Pomozite Filipu!
- valterbranisarajevo
#1 Pomozite Filipu!
Reportaža o Filipu Gluhoviću s Pala, koju smo objavili prije izvjesnog vremena, pokazala je mnogima šta je stvarni životni problem, ali i kako se hrvati sa njim i uprkos brojnim nedaćama koje kao da samo izviru, nikad se ne predati zlosrećnoj sudbini.
Riječ je, podsjećamo, o dječaku oboljelom od cerebralne paralize. I kao što to obično bude, njegova porodica je siromašna, a što je još gore, Filip, nažalost, nije jedini teški bolesnik. To je i njegov otac.
Baka na prvom mjestu
Dječak je najviše privržen svojoj baki Nataliji Obrenović, koja ga svaki dan dovodi na sarajevsku kliniku za ortopediju, koja je s unukom boravila i u bolnici nakon operacije i koja nas je, kada smo pisali prvi tekst, zamolila da ne navodimo njihova imena.
Juče, međutim, Natalija zove:
„Stavite slobodno njegovo ime, više me ništa ne interesuje, Ničiji komentari, samo želim jedno, da Filip stane na svoje noge...“
Od brižne bake saznajemo da je njen unuk počeo praviti prve korake.
„Ne mogu pronaći riječi kojima bih zahvalila prof. Gavrankapetanoviću i ostalom osoblju na klinici za sve što čine mome unuku, ali njemu je sada hitno potreban fizioterapeutski tretman u Fojnici. Kako to obezbijediti kad jedva skupim pare za prijevoz do Sarajeva“, govori plačnim glasom Natalija, podsjećajući nas da Filipovi roditelji ne rade, a dječak ima brata i sestru.
Profesor dr. Ismet Gavrankapetanović objašnjava da je nad tim dječakom izvršen veći operativni zahvat, nakon čega su uključene vježbe.
„S obzirom na to da u Fojnici postoje fizioterapeuti specijalno obučeni za ovakve slučajeve, vjerujem da bi trosedmični boravak u toj banji Filipu jako pomogao“, ističe dr. Gavrankapetanović, napominjući da bi rezultati dosadašnjeg liječenja sigurno bili bolji da je on ranije doveden na kliniku. Nažalost, dragocjeno vrijeme je prošlo, a liječenje u centrima izvan BiH, pa i zahvati stranih doktora, nisu puno pomogli. To je i razlog što u njegovom slučaju botoks, lijek koji pomaže opuštanju mišića, ne može odigrati pozitivnu ulogu kao kod mlađe djece.
Jer, nastavlja dr. Gavrankapetanović, dob djeteta je jako važna.
„Mi smo imali dječaka iz Krajine kojem smo, kao trogodišnjaku, dali botoks i nije više bilo potrebe da nam dolazi“, tvrdi doktor još jednom skrećući pažnju da diskutabilnu odluku državne Agencije za lijekove da odluku o besplatnoj primjeni botoksa prepusti entitetskim zavodima zdravstvene zaštite.
Vrijeme nije saveznik
Kao što je poznato, federalni Zavod je brigu o botoksu spustio na kantonalni nivo, obrazloživši to, između ostalog, nedostatkom sredstava. Još ne znamo stav Zavoda u RS-u u vezi sa inicijativom prof. dr. Gavrankapetanovića da djeca primaju besplatno ovaj skupi lijek,a ne kao sada da ga sami moraju nabavljati.
Vrijeme uvijek nije saveznik. Mali Filip svakim danom raste, ali bez odgovarajućeg liječenja (sada, a ne kroz „sto godina“), njegove šanse da prohoda psotaju sve manje.
Natalija Obrenović moli:“ Pomozite mome unuku da ode u Fojnicu...“
E. Kamenica
Računi i telefon
Svi koji žele pomoći ovom dječaku mogu to učiniti uplatom na UniCredit Bank Banja Luka transakcijski račun: 551000-99999999-32, broj računa klijenta: 45011352002, ili kontaktirati Nataliju Obrenović na broj telefona 065/548-976.
Oslobođenje 16.4.2010.
Riječ je, podsjećamo, o dječaku oboljelom od cerebralne paralize. I kao što to obično bude, njegova porodica je siromašna, a što je još gore, Filip, nažalost, nije jedini teški bolesnik. To je i njegov otac.
Baka na prvom mjestu
Dječak je najviše privržen svojoj baki Nataliji Obrenović, koja ga svaki dan dovodi na sarajevsku kliniku za ortopediju, koja je s unukom boravila i u bolnici nakon operacije i koja nas je, kada smo pisali prvi tekst, zamolila da ne navodimo njihova imena.
Juče, međutim, Natalija zove:
„Stavite slobodno njegovo ime, više me ništa ne interesuje, Ničiji komentari, samo želim jedno, da Filip stane na svoje noge...“
Od brižne bake saznajemo da je njen unuk počeo praviti prve korake.
„Ne mogu pronaći riječi kojima bih zahvalila prof. Gavrankapetanoviću i ostalom osoblju na klinici za sve što čine mome unuku, ali njemu je sada hitno potreban fizioterapeutski tretman u Fojnici. Kako to obezbijediti kad jedva skupim pare za prijevoz do Sarajeva“, govori plačnim glasom Natalija, podsjećajući nas da Filipovi roditelji ne rade, a dječak ima brata i sestru.
Profesor dr. Ismet Gavrankapetanović objašnjava da je nad tim dječakom izvršen veći operativni zahvat, nakon čega su uključene vježbe.
„S obzirom na to da u Fojnici postoje fizioterapeuti specijalno obučeni za ovakve slučajeve, vjerujem da bi trosedmični boravak u toj banji Filipu jako pomogao“, ističe dr. Gavrankapetanović, napominjući da bi rezultati dosadašnjeg liječenja sigurno bili bolji da je on ranije doveden na kliniku. Nažalost, dragocjeno vrijeme je prošlo, a liječenje u centrima izvan BiH, pa i zahvati stranih doktora, nisu puno pomogli. To je i razlog što u njegovom slučaju botoks, lijek koji pomaže opuštanju mišića, ne može odigrati pozitivnu ulogu kao kod mlađe djece.
Jer, nastavlja dr. Gavrankapetanović, dob djeteta je jako važna.
„Mi smo imali dječaka iz Krajine kojem smo, kao trogodišnjaku, dali botoks i nije više bilo potrebe da nam dolazi“, tvrdi doktor još jednom skrećući pažnju da diskutabilnu odluku državne Agencije za lijekove da odluku o besplatnoj primjeni botoksa prepusti entitetskim zavodima zdravstvene zaštite.
Vrijeme nije saveznik
Kao što je poznato, federalni Zavod je brigu o botoksu spustio na kantonalni nivo, obrazloživši to, između ostalog, nedostatkom sredstava. Još ne znamo stav Zavoda u RS-u u vezi sa inicijativom prof. dr. Gavrankapetanovića da djeca primaju besplatno ovaj skupi lijek,a ne kao sada da ga sami moraju nabavljati.
Vrijeme uvijek nije saveznik. Mali Filip svakim danom raste, ali bez odgovarajućeg liječenja (sada, a ne kroz „sto godina“), njegove šanse da prohoda psotaju sve manje.
Natalija Obrenović moli:“ Pomozite mome unuku da ode u Fojnicu...“
E. Kamenica
Računi i telefon
Svi koji žele pomoći ovom dječaku mogu to učiniti uplatom na UniCredit Bank Banja Luka transakcijski račun: 551000-99999999-32, broj računa klijenta: 45011352002, ili kontaktirati Nataliju Obrenović na broj telefona 065/548-976.
Oslobođenje 16.4.2010.
Last edited by valterbranisarajevo on 16/04/2010 16:46, edited 1 time in total.
- lerdi
#4 Re: Pomozite Filipu!
E ovo se mora izgurati ! Hajde ako neko može da vidi koliko ovaj tretman košta, da nazove ovu ženu ili nešto slično.
- lerdi
#5 Re: Pomozite Filipu!
Evo malo sam se raspitao i odprilike oko 65KM je dan u Fojnici, s tim da neko ko ima cerebralnu paralizu treba i pratnju tako da će sa Filipom vjerovatno morati još neko ići.
- aerosa
#6 Re: Pomozite Filipu!
Hajde neka neko, najbolje je da to bude pokretač teme raspita se kod te porodice koliko je para potrebno za Fojnicu, ili šta sve već treba pa da znamo koji nam je novčani "cilj"
- valterbranisarajevo
#7 Re: Pomozite Filipu!
Ja trenutno nisam u gradu a imam malih problema sa telefonom pa ce mi to malo otezati situaciju da saznam vise podataka. Pokusacu kontaktirati g.Edinu Kamenicu putem maila, pretpostavljam da će ona ako se povezem sa njom, lakse doci do informacija o cijenama.
Ili ako mogu da zamolim da neko nazove baku...
Ili ako mogu da zamolim da neko nazove baku...
- HAVANA
#8 Re: Pomozite Filipu!
Kontaktirao sam ja baku i rekla mi je da ta terapija traje 21 dan.Za cijenu nije sigurna ,kontaktirala ih je prije mjesec dana i rečeno joj je da iznosi po osobi 74 km dnevno.
74x2=148km
148x 21=3108km
Možemo mi ovo
Naravno treba ovu cijenu provjeriti...možda može i jeftinije.
74x2=148km
148x 21=3108km
Možemo mi ovo
Naravno treba ovu cijenu provjeriti...možda može i jeftinije.
- valterbranisarajevo
#9 Re: Pomozite Filipu!
Hvala Havana..
Evo našao sam cjenovnik na Reumalovoj stranici..
http://www.reumal.ba/cjenovnik_reumal.s ... _pacijenti
Ako ja ovo dobro kontam za dječaka je, kako je baka rekla. 74 KM, a za nju je malo jeftinije 54 KM...
Evo našao sam cjenovnik na Reumalovoj stranici..
http://www.reumal.ba/cjenovnik_reumal.s ... _pacijenti
Ako ja ovo dobro kontam za dječaka je, kako je baka rekla. 74 KM, a za nju je malo jeftinije 54 KM...
- HAVANA
#10 Re: Pomozite Filipu!
-
strongwoman
#11 Re: Pomozite Filipu!
Racunajte i na mene... Havana, hajde svakako kontaktiraj raju da se nadjemo u ponedjeljak u Palmi pa mi javi.. Moze?
- HAVANA
#12 Re: Pomozite Filipu!
Znao sam ja ko će
Čujemo se.
Čujemo se.
-
strongwoman
#13 Re: Pomozite Filipu!
Usput, posto ja imam jako puno obaveza, moze li neko kontaktirati majku da mi prikupi bolesnicku dokumentaciji i papir od Gavrankapetanovica gdje pise da djete mora na tretman u Fojnicu... ako to uspijemo prikupiti ja cu zamoliti hum. organizaciju Sadake da nam uplate kompletan iznos...
Eto.. pa mi javite
Eto.. pa mi javite
-
strongwoman
#15 Re: Pomozite Filipu!
Znala sam na koga mogu racunati da ce mi pomoci 
- lerdi
#16 Re: Pomozite Filipu!
Skupilo se društvo staro 
Tu sam ako bilo šta zatreba
Tu sam ako bilo šta zatreba
- kurty
#18 Re: Pomozite Filipu!
up...
imate i moju podrsku....
p.s. jel se ide na uplate na racun gore spomenut, ili na to da mi skupimo lovu???
imate i moju podrsku....
p.s. jel se ide na uplate na racun gore spomenut, ili na to da mi skupimo lovu???
- kurty
#20 Re: Pomozite Filipu!
HAVANA wrote:Na račun
super...
-
strongwoman
#22 Re: Pomozite Filipu!
Havana,zoom66 wrote:podrshka i pomoc od mene. detalje zna drug iz kafane.
a gdje smo mi (stara raja) u toj kahvani... Znaci derneci se bez nas.. .dobro dobro..
- HAVANA
#23 Re: Pomozite Filipu!
lejlatab wrote:Havana,zoom66 wrote:podrshka i pomoc od mene. detalje zna drug iz kafane.
a gdje smo mi (stara raja) u toj kahvani... Znaci derneci se bez nas.. .dobro dobro..
Dobro došli uvijek i svugdje.
- HAVANA
#24 Re: Pomozite Filipu!
Uplaćeno i račun je OK.
Filip Gluhović
Uni Credit Banka
Trasakcijski račun:551000-99999999-32
Broj računa klijenta:45011352002
Filip Gluhović
Uni Credit Banka
Trasakcijski račun:551000-99999999-32
Broj računa klijenta:45011352002