kod.
4. Koncepti baza, ne sad da budes expert nego cisto da basic stvari da znas.
Sto se tice ulaska medju profije, dovoljno ti je da mozes pricati o ovom gore navedenom i da si neke stvari probao uraditi sam. Niko ne ocekuje od tebe da sve znas. Ja radim vec 7 goidna kao profi programer, a programiram od 6. osnovne. I tek nedavno sam poceo raditi za iPhone applikcaije.
Sto se tice firmi, samo moras biti uporan. Napisi lijep CV i salji. Ja znam sa sigurnoscu da je moja firma ili sacuvala CV nekog ko nema iskustva pa ga svali kasnije i dali covjeku sansu ili je odmah zaposljavala ako je stvarno bilo u planu veliko prosirivanje. Isto tako su radile neke firme u kojima mi rade prijatelji. Tako da se ne obeshrabrujes. Kod nas je doslo ljudi koji su programirali u srednjoj i onda poceli. Sad su profesionlci.
Samo rad i nemas se cega bojati. To ti je najperspektivinije zanimanje ako hoces da radis.
Pozz
1. OOP koncepti
2. Design patterns, ali se nemoj razocarati ako neke ke skontas odmah jer si pocetnik, vec sam opleti
Sto se tice ulaska medju profije, dovoljno ti je da mozes pricati o ovom gore navedenom i da si neke stvari probao uraditi sam. Niko ne ocekuje od tebe da sve znas. Ja radim vec 7 goidna kao profi programer, a programiram od 6. osnovne. I tek nedavno sam poceo raditi za iPhone applikcaije.
Sto se tice firmi, samo moras biti uporan. Napisi lijep CV i salji. Ja znam sa sigurnoscu da je moja firma ili sacuvala CV nekog ko nema iskustva pa ga svali kasnije i dali covjeku sansu ili je odmah zaposljavala ako je stvarno bilo u planu veliko prosirivanje. Isto tako su radile neke firme u kojima mi rade prijatelji. Tako da se ne obeshrabrujes. Kod nas je doslo ljudi koji su programirali u srednjoj i onda poceli. Sad su profesionlci.
Samo rad i nemas se cega bojati. To ti je najperspektivinije zanimanje ako hoces da radis.
Pozz
- tag33
#27 Re: Pomozite mladim programerima
Pratim temu, svaka cast postavljacu ! 
sto se tice pocetnog programskog jezika sve zavisi od osobe do osobe. Moji prijatelji koji bas rasturaju oni su poceli sa c/c++ dok ovi drugi koji su takodjer pravo dobri kazu da je bolje sa java/python poceti. Na Stanfordu koliko znam, uvod u programiranje je u pythonu..ako grijesim neka me neko ispravi
sto se tice pocetnog programskog jezika sve zavisi od osobe do osobe. Moji prijatelji koji bas rasturaju oni su poceli sa c/c++ dok ovi drugi koji su takodjer pravo dobri kazu da je bolje sa java/python poceti. Na Stanfordu koliko znam, uvod u programiranje je u pythonu..ako grijesim neka me neko ispravi
Last edited by tag33 on 26/06/2012 14:45, edited 1 time in total.
- dr.Gonzo
#28 Re: Pomozite mladim programerima
Postoji mnogo programerski poslova. Od pisanja drajvera u asembleru, pa do razvoja jednostavnih web stranica za male firme. Razliciti poslovi zahtjevaju razlicite vjeste. Po ovome sto je autor teme do sada pisao, vjerovatno je da se nece baviti pisanjem drajvera, softvera za mikrokontrolere, 3D igara, distribuiranih aplikacija za milijarde korisnika itd. Zbog toga je najbolje da se koncentrise na vjestine koje ce mu trebati za razvoj onoga cime ce se najvjerovatnije baviti. A to je razoj poslovnih informacionih sistema.
Postoje odredjene vjestine koje su neophonde, ili barem veoma korisne za bavljenje ovim poslom:
1) Znanje programiranja. Osnovni koncepti, bez obzira na jezik. U sustini, primjenjena logika.
2) Poznavanje odredjenih tehnologija. Npr. poznavanje http protokola, koje je veoma korisno za web programere. Ili opste poznavanje foss/linux okruzenja, za ljude koji rade sa otvorenim tehnologijama.
3) Poznavanje relacionih baza podataka, i rad sa SQL-om. Malo teorije je u svakom slucaju od koristi.
Jos je veoma korisno dobro poznavati odredjeno razvojno okruzenje (to ne ukljucuje samo programski jezik) namjenjeno razvoju aplikativnog softvera, prvenstveno informacionih sistema.
Primjeri takvih platformi su Java i .NET, mada postoje je laksa i jednostavnija (lightweight) okruzenja, koja isto tako mogu biti vrlo mocna. Recimo PHP, Ruby ili Python u kombinaciji sa nekim dobrim frameworkom. Prica da je PHP za amatere je danas smjesnija nego ikad, kad pogledamo da su neki od najpopularniji i najvecih sajtova danas pravljeni koristenjem PHP-a (npr. Wikipedia i Facebook ).
Ja bih preporucio da se da se pocetnici danas koncentrisu na upoznavanje sa osnovnim web tehnologija, kao sto su:
HTTP protokol, HTML, JavaScript, CSS, osnovni rad sa relacionom bazom podataka, i nekim programskim jezikom koji povezuje front i back end informacionog sistema. Naravno, razvoj opstih programerskih je uvijek koristan, a to se moze postici bez obzira na jezik i okruzenje. Al opet treba biti oprezan, pa odabrati neki jednostavan i elegantan jezik koji ce vam omoguciti da naucite osnove programiranja(ukljucujuci OOP), a ne neke konkretne finese jezika koje je tesko savladati, a toliko vam ne pomazu u drugim okruzenjima. Zbog toga mislim da je recimo C++ los (mazohisticki) izbor za nekoga ko danas zeli da se nauci programirati informacione sisteme.
Samo hrabro i naprijed. Posla za programere ima jako puno, pogotovo u razvoju informativnih sistema, tako da se ucenje isplati
Postoje odredjene vjestine koje su neophonde, ili barem veoma korisne za bavljenje ovim poslom:
1) Znanje programiranja. Osnovni koncepti, bez obzira na jezik. U sustini, primjenjena logika.
2) Poznavanje odredjenih tehnologija. Npr. poznavanje http protokola, koje je veoma korisno za web programere. Ili opste poznavanje foss/linux okruzenja, za ljude koji rade sa otvorenim tehnologijama.
3) Poznavanje relacionih baza podataka, i rad sa SQL-om. Malo teorije je u svakom slucaju od koristi.
Jos je veoma korisno dobro poznavati odredjeno razvojno okruzenje (to ne ukljucuje samo programski jezik) namjenjeno razvoju aplikativnog softvera, prvenstveno informacionih sistema.
Primjeri takvih platformi su Java i .NET, mada postoje je laksa i jednostavnija (lightweight) okruzenja, koja isto tako mogu biti vrlo mocna. Recimo PHP, Ruby ili Python u kombinaciji sa nekim dobrim frameworkom. Prica da je PHP za amatere je danas smjesnija nego ikad, kad pogledamo da su neki od najpopularniji i najvecih sajtova danas pravljeni koristenjem PHP-a (npr. Wikipedia i Facebook ).
Ja bih preporucio da se da se pocetnici danas koncentrisu na upoznavanje sa osnovnim web tehnologija, kao sto su:
HTTP protokol, HTML, JavaScript, CSS, osnovni rad sa relacionom bazom podataka, i nekim programskim jezikom koji povezuje front i back end informacionog sistema. Naravno, razvoj opstih programerskih je uvijek koristan, a to se moze postici bez obzira na jezik i okruzenje. Al opet treba biti oprezan, pa odabrati neki jednostavan i elegantan jezik koji ce vam omoguciti da naucite osnove programiranja(ukljucujuci OOP), a ne neke konkretne finese jezika koje je tesko savladati, a toliko vam ne pomazu u drugim okruzenjima. Zbog toga mislim da je recimo C++ los (mazohisticki) izbor za nekoga ko danas zeli da se nauci programirati informacione sisteme.
Samo hrabro i naprijed. Posla za programere ima jako puno, pogotovo u razvoju informativnih sistema, tako da se ucenje isplati
- kaajma
#30 Re: Pomozite mladim programerima
Alene sine... da ne patis od kompleksa i da si malo vise informisan, znao bi da na ekonomskom fakultetu ne postoji visa poslovna skola vec nekih 7 godina, a da ne spominjem da taj smjer koji si ti naveo uopste ne postoji. Sto se tice pravopisa, to je lapsus u kucanju u kasne sate, a ne neznanje... ali mislim da nisi ti taj kapacitet da to shvatisAlen Online wrote:Kao prvo nisi završio Ekonomski fakultet, već Višu poslovnu školu u Sarajevu, jer smjer "Poslovnih informacionih sistema" postoji samo na Poslovnoj. Drugo, izvini, ali ću biti direktan, čovjek ako želi da se zaposli barem treba imati osnove pismenosti i znati da se negacije uz glagole pišu odvojeno. Ako želiš da naučiš C# traži po internetu, onda ima dosta ljudi koji se razumiju u to na forumu Hardware Base i sličnim. Ništa nije teško kad se nešto hoće, ali bolje bi ti bilo da ako već tražiš posao, počni od svoje struke. Ja znam da se na tom tvom smjeru radi manje od osnovnih pojmova o C#.kaajma wrote:Završio sam Ekonomski fakultet, smjer razvoj poslovnih informacionih sistema. Tu sam se površno upoznao sa C programskom jeziku. Na savjet prijatelja koji se vec profesionalno bavi programiranjem, odlučio sam da ucim c#. Ucim evo vec nekih 3 mjeseca i imam osjecaj da tapkam u mjestu. Moja zelja za programiranje nije samo u parama ima dosta tu do onog osjecaja kad stisnem tipku debug i sve prode bez errora
Zamolio bih sve programere koji su voljni da nama pocetnim programerima objasnite najbolji nacin za ucenej nekog programskog jezika(meni bi najvise pomogao c#) i na koji nacin da sto prije upadnemo u profesionalceiz svog vlastitog iskustva. Jos da napomenem da sto detaljniji budete to je bolje.
Nadam se da se nebojite konkurencije i nadolazecih generacija
- false
#31 Re: Pomozite mladim programerima
I ja bi volijo da bidnem programmer. 
- victom
#32 Re: Pomozite mladim programerima
Drug nema te na mapi. Ni tebe ni nas starijih programera.
Il' nećeš naći posao ili ćeš ga naći, biti izrabljen, i izgoriti sa 35 godina startosti, i onda biti zamjenjen mlađim,jeftinijim i novijim modelom T2002.
U Bosni nema hajra ni za vjeverice, a kamoli za ljude.
Hvataj se azila, Kanade ili Australije i bježi odavde.
Uskoro će biti i rata.
Izvinite me na iskrenosti.
Il' nećeš naći posao ili ćeš ga naći, biti izrabljen, i izgoriti sa 35 godina startosti, i onda biti zamjenjen mlađim,jeftinijim i novijim modelom T2002.
U Bosni nema hajra ni za vjeverice, a kamoli za ljude.
Hvataj se azila, Kanade ili Australije i bježi odavde.
Uskoro će biti i rata.
Izvinite me na iskrenosti.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:57, edited 2 times in total.
- Alen Online
#33 Re: Pomozite mladim programerima
Ako ti želiš vjerovati i biti u zabludi da je Visoka poslovna škola = Ekonomski fakultet slobodna. Ali ja znam šta govorim i sve to možeš naći na stranici EFSA. Visoka poslovna škola postoji i postojati će, a ti si taj smjer naveo i taj smjer ili sličan kao što je informacioni sistemi ili tako nešto postoji na VPŠ. Na Ekonomskom fakultetu su tri smjera Finansijski menadžment, Makrofinansijski menadžmet i čini mi se Globalna ekonomija. Izabrao si lakši put da završiš visoku školu. I jednostavno priznaj sebi.kaajma wrote:Alene sine... da ne patis od kompleksa i da si malo vise informisan, znao bi da na ekonomskom fakultetu ne postoji visa poslovna skola vec nekih 7 godina, a da ne spominjem da taj smjer koji si ti naveo uopste ne postoji. Sto se tice pravopisa, to je lapsus u kucanju u kasne sate, a ne neznanje... ali mislim da nisi ti taj kapacitet da to shvatisAlen Online wrote:Kao prvo nisi završio Ekonomski fakultet, već Višu poslovnu školu u Sarajevu, jer smjer "Poslovnih informacionih sistema" postoji samo na Poslovnoj. Drugo, izvini, ali ću biti direktan, čovjek ako želi da se zaposli barem treba imati osnove pismenosti i znati da se negacije uz glagole pišu odvojeno. Ako želiš da naučiš C# traži po internetu, onda ima dosta ljudi koji se razumiju u to na forumu Hardware Base i sličnim. Ništa nije teško kad se nešto hoće, ali bolje bi ti bilo da ako već tražiš posao, počni od svoje struke. Ja znam da se na tom tvom smjeru radi manje od osnovnih pojmova o C#.kaajma wrote:Završio sam Ekonomski fakultet, smjer razvoj poslovnih informacionih sistema. Tu sam se površno upoznao sa C programskom jeziku. Na savjet prijatelja koji se vec profesionalno bavi programiranjem, odlučio sam da ucim c#. Ucim evo vec nekih 3 mjeseca i imam osjecaj da tapkam u mjestu. Moja zelja za programiranje nije samo u parama ima dosta tu do onog osjecaja kad stisnem tipku debug i sve prode bez errora
Zamolio bih sve programere koji su voljni da nama pocetnim programerima objasnite najbolji nacin za ucenej nekog programskog jezika(meni bi najvise pomogao c#) i na koji nacin da sto prije upadnemo u profesionalceiz svog vlastitog iskustva. Jos da napomenem da sto detaljniji budete to je bolje.
Nadam se da se nebojite konkurencije i nadolazecih generacija... izvini, ali cu biti direktan, tvoj savjet "trazi po internetu" je pravo glup.
- dr.Gonzo
#34 Re: Pomozite mladim programerima
Visa poslovna ili fakultet, i jedno i drugo je totalno nebitno. Mozes biti vrhunski programer i bez fakulteta.Ako ti želiš vjerovati i biti u zabludi da je Visoka poslovna škola = Ekonomski fakultet slobodna. Ali ja znam šta govorim i sve to možeš naći na stranici EFSA. Visoka poslovna škola postoji i postojati će, a ti si taj smjer naveo i taj smjer ili sličan kao što je informacioni sistemi ili tako nešto postoji na VPŠ. Na Ekonomskom fakultetu su tri smjera Finansijski menadžment, Makrofinansijski menadžmet i čini mi se Globalna ekonomija. Izabrao si lakši put da završiš visoku školu. I jednostavno priznaj sebi.
Na primjer, kod nas u firmi nedavno primali nove ljude, i jedini kriterij je bio konkretno znanje. Fakultetska diploma sama po sebi je intelektualni fetis, i nikakva garancija znanja. I cak i u takvim okolnostima, broj kandidata koji se javlja na oglas je vrlo mali.
U kapitalistickom drustvu trziste trazi znanje, a ne diplomu. Ove sto to ne vide ce vrijeme pregaziti, ako se ne prilagode. Naravno, ovo sve ne znaci da ne trebate ici na fakultet. Fakultet je dobro mjesto za sticanje znanja, druzenje itd. Al prolasla su vremena kada je diploma bila cilj, pogotovo u nasoj struci.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#35 Re: Pomozite mladim programerima
false wrote:I ja bi volijo da bidnem programmer.
- threshold
#36 Re: Pomozite mladim programerima
Ne zna Bosnjo da ne usere i eto ti.
Ako ima bilo ko da se zeli izmaci od mase odmah je s*pak.
Kaajma druze, i ostali, ako mislis da si kapacitet, zagrni rukave, fataj se knjige
i napravi nesto od sebe.
Ove hejtere, s*pke, ogranicene, kojima je highlight dana da pohejtaju po forumu,
pusti, to je njihov kompleks manje vrijednosti.
Programer nece izgoriti sa 35 godina, to je jedno plemenito zanimanje korisno
drustvu i samom programeru. Kognitivne sposobnosti rastu eksponencijano sa
iskustvom.
Samo los programer ce biti programer cijeli zivot. To radis kao pocetnik u bransi,
kasnije se penjes vertikalno, od projekt menadjera do ne znam ni ja cega.
Ako ima bilo ko da se zeli izmaci od mase odmah je s*pak.
Kaajma druze, i ostali, ako mislis da si kapacitet, zagrni rukave, fataj se knjige
i napravi nesto od sebe.
Ove hejtere, s*pke, ogranicene, kojima je highlight dana da pohejtaju po forumu,
pusti, to je njihov kompleks manje vrijednosti.
Programer nece izgoriti sa 35 godina, to je jedno plemenito zanimanje korisno
drustvu i samom programeru. Kognitivne sposobnosti rastu eksponencijano sa
iskustvom.
Samo los programer ce biti programer cijeli zivot. To radis kao pocetnik u bransi,
kasnije se penjes vertikalno, od projekt menadjera do ne znam ni ja cega.
- victom
#37 Re: Pomozite mladim programerima
Ako ne izgoriš sa 35 , nisi ni bio pravi programer.
A napredovat ne može u BiH.
Bjeg je jedini spas.
Izvinite opet na surovim riječima.

A napredovat ne može u BiH.
Bjeg je jedini spas.
Izvinite opet na surovim riječima.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:57, edited 2 times in total.
- kaajma
#38 Re: Pomozite mladim programerima
[quote="int21"]Ma dobro svak je razlicit pa mu nesto vise lezi ili manje.
1. OOP koncepti
Pozz[/quote]
Samo da naglasim da sam tvoje savjete ozbiljno shvatio, i zamolio bih te da mi preporucis literaturu za UML da netrazim 3 mjeseca koja je najbolja ko za c#. Sto se tice baza, skinuo sam lyinda tutoriale o mySql i islim da je to dovoljno za pocetak, jer sam na faxu imao predmet baze.
I svaka cast int na konretnim odgovorima mislim da bi se pojedinci trebali ugledati na tebe. Jedna od namjera pokretanja ove teme je i da pomognemo nezaposlenost a moje misljenje je da na mikro planu mozemo tj mozete vi stariji i iskusniji programeri pomoci edukovanjem mladih. Kolko sam ja upoznat da programerskim vjstinama mozemo biti zaposleni u inostranstvu od kuce
ako se moze tako reci.
1. OOP koncepti
Pozz[/quote]
Samo da naglasim da sam tvoje savjete ozbiljno shvatio, i zamolio bih te da mi preporucis literaturu za UML da netrazim 3 mjeseca koja je najbolja ko za c#. Sto se tice baza, skinuo sam lyinda tutoriale o mySql i islim da je to dovoljno za pocetak, jer sam na faxu imao predmet baze.
I svaka cast int na konretnim odgovorima mislim da bi se pojedinci trebali ugledati na tebe. Jedna od namjera pokretanja ove teme je i da pomognemo nezaposlenost a moje misljenje je da na mikro planu mozemo tj mozete vi stariji i iskusniji programeri pomoci edukovanjem mladih. Kolko sam ja upoznat da programerskim vjstinama mozemo biti zaposleni u inostranstvu od kuce
- dr.Gonzo
#39 Re: Pomozite mladim programerima
Za UML ti je klasika knjiga UML Distilled od Martina Fowlera, mislim da je prevedena na srpski u izdanju microknjige. Fowler je inace dobar autor, i napisao je jos par dobrih knjiga.
Al ja mislim da ti je na pocetku bitnije da razumijes osnove programiranja, i upoznas se sa nekim konkretnim jezikom. Dzabe ti je znanje UML-a, ako ne znas pisati i projektivat softver.
Sto se tice konkretne literature za neki jezik (recimo c#), uvijek ima vise knjiga koje imaju razlicite ciljeve. Neke uce osnovama programiranja, neke te skupa uce jeziku i platformi na jednostavnim primjerima programiranja aplikativnog softvera, dok neke knjige idu u dubine samog jezika i platforme. Recimo, kad sam ja ucio C#, prvo sam procitao neku C# step by step, koja me je prilicno upoznala sa jezikom i .NET okruzenjem. To je neka osnova. Kasnije sam procitao recimo Inside C#, koja mi je dala puno kvalitetnijih informacija o samom jeziku i platformi. Sad vjerovatno postoje bolje knjige kojima mozes poceti, ali nisam siguran konkretno da ti preporucim.
Al ja mislim da ti je na pocetku bitnije da razumijes osnove programiranja, i upoznas se sa nekim konkretnim jezikom. Dzabe ti je znanje UML-a, ako ne znas pisati i projektivat softver.
Sto se tice konkretne literature za neki jezik (recimo c#), uvijek ima vise knjiga koje imaju razlicite ciljeve. Neke uce osnovama programiranja, neke te skupa uce jeziku i platformi na jednostavnim primjerima programiranja aplikativnog softvera, dok neke knjige idu u dubine samog jezika i platforme. Recimo, kad sam ja ucio C#, prvo sam procitao neku C# step by step, koja me je prilicno upoznala sa jezikom i .NET okruzenjem. To je neka osnova. Kasnije sam procitao recimo Inside C#, koja mi je dala puno kvalitetnijih informacija o samom jeziku i platformi. Sad vjerovatno postoje bolje knjige kojima mozes poceti, ali nisam siguran konkretno da ti preporucim.
- olensoner
#40 Re: Pomozite mladim programerima
Nastoj da razvijes ljubav prema programiranju i rijesavanju problema, jer ako ti programiranje bude samo sredstvo za ostvarivanje novcanih koristi, vrlo vjerovatno je da neces previse uspijeti. Takodjer, vrlo bitno je stvoriti naviku, a potom i zelju za ucenjem, jer vidjet ces, ako ikada postanes programer u pravom smislu te rijeci, koliko je bitno uciti konstantno, vrlo nerijetko ces se vracati na osnove, cak i u nekim naprednijim stadijima. Dakle, uci, uci i samo uci. Sretno!
-
mahalas505
#41 Re: Pomozite mladim programerima
Ono sto meni nije jasno C na ekonomskog fakultetu, sto, kako, zbog cega?
Posto se sada u IT svijetu na ovaj ili onaj nacin vrti oko interneta i vjerovatno u skorijoj buducnosti "claud-a", posebno bi naglasio da se treba posveti paznja web aplikacijama odmah u startu ucenja programiranja, i shodno tome odabrati jezik koji ima dobru podrsku za razvoj istih.
Takodjer, bitno je da se razumiju algoritmi, jer po meni je to osnova za neke naprednije stvari. Preporuka za knjigu o algoritmima http://algs4.cs.princeton.edu/home/ .
Posto se sada u IT svijetu na ovaj ili onaj nacin vrti oko interneta i vjerovatno u skorijoj buducnosti "claud-a", posebno bi naglasio da se treba posveti paznja web aplikacijama odmah u startu ucenja programiranja, i shodno tome odabrati jezik koji ima dobru podrsku za razvoj istih.
Takodjer, bitno je da se razumiju algoritmi, jer po meni je to osnova za neke naprednije stvari. Preporuka za knjigu o algoritmima http://algs4.cs.princeton.edu/home/ .
- tag33
#42 Re: Pomozite mladim programerima
Da malo vratim temu u zivot, ima li firmi kod kojih bi se mogla raditi praksa iz programiranja?
- xamp
#43 Re: Pomozite mladim programerima
Ima. Vjerovatno mozes u bilo kojoj raditi besplatno koja radi za BH trziste...
- tag33
#44 Re: Pomozite mladim programerima
Vidis, to nisam znao. Hvala puno na informaciji!
- threshold
#45 Re: Pomozite mladim programerima
Ima li androidasa? Skinuo sam Developers Cookbook ali nisam stigao puno da prelistam. Ima li nekih koji mogu na neka blitz pitanja odovorit? Mozemo i novu temu napravit?
Da li je tesko prog. za Android? Sa javom sam na Vi, mada znam opet dosta nekih stvari iz C++. Tj, brzo bih se presaltao. Bas smo radili neki program za faks u javi i nije mi uopste problem bio. Morao sam samo googleti za dokumentaciju raznih klasa i tako.
Da li je tesko prog. za Android? Sa javom sam na Vi, mada znam opet dosta nekih stvari iz C++. Tj, brzo bih se presaltao. Bas smo radili neki program za faks u javi i nije mi uopste problem bio. Morao sam samo googleti za dokumentaciju raznih klasa i tako.
-
legendo_moja
#46 Re: Pomozite mladim programerima
Najbolji savjet koji ti neko moze dati: http://norvig.com/21-days.html
- Pacino94
#47 Re: Pomozite mladim programerima
@legendo_moja... pa gdje si za 21 dan... hahah.. To ni Bill Gates ne bi mogao, kad bi bio u svojim mladim danima, pa cak ni BASIC...

Ima, kako nema. Ako znas C++(pogotovo OO), Java ti bude smjesna, jer ne moras da se zaj. sa memorijom kao na C++... A Android progr. nije tesko, samo zahtjeva dosta vremena, a app-ove radis pomocu Jave i XML-a... Od IDE-a ti preporucujem Eclipse, jer ima najbolje uradjen UI za razvoj... Imas cak i emulator. Ako imas pitanja slobodno upitajthreshold wrote:Ima li androidasa? Skinuo sam Developers Cookbook ali nisam stigao puno da prelistam. Ima li nekih koji mogu na neka blitz pitanja odovorit? Mozemo i novu temu napravit?
-
legendo_moja
#48 Re: Pomozite mladim programerima
Pacino, a da malo naklikas linkova prije nego sto kvotas tudji post.Pacino94 wrote:@legendo_moja... pa gdje si za 21 dan... hahah.. To ni Bill Gates ne bi mogao, kad bi bio u svojim mladim danima, pa cak ni BASIC...
"Don't judge a resource by it's URI", ili, sto bi stari rimski programeri rekli, ne sudi knjigu po koricama.
- Pacino94
#49 Re: Pomozite mladim programerima
Kliknuo sam ja link, procitao prvi dio, ali nisam donji dio... My bad
Don't judge a resource by it's URI - a to, to sam morao bas zbog ovoga: http://www.maniacworld.com/maze_game.htm

Don't judge a resource by it's URI - a to, to sam morao bas zbog ovoga: http://www.maniacworld.com/maze_game.htm
-
Kruler
#50 Re: Pomozite mladim programerima
olensoner wrote:Nastoj da razvijes ljubav prema programiranju i rijesavanju problema, jer ako ti programiranje bude samo sredstvo za ostvarivanje novcanih koristi, vrlo vjerovatno je da neces previse uspijeti. Takodjer, vrlo bitno je stvoriti naviku, a potom i zelju za ucenjem, jer vidjet ces, ako ikada postanes programer u pravom smislu te rijeci, koliko je bitno uciti konstantno, vrlo nerijetko ces se vracati na osnove, cak i u nekim naprednijim stadijima. Dakle, uci, uci i samo uci. Sretno!
Slažem se. Imam 35 godina, živim od programiranja i fanatično volim svoj posao. Programeri su inžinjeri, ne obavezno akademski, koji pronalaze inovativna riješenja svih mogućih, i poprilično nemogućih, problema. Gdje ćeš bolju struku (s izuzetkom, ovim redom, matematičara, fizičara i astronauta).threshold wrote:Programer nece izgoriti sa 35 godina, to je jedno plemenito zanimanje korisno drustvu i samom programeru. Kognitivne sposobnosti rastu eksponencijano sa iskustvom.
Ovo, s druge strane, ne može biti dalje od istine. Zašto bi bilo koji, iole dobar, programer želio raditi posao PM-a?!? Ispravka, zašto bi bilo koji, iole dobar, programer, pored svog posla, želio raditi kao menadžer bilo koje vrste?!threshold wrote:Samo los programer ce biti programer cijeli zivot. To radis kao pocetnik u bransi, kasnije se penjes vertikalno, od projekt menadjera do ne znam ni ja cega.
E sada kada sam to skinuo s ... nokta, iako nisam neki posebno dobar programer (inače, paradoksalno, ne bih bio programer, nego bih, recimo, prihvatio ponudu da budem CTO), pomoć mladim programerima u vidu savjeta:
- Ako već učiš programirati, nemoj se zadržati na jednom jeziku. Svaki, ali baš svaki, koncept koji ti novi jezik donese će ti koristiti u onom jeziku koji već znaš.
- Ako tek počinješ programirati, počni s funckionalnim jezikom (Haskell, Erlang ili Scala). Prvo, biće ti od koristi u karijeri. Drugo, kasnije će ti ga biti teže naučiti jer je funkcionalno programiranje konceptualno u potpunosti različito od imperativnog (makar meni). Treće, već su fino, a uskoro će biti, veoma traženi. Na primjer, obrada velikih količina podataka ili procesiranje u realnom vremenu se radi u predhodno navedenim jezicima.
- Iako mislim da je svako znanje korisno, ne zamaraj se s Microsoft tehnologijama ako baš ne moraš. Iskoristi svoje vrijeme pametnije i nauči, recimo, Lisp, Smalltalk, Ada, Python ili Ruby.
Last edited by Kruler on 03/09/2012 17:59, edited 1 time in total.