Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
cnermina

#1 Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Post by cnermina »

Samohrana majka i dvoje djece zive u trosnoj i skucenoj kuci - dvije sobe, wc bez vrata, u centru Sarajeva (koje li ironije). Kirija im je 200KM + rezije. Od namjestaja posjeduju samo pec na drva, ostalo je iznajmljeno skupa s tim prostorom. Politicari su im se naobecavali. Od pomoci, naravno, nikad nista, osim povremene klix. Kazu “i ovo je dobro kako je prije bilo”, zivjeli su “u podrumu u kojem se nije moglo kutarisati miseva i vlage”.

Majka je 1967. godiste. Sin Adnan rodjen je 1994, kćerka Dunja 2002 godine.
Majka boluje od bronhitisa, astme, ima spondilozu i diskurs herniju, 3 ciste na stitnoj zlijezdi. Ona je borac, ne zali se puno, samo trazi nesto za svoju djecu. Neophodna joj je operacija kicme na koju ne smije da usudi - cak i da skupi novac, nema kome ostaviti djecu na cuvanje za vrijeme operacije i oporavka.

Dunja boluje od bronhitisa. Pije lijekove koji kostaju 34KM mjesecno, jedva joj ih priuste, a trebala bi piti i lijek koji kosta 27KM, kao i inhalatori, ali za njih nemaju para. Dunja ima samo staru barbiku i neke ofucane krpene lutke. Pozeljela je barbiku, ribicu, medu i zeku.

I na kraju, Adnan, sin, stub porodice. Bio je odlican ucenik sve do sedmog razreda, uprkos svemu kroz sta je prosao u zivotu. Onda su mu djeca iz skole rekla “kad budes imao pravu kucu i kad kupis mobitel i ne bude ti Merhamet davao rucak, javi se da te primimo u drustvo” i zatvorila ga u skolski ormaric :( Sikaniranja je trpio godinama, a onda se upisao u drugu skolu. Nada se da ce tamo upoznati novo drustvo, da ce tamo moci biti dio “raje”. Dobio je gitaru za Bajram i sada uci svirati. Zelja mu je da trenira fudbal u FK Sarajevo, jer za njih navija. Kao i za sve ostalo, sam je isao da pita moze li se uclaniti, rekli su mu da to kosta 70KM mjesecno, plus kopacke, dres i lopta. On ih je molio da mu daju neku donaciju, i “ciko mu je rekao da ce pitati i uzeo broj, ali se nikad nije javio”. Voli da cita, ali nema 20 KM da plati godisnju clanarinu u biblioteci. Najveca zelja mu je da ima one siroke, sada popularne, tene.

Udruzenje ce im obezbijediti hranu kroz mjesecne akcije, ali njima treba jos mnogo toga:

- drva (nemaju za zimu)
- lijekovi (Jasni samo za kicmu 180KM mjesecno, djevojcici oko 100KM)
- obuca za zimu (nemaju cizme, majka nosi br. 41 - njoj trebaju plitke i ravne radi kicme, Adnan 40, Dunja 30)
- operacija i rehabilitacija, plus novac da neko cuva djecu
- novi smjestaj ili pare za kiriju
- naocare za majku i Adnana

Mislim da niko od nas ne moze ni zamisliti kako je biti siromasni djecak u drustvu u kojem su moc i novac glavna odrednica. Tim gore sto ga to isto drustvo stalno podsjeca na to, sikanira, iskljucuje ga.
Iz tog razloga smo im promijenili imena u ovoj prici.. da Adnana bar malo zastitimo u novoj skoli, gdje ostali ucenici mozda nece odmah primijetiti da ima ogromnu manu - da je siromasan.

Sve potrebne nalaze, informacije i kontakt podatke ove porodice mozete saznati na upit.

http://www.dobro.ba
cnermina

#2 Re: Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Post by cnermina »

Adnanu je sada u subotu, 22. novembra, rođendan :)

Tim povodom Udruženje navijača FK Sarajevo organizuje "Humanitarni dernek" u SA KLUBU, u subotu, 22.11.2008. sa početkom u 20h. Cijena ulaznice je 5KM. Sav prihod od ulaznica ide za djecaka i njegovu porodicu . Pozivamo vas da im se pridružite. Više informacija na: http://www.facebook.com/event.php?eid=34294164058.

http://dobro.ba/?p=608
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Post by mIRCerka »

To je onaj klinac sto mu jedina zelja da trenira fudbal kod malenih...pomenuo mi je Bosanac to neki dan...
Hordama cast na brzom odgovoru, kao i jednom od opcinskih nacelnika koji su odmah reagovali ...
tugo moja.. :(
The 51st State

#4 Re: Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Post by The 51st State »

mIRCerka wrote:To je onaj klinac sto mu jedina zelja da trenira fudbal kod malenih...pomenuo mi je Bosanac to neki dan...
Hordama cast na brzom odgovoru, kao i jednom od opcinskih nacelnika koji su odmah reagovali ...
iskazi barem ovdje malo postovanja jer za Adnana su najveci.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#5 Re: Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Post by mIRCerka »

The 51st State wrote:
mIRCerka wrote:To je onaj klinac sto mu jedina zelja da trenira fudbal kod malenih...pomenuo mi je Bosanac to neki dan...
iskazi barem ovdje malo postovanja jer za Adnana su najveci.
Mislim da je moj komentar dovoljan, rekoh SVAKA CAST, jer mi je Bosanac prije dva dana ispricao sta je i kako je bilo...
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#6 Re: Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Post by Latina »

- obuca za zimu (nemaju cizme, majka nosi br. 41 - njoj trebaju plitke i ravne radi kicme, Adnan 40, Dunja 30)
Danas sam im poslala cizme. Dunji sam kupila dvoje ( za snijeg i za 'foliranje' :) ), Adnanove su super po mom misljenju, majci sam jedva nasla kakve je zeljela. Nadam se da ce biti dobre svima. :)

p.s. Izvinjavam se za kasnjenje, prije nekoliko sedmica sam bila krenula da im kupim i neko mi je bio maznuo novcanik sa lovom.

pozz
Pearl

#7 Re: Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Post by Pearl »

Dio cizama koje je poslala Latina je stigao za majku i kcerku i savrseno im odgovaraju! :D prezadovoljne su ! :)
jedan paket na zalost nije stigao :( pokusavamo da saznamo gdje se zagubio.. :(

hvala Latinaaaaa :kiss:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#8 Re: Pomozimo samohranoj majci dvoje djece

Post by Latina »

Nema problema.
Post Reply