POMOZITE MI :)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rkv

#1 POMOZITE MI :)

Post by rkv »

Pozdrav svima ;)

Nova sam i na forumu i u struci.
Radim u maloprodaji, gdje ima jako puno izložbenih artikala. Problem mi stvara evidencijski broj koji je istaknut uz cijenu(Npr. Evid.br 159/09). Da li ja to sad trebam mijnjati, jer pocetak je nove godine, Znaci trebalo bi biti (P.S/10)????

Naravno, cijena se nije mijenjala.

Mišljenja u firmi su različita. Pa molim Vas da, ako tko ima kakvo iskustvo ili misljenje da se javi.

Unaprijed hvala :)
duboka_misao

#2 Re: POMOZITE MI :)

Post by duboka_misao »

roba je iz 2009 usla je sa kalkulacijom iz 2009 i trebala bi ostati pod tim brojem, sve sto ti udje u 2010 pishes /10
ako zelite mjenjati ipak, samo dopishi novi evid broj na staroj kartici ako imas mjesta.
phillie

#3 Re: POMOZITE MI :)

Post by phillie »

Kako ste prosle godine radili :) ?
Ovako laicki gledano mislim da se trebaju pisati novi evidencijski brojevi, jer tu robu prenosis u 2010. Dakle, inventura i ozhezhi
duboka misao wrote:roba je iz 2009 usla je sa kalkulacijom iz 2009 i trebala bi ostati pod tim brojem, sve sto ti udje u 2010 pishes /10
ako zelite mjenjati ipak, samo dopishi novi evid broj na staroj kartici ako imas mjesta.
Ja bas ne bih to tako rekao al eto :) :) :) :)
djulba

#4 Re: POMOZITE MI :)

Post by djulba »

Poenta tog evidencijskog broja je da se može naći kalkulacija i račun na kojem je ta roba. tako da to nipošto ne diraš. 159/09 ti je broj kalkulacije.
rkv

#5 Re: POMOZITE MI :)

Post by rkv »

djulba wrote:Poenta tog evidencijskog broja je da se može naći kalkulacija i račun na kojem je ta roba. tako da to nipošto ne diraš. 159/09 ti je broj kalkulacije.
Pa, da to je i meni logično. Ja sad, kad bih to sve promijenila bilo bi za 90 % robe p.s./10, jer pocetak je godine. Međutim, starije kolege se ne slažu, tvrde da je to presjek. Kao, što je bilo, bilo je ... krećemo ispočetka.

Ma to je sve zbog inspekcije. Trudimo se da sve bude tip-top, ali opet bude propusta.

Moj zadatak je da sve štima, ali nemam dovljno iskustva, i za neke stvari (kao što je ova) ne znam ni gdje da tražim... da pročitam nešto konkretno.
duboka_misao

#6 Re: POMOZITE MI :)

Post by duboka_misao »

meni sinoc kolega rece tako, nemozes pisati /10 jer ti nije roba usla u 2010 vec u prosloj godini i pisace na njoj /09 dok se ne potrose zalihe, kad dodje nova pishi /10 i Bog te veselio
rkv

#7 Re: POMOZITE MI :)

Post by rkv »

duboka_misao wrote:meni sinoc kolega rece tako, nemozes pisati /10 jer ti nije roba usla u 2010 vec u prosloj godini i pisace na njoj /09 dok se ne potrose zalihe, kad dodje nova pishi /10 i Bog te veselio

Logično... Hvala
MC_82

#8 Re: POMOZITE MI :)

Post by MC_82 »

rkv wrote:Pozdrav svima ;)

Radim u maloprodaji, gdje ima jako puno izložbenih artikala. Problem mi stvara evidencijski broj koji je istaknut uz cijenu(Npr. Evid.br 159/09). Da li ja to sad trebam mijnjati, jer pocetak je nove godine, Znaci trebalo bi biti (P.S/10)????

Mišljenja u firmi su različita. Pa molim Vas da, ako tko ima kakvo iskustvo ili misljenje da se javi.

sorry, ništa lično, ali jadna je firma u kojoj niko od uposlenika ne zna raditi posao kojim se bavi. porazno je takve informacije tražiti od raje na forumu jer nećeš dobiti vjerodostojan odgovor. ako već hoćeš da budeš sigurna zbog inspekcije itd, proguglaj malo pročitaj zakone koji su relevantni za oblast kojom se baviš. na kraju krajeva možeš se direktno obratiti nekome iz nadležne inspekcijske službe, porezne uprave ili neke treće institucije, siguran sam da će te uputiti bolje nego forumaši. ima li ta firma uopšte uposlenog ekonomistu, računovođu ili se radi o skupini kvazibiznismena koji misle da sve mogu sami!?
duboka_misao

#9 Re: POMOZITE MI :)

Post by duboka_misao »

@rkv ugledaj se na ovog @MC_82 on ocigledno ima biznis koji cvate i 10 ekonomista oko sebe,mozda cak i radi u poreznoj upravi koliko prsti savjetima i mudroscu, kad pogledam opet, nije dao nikakav konkretan savjet vec napada bez logike mora da radi na drzavnoj sisi.
djulba

#10 Re: POMOZITE MI :)

Post by djulba »

duboka_misao wrote:@rkv ugledaj se na ovog @MC_82 on ocigledno ima biznis koji cvate i 10 ekonomista oko sebe,mozda cak i radi u poreznoj upravi koliko prsti savjetima i mudroscu, kad pogledam opet, nije dao nikakav konkretan savjet vec napada bez logike mora da radi na drzavnoj sisi.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
rkv

#11 Re: POMOZITE MI :)

Post by rkv »

djulba wrote:
duboka_misao wrote:@rkv ugledaj se na ovog @MC_82 on ocigledno ima biznis koji cvate i 10 ekonomista oko sebe,mozda cak i radi u poreznoj upravi koliko prsti savjetima i mudroscu, kad pogledam opet, nije dao nikakav konkretan savjet vec napada bez logike mora da radi na drzavnoj sisi.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:

Očito da da:) Pa mu je i jasno kako su zakoni jasni. Da nema ni trunke dvosmislenosti u njima :)
MC_82

#12 Re: POMOZITE MI :)

Post by MC_82 »

kako sam i očekivao odmah se javljaju dežurni advokati i forumski mudroseri! kad već pitaš, posao napreduje, a sve stručne poslove obavljaju stručni, školovani ljudi. nije sramota pitati kad se nešto ne zna...ali pitati na forumu.... :roll: :roll: :roll:
konkretnijeg i boljeg savjeta od onoga koji sam dao u prethodnom postu, a to je da se konsultuješ sa stručnjakom koji poznaje sve pojedinosti o poslu kojim se baviš, nećeš dobiti, pogotovo ne na forumu!
mele5

#13 Re: POMOZITE MI :)

Post by mele5 »

Ja kako se razumijem, a ne razumjem se plaho puno ;-) na kraju godine se napravi popis robe i se sto imas na tom popisu ide pod npr. 01/10, i tako sam ja radio prosle godine. Posle toga mi bila neka inspekcija i nisu rekli da to nije ok. A i knjigovodja mi je prije neki dan skrenula paznju da to isto uradim i ove godine tak da ev bas mjenjam ev. brojeve ;)
*mima*

#14 Re: POMOZITE MI :)

Post by *mima* »

Sta ti znaci npr.taj broj....159/09 ? Trebalo bi da bude redni broj iz knjige maloprodaje....i naravno da neces mijenjat broj. I inspekcija ako udje ne moze ti nista......nadje taj redni broj....vidi koji je broj kalkulacije....jednostavno i njima i tebi.
rkv

#15 Re: POMOZITE MI :)

Post by rkv »

mima wrote:

Sta ti znaci npr.taj broj....159/09 ? Trebalo bi da bude redni broj iz knjige maloprodaje....i naravno da neces mijenjat broj. I inspekcija ako udje ne moze ti nista......nadje taj redni broj....vidi koji je broj kalkulacije....jednostavno i njima i tebi.

Pa da, redni broj iz Trgovačke, TKM se vodi ažurno, Ali stariji kolega(koji je računovođa) tvrdi da bi s novom godinom trebala mijenjati i naljepnice (na kojima je iskazana cijena, evid.br...) Jer dotični smatra da nigdje ne smije biti ono /09.
Meni to djeluje besmisleno... TKM se ne baca, niti kalkulacije... znaci imam vezu (dokaz)

Hvala svima na iskazanom mišljenju :) Pomogli ste :) Ne mijenjam ja to nista, osim kada se sama cijena promijeni, a to je druga priča :)
rkv

#16 Re: POMOZITE MI :)

Post by rkv »

mele5 wrote:Ja kako se razumijem, a ne razumjem se plaho puno ;-) na kraju godine se napravi popis robe i se sto imas na tom popisu ide pod npr. 01/10, i tako sam ja radio prosle godine. Posle toga mi bila neka inspekcija i nisu rekli da to nije ok. A i knjigovodja mi je prije neki dan skrenula paznju da to isto uradim i ove godine tak da ev bas mjenjam ev. brojeve ;)

E ja se toga i bojim :)

Cijene su nam sve na naljepnicama, znači:odlijepiš jednu...štanpaš novu (zbog tog Ps/10), pa opet lijepi... i tako najmanje 5000 puta uf...

Mi umjesto 01 pišemo PS
*mima*

#17 Re: POMOZITE MI :)

Post by *mima* »

Ako mislis da treba ...ti promijeni....a negdje sa strane napisi i taj stari broj....da se mozes kasnije snaci.
chengaba

#18 Re: POMOZITE MI :)

Post by chengaba »

mima wrote:Ako mislis da treba ...ti promijeni....a negdje sa strane napisi i taj stari broj....da se mozes kasnije snaci.
Savjet ocigledno diplomiranog ekonoma. :-)

duboka_misao wrote:meni sinoc kolega rece tako, nemozes pisati /10 jer ti nije roba usla u 2010 vec u prosloj godini i pisace na njoj /09 dok se ne potrose zalihe, kad dodje nova pishi /10 i Bog te veselio
Rece ti covjek kako treba, u cemu je onda problem? :P :D
*mima*

#19 Re: POMOZITE MI :)

Post by *mima* »

chengaba wrote:
mima wrote:Ako mislis da treba ...ti promijeni....a negdje sa strane napisi i taj stari broj....da se mozes kasnije snaci.
Savjet ocigledno diplomiranog ekonoma. :-)

Nidje veze ekonomija i ja.........Vidim da svako pise kako misli......najbolje da uradi kako joj kaze knjigovodja....ali ja taj stari broji ne bih brisala ...
Betand

#20 Re: POMOZITE MI :)

Post by Betand »

u mene stoji stari broj i tako vec 7 godina radim i to je to , nemozes to mijenjati jer to ti je redni broj ulaza u TKM-u
Svicko

#21 Re: POMOZITE MI :)

Post by Svicko »

dao je konkretan savjet, samo što ga ti ne vidiš od vlastitog pametovanja.
duboka_misao

#22 Re: POMOZITE MI :)

Post by duboka_misao »

Svicko wrote:

dao je konkretan savjet, samo što ga ti ne vidiš od vlastitog pametovanja.
da pogodim @svicko je advokat po struci?
*mima*

#23 Re: POMOZITE MI :)

Post by *mima* »

Betand wrote:u mene stoji stari broj i tako vec 7 godina radim i to je to , nemozes to mijenjati jer to ti je redni broj ulaza u TKM-u

Naravno da je tako ispravno.......ali vidis da sve knjigovodje ne misle isto.
rkv

#24 Re: POMOZITE MI :)

Post by rkv »

e sad sam na http://www.fbihvlada.gov.ba 'prelistala' službene novine. i sve o zakonu o trgovini.

U Sl.nov. br 2/95 je objavljen zakon o trgovini(njih nema na netu)

U sl nov. br 19/96(ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRGOVINI) piše:
Clan 3.

U clanu 32. stav l. tacka 1. mijenja se i glasi:
"1. na uocljiv nacin istakne cijene robe i evidencioni broj iz trgovacke knjige za robu koja se prodaje, i da se pridrzava te cijene".

e, sad 2004. je objavljen zakon o trgovini, koji se primjenjuje i danas i za kojeg ne vazi ono što je doneseno 2005. niti ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRGOVINI

A u tom zakonu o trgovini iz 2004. ne pise nista o evidencijskom broju iz tkm koji se prenosi na cijene.

I ja ne mogu ništa više naci vezano za evid. br., niti izmjene zakona o trgovini nakon 2004.

Ili ne vidim dobro :)Moguće je i to, zato ću još čačkati
*mima*

#25 Re: POMOZITE MI :)

Post by *mima* »

rkv wrote:e sad sam na http://www.fbihvlada.gov.ba 'prelistala' službene novine. i sve o zakonu o trgovini.

U Sl.nov. br 2/95 je objavljen zakon o trgovini(njih nema na netu)

U sl nov. br 19/96(ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRGOVINI) piše:
Clan 3.

U clanu 32. stav l. tacka 1. mijenja se i glasi:
"1. na uocljiv nacin istakne cijene robe i evidencioni broj iz trgovacke knjige za robu koja se prodaje, i da se pridrzava te cijene".

e, sad 2004. je objavljen zakon o trgovini, koji se primjenjuje i danas i za kojeg ne vazi ono što je doneseno 2005. niti ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRGOVINI

A u tom zakonu o trgovini iz 2004. ne pise nista o evidencijskom broju iz tkm koji se prenosi na cijene.

I ja ne mogu ništa više naci vezano za evid. br., niti izmjene zakona o trgovini nakon 2004.

Ili ne vidim dobro :)Moguće je i to, zato ću još čačkati

Drzi se tog sto pise.
Post Reply