Pomozite Filipu!

Forum za humanitarne akcije.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#26 Re: Pomozite Filipu!

Post by pici »

HAVANA wrote:Uplaćeno i račun je OK.

Filip Gluhović
Uni Credit Banka
Trasakcijski račun:551000-99999999-32
Broj računa klijenta:45011352002

:thumbup: ....jel uplaĆen čitav iznos il treba još ?

ovo su sva lječilišta i banje u BiH.....

Banjska ljecilišta
Tradicija upotrebe i korištenja ljekovitih svojstava termalnih i mineralnih voda seže još od doba Rimljana, Grka i Turaka. Naši krajevi, tradicionalno bogati ljekovitim izvorima, poznati su i daleko van granica naše zemlje. Netaknuta priroda, nezagađen zrak, tradicionalno gostoprimstvo i ugostiteljska tradicija, uz već spomenuta svojstva ljekovitih voda, našim banjama pribavili su epitet vrlo uglednih, kako zdravstvenih, tako i rekreativnih centara, pogodnih i za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor.

* Banja Aquaterm, Olovo
Interesantno je da se po prvi put ljekovita mineralna voda sa područja Olova počela koristiti 1982. godine mada se za nju znalo mnogo ranije. Čak je i nobelovac Ivo Andrić u svojoj pripovijetci "Čudo u Olovu" zabilježio značaj olovske vode. Osnov terapije u Aquatermu predstavlja poznata oligomineralna ljekovita voda.
* Banja Dvorovi, Bijeljina
Kada je 1957. godine, bušenjem tla u okolini Bijeljine umjesto nafte pronađena vruća mineralna vode, oformljena je savremena Banja Dvorovi. U srcu Semberije otkriven je hidrogeotermalni potencijall na kojem banja može planirati intenzivan razvoj i svrstati se među vodeća banjsko klimatska mjesta cijelog regiona.
* Banja Gata, Bihać
Smještena u blizini planina Grmeč i Plješivica, okružena živopisnim rijekama Unom i Koranom, na nadmorskoj visini od 120 metara, Banja Gata predstavlja istinsku krajišku oazu u kojoj se gost može odmarati ali i potpuno posvetiti sebi i svom zdravlju. Za one koji bi da tokom boravka u Gati budu aktivniji, neposredna okolina nudi bezbroj mogućnosti, od prijatnih šetnji do izazova koje može pružiti samo rafting na Uni.
* Banja Guber, Srebrenica
Ljekovitost srebreničke mineralne vode poznata je još iz doba starih Rimljana koji su njena izvorišta nazivali Domavija a cijeli kraj u ovom lijepom kutku Istočne Bosne - Argentarija. I za vrijeme vladavine Turaka širila se fama o ljekovitosti vode sa izvora planine Javor, a interesantno je da iz tih vremena datira i današnji naziv srebreničke banje. Turski vojnici dolazili su u Srebrenicu da se liječe od gube, pa otuda i ime "Guber".
* Banja Ilidža, Gradačac
Prvi banjski objekat na području Gradačca izgrađen je 1882. godine, mada su ljekovita svojstva njene termalne vode bila poznata i tokom Rimljana te vladavine Turske. Zabilježeno je da su uz banjsko zdanje prije 120 godina izgrađene dvije stambene zgrade i to je začetak današnjeg savremenog banjsko-hotelskog kompleksa Ilidža.
* Banja Ilidža, Sarajevo
U sarajevskoj kotlini, na osam kilometara od centra Sarajeva , nalazi se nadaleko poznata Banja Ilidža koja je ime dobila po turskoj riječi "iladža" što u prevodu znači lijek. Smještena u podnožju Igmana i u blizini izvorišta rijeke Bosne, a okružena velim lijepo uređenim parkom i čuvenom Velikom alejom, ilidžanska banja predstavlja mjesto na kojem se idealno mogu kombinovati liječenje i svi vidovi odmora.
* Banja Kiseljak, Kiseljak
Prvi pisani dokumenti o ljekovitosti mineralne vode koja izvire u srednjebosanskom mjestu Kiseljak datiraju još iz 14. vijeka. Veliki značaj zdravstvenom djelovanju ove tekućine pridavali su čak i Rimljani a interesantno je da je davne 1870. godine, pod nazivom "Johanes Brumen", mineralna voda iz Kiseljaka izvožena na inostrana tržišta.
* Banja Laktaši, Laktaši
Sa dugačkom, bogatom i raznolikom tradicijom Banja Laktaši spada u red najpoznatijih banjsko-rekreativnih centara u Bosni i Hercegovini. Njena tradicija je duga i vrlo interesantna a zabilježeno je da su još stari Rimljani koristili njene blagodeti i u tu svrhu izgradili kupatila za vojsku i građane. Temelji ovih građevina su nedavno otkriveni i konzervirani, a u blizini jednog od izvora prilikom kaptaže pronađeni su rimski kovani novčići.
* Banja Mlječanica, Kozarska Dubica (Bosanska Dubica)
Ljekovita voda Mlječanica stara je, tvrde, više od 5000 godina a njena prva istraživanja datiraju s kraja 19 vijeka. Banja Mlječanica nalazi se u prekrasnom prirodnom ambijentu, na obroncima Kozare a mada je osnov njene terapije poznata mineralna voda, danas se u njoj primjenjuju i druge savremene metode liječenja i rehabilitacije.
* Banja Reumal, Fojnica
Banja Reumal u Fojnici je savremeno opremljena specijalizirana ustanova za rehabilitaciju, rekreaciju, aktivni odmor i programirane sportske aktivnosti. Prostire se na površini od 79.550 m2, korisni zatvoreni prostor zauzima 20.845 m2, a učetiri objekta gostima se nudi 560 ležaja.
* Banja Sanska Ilidža, Sanski Most
Dvanaest kilometara od Sanskog Mosta, idući uzvodno uz rijeku Sanu, nalazi se Sanska Ilidža, prostor za koji se tvrdi da je ljudima godio još u doba tuske vladavine ovim prostorima. Najviše zasluga za to pripada svakako izvorištu mineralne vode, a nema sumnje da je i rijeka Sana dobila ime (sanus-zdravlje) zahvaljujući upravo ljekovitosti vode na području Ilidže.
* Banja Slatina, Banja Luka
Po svemu sudeći, ljekovitost izvora mineralnih voda razlog je da je područje Slatine naseljeno od davnina, a pouzdano se zna da su u njima uživali još stari Rimljani kao i da ta tradicija nije prekinuta ni do današnjih dana. Okolina Banje Slatine je izuzetno prijatna za opuštanje uz šetnje lijepo uređenim parkovima.
* Banja Vilina Vlas, Višegrad
Još iz rimskih vremena poznata su ljekovita svojstva geotermalnih voda iz područja današnje višegradske banje, Inače, ime Vilina Vlas ovo banjsko lječilište dobilo je jednom od rijetkih kontinentalnih nalazišta posebno nježne paprati - Viline vlasi (kose).
* Banja Vrućica
Voda Banje Vrućice uspješno liječi bolesti srca i krvotoka, reumatizam, stomačne bolesti, šećernu bolest, pospješuje i ubrzava procese rehabilitiacije, pomaže zdravim da održavaju i pospješuju kondiciju, neuroze i neuralgije. Umjereno kontinentalna klima, mnogo zelenila na širim prostorima Banje pružaju obilje i čistog i svježeg vazduha sa dovoljno ozona.
* Slana Banja,Tuzla
Smještena na obroncima Majevice a okružena planinama Konjuh i Ozren nalazi se Slana Banja. Korištenje i ljekovitost vode koja izvire u njenoj neposrednoj blizini poznata je više od deset vijekova, a njena zvanična ispitivanja i upotreba otpočeli su 1908. godine. Intersantno je da je prvi pacijent ovog lječilišta bio car Austro-Ugarske monarhije, Franjo Josip.
HAVANA

#27 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

Jašta radi neg treba još :D
Tek smo počeli. :sax:
HAVANA

#28 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

Hartelijk bedankt. :D
statix

#29 Re: Pomozite Filipu!

Post by statix »

Et nesto cu i ja uplatiti, sutra... :oops:

prekosutra, ustvari... :)
pustopoljina

#30 Re: Pomozite Filipu!

Post by pustopoljina »

ik kan niet praten (of spreken?),maar ik versteke een beetje :)
hoe zeg je "sve sam razumjela sta ste napisali" :D
tema je primljena k' znanju.
HAVANA

#31 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

Kontaktirao sam sa bakom i sutra ću dobiti otpusno pismo sa preporukom za liječenje u fojnici a lejla :-D će završiti sa humanitarnom organizacijom 500 km...Uz dosadašnje uplate i ovo ,to će biti već solidan iznos :-D :sax:
valterbranisarajevo

#32 Re: Pomozite Filipu!

Post by valterbranisarajevo »

:thumbup:

A sutra će baka vjerovatno moći provjeriti i stanje na računu...
HAVANA

#33 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

Još jedna uplata od prijatelja :)
HAVANA

#34 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

UP
teAMICA

#35 Re: Pomozite Filipu!

Post by teAMICA »

Mislim da bi imalo efekta zamoliti u Fojnici da se da kakav popust za ovog dječaka, ja sam poslala mail, nebi bilo loše da to još neko uradi...

Direktor
dr Eldan Lokmić, M.D.
[email protected]
HAVANA

#36 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

Ti ćeš to najbolje. :thumbup:
Naruži ih ako ne odobre,onako kako samo ti znaš :D
teAMICA

#37 Re: Pomozite Filipu!

Post by teAMICA »

HAVANA wrote:Ti ćeš to najbolje. :thumbup:
Naruži ih ako ne odobre,onako kako samo ti znaš :D
Šta sam to ja voĐe? Neki namčor???
ccc
valterbranisarajevo

#38 Re: Pomozite Filipu!

Sada sam opet gledao reumalov cjenovnik. Oni imaju različite cijene u zavisnosti od doba godine. Od 1.6. do 31.8 su one najviše..
valterbranisarajevo

#39 Re: Pomozite Filipu!

Šta mislite da kao dodatak akciji otvorimo jednu facebook grupu? Primjetio sam da grupe za humanitarne akcije imaju dosta članova...
teAMICA

#40 Re: Pomozite Filipu!

Post by teAMICA »

bez zeze sad, šaljite mailove fojnici... znam da mogu dati popust, ali neće sigurno ako ih samo ja zamolim (koliko god fina bila :-) )

HAVANA - ne komentariši ovo bolje ti je :D Danas uplaćujem, javni sutra/prekosutra ako se čuješ s bakom da li je uplata legla
valterbranisarajevo

#41 Re: Pomozite Filipu!

Poslao sam i ja mail direktoru.
Last edited by valterbranisarajevo on 20/04/2010 21:43, edited 1 time in total.
HAVANA

#42 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

teAMICA wrote:bez zeze sad, šaljite mailove fojnici... znam da mogu dati popust, ali neće sigurno ako ih samo ja zamolim (koliko god fina bila :-) )

HAVANA - ne komentariši ovo bolje ti je :D Danas uplaćujem, javni sutra/prekosutra ako se čuješ s bakom da li je uplata legla

Nisi ti fina...ti si zlato :thumbup:
strongwoman

#43 Re: Pomozite Filipu!

Post by strongwoman »

A ja?
P.S. Sutra dizem 500 KM i uplacujem na racun aBd...
HAVANA

#44 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

lejlatab wrote:A ja?
P.S. Sutra dizem 500 KM i uplacujem na racun aBd...

Ti si suuunce :lol: :thumbup:
HAVANA

#45 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

Sutra ću zvati baku ali sa ovim uplatama za koje znam(lejlatab,te amica,ja,moj drug,hadžinica i indigo)već smo na pola iznosa :-D :thumbup: :sax:
valterbranisarajevo

#46 Re: Pomozite Filipu!

Molba bake Natalije ima odjeka

Hoće li Filip u Fojnicu?

Filip Gluhović, dječak s pala obolio od cerebralne paralize, nakon operacije i fizijatrijskih tretmana na sarajevskoj Klinici za ortopediju počeo je praviti i prve kroake, koji su, najviše zahvaljujući brizi njegove bake Natalije Obrenović, i svakodnevnim njenim šetnjama s unukom, sve čvršći, stabilniji.

Natalija je prije nekoliko dana zamolila za pomoć unuku, kojem ni petočlana siromašna porodica (otac također teško bolestan), ni ona ne mogu osigurati trosedmični boravak u fojničkoj banji, a što bi dječaku, potvrdio nam je i dr. Ismet Gavrankapetanović, moglo znatno popraviti zdravlje.

Veselo je jučer zazvučao Natalijin glas kada nam je rekla da dobri ljudi zovu, neki već i šalju na žiro račun pare, zahvaljujući kojima će Filip, uvjereni smo, uskoro biti pod stručnim nadzorom fojničkog osoblja i tamošnjih blagodatnih termalnih voda.

Inače, pare(zasad pristigle dovoljne su samo za dva dana u banji), uskoro će dječaku trebati i za novi operativni zahvat, čije troškove ne priznaje Zavod za zdravstveno osigurnaje RS-a. Jednako kao što ni botoks, lijek za opuštanje mišića, dječak ne može dobiti preko Zavoda, a kao što smo već više puta pisali, dr. Gavrankapetanović je predložio da ga sva djeca u BiH mogu primati besplatno. Kao što je to u zemljama regiona.

Nažalost, za sada se bh. vlast na to oglušuje.

E.K.

Oslobođenje 21.4.2010.
HAVANA

#47 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

Razgovarao sam sa bakom i današnje stanje na računu iznosi 1040 km , još lejlina uplata od 500km i to će biti 1540km :-D :thumbup:
teAMICA

#48 Re: Pomozite Filipu!

Post by teAMICA »

HAVANA wrote:Razgovarao sam sa bakom i današnje stanje na računu iznosi 1040 km , još lejlina uplata od 500km i to će biti 1540km :-D :thumbup:
:thumbup: :thumbup: Jupiiii
HAVANA

#49 Re: Pomozite Filipu!

Post by HAVANA »

Uh :cry: zaboravio te ja nazvati,leglo je. ;-)
teAMICA

#50 Re: Pomozite Filipu!

Post by teAMICA »

HAVANA wrote:Uh :cry: zaboravio te ja nazvati,leglo je. ;-)
daću ja tebi zaboravio! čuj zaboravio....
:P
Post Reply