Pomozite da se monstrumi kazne

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Pikaboo

#1001 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by Pikaboo »

Ja neznam nikoga u toj bransi a nisam tu.Hajde se ti raspitaj i vidi nek ti strucni ljudi kazu sta da radimo pa javi.Ja sam za da ih opalimo sa pravne strane.
zvrk

#1002 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by zvrk »

ma ja sam pravnica
i od oka kontam sta bi moglo
ali fali mi puno detalja

kako rekoh
net mi je glavni izvor informacija
zvrk

#1003 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by zvrk »

na fb se zagovara da se psi preuzmu iz kafilerije u licnu kartu
nije sigurno

vele da se ne objavljuje ni ovo ali ja sam potrcala da sto vise ljudi bvidi obavijest
pa eto
kako ko hoce
Last edited by zvrk on 15/04/2010 14:00, edited 1 time in total.
Pikaboo

#1004 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by Pikaboo »

Od kada je ovaj post sa FB ? Pa jutros mati bi kod dzelata i kazu da su svi pobijeni!
darprirode

#1005 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by darprirode »

Sad sam dobila dojavu da su na Trgu heroja jutros u pola 11 kupili pse!!!! :x :x :x
zvrk

#1006 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by zvrk »

@pikaboo
post je od malo prije ali

kazu da nije sluzbeno jos
mada je namjera
zato cu editovati taj dio

a dovoze oni stalno nove pse
zato ih i ubijaju promptno
da stvore novo mjesto

ako su na trgu pokupili pse, novo sarajevo je daleko od mjesta gdje bi smjeli biti
privremeni

#1007 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by privremeni »

vox-populi wrote:Ako je zakon prekrsen, treba obavijestiti Tuzilastvo.
Zakon o zastiti i dobrobiti zivotinja je prekrsen jer kaze da veterinar vrsi eutanaziju, odnosno odlucuje o istoj. Eutanazija podrazumjeva davanje koktel injekcije (vise komponenti, znam da je jedna od njih ketamin) i nije jeftina. Kafilerija je sve prethodne godine dobijala pare za to, ali je koristila sve druge metode samo to ne.
Da ne spominjem po Zakonu o veterinarstvu, karantin kao obavezu u slucaju sumnje na zarazne bolesti, te eutanaziju u slucaju potvrdjene sumnje.
Ima jos toga, jer kafilerija ima usmeno uputstvo, a papir je samo da zadovolji formu.
Pikaboo

#1008 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by Pikaboo »

I dalje nismo ni do kakvog rjesenja dosli.Imamo samo cinjenice i dok se mi ovdje zalimo,u ovom momentu zivotinje umiru.Ima li neko neki pametan prijedlog?
minjonja

#1009 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by minjonja »

Pikaboo wrote:I dalje nismo ni do kakvog rjesenja dosli.Imamo samo cinjenice i dok se mi ovdje zalimo,u ovom momentu zivotinje umiru.Ima li neko neki pametan prijedlog?
ja sam za da ih sa pravne strane udarimo. od obicnog naroda cemo dobiti 0,001% podrske, a i to cemo izgubiti ako glavnu saobracajnicu blokiramo. treba neki dobar tim advokata i pravnika da se udubi u ovo jer par mladih ljudi ne moze drzavu u red dovesti.
ajde_vise

#1010 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by ajde_vise »

pa koliko kosta neki dobar advokat?
darprirode

#1011 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by darprirode »

zvrk wrote:@pikaboo
post je od malo prije ali

kazu da nije sluzbeno jos
mada je namjera
zato cu editovati taj dio

a dovoze oni stalno nove pse
zato ih i ubijaju promptno
da stvore novo mjesto

ako su na trgu pokupili pse, novo sarajevo je daleko od mjesta gdje bi smjeli biti
100 % su bili na Trgu jutros u pola 11
privremeni

#1012 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by privremeni »

Pikaboo wrote:I dalje nismo ni do kakvog rjesenja dosli.Imamo samo cinjenice i dok se mi ovdje zalimo,u ovom momentu zivotinje umiru.Ima li neko neki pametan prijedlog?
Jedino što mi pada na pamet je omesti radnike kafilerije u poslu, izazvati nerede i intervenciju policije, tako će biti u svim medijima, pa da vidim Mehmedica i Behmena.

Ovo je otiško Hadžiću i Koldži, da ne kazu da nisu znali, a nešto slično ide i Behmenu
Gospodine ...
KP RAD-PJ Kafilerija Sarajevo, na osnovu rješenja kantonalne veterinarske inspekcije od 08.04.2010.godine, a kojim su dobili ovlaštenje za skupljanje pasa i ostalih životinja na području općina Trnovo,Hadžići i Ilidža (zbog navodno nadjene lešine bjesne lisice u nekom selu općine Trnovo),
Međutim, kafilerija od jutros na području Vaše općine poduzima iste mjere, skupljajući sve živo, čak i životinje koje imaju vlasnike, odvozi u kafileriju i odmah ubija na najsvirepiji način.
Znam da je problem napuštenih životinja i životinja bez vlasnika eskalirao stupanjem na snagu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, prije svega što općine nisu odradile svoj dio obaveze, kao i zbog nedostatka svijesti tzv.vlasnika životinja, ali ovakav surov i protuzakonit način rješavanja ovog problema je nedopustiv. A o istom se već obaviještavaju zemlje EU i međunarodne institucije, da ne bi još neko sumnjao u naše balkansko barbarstvo.
Molim Vas da zaustavite ove nezakonite i barbarske radnje, barem na području Vaše općine, ne samo kao načelnik, već kao građanin ovog grada i član stranke kojoj su civilizacijske norme imperativ.
S poštovanjem,
privremeni

#1013 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by privremeni »

minjonja wrote:
ja sam za da ih sa pravne strane udarimo. od obicnog naroda cemo dobiti 0,001% podrske, a i to cemo izgubiti ako glavnu saobracajnicu blokiramo. treba neki dobar tim advokata i pravnika da se udubi u ovo jer par mladih ljudi ne moze drzavu u red dovesti.
I ja sam za, od mene puna finansijska podrska kad vec ne pridonosim na drugi nacin.
Međutim, sumnjam da je neko od advokata tu na svom terenu, ali mozda netko ko nije puno zauzet a ljubitelj zivotinja i zaintrigiran cijelom pricom. Mozda nazvati neke i priupitati.
Pikaboo

#1014 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by Pikaboo »

Posto vidim da ima dosta raje vani,od nas mozete dobiti punu finansijsku pomoc.Vi nadjite advokata i iznesite mu slucaj.Drugacije sa stokom nemoze.Nemozes silom,mozes jedino od stoke biti upucan,to kod nas nije strano,ali dobar advokat bi trebao da rijesi dosta toga
Ja znam dobrog advokata.Neznam dali bi uzeo slucaj ali mozete probati.Hakija Kurtovic.Kancelarija mu je u ulici Valtera Perica na Marijin Dvoru,kod malog parkinga,ima tabla na zgradi pise njegovo ime i prezime
jutarnji

#1015 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by jutarnji »

ajde_vise wrote:kako su ih poubijali - cime?

jel to imaju sad "humane" uslove za eutanaziju?

krse zakon na sve nacine
strasno :sad:
Dogman

#1016 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by Dogman »

Po zakonu Veterinarska inspekcija moze narediti usmrcivanje zivotinja ako za to postoje opravdani veterinarsko-zdravstveni razlozi. Nigdje u zakonu ne pise da je netko iz sinteraja zaduzen za to. Netko je napisao da je razlog za ovaj ubilacki pohod pronalazak lesa bjesne lisice u selu kod Trnova. Kako je moguce da na tolikom prdrucju ubijaju pse, ako ni jedan do sada nije pronadjen zarazen - po zakonu nije dozvoljeno da na osnovu pronalaska jednog lesa lisice u nekom zabacenom selu ubijaju pse. Takodjer po ovom zakonu zivotinje se mogu usmrcivati samo eutanazijom koju provodi doktor veterinarske medicine ako zivotinja boluje od neizljecive ili zarazne bolesti.

Član 14. (Eutanazija)

(1) Eutanazija životinja može se provesti ako:

a) se životinja ne može izliječiti, a ostanak u životu će joj uzrokovati nepotrebne bolove i patnju;
b) je životinja dostigla visoku starost i otkazuju joj osnovne životne funkcije;
c) životinja boluje od neizlječive i/ili zarazne bolesti, posebno one koja može ugroziti ljude;
d) je životinja opasna za okolinu;
e) je životinja u agoniji.

Član 15. (Način usmrćivanja)

(1) Životinju može usmrtiti lice osposobljeno za te poslove - doktor veterinarske
medicine
. Usmrćivanje se vrši na način koji će životinji osigurati brzu smrt, bez patnje koja se
može izbjeći.

Dakle, ocigledno je da je ovdje zakon prekrsen na nekoliko mjesta i da su sintori nastavili s ovim bespravnim masakrom.

Nadlezni organ za provodjenje ovog zakona je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Je li netko njih kontaktirao, oni su na vrhu?
cellisto

#1017 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by cellisto »

moze li mi neko poslati kako glasi i koji je broj zakona koji kaze da svaka opstina mora imati azil, i zakone koji ogranicavaju ovlasti sinteraja?
encian

#1018 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by encian »

zna li ko novosti o miloj, beogradskom psu? jesu li te pocinitelje uhvatili?
magdalenax

#1019 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by magdalenax »

Sto se tice ove katastrofe u Sarajevu kontaktirala sam Petu tj. sve evropske Pete i US + jos dvije organizacije, koje mi je Peta preporucila. Nisam sigurna da li ce to pomoci, ljudi iz Pete su mi napisali kako ce eto razmotriti situaciju.
Vise iz inostranstva ne mogu uciniti nazalosti...
blackberry

#1020 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by blackberry »

Od jutros pa do daljnjeg obustavljeno ubijanje zivotinja (pasa i maca) - slucaj "Trnovska Bijesna Lisica". U slucaju da vidite sintore slikajte i javite.
privremeni

#1021 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by privremeni »

cellisto wrote:moze li mi neko poslati kako glasi i koji je broj zakona koji kaze da svaka opstina mora imati azil, i zakone koji ogranicavaju ovlasti sinteraja?
Ne znam broj sluzbenih novina, objavljeno je negdje mart-april prosle godine, to je na drzavnom nivou, a zove se Zakon o zastiti i dobrobiti zivotinja. Skinuo sam tekst sa stranice Ureda za veterinarstvo i pokusat cu prepisati ono sto te interesuje ili je od intersa za ovaj slucaj.
Clan 2.(znacenje pojmova) tacka b) eutanazija je poseban nacin usmrcivanja koje iskljucuje patnju i bol zivotinja.
Clan 3. Zabranjeno je zivotinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i stetu, muciti je i namjerno izlagati stresu i strahu.
Dogmant je u svom postu citirao 2 clana zakona.
Clan 27.(1) Napustenim i zgubljenim zivotinjama potrebno je osigurati adekvatan smjestaj i veterinarsko-zdravstvenu pomoc.
Clan 28.(4) Skloniste za zivotinje osniva fizicko ili pravno lice, jedinica lokalne samouprave,opcina,grad,kanton ili entitet.
clan28.(5)Nadlezni upravni organ kantona, grada ili opcine izdaje dozvolu za formiranje sklonista za zivotinje, na osnocvu uputstva koje propisuje nadlezno ministarstvo, na prijedlog Ureda,te vodi upisnik sklonista za zivotinje.
Clan 29.(1) Napustene i izgubljene zivotinje skupljaju zaposleni u higijenskom servisu tako da zivotinji nanose najmanje boli i patnji i predaju ih u skloniste za zivotinje.
Clan 29.(4) Nadlezni upravni organ kantona,grada ili opcine izdaje dozvolu za formiranje higijenskog servisa za zivotinje, a na osnovu uputstva koje propisuje ministarstvo, naprijedlog Ureda .
Clan 30.Sklonista i higijenski servisi finansiraju se iz:a)budjeta entiteta,kantona,gradova i opcina; b)drugih vidova finansiranja(donacije,pokloni).
Clan 40.Nadlezno ministarstvo,na prijedlog Ureda, donosi slijedece podzakonske akte: b) Odluku o zastiti kucnih ljubimaca; f)Odluku o formiranju i uslovima koje moraju ispunjavati sklonista za zivotinje;g)Odluku o formiranju i uslovima koje moraju ispunjavati higijenski servisi;
Clan 40. Prekrsaj pravnih i fizickih, narocito tacke a),g),n).
privremeni

#1022 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by privremeni »

blackberry wrote:Od jutros pa do daljnjeg obustavljeno ubijanje zivotinja (pasa i maca) - slucaj "Trnovska Bijesna Lisica". U slucaju da vidite sintore slikajte i javite.
:thumbup:
osvanuo lijep dan. Moze li kad budete imali vremena, malo vise ibfo.
Cestitke od srca
:sax:
SanskiBiser

#1023 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by SanskiBiser »

Evo napravio sam za zainteresovane upload na scribd :

Zakon o Zastiti i Dobrobiti zivotinja BIH usvojen na 42. Parlamentarnoj Skupstini BiH, 42 sjednica predstavnickog doma:

http://www.scribd.com/doc/30015196/Zako ... iZivotinja

Vezano za sakacenje Mile u Beogradu - izgleda da su nasli psihopatu koji je osakatio psa:

http://www.alo.rs/vesti/26401/Znamo_ko_je_osakatio_Milu

Image

Proteze za Milu kupuje grad

Gradonačelnik Beograda obećao je juče da će troškove nabavke proteza za osakaćenog psa Milu snositi grad Beograd.
- Svi smo zgroženi slikom psa kome su odsečene šapice. Pročitao sam da postoje proteze za to, koje će grad da kupi. Moram da se borimo protiv bolesnih umova koji tako nešto mogu da urade - rekao je Đilas.
HAVANA

#1024 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by HAVANA »

:shock: :x :x
*mima*

#1025 Re: pomozite da se monstrumi kazne

Post by *mima* »

:shock: jel ovo moguce?
Post Reply