Dječak sam hoda
Filip je sada u situaciji da vodi samostalan život. No, ja vjerujem da njegovo stanje može biti još bolje, tvrdi prof. dr. Ismet Gavrankapetanović
Jedanaestogodišnji Filip Gluhović, o kojem je Oslobođenje pisalo nekoliko puta, a povodom kampanje koju smo vodili da botoks dospije na listu besplatnih lijekova, više nije u kolicima.
"Sam se kreće uz pomoć štaka", kazala nam je presretna Filipova baka Natalija Obradović, od koje saznajemo da je dječak imao još jednu operaciju na koševskoj Ortopedskoj klinici.
Ne treba trošiti energiju
"Filip je postigao ono što se podrazumijeva pod kopernikovskim obratom. On je sada na nogama i vodi samostalan život. Nije čudo što odbija kolica kada mu više nisu potrebna", sretan je, očito, i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je dječaka s Pala, nažalost, prvi put vidio na klinici tek prošle godine. Da je to bilo ranije, uvjeren je doktor, i uspjeh dosadašnjih tretmana bio bi još povoljniji.
"No, energiju ne treba gubiti na prošlosti, nego se treba koncentrisati na ono što je danas moguće uraditi da bi dječaku bilo bolje stanje. Uz nastavak fizioterapeutskih vježbi, siguran sam da će to i biti", tvrdi dr. Gavrankapetanović, od kojeg inače saznajemo da se i zdravstveno stanje drugog dječaka o kojem smo takođe pisali, Mustafe Ahmetspahića, takođe poboljšava.
Inače, Natalija Obradović nam kaže da su sredstva, koja je portal Sarajevo-x.com sakupio u munjevitoj akciji svojih poklonika za liječenje ovog dječaka, utrošena upravo u već pomenuti operativni zahvat, a kao što se zna, dječak je s bakom, zahvaljujući razumijevanju Reumala i jednog humanog Sarajlije, koji je želio ostati anoniman, proveo tri sedmice u poznatom banjsko-rekreativnom lječilištu.
Dobri ljudi
Donator, čije je ime poznato našoj redakciji, a koji svakog mjeseca odvaja određena sredstva iz kućnog budžeta u humanitarne akcije, izdvojio je oko 600 KM za Filipov boravak u Fojnici, a ostatak troškova snosio je Reumal.
No, pravo je vrijeme da se opet zapitamo: zašto je potrebno u ovakvim slučajevima skupljati pare kada je Reumal prošle godine sklopio sporazum sa Zavodom za osiguranje RS-a, čime je omogućeno i bolesnicima iz RS liječiti svoje tijelo i duh u Fojnici? U praksi, to i Filipov primjer ilustruje, situacija je drugačija. To je tema kojoj se treba posebno vratiti, a za ovaj put naglasimo da je i pomenuti slučaj dokaz vrijednosti botoksa, koji prof. Gavrankapetanović smatra vrhunskim sredstvom za opuštanje mišića, što se djeci oboljeloj od cerebralne paralize, i bolesnicima uopće, u zemljama regiona daje besplatno, dok je u BiH sve prepušteno njegovim visokim cijenama na slobodnom tržištu.
I dobrim ljudima.
E.K.
Oslobođenje 27.12.2010.